Forum konie »

Trzeba pomóc !!!!!

każdy z tego forum ma prawo do wypowiadania sie na interesujący go temat i nikt nie ma prawa nikogo obrazac.
Co do zysku- jest to sprzeczne z założniemi fudnacji czy stowarzyszeń.
Pani Ewo dzis ma pani sposorów i brawo ,bo dzis cięzko jest uzyskac dobrych sposorów lecz można szybko ich stracic ,poprzez brak zaufania, czy zwyczajnie przez kryzys (firmy upadają, społeczenstwo biednieje). Wiec, sposorów nigdy za dużo a działając w ten sposb jak działa pani, obrażając na forum, napewno ich pani nie zdobędzie.
Np ja przez jakis czas wahałam sie czy Was nie wspomóc, do biednych raczej nie należe ael sorry -NIE, zupełnie Wam nie ufam. Że macie zwierzaki zadbane, brawo i chwała Wam ale.... czy aby tylko o to chodzi. Macie mnóśtwo zwierząt w adopcji i co? Co sie na tym fronci dzieje, jak są kontrolowane adopcje?
Pisze pani,pani Ewo o tym ,że nie wie pani co się bezie działo z konmi u pana TomkaJ za 10 lat, hmmm ja pytam o to samo panią? Pojdą do adopcji? Jesli tak , to i tam może byc róznie.
Nikt nie może nic zagwarantowac co będzie za 10 lat. A tranzakcja któą proponuje Tomek J jest jaknajbardziej czytelna i klarowna i nijak nie mogę zrozumiec odmowy.
Pani Ewo- nie jest pani włascicielem fabryki, zakłądu jest pani prezesem fundacji a to cholerna róznica. Jest pani zależna od sposorów i ewenualnych darczynców wiec... grzeczniejsze wypowiedzi byłyby mile widziane.
Trudno się nie zgodzić z Fazą. Mnie wypowiedzi - jako potencjalnego darczyńcę -  pani Ewy i sytuacja z wykupem Miszki raczej zrażają, niż zachęcają do pomocy. Jak to jest, że większość fundacji w ogóle nie potrafi zadbać o dobry PR?
Izydorex sa fundacje i sa stowarzyszenia które potrafia dbac o swój wizerunek , ja jestem "fanem" Przystan Ocalenie.
Dzieki nim ma wspaniałego konika Hultaja. I wlasnie ...Hultaja kupiłam dzięki Przstan Ocalenie.
Konika trzeba było kupic szybciutko, Przystan nie miała ani pieniązków ani miejsca, wiec ja go kupiłam i wcale nie było i nie jest to sprzeczne ze statutem fudacji. Bo przeciez nie kupiłam go od fundacji a od osoby prywatnej (tu stajni).
Dlatego nie mogę zrozumiec odrzucenia propozycji TomkaJ. Przecież On nie chce nabyc koni od fundacji lecz chce je kupic od Handlarza. Prosi o podanie namiarów. Nie wiedzę w tym nic złego i nic sprzecznego z prawem.
Fundacja miałaby czyste sumienia (uratowała konie , bo znalazła dobrego kupca i dobry domek) miałaby zaoszczędzone pieniązki, a pieniązki darczynców poszłyby na inne potrzebujące koniki.
Wiec w czym rzecz???!
Ano pani Ewa nie chce pozbyc się tych koni? Dlaczego? A to jest baaaardzo ciekawe!
wiele  z tych pytań może warto skierować bezpośrednio do biura Fundacji Centaurus.
Skoro Tomek J tak bardzo chce wykupić tego konia niech swoje zapytanie skieruje tam a nie  tutaj na forum.

Skoro Tomek J tak bardzo chce wykupić tego konia niech swoje zapytanie skieruje tam a nie  tutaj na forum.

