Forum towarzyskie »

PSY

aleksandra, tylko nie zapominaj że nie każdy pies nadaje się do trzymania cały rok w kojcu.
To i my się przedstawimy: 16 letnia Delta, 12 lat u nas, schroniskowa prawie-goldenka (tzn. uwielbia taplać się w błocie i to na tyle ze wspólnych cech charakteru). Trochę niedowidzi, trochę niedosłyszy, tu ją boli, tam ją strzyka, przesypia już prawie cały dzień. Wobec dziecka (16 miesięcy) ma mnóstwo cierpliwości, choć ogólnie jest zdecydowanie dominującym osobnikiem i awanturnym wobec innych suk.
Czy normalną hodowlą jest hodowla klatkowa?
Obecnie znajoma pani ma w domu koło 35 sztuk psów. Jakieś 5 reproduktorów, reszta to suki, suki szczenne i szczeniaki. Dodatkowo wszystkie cały czas siedzą w klatkach, małych kojcach.
Jeszcze ma 5 psów na podwórku w dużym kojcu. Te w domu są czyste, ale tamte mieszkają w komórce usyfionej, same też nie są pierwszej czystości.
Niestety nic z tym nie można zrobić, bo posiada papiery wymagane do otworzenia hodowli i wydawane przez związek kynologiczny. Niestety zajmuje się hodowlą masową, ale o dziwo dobrych reproduktorów ma. Z tego co mi wiadomo wysyła całe mioty do Czech, na Słowację.

A już nie wspomnę o hałasie i smrodzie na podwórku z tyłu domu. Niestety TOZ był już przerabiany, nic nie może z tym zrobić.
Notarialna, to o czym piszesz to fabryka. Nawet nie masowa hodowla a fabryka. A człowiek się tym zajmujący to pseudohodowca a nie hodowca.
k_cian, No właśnie. :/
Ale z tym, ze ma wszystkie papiery, masowo szczenięta produkuje. ma z 13 suk z tych 35 sztuk aktualnie. Wiadomo, ze suka może mieć raz do roku szczenięta, ale jak ma się ich tyle, to co najmniej 2 na miesiąc szczenne są.
Ojcu już wytłumaczyć nie potrafię, ze to co robi ta pani jest złe, bo tu chodzi o dobro zwierząt, ale on widzi tylko kas i przyklaskuje. Temat tabu w mojej rodzinie, bo wszyscy wiedzą, ze to najpewniejsza droga do wytracenia mnie z równowagi.

Na wystawy jeździ, wtedy psy są czyste, ale to tylko pozory. Wyobraź sobie co się dzieje jak ta horda westów i maltańczyków zaczyna szczekać na podwórzu....
Domyślam się. Wolę nie komentować.. zawsze można zainteresować TOZ jeśli zwierzęta rzeczywiście są w złych warunkach i naruszane są ich prawa.

Najgorzej że do ludzi i tak nie dotrze.
Jak to trafnie mój znajomy ujął: Niestety kapitalizm i żądza pieniądza wzięły górą nad dobrem zwierząt.
Najlepsze hodowle na świecie trzymają po 200-400 psów,w adaptowanych na kenele kurnikach.Ludzie mają po prostu inne podejście do hodowli-traktują hodowlę psów tak samo jak hodowlę bydła czy drobiu.Kwestia mentalności.

A mój pies się popsuł,na 4-6 tygodni jest unieruchomiona.Odpadają nam majowe zawody... 🙁

[quote author=k_cian link=topic=32.msg517121#msg517121 date=1268389094]
aleksandra, tylko nie zapominaj że nie każdy pies nadaje się do trzymania cały rok w kojcu.
[/quote]

dokładnie, tak jak napisałam - zależy od rasy - bo tu nie tylko chodzi o szatę, ale tez i o psychikę. dlatego wszystko jest względne.
A to o czym pisze Notarlialna to regularna fabryka - i jeśli faktycznie mioty idą za w całości zagranicę (najpewniej przez pośredników), to nie hodowca, tylko handlara... Nie wyobrażam sobie sytuacji, że nie wiem, gdzie lądują szczeniaki które się u mnie wychowały...
I tak z tego co czytam, to nie jest tam tragicznie - skoro chodzi tylko o głośne i brudne psy, co w końcu jest wiejską codziennością.  🙄
Nie zapominajmy, ile jak najbardziej legalnych, związkowych hodowli doprowadzało sie do takiego stanu, ze psy zdychały z głodu...  😤
Wojenka - co się stało?
dzięki za wasze wypowiedzi. oczywiście, że przy wyborze hodowli nie obejdzie się bez pojechania i zobaczenia.

btw. sznurka mi się sniła :P
Wojenka - co się stało?

