Forum towarzyskie »

PSY

[quote author=karesowa link=topic=32.msg1940654#msg1940654 date=1385988456]
Do kojca naszej stajennej suczki w 12 dniu cieczki wkradl sie pies, byl z nim gora kwadrans bo o 08😲0 sunia dostala jesc i w kojcu byla na pewno sama a 15 minut pozniej psiak zostal wyproszony z kojca przez stajennego. Samego krycia nikt nie widzial, faktem jest tylko to ze pies tam byl. Suka nigdy nie rodzila. Myslicie ze przez ten kwadrans moglo dojsc do pokrycia suczki i stajenny przyszedl juz po fakcie?? Czy mozna określić wczesniej ze psina jest w ciąży, czy ciaze mozna przerwać?? Dodam ze to okolo 2 letnia, średniej wielkości suczka, przybleda, po cieczce miala byc wysterylizowana.

Zwykle się kryje suki między 9-13 dniem, więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że ją zbrzuchacił 😉
Najlepiej do weta na zastrzyk ją zabrać.
[/quote]

albo od razu na sterylke, teraz, w cieczce, lub zaraz po zakonczeniu
Zastrzyków na "zaraz po" już niema, to co podaje się teraz jest drogie ale można bezpiecznie podać przez całą ciąże, dlatego można poczekać i podać po upewnienu się na USG że trzeba. Nad sterylką w takim wypadku warto się zastanowić ale nie zaraz po cieczce

Jakich szamponów używacie i gdzie kupujecie? Pytanie służbowe, będę wdzięczny za pomoc
U mnie numer jeden to Manusan, ale to zaden oficjalny szampon. Pozniej Hexoderm, a z takich normalnych Over Zoo. Stosowałam tez DrSiedla i Bayera, ten pierwszy mało wydajny.
Ja używam teraz szamponu Botaniqa a wcześniej Over Zoo.
ogurek, Bio Groom
ogurek, ja mam chyba trixie, i dwa niekąpane rok wielkie psy
Dżokejka 😉
Cudna!

Szardi na wycieczce:

oraz na swojej pufce:

Hiacynta, ale wydoroślała 🙂 A jeszcze niedawno była taką maleńką, okrągłą kuleczką!
Ja też miałam teraz Botaniqa i faktycznie jest wydajny, dobrze się pieni i nie źle pachnie, a sierść potem mięciutka. Co ma znaczenie przy moim zacnym psie, który lubi używać sobie kąpieli w jakiś bagnach i łajnach.
Ostatnio jak poleciał w stajni z kolegą w krzaki,tak się urządzili,że jechaliśmy pół drogi z otwartym oknem mimo, że było jakieś 4 stopnie. Mina innych kierowców- bezcenna  😁
nie ma sensu spędzać ciąży, jeśli suka czeka na sterylkę. Wyciąć miesiąc po cieczce, najwyżej będzie to sterylka aborcyjna.
Hiacynta, Szardi zrobiła się bardziej... owczarkowata niż kulkowata 😁 Piękna jest a pufy sama jej zazdroszczę 😂
Alaska, mój ma to samo, ostatnio wytarzał się w ludzkim... odchodzie. Wracalismy z lasu na dwa razy, najpierw mama odwiozła psa na podwórko a później wróciła po nas bo w 3 ze śmierdzielem byśmy nie dojechali do domu małym samochodem, nawet jeśli to 10 minut drogi 😵

Szampon mamy z Lidla 🤣 Pies prany 2-3 razy w roku bo w większości wypadków udaje nam się uniknąć wytarzania 😉
dla mnie najlepsze szampony to vulpes, niestety firma upadla, sa jeszcze na alu do kupienia
U mnie jest kąpanie co miesiąc. Latem czasem częściej jak wytarza się w czymś czego nie da się zneutralizować inaczej. Zimą staram się jednak przedłużać ten czas. Bardzo często (czasem codziennie, a czasem po każdym spacerze) muszę myć łapki, więc u mnie wszelkie środki piorące schodzą.

