Forum towarzyskie »

PSY

Testowałyśmy dziś nocą na Ślęży nowe wdzianka 🙂

JARA, ona jest niesamowita!

Dziewczyny znowu mam pytanie dotyczące wystawy w Nowym Dworze. Podobno pojawiła się już jakaś lista, ale ja kompletnie nie umiem jej znaleźć. Na stronie związku znalazłam tylko listę wystawców, ale bez konkretnych ras. Czy można gdzieś znaleźć dokładne info, takie dla laika?
JARA, ślicznie Bulince w kurteczce 😀

A my ostatnio przy zakupach przez neta dostajemy gratisy 🙂 z obróżką z Furkidz dostaliśmy przysmaki z naklejoną karteczką z życzeniami a do karmy z karmazdostawa.pl dostaliśmy 2 przysmaki a'la dentastix 😅
Kurczak pewnie na dniach podadzą plan sędziowania z podziałem ras na poszczególne ringi i godziny ocen 🙂
Misskiedis buu my od Furkidz dostaliśmy tylko obróżki 🤣 a wiedziałam, żeby lepiej poczekać na zbliżający się okser świąteczny zamiast na Halloween  😁

EDIT: jest i plan sędziowania http://www.zkwp-legionowo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=264&Itemid=154  😉
Jeszcze mamy odblaskowo żółtą kurtkę przeciwdeszczową, w której Buła wygląda jak pies policyjny w kamizelce odblaskowej 😁
Dziewczyny czy to normalne by młody psiak często miał czkawke? Draco jest bardzo energiczny, non stóp biega i zauważyłam, że po takich gonitwach z zabawką w pyszczydle łapie go czkawka. Często mu się to czkanie zdarza więc troszkę to mnie martwi.
Moja chyba do skończenia roku miała czkawkę bardzo często 😉 Ale zawsze po jedzeniu.
No właśnie mnie oswiecilo. Dzięki Jara. Draco dostaje jeść 3 porcje dziennie. Jak zje to energia łapie zenit i wtedy urządza biegi. I mam zagadkę rozwiazaną. Cóż, nascie lat nie miałam szczeniaka.
JARA, dzięki za oświecenie :-)
Ja zabrałam się za odchudzanie mojego labusia,utuczonego przez moją mamę :/ Stosuję teraz karmę JOSERA BALANCE używał ktoś?
My przez kilka dni dawaliśmy Josera na śniadanie ale psisko miało gazy po tym :/
Ja zabrałam się za odchudzanie mojego labusia,utuczonego przez moją mamę :/ Stosuję teraz karmę JOSERA BALANCE używał ktoś?

Ja, odchudziłam dożycę z kształtu podnóżka do normalnego 😉
Jakiś czas temu, po odejściu Dragona, dostałam od kogoś ten tekst. Jest to tłumaczenie. Autor podobno nie znany lub jest ich wielu. Przeczytajcie

Gdzie trafia pies po smierci?
'Ta część nieba nazywana jest Tęczowym Mostem.

Kiedy odchodzi zwierzę, które było szczególnie bliskie komuś, kto pozostał po tej stronie, udaje się na Tęczowy Most. Są tam łąki i wzgórza, na których wszyscy nasi mali przyjaciele mogą bawić się i biegać razem. Mają tam dostatek jedzenia, wody i słońca; jest im ciepło i przytulnie.
Wszystkie zwierzęta, które były chore i stare powracają w czasy młodości i zdrowia; te które były ranne lub okaleczone są znów całe i silne, takie, jakimi je pamiętamy marząc o czasach i dniach, które przeminęły. Zwierzęta są szczęśliwe i zadowolone, z jednym małym wyjątkiem: każde z nich tęskni do tej jedynej, wyjątkowej osoby, która pozostała po tamtej stronie.

Biegają i bawią się razem, lecz przychodzi taki dzień, gdy jedno z nich nagle zatrzymuje się i spogląda w dal. Jego lśniące oczy są skupione, jego spragnione ciało drży. Nagle opuszcza grupę, pędząc ponad zieloną trawą, a jego nogi poruszają się wciąż prędzej i prędzej.