Nie - to fundacja winna być zainteresowaną propozycją Tomka.
Temek jak będzie chciał kupi konie gdzie indziej, tu zaoferował pomoc i ta pomoc powinna byc przedmiotem staran fundacji. Nie na odwrot i nie z łaski.
To ja  może naiwnie zapytam:
Co fundacja zamierza zrobić ze zdobytą wiedzą o pozbywaniu się w ten sposób koni czystej krwi arabskiej przez hodowców zarówno prywatnych jak i państwowych???
bo jeżeli nic to uznaję to za bzdurę  wymyślona tylko i wyłącznie na potrzebę wywołania współczucia przy czytaniu bajeczki o arabkach masowo potrzebujących pomocy i wyciśnięcia jak największej ilości kasy.
ale Pani Prezes jest nastawiona na zysk a nie na przetrwanie. Gubi sie w zeznaniach raz mowi,ze doklada do fundacji ze swoich pieniedzy i gniduje a raz ,ze stac ja na szminke Diora. Kazda historia dobrana adekwatnie do sytuacji 😉

to może załóż swoją fundację?  😉
[quote author=rosek0 link=topic=32148.msg706911#msg706911 date=1284541176]
ale Pani Prezes jest nastawiona na zysk a nie na przetrwanie. Gubi sie w zeznaniach raz mowi,ze doklada do fundacji ze swoich pieniedzy i gniduje a raz ,ze stac ja na szminke Diora. Kazda historia dobrana adekwatnie do sytuacji 😉

[/quote]  Nie mam czasu, zarabiam pieniadze na zycie i na moje zwierzeta nie mataczac i nie puszczajac ckliwych historyjek 😉
[quote author=Cierp1enie link=topic=32148.msg707142#msg707142 date=1284555739]

[/quote]   Nie mam czasu, zarabiam pieniadze na zycie i na moje zwierzeta
[/quote]

to prawie jak każdy z nas tutaj 🙂
Bleeee, znowu te fundacyjne syfy, macie siłę jeszcze się przepychać z Centaurusem?
ludzie koniecznie ale to koniecznie chcą  kupić sobie poczucie dobrze spełnionego obowiązku .  A że robią to zupelnie bezmyślnie to korzystają na tym różnie panie Ewy i inne szemrane osóbki prowadzące tego typu absolutnie niekontrolowaną działalność.
[quote author=rosek0 link=topic=32148.msg707145#msg707145 date=1284556026]
[quote author=Cierp1enie link=topic=32148.msg707142#msg707142 date=1284555739]

[/quote]   Nie mam czasu, zarabiam pieniadze na zycie i na moje zwierzeta
[/quote]

to prawie jak każdy z nas tutaj 🙂
[/quote] Prawie robi roznice.
[quote author=zabeczka17 link=topic=32148.msg707065#msg707065 date=1284550546]

Nie - to fundacja winna być zainteresowaną propozycją Tomka.
Temek jak będzie chciał kupi konie gdzie indziej, tu zaoferował pomoc i ta pomoc powinna byc przedmiotem staran fundacji. Nie na odwrot i nie z łaski.
[/quote]

