Dziewczyny, jaką kupić szczotkę do goldeniej sierści? Byłam dzisiaj w zoologicznym, ale nie otrzymałam fachowej informacji. Wydaje mi się, że Jara kiedyś pisała o szczotce-cudotwórczyni, ale poddałam się po przekopaniu kilkunastu stron.
My po dogtrekingu, nie jestem pewna czy nie chcieli nas przypadkiem wykończyć. Spokojnie zrobiłyśmy pod 30 km, punkty kiepsko oznaczone na mapie, trasa niesamowicie wymagająca... Dużą część trasy towarzyszył nam team york i malinois, york calutki dystans na własnych łapkach, mega szacun ode mnie 😀
RagDag, a pokaż maleństwa! Dziewczynka, dołączam się do zachwytu nad młodą! Nic tylko polać czekoladą i zjeść 😉
Coca wyszła w weekend pierwszy raz na dłuższy spacer. Byliśmy nad wodą, młoda na początku bardzo niepewnie, ale potem już sama śmigała do wody. Pokochała tarzanie się w trawie. Smyczy się bardzo boi, zaczynamy dopiero po mieszkaniu "oprowadzanki", bo na dworze od razu się kładzie...
naovika- smutne, szkoda psiaka 🙁. Mam pytanie jakiej wysokości przeszkody może skakać średni pies? Moja suczka jest bardzo skoczna, zastanawiam się jakie przeszkody mogę jej postawić ma ona ok 45 cm a spokojnie jest w stanie skoczyć trzy razy tyle 😉.
Zależy od wieku psa. Młody pies, do roku, półtora, nie powinien skakać przez przeszkody. Jeżeli już to niewielkie, do połowy wysokości psa w kłębie. Mniej więcej. Nie da się tego konkretnie stwierdzić, bo dużo zależy od typu psa, jego budowy. Inaczej będzie skakać buldożek a inaczej jack russel 🙂 chociaż w kłębie mogą byc podobnej wysokości. A, i jeszcze zależy czy skacze bez kontaktu z przeszkoda czy z naskokiem i oparciem się o przeszkodę. Z oparciem może pokonywać dużo większe przeszkody. Problemem nie jest tu naskokiem, ale lądowanie. Jeżeli uczy się psa pod kątem sportu trzeba uczyć skakać bez kontaktu.
Miskę zawsze możesz kupić jak przywieziesz psa 🙂 jak jeden dzień zje z bądź jakiej miski domowej czy takiej metalowej z biedronki za 4 zł to skrętu jelit nie dostanie 😉