Poza tym odkąd myję psa gumowym iglakiem szamponu idzie o wiele, wiele mniej.
Czy ja dobrze pamiętam, że ktoś tu miał "uszaki" Corgie?
Powoli, powoli myślę, że brak mi psa. I ta rasa mi się wydaje optymalna.
Anaa Kilka stron wcześniej było o Lukullusie. Ja karmie swojego jednego psa i jestem zadowolona.

Tania Wydaje mi się, że chyba Teodora miała. Chyba, że pomyliłam osoby, ale ktoś tu kiedyś w wątku pokazywał swojego corgi.
Anaa, Całkiem spoko są składowo, brałabym w takiej kolejności w jakiej je wypisałaś.

Tania uderz do Tet, ojciec jej psa jest od babki co ma hodowlę corgiaków 😉
Dziękuję.  :kwiatek:
a i owszem. W domu Pirata mieszka stado krotkonogich bestii. Hodowla nazywa sie z "Z domu Polanki", hodowczynie i jej psy szczerze moge polecic.

http://www.vega.wroclaw.pl/
JARA serio kąpiesz psa w manusanie???
Ja mam do Lukullusa jedno zastrzeżenie: qupy małe, ale często. Myślę, że mogłoby być ich mniej. Pare stron wcześniej ktoś miał podobny problem z inną karmą.

Tak na mój prosty rozumek podejrzewam, że to kwestia zawartości włókna w karmie (?), która w Lukullusie jest w okolicach 6%, podobnie w wyżej wspomnianej Markus Muhle. W karmach po których nie mieliśmy takiego problemu włókno jest zawsze w okolicach 3%.
Chyba spróbuję teraz tego Simpsona.
Wojenka, kolejna fajna fota!

chce dac Bułce serca drobiowe, ale mam obawy ze będzie "rewolucja"
ile dac na pierwszy raz?

Serio.

ja w tym prałam konia alergika 🙂
JARA dziękuję ci jeszcze raz za tę umowę  :kwiatek:
nie ma sensu spędzać ciąży, jeśli suka czeka na sterylkę. Wyciąć miesiąc po cieczce, najwyżej będzie to sterylka aborcyjna.

Tak tez zdecydowal lekarz, tyle ze nie miesiac po cieczce, tylko za 2 tygodnie. A w przyszlym tygodniu badanie krwi przed zabiegiem.
sznurka - pies na suchym?
to JEDNO surowe, no niech beda dwa 😉
jak gotowane to mozna sprobowac troche wiecej
bo moze Ci ją przegonić i/lub przeżygać

ogólnie nie jest polecane mieszanie suche/mokre/surowe choc sa psy ktore tak funkcjonuja i zyja
tylko latwiej tym, ktore sa przyzwyczajone do surowego zmielic sucha karme niz odwrotnie

tez prałam konie w manusanie, aczkolwiek sa opinie ze nie do konca to dobre bo wyjalawia wlasna flore skory i paradoksalnie latwiej potem o grzybice i lupiez
ushia, na suchym, ale z domieszką mokrej karmy - aktualnie Animonda bo generalnie kiepsko suche je;/
stad pomysł na "wsad" smakowy w postaci serc

moje duze psy dobrze funkcjonują na suche + surowe mięcho ale to duze psy
rozmiar nie ma znaczenia, predzej wiek i przede wszystkim przyzwyczajenie

rzecz w tym, ze surowe miecho wymaga mocno kwasnego srodowiska zeby sie strawilo, podczas gdy suche latwiej wchodzi, stad psy zywione chrupkami maja mniej kwasny odczyn w zoladku i pierwsze spotkania z bardziej wymagajacym zarciem bywa spektakularne 🙂

probuj, zobaczysz, jak zezre i nic to probuj dalej
tylko pamietaj, ze surowe trawi sie dluzej, wiec zebys nie osiagnela efektu "dopchania", bo pomimo zachecajacego poczatku po paru dniach moze jednak byc za duzo 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się