Taaaaa... bo Fundacja nie ma się czym zajmować tylko Tomkiem J i jego propozycją....na forum... oczywiście 🙄
ElaPe to trochę nie rozsądne oskarżenie bo jednak Fundacja ma Status Fundacji a nie sklepiku z pamiątkami. Więc jakies kontrole MUSZĄ tam jednak być 😉
Fundacja nie jest przez nikogo kontrolowana pod kątem gospodarności.
Musi owszem prowadzić pełną księgowość i rozliczać się z Urzędem Skarbowym, skąd można spodziewać się kontroli, ale sprawdzą tylko sprawy formalne, porządek w papierach i ich prawidłowość. Natomiast nawet sposób wydania pieniędzy z naszych 1% podatków należy wyłącznie do decyzji zarządu fundacji.
myślę, że ten wątek powinno się zamknąć, bo ciągle będą przepychanki
[quote author=zabeczka17]wiele  z tych pytań może warto skierować bezpośrednio do biura Fundacji Centaurus. [/quote]
Żabeczko, ależ ja je kieruję do centaurusa właśnie. A że za pośrednictwem forum ? Cóż, "kto sieje wiatr, zbiera burzę". Skoro fundacjom wolno robić publiczne zbiórki, to mnie wolno publicznie zapytać o prawdziwe informacje o koniu.
A tak "na stronie": bardzo mi przykro, że pokazałem Ci rysę na wizerunku organizacji, z którą czujesz się duchowo związana. Masz w tej sytuacji dwa wyjścia: albo uznasz a priori, że Tomek_J jest zły "do szpiku kości" i czepia się bez powodu, albo zastanowisz się nad tym, czy zadane tu pytania są zasadne. Wybór należy do Ciebie.

[quote author=orjentica]Co fundacja zamierza zrobić ze zdobytą wiedzą o pozbywaniu się w ten sposób koni czystej krwi arabskiej przez hodowców zarówno prywatnych jak i państwowych???[/quote]
Pytanie dobre, ale chyba retoryczne. Nie ujawnianie informacji o pochodzeniu konia niesłusznie zwanego "Miszką" moim zdaniem pozwala domniemywać chęć nic nie robienia z tą wiedzą. Hmm... Ale co to tam było o "pseudo koniarzach, gnojach w białych rekawiczkach" ? 😀

[quote author=Faza]Nie - to fundacja winna być zainteresowaną propozycją Tomka. [/quote]
Powinna, ale jak widać pomoc Centaurusowi wcale nie jest potrzebna. Przypomnę niedawną wypowiedź pani M.: "Nam naprawde nie jest potrzebna ani Pana pomoc, ani Pana pieniadze (...) Wykupilismy blisko 200 koni bez Pana wsparcia - to wykupimy i Miszke". Zamiast więc zamykać wątek, proponuję tylko zmienić tytuł wątku zgodnie z duchem wypowiedzi pani M. na "NIEpotrzebna pomoc".
mnie tylko dziwi, ze pani prezes jest wrecz niegrzeczna. na 100% nigdy nie przekaze nic na centaurusa, bo czuje sie osobiscie urazona reakcja pani prezes na zadane pytania. to bardzo proste- jesli jest sie zaleznym od ludzi, to chyba wypadaloby byc dla nich milym.
Tomku  chodziło mi bardziej oto ze w biurze maja milion ,,pińcset "innych zajęć jak zaglądać na fora internetowe i patrzeć co ludzie piszą.  Jak już wspomniałam chcecie wyjaśnień uderzcie bezpośrednio do biura .. forum jest miejscem publicznym ale tylko na dyskusje, nie konkretne kroki podlegające pod prawo. :kwiatek:

Nikt nie ma czasu na chodzenie sobie po internecie i szukanie co ludzie piszą  na ich temat. Owszem wasza opinia jest ważna ale tylko jako forum.
Nikt nie wysnuł też  konkretnych oskarżeń pod swoim imieniem i nazwiskiem - wytoczył chociażby proces o oszustwo-, bo nikt tak naprawdę dowodów nie ma, są insynuacje i niejasności.
Chcecie wyjaśnień piszcie do biura na stronce centaurusa są odpowiednie telefony.

Ja osobiście ( w pracy) też nie traktowałabym poważnie propozycji ofertowych na forum. To nie należało by do moich zadań.
Szukać po forach czy ktoś przypadkiem  na jakimś wątku  nie złożył zapytań ofertowych - od tego są siedziby firm.
  Nie ma nazwisk, telefonów tylko dyskusja. Albo coś załatwiamy pod swoimi danymi chociażby telefonicznie... albo nie ma o czym rozmawiać.

