Forum towarzyskie »

PSY

Mam 4letnią golden retrieverkę, a planuję zakup shih-tzu, więc są to raczej misiiaki,a nie agresywne psy. Faktycznie wykastruję goldenkę jesienią i kupię pana shih-tzu. Btw jakie doświadczenie Wasze z shih-tzu?

co do shih-tzu i podobnych: na codzien raczej łagodne i przyjazne, ale cholernie zaborcze, zazdrosne, w chałupie rządzą 😉 terroryzują nawet duze psy (zwłacza suczki tej rasy) wiec jesli jakiś mały pies ma się dogadać z dużym to właśnie shih-tzu, lhasa apso, sznaucer miniatura. Odradzałabym w tej sytuacji jorasy, maltanczyki i inne małe łagodne. tak poza charakterem to warto rozważyć wybór pod względem pielęgnacji. wcelowałaś w psa długowłosego wiec wymaga wizyt u fryzjera, poza tym ze specyficzną budową, co niemal gwarantuje problemy zdrowotne (zwlasza jesli chodzi o głowę - krótki pysk to często problemy oddechowe, pomarszczony nos to odparzenia, wyłupiaste oczy to często zapalenia spojówek, wrastanie się włosów pod powiekę, klapnięte mocno owłosione uszy to konieczność usuwania włosów z kanału słuchowego co 6-8 tygodni plus często stany zapalne i grzybice) więc trzeba wziąć pod uwagę, czy naprawdę masz czas na opiekę nad takim psem. Może lepiej coś w stylu jack russel, jamnik? 😉
[quote author=k_cian link=topic=32.msg1037491#msg1037491 date=1307698035]
Magnusson Meat&Biscuits Adult

http://www.magnusson.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=68
[/quote]

Właśnie nad tym zastanawiam się. Jak wam na nim się żyje ?🙂
Anaa, przepraszam za urwanie watku o twoim psie/suce. Nie bylo mnie przez tydzien przy kompie.
Jak lubisz temperament a obawiasz sie, ze przesadzisz, to wez albo bardzo mocna suke, albo slabego psa. Slabego w sensie bardziej socjalnego do ludzi, mniej obdarzonego popedami, mniej wyrywnego. A nie strachliwa pierdle.
Sama bedziesz mogla wybrac czy hodowca ogranicza wybor? Potrafisz zrobic testy szczenietom?

Zmieniajac temat:
Jak mi sie uda zrzucic zdjecia to wstawie co nieco. Chabry z poligonu  🤣
Testy? Mógłbyś rozwinąć?

Bo słyszałam o tym, i sama hodowczyni (dosłownie godzinę temu) poradziła mi w wypadku wyjazdu - gdybym się zdecydowała na czekoladowego np. z Czech - po szczeniaka przeprowadzenie próby z piłeczką lub szarpakiem... gdyż ona doradza mi (do moich potrzeb i biorąc pod uwagę usposobienie rasy) raczej przebojowego psa. Przebojowego, w sensie: odważnego.
sa rozne sysytemy testowania szczeniat, sprawdzajace reakcje na rozne bodzce i okreslajace potencjalny charakter psa i jego popedy.
np taki:
http://www.dobermann.pl/artykuly/PAT_test_szczeniat.htm

ja testy robie wg wlasnych potrzeb i przemyslen

aa, zdjecia mam
nasz plac zabaw:

i moj pies na tle  🙂

Dzięki! Już zabieram się do lektury 🙂
tet, WIĘCEJ! 🙂
nie mam, roboty bylo duzo, i zapomnialam o robieniu zdjec
W jednej hodowli ogarów polskich psy są karmione surowym mięsem i ... gniecionym owsem. Podobno wyglądają jak pączki w maśle. Podobno.
Nie tylko w jednej, ogarowcy mają fisia na punkcie polskiej postaci historycznej, guru hodowli ogarów, Hrabiego Ostroroga, który pisał w XVI wieku poradnik hodowlany...

Ja mam mieszane odczucia... 😉

Co do Oliver'sa, nie wiem jak jagnięcina bo mnie nie interesuje ale rybka ma fajny skład

Łosoś mączka, groch, ziemniaki, świeże filety z łososia, świeży filet śledzia, świeże filety z płastugi, witaminy i minerały, Oliver's Triple FIBERPLAN TM (włókna grochu, pulpa buraczana i otręby ryżowe), Oliver OMEGA 3 BOOST TM, Oliver AURA BOOST TM (jagody, borówki, maliny, jabłka, marchew, pomidory, algi, pietruszka, żeńszenia, zielona herbata, pyłek kwiatowy, Ginko biloba, wyciąg z nagietka), całe świeże jajka, FLEX C, Oliver TRAWIENIA BOOST TM (mannanoligosaccharides, kultury drożdży, insulina , yucca shidigera).

Ma dużą zawartość białka(30%), z jednej strony dobre dla psa o wzmożonej aktywności fizycznej/umysłowej ale z drigiej...też jakoś do zwyżek białkowych mam mieszane odczucia, hmmm...

k_cian, a skąd to się Tosiakowi przytargało?Bida, pewno ma bana na kąpiele 😉
k_cian Mój ŚP Secior miał angine średnio 5 razy w roku, przewaznie w okresie letnim włąsnie od tego że biegał, zgrzał sie i wchodził do zimnej wody sie napić... Jego migdał nawet po zakończeniu leczenia zawsze był wiekszy, były nawet zamiary usunięcia migdałków ale wet twierdził że pies juz za stary na takie rzeczy.
Przypuszczam że u was przyczyna tez bedzie zimna woda po bieganiu 😉
Stosował ktoś karmy White Wolf?

