Jak używać furmastera żeby nie przedobrzyć? Jak na razie psy poddają się zabiegowi z dużą przyjemnością - miła odmiana bo szczotkowanie jakoś im nie przypadło do gustu 😉
JARA, Ruff Wear ma dobre jakościowo rzeczy, ja akurat ma miskę turystyczną, ale bodajże Anaa poleca.
O! To dobrze, bo mam dostać smycz z amotyuzatorem w prezencie i mam nadzieję, że będzie super 🙂😉 Zwłaszcza, że ten sprzęt kosztuje dużo więcej niż ManMat.
A tak w ogóle to mam już rozpisany plan BARFowy. Wyliczone ile mięsa, podrobów, żołądków, kości, mięsa z kością, warzyw itp ma dostawać pies. W przyszłym tygodniu jadę ustalić 10 dniowe menu (żeby wiedzieć jak zacząć) i zrobić pierwsze zamówienie. Na początek będziemy na gotowych mieszankach póki nie ogarnę jak to wszystko wygląda. Strasznie jestem podekscytowana, w nocy spać nie mogłam 😜
Wetka, która nas wprowadza jest niesamowita! Ponad godzinę gadałyśmy o surowiźnie i nie mogłyśmy skończyć. Straszną radochę jej sprawia barfowanie i gadanie o tym, jest super. Na każde pytanie odpowie. Dlatego umówiłyśmy się na przyszły tydzień na ciag dalszy. Więc jakby ktoś z Wrocławia myślał nad Barfem to gorąco polecam Magdalenę Czechowską z Qvet 🙂😉
Yh to może inaczej zapytam. Obecnie daję psu co jakiś czas Gran Carno, w tygodniu zamawiam Lukullus, ale chciałabym wypróbować coś jeszcze. Jestem w stanie dać 10 zł za puszkę proszę o propozycję 🙂 a i może ktoś wie czy gdzieś w necie sprzedają Terra Canis na sztuki? w zoo+ są tylko pakiety, a tyle puszek na raz to mi nie potrzeba...
A u mnie Foresto sprawdziło się świetnie a mieszkam w lesie i na majówkę też pojechałam z psem do lasu 🤣 Dodatkowo to pies z dłuższym włosem 😉 Ja mogę polecić Foresto z czystym sumieniem.
Jara - będziesz bardzo zadowolona z BARF-u ( a właściwie Twoje psy 😉 ). Ja odkąd przestawiłam Pointę na surowe widzę same pozytywy zarówno w zachowaniu, wyglądzie i zdrowiu psa. Skończyły się biegunki, sierść rośnie jak szalona, jest lśniąca, kruczoczarna, zęby białe. W zamrażarce nie mieści się nic prócz mięsa dla Pointy dlatego o lodach mogę zapomnieć, ale nie narzekam 🤣 Jedyne co mnie smuci to brak wiedzy weterynarzy na temat BARF-a 🤔 Tzn albo nie wiedzą, albo wiedzieć nie chcą. I oczywiście negują. Ja na majówce jak wpadłam do jakiegoś weterynarza kupić smycz to po chwilowej rozmowie nt tego czym karmię psa usłyszałam, że stopniowo morduję swojego pupila karmiąc go surowym a w ogóle to powinnam karmić go Puriną. Jak usłyszał, że za młodu Pointa dostawała Orijena to teatralnie złapał się za głowę i stwierdził, że to zła karma, bo ma za dużo białka ( a w naturze pies nie jest w stanie tyle mięsa uzyskać poprzez polowanie 🤔 ) i szczeniaki za szybko na niej rosną... 🤦...jakoś po mojej lekko zbudowanej psicy nie zauważyłam, żeby była gigantem 🤣 Jak weterynarz nie miał już argumentów to kończył słowami: ale ja od 10 lat hoduję berneńczyki, wiem co dla nich dobre ( a facet zarejestrowany w ZKwP :icon_rolleyes🙂. Kupiłam szybko smycz i wyszłam bo szkoda czasu na takie bzdury...