A na koniec skoro jednak Centaurus  przechodzi kontrole pozytywnie, konie mają co jeść, są adoptowane to jednak główne zadania funkcjonowania fundacji zostają spełnione.
I nie mówcie mi że akurat taka  instytucja publiczna jak Centaurus nie jest pod obstrzałem takich  przeróżnych kontroli. Tam są zbyt poważne pieniądze aby można je sobie było wkładać do kieszeni albo na szminkę Diora . Tego jest multum. Ale nikt o tym nie pomyśli. Najlepiej wysnuć na forum oskarżenie - wszystko jest nie tak... no jednak nie jest skoro państwo zezwoliło na KRS i statut Fundacji zajmującej się Ratowaniem Koni.
Witam... Jestem tutaj nowa ale wątek śledzę od początku. Jestem jednak tak bardzo zadziwiona zachowaniem i arogancją, że nie sposób przejść obok chamstwa obojętnie. Panie Tomku jest Pan wyjątkowym arogantem!!!Nie tylko na tym forum ale również w realu. Może proszę napisać o swoich szachrajstwach, wiele osób na tym forum chętnie sobie o tym poczyta. A przynajmniej Ci, których tak Pan obrzuca błotem. Hmmm..ciekawe czy zdobędzie się Pan na odwagę ? No proszę Wszystkim tu udowodnić, że nie jest Pan tchórzem i że jak pierzemy brudy to wszystkie i wszystkich. No chyba, że dopadła Pana choroba zwana sklerozą? Zobaczymy?

Do Fazy..
Jestem zdumiona, że jest Pani aż tak malutka... Myślę, że wraz z TomkiemJ powinna Pani ukamieniować Centaurusa a później zabrać ich konie i grzebać się w gnoju do końca życia. Oczywiście wszystko za własne pieniądze i byle uczciwie. Trochę się tylko Pani naużala nad swoim losem na forum ( bo to robi Pani świetnie) ale cóż każdy się lansuje jak potrafi. Podkreślam nie ważne jak byle uczciwie!!!

Do FC
Nie widzę powodu do tłumaczenia się tutaj na forum. Bo i komu? Róbcie swoje a od kontroli są odpowiednie władze a nie TomaszJ i Spółka.

Pozdrawiam

Jak widzę najlepszą obrona jest atak i coraz to nowe konta.
Fundacja chroni nieetycznego hodowcę wysyłającego masowo konie arabskie na rzeź bo gdyby zaprzestał procederu to kogo by fundacja ratowała???Na kogo miałaby szansę ściągnąć większą kasę???Wszak im bardziej egzotyczna historyjka tym większy odzew.
To są miłośnicy koni???
Zamiast starać nie nie stracić zaufania handlarza postarajcie się by nie miał od kogo kupować bo jak się środowisko arabiarzy dowie to taki hodowca będzie napiętnowany na bank.I wątpię by bezkarnie dalej nadprodukował i pozbywał się odpadów.
[quote author=orjentica]jak się środowisko arabiarzy dowie to taki hodowca będzie napiętnowany na bank.I wątpię by bezkarnie dalej nadprodukował i pozbywał się odpadów.[/quote]
I dokładnie o to chodzi, by tak właśnie się stało.

