[quote author=karesowa link=topic=32.msg1940654#msg1940654 date=1385988456] Do kojca naszej stajennej suczki w 12 dniu cieczki wkradl sie pies, byl z nim gora kwadrans bo o 08😲0 sunia dostala jesc i w kojcu byla na pewno sama a 15 minut pozniej psiak zostal wyproszony z kojca przez stajennego. Samego krycia nikt nie widzial, faktem jest tylko to ze pies tam byl. Suka nigdy nie rodzila. Myslicie ze przez ten kwadrans moglo dojsc do pokrycia suczki i stajenny przyszedl juz po fakcie?? Czy mozna określić wczesniej ze psina jest w ciąży, czy ciaze mozna przerwać?? Dodam ze to okolo 2 letnia, średniej wielkości suczka, przybleda, po cieczce miala byc wysterylizowana.
Zwykle się kryje suki między 9-13 dniem, więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że ją zbrzuchacił 😉 Najlepiej do weta na zastrzyk ją zabrać. [/quote]
albo od razu na sterylke, teraz, w cieczce, lub zaraz po zakonczeniu
Zastrzyków na "zaraz po" już niema, to co podaje się teraz jest drogie ale można bezpiecznie podać przez całą ciąże, dlatego można poczekać i podać po upewnienu się na USG że trzeba. Nad sterylką w takim wypadku warto się zastanowić ale nie zaraz po cieczce
Jakich szamponów używacie i gdzie kupujecie? Pytanie służbowe, będę wdzięczny za pomoc
U mnie numer jeden to Manusan, ale to zaden oficjalny szampon. Pozniej Hexoderm, a z takich normalnych Over Zoo. Stosowałam tez DrSiedla i Bayera, ten pierwszy mało wydajny.
Ja też miałam teraz Botaniqa i faktycznie jest wydajny, dobrze się pieni i nie źle pachnie, a sierść potem mięciutka. Co ma znaczenie przy moim zacnym psie, który lubi używać sobie kąpieli w jakiś bagnach i łajnach. Ostatnio jak poleciał w stajni z kolegą w krzaki,tak się urządzili,że jechaliśmy pół drogi z otwartym oknem mimo, że było jakieś 4 stopnie. Mina innych kierowców- bezcenna 😁
Hiacynta, Szardi zrobiła się bardziej... owczarkowata niż kulkowata 😁 Piękna jest a pufy sama jej zazdroszczę 😂 Alaska, mój ma to samo, ostatnio wytarzał się w ludzkim... odchodzie. Wracalismy z lasu na dwa razy, najpierw mama odwiozła psa na podwórko a później wróciła po nas bo w 3 ze śmierdzielem byśmy nie dojechali do domu małym samochodem, nawet jeśli to 10 minut drogi 😵
Szampon mamy z Lidla 🤣 Pies prany 2-3 razy w roku bo w większości wypadków udaje nam się uniknąć wytarzania 😉
U mnie jest kąpanie co miesiąc. Latem czasem częściej jak wytarza się w czymś czego nie da się zneutralizować inaczej. Zimą staram się jednak przedłużać ten czas. Bardzo często (czasem codziennie, a czasem po każdym spacerze) muszę myć łapki, więc u mnie wszelkie środki piorące schodzą.
Poza tym odkąd myję psa gumowym iglakiem szamponu idzie o wiele, wiele mniej.
Ja mam do Lukullusa jedno zastrzeżenie: qupy małe, ale często. Myślę, że mogłoby być ich mniej. Pare stron wcześniej ktoś miał podobny problem z inną karmą.
Tak na mój prosty rozumek podejrzewam, że to kwestia zawartości włókna w karmie (?), która w Lukullusie jest w okolicach 6%, podobnie w wyżej wspomnianej Markus Muhle. W karmach po których nie mieliśmy takiego problemu włókno jest zawsze w okolicach 3%. Chyba spróbuję teraz tego Simpsona.
sznurka - pies na suchym? to JEDNO surowe, no niech beda dwa 😉 jak gotowane to mozna sprobowac troche wiecej bo moze Ci ją przegonić i/lub przeżygać
ogólnie nie jest polecane mieszanie suche/mokre/surowe choc sa psy ktore tak funkcjonuja i zyja tylko latwiej tym, ktore sa przyzwyczajone do surowego zmielic sucha karme niz odwrotnie
tez prałam konie w manusanie, aczkolwiek sa opinie ze nie do konca to dobre bo wyjalawia wlasna flore skory i paradoksalnie latwiej potem o grzybice i lupiez
rozmiar nie ma znaczenia, predzej wiek i przede wszystkim przyzwyczajenie
rzecz w tym, ze surowe miecho wymaga mocno kwasnego srodowiska zeby sie strawilo, podczas gdy suche latwiej wchodzi, stad psy zywione chrupkami maja mniej kwasny odczyn w zoladku i pierwsze spotkania z bardziej wymagajacym zarciem bywa spektakularne 🙂
probuj, zobaczysz, jak zezre i nic to probuj dalej tylko pamietaj, ze surowe trawi sie dluzej, wiec zebys nie osiagnela efektu "dopchania", bo pomimo zachecajacego poczatku po paru dniach moze jednak byc za duzo 🙂