To ty zostałeś dostrzeżony, a kiedy ty i twój najlepszy przyjaciel wreszcie się spotykacie, obejmujecie się w radosnym połączeniu, by nigdy już się nie rozłączyć. Deszcz szczęśliwych pocałunków pada na twoją twarz, twoje ręce znów pieszczą ukochany łeb; patrzysz znów w ufne oczy swego przyjaciela, który na tak długo opuścił twe życie, ale nigdy nie opuścił twego serca.

A potem przekraczacie Tęczowy Most - już razem..."
dragonnia  Piękne.....  Oby faktycznie tak było
drafonnia aż się popłakałam. Tak strasznie brakuje mi Budrysa..

Edit:
Zna ktoś jakieś sprawdzone hodowle owczarków niemieckich na śląsku? Znajomi szukają Owczarka dla siebie - na razie wstępnie, niekoniecznie na już tylko gdzieś najlepiej w okolicach marca/ kwietnia, cena nie gra roli.
Fadzik Tadzik Tadeusz Piętaszek Kadłubek Fadziunek Kędziorek Fadzilaszek Laszek Laszik Laszi Cimcirimcim Piętasznik Fadziurecznik Kropecznik FADO obchodził wczoraj kolejne urodziny. Tak kolejne, że sama już nie jestem do końca pewna które, muszę sprawdzić 🙂 Ostatni rok był dla niego pełen wielkich zmian, przez które razem przechodziliśmy, On pozostaje niezmienny.Mój Pies Życia...

sznurka - a nie uczyliscie czystosci psine sikaniem na cos i wynoszeniem z tym na pole?
drugie co mi przychodzi na mysl, to ze kocha szmaty i zaznacza je na swoje, choc nie wiem od jakiego wieku psy takie zachowania przejawiaja
Ja bym dołożyła do tego jeszcze wspomniany problem zdrowotny - na szmaty lepiej się sika niż na twarde które pryska więc pies przestaje się powstrzymywać.

Blow, jaka mina 😀
Czy czegoś brakuje w tej umowie przejęcia psa?

UMOWA ADOPCYJNA

Dotyczy: Przekazania psa na własność innej osoby. 

Strony:
1.Osoba bezpłatnie oddająca niżej opisanego psa, zwana dalej Wydającym.
2.Osoba podejmująca się opieki nad niżej opisanym psem na niżej opisanych warunkach, zwana dalej Adoptującym.

Dane psa:
płeć: ..........................................................
imię: ..........................................................
rasa: ..........................................................
chip: ..........................................................
tatuaż: .......................................................
rodowód: ..................................................
wiek/data urodzenia: ...................................
maść: ........................................................
kolor oczu: .................................................
daty szczepień: ............................................

Dane Wydającego:
Imię: ..........................................................
Nazwisko: ...................................................
Nr dowodu tożsamości: ................................
Nr PESEL: ..................................................
Adres kontaktowy: ......................................
Telefon kontaktowy: ...................................
E-mail: ......................................................

Dane Adoptującego:
Imię: ..........................................................
Nazwisko: ...................................................
Nr dowodu tożsamości: ................................
Nr PESEL: ..................................................
Adres kontaktowy: ......................................
Telefon kontaktowy: ...................................
E-mail: ......................................................

Dokumenty załączone: 

