Forum towarzyskie »

PSY

Harleya bilans w Foresto: 7 kleszczy  🙁 Dokropliłam go i czekam na nową obrożę. Wracamy do Kiltixa...
karolinag4 tak z ciekawości to ile masz bulw? bo nie jestem w stanie się połapać 😀
JARA, Ruff Wear ma dobre jakościowo rzeczy, ja akurat ma miskę turystyczną, ale bodajże Anaa poleca.
Jak używać furmastera żeby nie przedobrzyć? Jak na razie psy poddają się zabiegowi z dużą przyjemnością - miła odmiana bo szczotkowanie jakoś im nie przypadło do gustu 😉
uzywam do oporu, czyli do momentu uzyskania pustego przebiegu
abre, jak pies przestanie puszczać sierść to szczotka przestanie ją wyciągać.
Ale za jednym razem czy np. przez kilka dni codziennie?
Po 15 minutach szczotkowania pewnie pies będzie miał już dosyć. Ja czeszę przez kilka dni.
Dzięki 🙂 W takim razie jutro druga tura. Nie wiem czy się cieszyć, czy też nie, że psy zdążyły dużo podszerstku zgubić nim furmaster dotarł 😉
po 15 minutach to ja bym miała dosyć  😀
Szukam opinii na temat kartoników z mokrą karmą firmy Bozita, ponoć są to kawałki mięsa i jest go 93 %. Karmił ktoś? Jest w tym choć trochę prawdy?
Bajaderka daj sobie spokój z Bozitą. Może według opakowania ona ma 93% mięsa, ale zobacz na skład

Wątróbka kurza: kurczak (min. 4% wątróbki kurzej), wieprzowina, chlorek sodu, węglan wapnia, rozmaryn, drożdże (ß-1,3/1,6 glukan).
Łosoś: kurczak, łosoś (min. 4%), wieprzowina, chlorek sodu, węglan wapnia, koper, drożdże (ß-1,3/1,6 glukan).
Indyk: kurczak, indyk (min. 4%), wieprzowina, chlorek sodu, węglan wapnia, rozmaryn, drożdże (ß-1,3/1,6 glukan).
Kurczak i ryż: kurczak, ryż (min. 4%), wieprzowina, chlorek sodu, węglan wapnia, drożdże (ß-1,3/1,6 glukan).
Renifer: kurczak, renifer (min. 4%), wieprzowina, chlorek sodu, węglan wapnia, drożdże (ß-1,3/1,6 glukan).
Łoś: kurczak, łoś (min. 4% w kawałkach), wieprzowina, chlorek sodu, węglan wapnia, drożdże (ß-1,3/1,6 glukan).

Każdy smak to praktycznie sam kurczak plus dodatek smakowy i wieprzowina.
JARA, Ruff Wear ma dobre jakościowo rzeczy, ja akurat ma miskę turystyczną, ale bodajże Anaa poleca.

O! To dobrze, bo mam dostać smycz z amotyuzatorem w prezencie i mam nadzieję, że będzie super 🙂😉 Zwłaszcza, że ten sprzęt kosztuje dużo więcej niż ManMat.

A tak w ogóle to mam już rozpisany plan BARFowy. Wyliczone ile mięsa, podrobów, żołądków, kości, mięsa z kością, warzyw itp ma dostawać pies. W przyszłym tygodniu jadę ustalić 10 dniowe menu (żeby wiedzieć jak zacząć) i zrobić pierwsze zamówienie. Na początek będziemy na gotowych mieszankach póki nie ogarnę jak to wszystko wygląda. Strasznie jestem podekscytowana, w nocy spać nie mogłam  😜

