Forum towarzyskie »

PSY

exploited kundelek i to nie jakaś jednorazowa krzyżowka a taki kundelek z pokolenia na pokolenie 😁 chociaz w kazdym miocie szczeniaki wychodzily bardzo podobne.Brat mojej Kowu o rok starszy od niej wyglada tak jak ona.Wniosek z tego taki,że mamuśka mojej Kowu chyba ma jakiegos stałego lowelasa 😁

Moja Czarna-owczarek niemiecki ze zdjecia-jeszcze zyje,ale jest staruszka i ja juz sie zastanawiam co za psisko sobie wziąc jak ją strace... 🤔

Możecie jestescie mi w stanie coś doradzic?
Obojętne mi czy pies czy suczka-i tak bedzie do kastracji tudziez sterylizacji.Pies najlepiej średniej dlugosci włosa,średnie zapotrzebowanie na ruch,możliwosc przebywania na dworze w budzie-ale nie w kojcu-chociaż taka opcja też jest.Pies bedzie miał zapewnione puszczanie 2-3 razy dziennie na łąke+spacer.Podobają mi sie boksery,bullteriery,amstafy,owczarki kaukaskie,dogi argentyńskie,wszelakie mastify-jeżeli możecie zaproponowac mi jeszcze jakąś rase to chętnie zapoznam się z propozycjami. 🙂Czy któraś z tych ras mogłaby mi pod pasowac jeżeli chodzi o moje warunki?Dodam ,że najbardziej ciągnie mnie do kaukaza. 😉Jeżeli chodzi o moje umięjętnosci w wychowaniu psa to dodam,że czuje się na siłach do wychowania psa którejś z tych ras,wiem,że w wiekszosci wymagają dokładnej socjalizacji itd co moge psu zapewnic.Bardzo mile widziane byłyby odpowiedzi osób ktore maja bądź miały doczynienia z którąś z tych ras.
Pies ma byc rasowy,ale wolałaby bez rodowodu-i tak nie mam zamiaru psa wystawiac ,chce miec po prostu towarzysza z ktorejś z wymienionych ras.
sznurka-ile Wy tam śnieeegu macie!!!  😜  Rewelacja!!!  🙂
Nadal szukam, czytam i pytam 😉
Chciłabym uzyskać inf. na temat
Bearded Collie, Cairn Terrier, Szpic Wilczy.
Ma ktoś psa tej rasy lub miał styczność ?
Sznurka, obłędne psy i rewelacyjna sceneria  😍

zaba, moj mąż mowi o nich "szczury"
no i niestety nie znam żadnego własciciela ktory ma yorka i "wszystkich w domu"
zwykle to panie, około 35 lat, ktore chciały by mieć znow małe dziecko a to taka niekłopotliwa wersja, nosi sie w torebce, robi kupe do kuwety pod grzejnikiem i siedzi grzecznie na kolanach u kosmetyczki

Hihi, sama zawsze nazywałam yorki szczurami i dokładnie takie samo zdanie o nich miałam. Ale niedawno przeżyłam poważny szok. Rodzice mojej kumpeli, właściciele jednej z lepszych hodowli owczarków niemieckich w PL sprawili sobie szczura. Pomyślałam, że im na głowę padło - jak można do stadka tych rewelacyjnych psów dodać to małe...coś??? I bardzo się zdziwiłam, ale york jest super. Najwyraźniej kiedy taki pies trafi do normalnych ludzi, to ma szansę na zostanie fajnym psem. Niestety, takiego pecha mają psy tej rasy, że najczęściej ich właścicielami są różowe panienki  🤔
tulipan, Bearded Collie bardzo fajna rasa ale tylko i wyłącznie wytresowana.
To psy które muszą dostawać od człowieka zadania do wykonania. Dobrze ułożony border to naprawdę fajny pies. Jednak ja bym sie bała na niego porwać.

O reszcie sie nie wypowiem bo nic nie wiem na ich temat.
W takim razie schodzi na dalszy plan.
Póki co przekonałam się do Owczarka Szetlandzkiego i Sznaucera Minaturowego.
😉
[quote author=W&W link=topic=32.msg420892#msg420892 date=1262174031]
Bearded Collie bardzo fajna rasa ale tylko i wyłącznie wytresowana.
Dobrze ułożony border to naprawdę fajny pies.
[/quote]

Bearded to nie border 😉
Niemniej bearded to również wymagająca rasa,bardzo żywiolowa i szczekliwa.I wymagajaca duzej pielegnacji.

Cairny to bardzo wesole psiaki,siersc nie lineje,ale trzeba trymować.
Ale border terier bardziej koński 😉
nie obrażajcie szczurów, toż yorki to świnki morskie!
Wojenka, faktycznie sorki ja bisałam o borderku 😉
czyli o

a  nie o bearded collie czyli

mnie bordery jakos nie zachwycają, ani temperamentem ani wyglądem
ale co kto lubi

dla mnie to irytujące psy i mimo obcowania wielokrotnego nie przekonały mnie ze są fajne

zaba podesłac ci w słoiku troche puchu?
A ja mimo że mi się podobają to nie zdzierżyłabym bearded collie  - z powodu sierści 😉

Mając w domu jednego psa który linieje okrągły rok (oraz na szczęście dwa pozostałe które nie linieją w ogóle) zrobiłam się jakaś wygodna 😎 Ileż można sprzątać. I mimo że mojego ON kocham miłością wielką to włosy chętnie bym jej z tyłka powyrywała 🤣
Muffinka
Większa ilość włosa wcale nie równa się z trudniejszym linieniem...
Nie jestem pewna beardetów, ale mogą mieć ten gatunek włosa co briardy- a te wcale nie linieją  🙄
Gubią włos jak człowiek, czyli bardzo sporadycznie.