Jagnięcina/łosoś
http://www.whitewolf.eu/produkty/wild-forest.html

edit:
Poleciła mi je moja ... kadrowa  🤣 i chyba na tę karmę się zdecyduje.
ColoursLove i Escada dziękuję bardzo za odpowiedzi !!!
Niestety jamniki to jedyna rasa, której nie lubię, bo zostałam kiedyś pogryziona przez jamnika i im nie ufam.
Poza shih-tzu jestem zakochana w buldogach francuskich, jednak moja mama twierdzi, że są pokraczne/brzydkie i nie wyglądają jak psy... (przepraszam wszystkich czytających to właścicieli)
Wiem, że buldogi mają straszne problemy ze zdrowiem i nawet nazywane są rasą weterynarzy. Ja mam warunki finansowe,żeby utrzymać takiego psa i go ewentualnie leczyć i regularnie gościć u weterynarza, ale jestem osobą strasznie przeżywającą takie sprawy i obawiam się tego.
Poza tym ostatnio spotkałam buldożka, który tak "charczał", że moja koleżanka się bała, że on chcę nas pogryźć (hahaha).
A jak jest ze spacerami i buldożkami? Wiem, że w upały trzeba jak z jajkiem się obchodzić z nimi, ale przy normalnych temperaturach ile czasu dziennie należy z nimi spacerować?
btw http://kwejk.pl/obrazek/101643  😍
Moja kadrowa ma 3 buldogi francuskie 😉 Nie są to psy długodystansowe.
Jeśli masz dużo pytań napisz do niej, chętnie odpowie na każde pytanie: m_omic@poczta.onet.pl
Albo zajrzyj na Strefę Buldoga  Francuskiego 🙂
tulip nie ma za co  😉 Ostatnio mojej mamie bardzo się spodobały buldożki francuskie .. słodkie są z tą mordką  💘

Edit: Ostatnio kupiłam mojej suni takie dropsy dla psów. Daje jej je w nagrodę za wykonane polecenie. Ale ile można dać psu dziennie takich dropsów? 
A ja mam maniane w domu, moja niespelna polroczna Rosie rozrabia jak wsciakla bo jest zazdrosna o kotke w ciazy  🤔  :emot4:
Moich chłopaków jeszcze tutaj nie przedstawiałam...

Platon. Niedługo skończy 2 lata

Earl Grey. Teraz ma 5,5 miesiąca

I tutaj jesteśmy razem  😀

Witamy w gronie psiarzy  😅
Będzie ktoś za tydzień na poznańskiej Cytadeli? 🙂
http://www.latajacepsy.pl/aktualnosci/dcdc-poznan-kejterfrisbee-na-cytadeli-program
My będziemy, ale w roli widza! Rozglądaj się za Leonbergerem 🙂
Hancock, świetne są 🙂
Hancock- słodziaki 🙂
Moja znajoma poszukuje psiaka do adopcji, zafiksowała się na buldoga francuskiego wiecie może coś o jakimś buldożku do adopcji.
Cześć Magda 🙂

Slojma, buldożków do adopcji akurat od groma chyba...mopsów też.Może mopsa? 😉
Urodzily sie 3 sztuki, w tym tylko jedna suka ktora zostaje w hodowli. Siedzie i rycze i nic na to nie poradze ze smutno mi potwornie.
sienka, a psa nie chcesz?
ten pies to do jakiegoś sportu miał byc?
co u Trufli? masz jakieś wieści, co u kotki?
Cześć Magda 🙂

Slojma, buldożków do adopcji akurat od groma chyba...mopsów też.Może mopsa? 😉

Właśnie nic nie możemy znaleźć. Gdzie szukać skoro tak dużo ich jest?
Byłam już na tej stronie, na tą chwilę nie mają nic do adopcji. Psiaka potrzebujemy za ok. 2 tygodnie.
sienka, 🙁

"moje" już się urodziły - 8 sztuk - 5 dziewczyn i 3 chłopaków 🙂
Ufff wróciłam z warsztatów - z totalnie spuchniętym mózgiem i mega satysfakcją. Tak więc po kolei..

sienka, strasznie mi przykro 🙁 Wielka szkoda..

Hancock, jakie ten mały szczególnie słodziak!

Zairka, Blow, tak, ma szlaban na kąpiele. 🙂 A powodem jest albo wieczna codzienna walka ze spryskiwaczem - upał czy nie upał - z bardzo zimną wodą i przyssanie się do loda, czasami dostawała też jogurt z lodówki (ale to regularnie, nie sądzę aby to miało być problemem w tym wypadku, raczej tamte dwie sprawy w połączeniu z upałem)

JARA, nam się na niej żyje świetnie. Jedyny minus to to, że jest to karma wypiekana a więc troszkę sucha. Pies zdecydowanie potrzebuje wody - bardziej niż przy innej karmie. Nie jest taka po nasączana bóg wie czym, tłusta i fu. Ładnie pachnie.

tet to jak z pracy nie masz, to wklejaj z czasu wolnego 🙂😉)
dzieki dziewczyny, chyba juz to przebolalam......i moja rodzina powiekszy sie o Emanuela vel Manka 😡

Anaa, super! ile juz maja?

cieciorka, Truflak super, zyje bidula w nieswiadomosci i nie wie co ja czeka 😁

a kicia, czyli Lola jest cudna, juz nie drapie nawet jesli nie chce byc glaskana tylko oznajmia to cudym wokalem 😀 chodzi codziennie na spacerki i ogolnie ma jak w raju🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się