Zobowiązuje się do otoczenia psa rzetelną opieką, najlepszą, jaką będę w stanie mu zapewnić, oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego, w tym:
1.Jeśli pies ucieknie, zobowiązuje się powiadomić osobę wydającą psa, jak też podjąć wszelkie możliwe kroki zmierzające do odnalezienia go.
2.Jeśli z jakiegokolwiek powodu zrezygnuje z posiadania psa, odwiozę go do osoby wydającej lub zapewnię opiekę nowego, troskliwego i odpowiedzialnego opiekuna i powiadomię o tym kroku osobę wydającą, która ma prawo do skontrolowania nowych warunków i podpisania umowy adopcyjnej z nowym opiekunem.
3.Pod żadnym względem nie porzucę psa ani nie oddam go do schroniska.
4.Pies będzie miał obrożę/uprząż z moim telefonem i/lub adresem.
5.Pies będzie pod opieka weterynaryjną, będzie regularnie odrobaczany, szczepiony, a w razie choroby leczony z należytą troską.
6.Pies nie będzie trzymany na łańcuchu. W przypadku psa mieszkającego na zewnątrz (w kojcu) zobowiązuję się zapewnić mu właściwie ocieploną budę, wybieg oraz stały dostęp do wody, a także posiłek dwa razy dziennie.
7.Wydajacy będzie miał możliwość sprawdzania warunków przetrzymywania psa, sposobu jego żywienia, prawidłowej socjalizacji, stanu jego zdrowia, odpowiedniej opieki weterynaryjnej, odpowiedniej ilości ruchu.
8.Uniemozliwie psu ucieczki, polowania na inne zwierzeta, bede unikac sytuacji, w których pies moze pogryzc sie z innym psem (w ramach mozliwosci).
9.Nie bede kopiowac Psu uszu ani ogona (chyba, ze wzgledy zdrowotne beda tego bezwzglednie wymagaly), ani nie bede Go traktowac niezgodnie z Ustawa o ochronie zwierzat.
10.Pies nie zostanie sprzedany. Przygarniam go z potrzeby serca, a nie dla zysku.
11.Pies nie zostanie poddany eksperymentom medycznym lub jakimkolwiek innym.
12.Pies nie jest przeznaczony do rozrodu - zostanie poddany zabiegowi sterylizacji (suka) lub będzie dobrze pilnowany (pies; zalecana kastracja).
13.Wyrazam zgode na kontrole poadopcyjne.
14.W przypadku razacego naruszenia któregos z punktów niniejszej umowy, osoba wydająca ma prawo do natychmiastowego odebrania psa adoptujacemu.

Przyjmuje do wiadomosci, ze w razie zlego traktowania zwierzecia grozi mi odpowiedzialnosc karna na podstawie ustawy o ochronie zwierzat z dnia 21 sierpnia 1997r.

Umowe spisano w dwóch jednobrzmiacych egzemplarzach, po jednym dla wydającego i adoptującego i wszelkie złamanie umowy lub kwestie, których nie rozstrzyga umowa będą rozstrzygnięte przez sąd.

..................................................
Podpis adoptujacego

..................................................
Podpis wydającego
wydającego
Ja mam fajną umowę, ale na komputerze. Wieczorem mogę wrzucić 😉
Jara byłabym wdzięczna  🙇 Znajomi znajomych chcą oddać owczarka, dziadkowie są zainteresowani (wstępnie bo wstępnie ale są) a ja wolę myśleć o jakimś hm. zabezpieczeniu w razie czego.
ushia, nie, nie uczę sikać na przysłowiową "gazetę", wychodzę po prostu na dwór czesto, wpadek raczej niewiele
byłam u weta, wetka też uwaza ze jak pies przesypia noc cała to nie jest kwestia zdrowotna, innych objawów jak np. wylizywanie sromu - przy problemach z ukłądem moczowym tez brak
żadnych szmat na ziemi - brak sikania w domu praktycznie w ogole

UMOWA STAŁEJ OPIEKI NAD ZWIERZĘCIEM

Zawarta w dniu ..................................................., w miejscowści..............................................
Pomiędzy...
Zamieszkałą/łym ...
...
...
Sprawującym opiekę: stałą / tymczasową
Legitymującą/cym się dowodem osobistym seria i numer ......................................................
PESEL .............................................................................
Telefon kontaktowy ...
E-mail .................................................................... a osobą, u której zwierze będzie stale przebywało, zwane dalej Domem Stałym lub DS.

Imię i nazwisko stałego opiekuna..........................................................................................
Adres ...
...
...
Seria i numer dowodu osobistego........................................................................................
PESEL...
Telefon kontaktowy ...
Umieszczone dane osobowe i adresowe obu stron są objęte klauzulą poufności.

Umowa dotyczy opieki nad zwierzęciem o imieniu .............................................................
Gatunek ...................................................... Rasa ..............................................................
Wiek ...................... Umaszczenie i rodzaj włosa.................................................................
Znaki szczególne...
Posiada rodówód TAK / NIE  Nr tatuażu ..............................................................................
Nr Chipa...
Dokumenty przekazane opiekunowi stałemu.......................................................................
...