[quote author=Famme]Może proszę napisać o swoich szachrajstwach, wiele osób na tym forum chętnie sobie o tym poczyta. A przynajmniej Ci, których tak Pan obrzuca błotem. Hmmm..ciekawe czy zdobędzie się Pan na odwagę ? [/quote]
Ach, więc teraz sięgamy po takie techniki ? 😀 Bez polotu to, ale co się dziwić: jaki przeciwnik, takie metody. 😀 No dobrze, chętnie dowiem się czegoś o moich rzekomych szachrajstwach. A skoro sugerujesz, że mam wątpliwą przyjemność znać ciebie z realu, to z wszelkimi najpikantniejszymi szczegółami poproszę, śmiało 🙂 Mogę w tych konfabulacjach być rzeźnikiem, sadystą, złodziejem, gwałcicielem, komuchem, Żydem, masonem i cyklistą - nie ma sprawy, chętnie posłucham. Po tym, jak jedna idiotka usiłowała zdyskredytować mnie rozgłaszając via Internet, że jestem homoseksualistą i przy okazji narobiła koło d... na wielu rozmaitych niekonikowych forach innym użytkownikom, mającym przypadkowo taki sam nick Tomek_J, jestem bardzo ciekawy, co wyniknie z tej tutaj akcji 😀 Ale oczywiście będzie ona rodzić moją reakcję, więc z góry proszę administrację forum o sprawdzenie IP pani "Famme" oraz staranne zabezpieczenie jej przyszłych wypowiedzi tak, by w razie czego mogły posłużyć w dalszym postępowaniu.

A teraz pozwolę sobie podjąć kwestię klaczy Sorbona. Można o niej poczytać np. tu: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Fundacja-Centaurus-Czy-zostalo-w-nas-cos-z-ulanow-1552829.html . Otóż klacz opisywana jest jako ta, która dała początek fundacji; tymczasem poinformowano mnie kiedyś, że przypadek tego konia skończył się długą sprawą w sądzie, zakończoną wygraną właściciela konia. Bardzo chciałbym wiedzieć, czy jest to prawda, czy też niecne pomówienie, więc poproszę moje oponentki z fundacji o potwierdzenie lub zdementowanie tej informacji oraz garść szczegółów nt. przyczyn i przebiegu całej tej sprawy.

Ja tylko chcialam zauwazyc, ze bardzo zmienil sie ton, skladnia i slownictwo w wypowiedziach Nikiki w stosunku do tych, ktore czytalam wczesniej. Jakis przyspieszony kurs poprawnej polszczyzny?? Czy tez moze pisze to kto inny??
Bez trudu mogę uwierzyć w hodowlę "rzeźnych" arabów. I wiecie co? Nie widzę tu żadnego powodu do piętnowania. Skoro można wysyłać do rzeźni setki innych koni, to czemu nie araby? W czym niby są lepsze, że to was tak zbulwersowało? Można i powinno się za to piętnować fakt bezsensownej produkcji takich koni, których nikt potem nie chce. A nie chce, bo młode arabki zdarzają się na rynku nawet za 1500 zł. Po ogierach, których stanówka kosztuje np. 6000-8000... Bardzo mnie tylko interesuje z jakiej jest hodowli ten niby arab. Mam swoje typy, ale zawsze to lepiej wiedzieć na pewno niż opierać się na plotkach. Chyba że to "prawie" arab 😎
Zresztą mam wrażenie, że środowisko arabiarzy świetnie sobie zdaje z tego sprawę.
Witam... Jestem tutaj nowa ale wątek śledzę od początku.
Do Fazy..
Jestem zdumiona, że jest Pani aż tak malutka... Myślę, że wraz z TomkiemJ powinna Pani ukamieniować Centaurusa a później zabrać ich konie i grzebać się w gnoju do końca życia. Oczywiście wszystko za własne pieniądze i byle uczciwie. Trochę się tylko Pani naużala nad swoim losem na forum ( bo to robi Pani świetnie) ale cóż każdy się lansuje jak potrafi. Podkreślam nie ważne jak byle uczciwie!!!

Bardzo mi pani pochlebia tym ostatnim zdaniem. Tak jest to moja dewiza. Byc uczciwym bez względu na wszystko tak aby zawsze móc spojrzec w lusterko na swoją twarz. Trzeba isc przez życie uczciwie.
I tak wszystko co mam i co mają moje zwierzaki jest moje bez zbiórek , bez żebrań za własne zapracowane uczciwie pieniadze.