Ale! Udało nam się na majówce nawiązać ciekawe kontakty międzygatunkowe:
Pointa pierwszy raz miała do czynienia z kotami a zachowała się wzorowo. Na co dzień to taki mały, nieuważny niedźwiadek a przy kotkach zachowywała się tak delikatnie, że przez chwilę pożałowałam, że zostanie wysterylizowana i nigdy nie będziesz miała szczeniaków 👀
Terra Canis to super karma, w niej przynajmniej piszą ile jest mięsa z mięśni i ile jest mięsa tzn podrobów. Ale rzeczywiście zrobili teraz wszystko w pakietach. No i widzę, że jakieś nowe smaki są: bawół i karczochy jerozolimskie itd 😜 😁
Z mokrych karm karmiłam też Hermanns Bio. Jezu ta karma tak pachnie, że ledwo się powstrzymywałam żeby samej jej nie zjeść 😁 To był mój numer 1 wśród karm mokrych, ale jest jednak za droga na karmienie nią psa cały czas. Więc od czasu do czasu zamawiam przy okazji jakiś zakupów w Zooplusie.
Jeszcze nie dostałam potwierdzenia, ale w sobotę idę z Bułą na pierwsze zajęcia z tropienia 💃 nie będzie nigdy na poziomie Guerry czy Orsa 😎 ale mamy zajęcie i fajną zabawę. 🙂
edit:
A przed założeniem Foresto rozciągałyście i skręcałyście obroże?
JARA będziesz zadowolona z BARF'a. Ja jestem bardzo, tak jak dziewczyny piszą, same plusy: małe- malutkie kupy, brak gazów a teraz jeszcze zauważyłam, że pies nawet nie linieje tak jak w poprzednich latach... 😜
A jak bardzo pilnujecie składu barfowego zarcia? w sensie proporcji? Bo ja sie przyznam ze nie bardzo, np dostaja wiecej warzyw niz by wypadalo z przeliczenia.
Mi właśnie wczoraj wetka powiedziała, że nawet 25% warzyw się podaje dla psów takich jak moja Masza, otyłych lub ze skłonnościami do szybkiego przybierania na wadze.
Jeśli przejdziemy na barfa to u nas też pewnie będzie dużo więcej owoców/warzyw niż "w regulaminie" 😉 Na codzień dostają owoce, warzywa, a w okresie letnikm, kiedy mam pełną działkę tego to wyciągają same z torby marchew, pomidory, sałatę, paprykę i zjadają.
Terra Canis to super karma, w niej przynajmniej piszą ile jest mięsa z mięśni i ile jest mięsa tzn podrobów. Ale rzeczywiście zrobili teraz wszystko w pakietach. No i widzę, że jakieś nowe smaki są: bawół i karczochy jerozolimskie itd 😜 😁
Z mokrych karm karmiłam też Hermanns Bio. Jezu ta karma tak pachnie, że ledwo się powstrzymywałam żeby samej jej nie zjeść 😁 To był mój numer 1 wśród karm mokrych, ale jest jednak za droga na karmienie nią psa cały czas. Więc od czasu do czasu zamawiam przy okazji jakiś zakupów w Zooplusie.
za 400 g 😉 trudno będę musiała chyba w pakietach zamawiać... szkoda tylko że zazwyczaj jest jeden smak do wyboru 🙁
edit. łooo fajny ten Herrmanns Bio i cenowo i "smakowo". JARA Ty moja skarbnico wiedzy :kwiatek:
Ja rozciągam zawsze przed pierwszym założeniem i gdy zdejmuję/zakładam do mycia. Ostatnio wyciągnęłam z suki jednego martwego kleszcza, trochę opitego. Zobaczymy jak będzie po dzisiejszym spacerze.
ja nie pilnuje proporcji wcale... 🤬 nabiał i owoce/warzywa dostaje jak mi się przypomni... czasem cały tydzień dzień w dzień a potem nic...
na ilości mięsa też nie patrzę, dostaje około 1kg wszystkiego na dzień, jak widzę że mało to dostaje więcej, jak za dużo zmniejszam ilości. Ostatnio robiliśmy badania i wszystko perfekcyjnie
Jara bedzies lepsza i to po pierwszych zajeciach 🙂 my w ogole na sladzie nie pracujemy. Chyba ze przypadkiem trafia i sladem dojda.
Wątpie 😀 Wiesz jak Buła tropi? Szuka frajera, który to znajdzie i będzie mogła mu wyrwać 😁 a jak frajera (np Maszy) nie ma to szuka.. wzorkiem. Tłumacze sobie, że tropi wtedy górnym wiatrem 😂
Moje słoneczko z uwagi na długie futro zaczyna się już męczyć w upalne dni. Uwielbia taplać się w rzece i zalanych łąkach. Na szkoleniu też ok "jako tako po japońsku" 😉