WARUNKI UMOWY

1. Dom stały zobowiązuje się do opieki nad zwierzęciem dożywotnio. Dom stały w tym czasie nie odda ani nie sprzeda zwierzęcia osobom trzecim. Jeżeli z jakiś powodów DS nie będzie mógł sprawować opieki nad zwierzęciem jest zobowiązany natychmiast poinformować o tym osobę oddającą psa do adopcji.
W momencie przekazania psa osoba adoptująca staje się opiekunem prawnym.

2. Dom stały przejmując pod opiekę zwierzę zobowiązuje się:
- traktować je zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt
- zapewnić mu odpowiednie warunki bytowe: jedzenie, picie, ciepłe schronienie
- zapewnić odpowiednią ilość ruchu
- zapewnić odpowiednie miejsce dla zwierzęcia (np. odpowiednio zabezpieczona posesja)
- dbać o jego bezpieczeństwo oraz ludzi przebywających w jego otoczeniu
- w razie potrzeby zapewnić opiekę weterynaryjną oraz regularnie szczepić i odrobaczać
- nie dopuszczać do rozmnażania jeżeli wcześniej nie został wykonany zabieg sterylizacji
- nie wypuszczać psa poza teraz posiadłości bez odpowiedniego dozoru i zabezpieczenia

2.1 Dodatkowe zobowiązania Domu Stałego:
-  zapewnić odpowiednią ilość ruchu, odpowiednią dla rasy, możliwości i stanu zdrowia zwierzęcia
- zapewnić kontakt z człowiekiem i  w razie możliwości z innymi psami
- pokrywa szkody wyrządzone przez zwierzę
- zabronione jest wykorzystywanie zwierzęcia do walk psów, pracy, polowań oraz nie szkolić w kierunku obrony
- zabronione jest trzymanie zwierzęcia na łańcuchu lub w kojcu, z którego nigdy nie będzie wypuszczany
- Dom Stały musi posiadać wyposażenie dla psa: obrożę lub szelki zaopatrzone w adresatkę, smycz, legowisko, miski, karmę itp.
3. Od dnia adopcji wszelkie koszty weterynarza, szkoleń, wyżywienia, utrzymania przechodzą na osobę adoptującą.
4. Osoba wydająca psa na DS ma prawo bez zapowiedzi skontrolować warunki w jakich przebywa w pies. W przypadku zaniedbania lub złamania któregokolwiek z punktów ma prawo psa odebrać.

5. Umowa ma charakter cywilno-prawny. W wypadku aktów łamania istotnych postanowień niniejszej umowy noszących znamiona czynu zabronionego działając na podstawie art. 304 S 1 zd. 1 Kodeksu Postępowania Karnego zostaną powiadomione organy ściagania o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

Kastracja/sterylizacja jest jedyną skuteczną i bezpieczną dla zdrowia zwierzęcia metodą zapobiegania nadpopulacji i bezdomności zwierząt.

.....................................................              ........................................................................
podpis podpis

Niniejsza umowa została spożądzona w dwóch jednakowo brzmiących egzemplarzach.

Załącznik nr 1 do umowy adopcyjnej

W dniu ........................................ w miejscowości ............................................................
została zawarta umowa adopcyjna pomiędzy ..........................................................................
......................................................... (opiekunem obecnym) a ..............................................
................................................................................................ (osobą adoptującą)
Pies  o imieniu .............................................. rasy ................................................................
wydany do adopcji w ogólnym stanie: złym / dostatecznym / dobrym.
Pies jest zdrowy / w trakcie diagnostyki / w trakcie leczenia / w trakcie rehabilitacji / po operacji.
Choroby przewlekłe ...
...
...
Na stałe przyjmuje leki: TAK/ NIE
Jakie...
...
Ostatnie odrobaczenie ...
Ostatnie szczepienie ...
Kastracja / sterylizacja TAK/ NIE
Alergia TAK/ NIE /Na co ...
Atopia TAK / NIE / Na co ...
Inne ........................................................................
Wymaga specjalistycznej opieki weterynaryjnej (np kardiolog) TAK / NIE / Jakiej...............
...
Wymaga specjalistycznego żywienia (np bezglutenowego) TAK / NIE / Jakiego ..................
...
Pies agresywny TAK / NIE
Pies z zaburzeniami zachowań TAK / NIE / Jakie ..................................................................
...
W dniu wydania do adopcji pies nie wymagał leczenia, szkolenia ani konsultacji z behawiorystą.  Jego stan fizyczny i psychiczny był dobry.