Co do mojej malenkosci?  🤣 Duża nie jestem mam tylko 164 cm wzrostu  🤣
Co do "zjadania" fundacji Centaurus - mam inne apetyty, co do koni Centaurusa- a po cholere mi one, mam dośc własnych koni i dosc własnego gnoju.
A ja chciałbym obie panie z Centaurusa teraz z zapytać: czy tzw. "Miszka" to przypadkiem nie Mosir po Sanago i Modenie ?

ale cyrk 🤔wirek😀o Famme Nikt nie ma prawa czepiac sie prywatnych ludzi,ktorzy sami na swoje zwierzeta zarabiaja. To,ze Faza sie zali ,chwali,cokolwiek ,to jej wlasna sprawa. Jak komus nie pasuje niech nie czyta. Jezeli Tomek_J robi jakies szachrajstwa to niech sie wypowaidaja ewentualni poszkodowani i to na forum o odpowiedniej do tego tematyce.Kiedys jak P.Ewa nie miala juz zadnych argumentow w dyskusji ze mna,napisala ,ze zle traktuje swojego konia (Rosa by sie usmiala)Te ataki sa godne przedszkolaka. Ja nie wiem,ze to jest tak trudne do ogarniecia. Fundacja to instytucja publiczna, istnieje dzieki ludziom,dzieki nam(napewno ktos kiedys wplacil chociaz zlotowke,kupil cegielke etc) i niepozwolimy ,zeby klamano nas w zywe oczy,przeinaczano i mataczono.
Tomku w bazie Janowa nie ma takiego konia... ale z drugiej strony skoro biegal...

zawsze mozna zasiegnac inf w Ksiegach
Można i powinno się za to piętnować fakt bezsensownej produkcji takich koni, których nikt potem nie chce.

Dokładnie o to chodzi.O nadprodukcję.
zauważyłam ostatnio dziwną tendencje krycia dwulatek nawet wśród szanujących się hodowli 🙄
Aby więcej.... 🤔wirek:

Wstawcie te zdjęcia Mosira z Wielkiej Orkiestry bo wydaje mi się że to on.I sytuacja prawdopodobna że kupili i nie wiedzieli z czym to się dalej je i trzeba było się pozbyć problemu.Ja czekam na potwierdzenie od licytującego Mosira na aukcji,.
Złota, nigdzie nie było mówione, że tzw. "Miszka" jest z JAnowa. Była mowa, że na jego miejsce przyszły konie z Janowa.

Mosir wyglądał tak (w szacie zimowej pod koniec zeszłego roku):

Tu jest jego opis z paszportu:

A tu - inne dane:

Wynika z tego, że na przełomie lat 2009/2010 był własnością p. Dudy z Ełku i został wystawiony za 2500 zł w ramach WOŚP. 10 stycznia 2010 roku podczas XVIII Finału WOŚP w OSP Purda konia nabył za namową córki p. Bohdan Ludwiczak z Olsztyna. Tylko że p. Ludwiczak jest kierowcą rajdowym Motoklubu Olsztyn, a nie hodowcą. Pytanie, czy to aby na pewno ten sam koń ? Nie mam 100% pewności; zgadza się wiek, zgadzają się odmiany, a że paszport wystawił Polski Klub Wyścigów Konnych, stąd może powstać domniemanie o udziale konia w wyścigach.

Informacje za:
http://purda.info/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=66
http://purda.info/index.php?option=com_content&view=article&id=58:xviii-fina-wielkiej-orkiestry-witecznej-pomocy-podsumowanie&catid=38:xviii-fina-wielkiej-orkiestry-witecznej-pomocy&Itemid=65
[quote author=Złota link=topic=32148.msg708239#msg708239 date=1284642586]
Tomku w bazie Janowa nie ma takiego konia... ale z drugiej strony skoro biegal...

zawsze mozna zasiegnac inf w Ksiegach
[/quote]
W katalogu W. Kwiatkowskiego "Stadniny koni arabskich w Polsce" jest, znalazłam go
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się