Palec złamany 🙁
Wojenka życzę szybkiego powrotu do zdrowia  :kwiatek:

Kajtek polujący na 'światełka'  😁
cieciorka, opowiadaj
wie ktoś może co może być przyczyną ropiejącego oka w psa? Przestraszyłam się jak zobaczyłam dziś całe oczko sklejone tą ropką a dodam że ma ona kolor żółtawo-zielony.
Czym takie coś wyleczyć? Może to byc coś poważnego? Czy jednak udac się z tym do weterynarza?
przyczyn ropienia może być wiele.
zatarcie, bakterie, wirusy.
Lepiej udać się do weta.
Wojenka, jaka szkoda, tak lubie ogladac zdjecia z waszych zabaw. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia :kwiatek:

Bylam dzisiaj na cudnym spacerze, w lesie bylo jak w bajce!
kilka zdjec, tyyle mi sie podoba ale zeby nie zasmiecac forum wrzucam 5.
troche pozowanych😉 :

i jedno ze szczesciem na pysku🙂

aaa i jeszcze filmik:

moj pies, jezeli po kazdym kolku powiedziec 'uciekaj uciekaj', bedzie tak ganial do upadlego 🤣 zreszta jak sie rozkreci to wystarczy tupnac noga bez slowa i efekt jest ten sam 😉
To ja się pochwalę moim Leonem 😉
pięcioletni Golden Retriever
a tu moje stadko żegna zimę:

http://picasaweb.google.pl/cepeliada/PozegnanieZimy#

i charcie treningi na warszawskim torze wyścigów konnych

http://picasaweb.google.pl/cepeliada/TreningNaSUzewcu14032010#
sznurka, przyjechałaś z mężem, bez psów i powiedziałaś że wynajęłam wam pokój. i było mi strasznie wstyd i głupio, że nie pamiętałam, że nie posprzątane i że leże w "waszym" łóżku  😵
ale nie jesteś pierwszą voltoviczką która mi się śni, to już chyba oznaka, że volty za dużo...
Frodosław -  😍
uwielbiam goldeny - oto mój - Drago 🙂
i moja mniejsza pociecha - jamnik Maks 🙂
Frodosław, sienka, Mo, Nikaa, wojenka.. Co będę wymieniała, cudowne macie psiaki, wszystkie!  😀

sienka a Ty te psicho już przedstawiałaś? Czy coś mi umknięło?

A teraz rewelacyjna nowina! Jest już oficjalny komunikat na stronie ZKwP!  😅  😅  😅

I Konkurs Pracy Retrieverów na Dummy w Zdworzu k.Łącka pod patronatem ZKwP odbędzie się  08.05.2010

Więcej dla zainteresowanych na stronie ZKwP, zakładka szkolenia 🙂

http://www.zkwp.pl/

btw ktoś sie wybiera do Nowego Dworu Mazowieckiego w drugi weekend kwietnia? 😉

k_cian, to moja Trufla, na stale mieszkajaca u moich rodzicow, u mnie chwilowo (na jakis miesiac, dwa), w celu chwilowego odciazenia. Myslalam ze moze im sie bez niej spodoba, ale jednak tesknia za nia bardzo, stad po wakacjach lub na poczatku nowego roku zawita do mnie 'nowa' kluska 😉
a i dziekuje za mile slowa :kwiatek:
[quote author=k_cian link=topic=32.msg522059#msg522059 date=1268834027]

btw ktoś sie wybiera do Nowego Dworu Mazowieckiego w drugi weekend kwietnia? 😉

[/quote]

ja będę z Burą i jej dzieckiem - SZAJKĄ Cepeliada  😀 w niedziele  😀
k_cian  dziękujemy  :kwiatek: 
Mój pies właśnie postanowił, że będzie uczył się razem ze mną  😁  Leży na moich książkach z ołówkiem w pyszczku  😁
k_cian  :kwiatek:
Mam pytanie, jeśli jest tu jakiś psi spec 😉
Mam 10 letnią sukę amstaffa i od pewnego czasu zauważyłam na piłce którą sobie przegryza ślady krwi. Wygląda to tak jakby krwawiły jej dziąsła. No i nie wiem, czy to np normalne, czy jednak nie 🙄 Powinnam zabrać ją do jakiegoś weta? Czy może to normalne w pewnym psim wieku?
Libella, mi się wydaje ze w wieku 10 lat nie ma co się martwić

cieciorka fajny sen hehe
A nam szkraby rosną jak na drożdżach 😉

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się