Inne uwagi ...
...
...

......................................................     ...................................................................................
podpis podpis
Matuzaalem, a jeśli adoptujący nie dotrzyma warunków umowy, TO CO?
Rety, jak ja nie lubię czczych apeli/deklaracji!
Zresztą druga wersja też jest czcza (ta! odpowiedzialność karna za niedotrzymanie warunków cywilnej umowy  🤔wirek🙂
Katharina, i Matuzaalem, i mnie sie poryczało, a że jestem teraz w takim kiepskim nastroju po Maxie, to przypomniał mi się ten tekst i go Wam wrzuciłam.
Potrzebuję pomocy! W maju przygarnęłam z ulicy szczeniaka, miałam mu znaleźć dom, ale tak ładnie bawił się z moimi dwoma psami że został. Pies jest bardzo nie ufny, biega za mną, liże po rękach ale jak się zatrzymam i chcę go pogłaskać to ucieka. złapać go mogę tylko podstępem a i wtedy kuli pod siebie ogon. Nigdy mu nic złego nie zrobiłam. Muszę go nauczyć posłuszeństwa bo potrafi gości łapać za nogawki, ale jak mam najpierw zdobyć jego zaufanie? Na razie zamknęłam go w kojcu i chodzę go głaskać i karmić z ręki. Ma ktoś jakiś pomysł, albo doświadczenie z takim zwierzakiem?
opisz wiek psa, jak wyglada jego dzień, ile czasu spędza z ludzmi, i jak go spedza, ile czasu z innymi psami. Jak sie zachowuje na spacerach, ile tych spacerów ma w ciagu dnia, ile czasu trwaja, co wtedy robi, itp.
Jak wyglada, podobny jest do jakiejs rasy czy typowy mix.
Co je, w jakich ilosciach. Wszystko, dokładnie.
Do kojca naszej stajennej suczki w 12 dniu cieczki wkradl sie pies, byl z nim gora kwadrans bo o 08😲0 sunia dostala jesc i w kojcu byla na pewno sama a 15 minut pozniej psiak zostal wyproszony z kojca przez stajennego. Samego krycia nikt nie widzial, faktem jest tylko to ze pies tam byl. Suka nigdy nie rodzila. Myslicie ze przez ten kwadrans moglo dojsc do pokrycia suczki i stajenny przyszedl juz po fakcie?? Czy mozna określić wczesniej ze psina jest w ciąży, czy ciaze mozna przerwać?? Dodam ze to okolo 2 letnia, średniej wielkości suczka, przybleda, po cieczce miala byc wysterylizowana.
tet to jest typowy mix, według mnie ma ok 10 miesięcy. Mieszkam na totalnym odludziu, w domu z podwórkiem, więc psy biegają cały dzień swobodnie, karmę mają praktycznie dostępną przez cały czas (sypię wieczorem całą michę i jedzą kiedy mają ochotę). Widzisz, to chyba o to chodzi, że one mają totalną samowolkę z tym, że pozostałe psy są "normalne". Zabiegają o to żeby poświęcić im czas a ten zachowuje się inaczej, stroni od ludzi.
Do kojca naszej stajennej suczki w 12 dniu cieczki wkradl sie pies, byl z nim gora kwadrans bo o 08😲0 sunia dostala jesc i w kojcu byla na pewno sama a 15 minut pozniej psiak zostal wyproszony z kojca przez stajennego. Samego krycia nikt nie widzial, faktem jest tylko to ze pies tam byl. Suka nigdy nie rodzila. Myslicie ze przez ten kwadrans moglo dojsc do pokrycia suczki i stajenny przyszedl juz po fakcie?? Czy mozna określić wczesniej ze psina jest w ciąży, czy ciaze mozna przerwać?? Dodam ze to okolo 2 letnia, średniej wielkości suczka, przybleda, po cieczce miala byc wysterylizowana.

Zwykle się kryje suki między 9-13 dniem, więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że ją zbrzuchacił 😉
Najlepiej do weta na zastrzyk ją zabrać.
karesowa
miałam ostatnio taki przypadek, za wcześnie sunię wypuściłam z kojca. Za zastrzyk zapłaciłam 80zł (suczka ok 15kg). Daje się ten zastrzyk 7-10 dni po zajściu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się