Wetka, która nas wprowadza jest niesamowita! Ponad godzinę gadałyśmy o surowiźnie i nie mogłyśmy
skończyć. Straszną radochę jej sprawia barfowanie i gadanie o tym, jest super. Na każde pytanie odpowie. Dlatego umówiłyśmy się na przyszły tydzień na ciag dalszy.
Więc jakby ktoś z Wrocławia myślał nad Barfem to gorąco polecam Magdalenę Czechowską z Qvet 🙂😉
Yh to może inaczej zapytam. Obecnie daję psu co jakiś czas Gran Carno, w tygodniu zamawiam Lukullus, ale chciałabym wypróbować coś jeszcze. Jestem w stanie dać 10 zł za puszkę proszę o propozycję 🙂 a i może ktoś wie czy gdzieś w necie sprzedają Terra Canis na sztuki? w zoo+ są tylko pakiety, a tyle puszek na raz to mi nie potrzeba...
A u mnie Foresto sprawdziło się świetnie a mieszkam w lesie i na majówkę też pojechałam z psem do lasu 🤣 Dodatkowo to pies z dłuższym włosem 😉 Ja mogę polecić Foresto z czystym sumieniem.

Jara - będziesz bardzo zadowolona z BARF-u ( a właściwie Twoje psy 😉 ). Ja odkąd przestawiłam Pointę na surowe widzę same pozytywy zarówno w zachowaniu, wyglądzie i zdrowiu psa. Skończyły się biegunki, sierść rośnie jak szalona, jest lśniąca, kruczoczarna, zęby białe. W zamrażarce nie mieści się nic prócz mięsa dla Pointy dlatego o lodach mogę zapomnieć, ale nie narzekam 🤣
Jedyne co mnie smuci to brak wiedzy weterynarzy na temat BARF-a 🤔 Tzn albo nie wiedzą, albo wiedzieć nie chcą. I oczywiście negują. Ja na majówce jak wpadłam do jakiegoś weterynarza kupić smycz to po chwilowej rozmowie nt tego czym karmię psa usłyszałam, że stopniowo morduję swojego pupila karmiąc go surowym a w ogóle to powinnam karmić go Puriną. Jak usłyszał, że za młodu Pointa dostawała Orijena to teatralnie złapał się za głowę i stwierdził, że to zła karma, bo ma za dużo białka ( a w naturze pies nie jest w stanie tyle mięsa uzyskać poprzez polowanie 🤔 ) i szczeniaki za szybko na niej rosną... 🤦...jakoś po mojej lekko zbudowanej psicy nie zauważyłam, żeby była gigantem 🤣 Jak weterynarz nie miał już argumentów to kończył słowami: ale ja od 10 lat hoduję berneńczyki, wiem co dla nich dobre ( a facet zarejestrowany w ZKwP :icon_rolleyes🙂. Kupiłam szybko smycz i wyszłam bo szkoda czasu na takie bzdury...

Ale! Udało nam się na majówce nawiązać ciekawe kontakty międzygatunkowe:

Pointa pierwszy raz miała do czynienia z kotami a zachowała się wzorowo. Na co dzień to taki mały, nieuważny niedźwiadek a przy kotkach zachowywała się tak delikatnie, że przez chwilę pożałowałam, że zostanie wysterylizowana i nigdy nie będziesz miała szczeniaków 👀
bajaderka-zorro, 10ZŁ za jakiej wielkości puszkę?

Terra Canis to super karma, w niej przynajmniej piszą ile jest mięsa z mięśni i ile jest mięsa tzn podrobów. Ale rzeczywiście zrobili teraz wszystko w pakietach. No i widzę, że jakieś nowe smaki są: bawół i karczochy jerozolimskie itd 😜  😁

Z mokrych karm karmiłam też Hermanns Bio. Jezu ta karma tak pachnie, że ledwo się powstrzymywałam żeby samej jej nie zjeść 😁 To był mój numer 1 wśród karm mokrych, ale jest jednak za droga na karmienie nią psa cały czas. Więc od czasu do czasu zamawiam przy okazji jakiś zakupów w Zooplusie.