Ja mam w domu 3 briardy i nie wiedziałam co to znaczy linienie i sprzątanie dopóki nie zamieszkał z nami ON- teraz to masakra  😤
Mieszkałam też z ONami regularnie czesanymi- trochę lepiej, ale i tak sporo sierści niestety...
Warto też zauważyć, że długi włos jest łatwiejszy w sprzątaniu niż krótki- ponieważ się nie wbija.
Natomiast niewątpliwe przy kudłaczach mamy więcej piasku, wody, nasion i gałązek w domu 😉
nie chodzi mi tylko o linienie, ale o ogólny bałagan jak taki sliczny stworek np wyjdzie na dwór w mokrą pogodę a później ochoczo wejdzie do domu 😉
Znam to z autopsji.
Ale psiur śliczny 😉
Tak,beardedy nie linieją.Ale właśnie znoszą różne rzeczy 😉

edit: nasz znajmoy bearded:
sznurka irytujące to najczęściej te które nie są nauczone odpoczynku czy poprostu "nic nie robienia" 🙂
Ale dokładnie co kto lubi...🙂
Briardy baaardzo mi sie podobają!
Wojenka, RaDag, jakto nie linieją? 😲
które włochacze jeszcze tak mają?

podobne sa do ow. staroangielskich, to nie to samo? 😉
cieciorka
Ano nie linieją wcale 😎
Podszerstek nie czesany ma tendencję do spilśniania się (filcowania), jednak wyczesanie dokładne (ok 4h grzebyczkiem) raz na ok 3 miesiące wystarcza. Oczywiście przy zdrowym, dobrze karmionym, dorosłym psie.
Skandynawowie często sportowe briardy golą, więc i czesanie im odpada 😉

Na pewno briardy, na pewno shih-tzu i yorki, jak Wojenka przytaknęła to i beardety.
Jest trochę takich ras.
W takim razie schodzi na dalszy plan.
Póki co przekonałam się do Owczarka Szetlandzkiego i Sznaucera Minaturowego.
😉

jestes pewna co do tego sznaucera mini? to takie małe, że nie zauważysz i kopniesz. a w stajni koń nie zauwazy i przydepcze  😁
srednie są bardzo fajnej wielkości- nie za małe, nie za duże, sprawdzą się w miekszaniu i w domu. mam też wrażenie, że są bardziej inteligentne.

ale ja w ogóle jestem zdania, że im mniejszy pies (a co za tym idzie mniejszy mózg), to i mniejsze psie iq  😁
cieciorka, flat coted retrievery może nie tyle w ogóle nie linieją, co linieją bardzo skąpo - nie mają prawie w ogóle podszerstka, raz w tygodniu wyczesany psiak nie zostawia prawie w ogóle kłaczków
ale ja w ogóle jestem zdania, że im mniejszy pies (a co za tym idzie mniejszy mózg), to i mniejsze psie iq  😁

🙄 🙄 🙄
Edytka - sheltie nr 1 😉
Ruchliwy, łagodny dla dzieci, szybko sie uczy i do tego piękny  😜
[

O, z tym się akurat nie zgodzę.
RaDag, a coś z tych wiekszych?
k_cian, wiem, juz się chwaliłaś 😁

ma ktos moze zdjęcie sznaucera małego i sredniego obok siebie?
no i pudle nie linieją praktycznie 😉 i nie jestem pewna jak jest z afganami

zaba podesłac ci w słoiku troche puchu?

Co tak skromnie???  😉
Ja bym chciała duuużo więcej!!!  😜
widać poznałam mało rozumne okazy psów małych, vel szczurków  😎
🤬 swinek morskich!
szczurki to wasze psy inteligencją biją na głowę  😎
Oj zgodzę się co do fajności nieliniejących psów 🙂 Miałam w domu pudla i doga niemieckiego w tym samym czasie - pudel cudoo! Sporadycznie gdzieś jakiś kłaczek znalazłam, a jak był strzyżony na krótko to w ogóle nic po niej w domu nie latało, za to dog  😵 Gdzie nie usiadł tam sierść wbita w dywan/kanapę a po przejażdżce samochodem dzień sprzątania  😁 Ja nawet nie biorę pod uwagę psów z krótką sierścią.
My też /tak jak RaDag wspominała/ co wiosnę obcinaliśmy nasze briardy...

A teraz jak mamy bf, to sierść jest dosłownie wszędzie  😤 Nie byłoby no nawet tak irytujące, gdyby nie to że 4 psy są białe  😵
Od czego jest skrót bf?
Nie spotkałam się jeszcze 😡
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się