Jeszcze nie dostałam potwierdzenia, ale w sobotę idę z Bułą na pierwsze zajęcia z tropienia 💃 nie będzie nigdy na poziomie Guerry czy Orsa  😎 ale mamy zajęcie i fajną zabawę.   🙂

edit:

A przed założeniem Foresto rozciągałyście i skręcałyście obroże?
JARA będziesz zadowolona z BARF'a.
Ja jestem bardzo, tak jak dziewczyny piszą, same plusy: małe- malutkie kupy, brak gazów a teraz jeszcze zauważyłam, że pies nawet nie linieje tak jak w poprzednich latach...  😜

A jak bardzo pilnujecie składu barfowego zarcia? w sensie proporcji? Bo ja sie przyznam ze nie bardzo, np dostaja wiecej warzyw niz by wypadalo z przeliczenia.
Mi właśnie wczoraj wetka powiedziała, że nawet 25% warzyw się podaje dla psów takich jak moja Masza, otyłych lub ze skłonnościami do szybkiego przybierania na wadze.

Jeśli przejdziemy na barfa to u nas też pewnie będzie dużo więcej owoców/warzyw niż "w regulaminie" 😉 Na codzień dostają owoce, warzywa, a w okresie letnikm, kiedy mam pełną działkę tego to wyciągają same z torby marchew, pomidory, sałatę, paprykę i zjadają.
bajaderka-zorro, 10ZŁ za jakiej wielkości puszkę?

Terra Canis to super karma, w niej przynajmniej piszą ile jest mięsa z mięśni i ile jest mięsa tzn podrobów. Ale rzeczywiście zrobili teraz wszystko w pakietach. No i widzę, że jakieś nowe smaki są: bawół i karczochy jerozolimskie itd 😜  😁

Z mokrych karm karmiłam też Hermanns Bio. Jezu ta karma tak pachnie, że ledwo się powstrzymywałam żeby samej jej nie zjeść 😁 To był mój numer 1 wśród karm mokrych, ale jest jednak za droga na karmienie nią psa cały czas. Więc od czasu do czasu zamawiam przy okazji jakiś zakupów w Zooplusie.

za 400 g 😉 trudno będę musiała chyba w pakietach zamawiać... szkoda tylko że zazwyczaj jest jeden smak do wyboru 🙁

edit. łooo fajny ten Herrmanns Bio i cenowo i "smakowo". JARA Ty moja skarbnico wiedzy  :kwiatek:
figura - Pointa z kotkiem jest absolutnie boska!  😍
JARA - ja Foresto nie rozciągałam, nie było nic takiego w instrukcji (chyba?)

Tu moja piłeczkowa kreaturka:

Rok temu w instrukcji było o tym rozciąganiu. Niektórzy weci też radzą tak zrobić, rozciągnąć, skręcić, natrzeć psa pod włos przed założeniem.

JARA Ty moja skarbnico wiedzy 
Daj spokój 😉
Ja rozciągam zawsze przed pierwszym założeniem i gdy zdejmuję/zakładam do mycia. Ostatnio wyciągnęłam z suki jednego martwego kleszcza, trochę opitego.
Zobaczymy jak będzie po dzisiejszym spacerze.
ja nie pilnuje proporcji wcale...  🤬
nabiał i owoce/warzywa dostaje jak mi się przypomni... czasem cały tydzień dzień w dzień a potem nic...

na ilości mięsa też nie patrzę, dostaje około 1kg wszystkiego na dzień, jak widzę że mało to dostaje więcej, jak za dużo zmniejszam ilości. Ostatnio robiliśmy badania i wszystko perfekcyjnie
Jara bedzies lepsza i to po pierwszych zajeciach 🙂 my w ogole na sladzie nie pracujemy. Chyba ze przypadkiem trafia i sladem dojda.
ooo te MARP też ciekawe 🙂 na pewno wypróbujemy 🙂
Jara bedzies lepsza i to po pierwszych zajeciach 🙂 my w ogole na sladzie nie pracujemy. Chyba ze przypadkiem trafia i sladem dojda.

Wątpie 😀 Wiesz jak Buła tropi? Szuka frajera, który to znajdzie i będzie mogła mu wyrwać  😁 a jak frajera (np Maszy) nie ma to szuka.. wzorkiem. Tłumacze sobie, że tropi wtedy górnym wiatrem  😂
Moje słoneczko z uwagi na długie futro zaczyna się już męczyć w upalne dni. Uwielbia taplać się w rzece i zalanych łąkach. Na szkoleniu też ok "jako tako po japońsku"  😉

Mazia, fajny bysior
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się