sznurka, sory ale z tym szczekaniem na wysokich rejestrach to trochę mnie rozśmieszyłaś, nie każdy pies myśliwski dziamga, jest całe gro psów myśliwskich które są mega ciche, a przykładowo polecane małe pokojowe pieski to są dopiero dziamgotki, owczarki niemieckie? dziamgacze, nie wspomnę malamutów i husky 😉 też lubią dyskutować i to nie w niskich tonacjach
zwyczajnie trzeba wiedzieć co się bierze, troszkę zainteresować rasą, bez względu na grupę do której należą
poza tym ruchliwość - o jakiej ruchliwości mówimy? bo psy pasterskie to też w wielu przypadkach wulkan energii, który jest wszędzie w jednym czasie 😉 dobermany podobnie i masa innych psów - znów bym nie szufladkowała
i wszystkie te psy o których mowa potrzebują pracy - jakiejkolwiek! przykładem chociażby psy polonez, jeden owczarek i dwa myśliwskie i wszystkie doskonale sprawdzające się w agility
Uhuhu, tu tak rasowo ciągle, to ja zapodam moją seniorkę NN, na plażowych szaleństwach. Ktoś tu o ruchliwości mówił - Moja mimo wieku ciągle żywotna, wszędzie jej pełno i dalej z badylami szaleje ;-)
Ja też na wiosnę kupuję psa 🙂 Klamka jeszcze nie zapadła, ale w ciągu kilku miesięcy zdążę na niego i jego wyprawkę uzbierać 🙂 Na razie prowadzi w moim rankingu shih-tzu, drugie miejsce na sznaucer miniaturowy a trzecie oczywiście pudel. Zobaczymy na co padnie wybór.
i nie wiem jak sie sprawdzają, ale słyszałam, że dobrze- australian catle dog?
Należy pamiętać,że acd to pies wymagający,nie wybaczający łatwo błędów. To nie jest pies,który zadowoli się swobodnym ruchem na powietrzu,to pies,który nonstop potrzebuje zajęcia,uwagi,szkolenia. A konie gryzie w pęciny i nosy 😉.
Ja polecam border teriera.Psy od wieków biegajace między końmi,wesołe,ruchliwe.Szorstka,nie wypadająca sierść(wymagająca jednak trymowania)
tulipan, też mam szetlanda, ale moja trochę styczności z końmi miała. Przede wszystkim uwielbia je zaganiać, jak każdy pies pasterski nie lubi nieporządku, ale marnie jej to wychodzi 😂 Nie miałam z nią problemów przy koniach, jeździła ze mną w tereny, jak się ucywilizowała to grzecznie przyglądała się moim jazdom z boku (na początku radośnie biegała przy koniu). Sheltie uwielbiam i podpisuję się obiema rękami pod tym co pisała W&W o pielęgnacji. Nie ma też problemów z wychowaniem. To mój pierwszy pies, ale nie mogę jej nic zarzucić oprócz radosnego jazgotu przy pukaniu czy dzwonku do drzwi (nie oduczaliśmy jej tego, podobno bardzo łatwo szczeniaki tego oduczyć, nie wiem, nie próbowałam 😡 ). Z mojej strony jak najbardziej TAK Poza tym we Wrocławiu jest sporo szetlandów, możesz spokojnie porozmawiać z hodowcami i zobaczyć czy taki pies by ci odpowiadał.
sznurka, a ja znam gro husky które dziamgoczą, wcale nie niskimi tonami 😉 a jak posłuchasz psów w zaprzęgu to już całkiem ojoj
a myśliwskie? a proszę bardzo, flaty i inne retrievery - niemal nieme, setery - niemal nieme
przykład posokowca rzeczywiście pasuje do szczekaczy ale zapominasz, że to typowy tropowiec, który ma za zadanie oznajmiać odnalezienie zwierzyny właśnie szczekaniem, mało tego, po tropie dojść do postrzelonego zwierza - często wciąż żywego i oszczekując go zawzięcie przytrzymać I POD TYM KĄTEM MIĘDZY INNYMI PROWADZONO SELEKCJĘ TEJ RASY i jego zaletą jest to, że jest gadatliwy 😉
także nie oceniałabym i nie szufladkowałabym na zasadzie myśliwski=szczekacz raz jeszcze piszę, właśnie dlatego zanim się w ciemno weźmie psa, bo piękna mordka, warto przeczytać trochę o tej rasie i zainteresować w jakim celu dane psy były hodowane bo to bardzo ściśle wiąże się z jego mentalnością i zachowaniem w każdej grupie psów
więc jednak przyznajesz mi rację, że nie na miejscu Twoje zaszufladkowanie 😉
bo to, że pies jest myśliwski nie oznacza że jest szczekaczem, takie masz wręcz przede wszystkim wśród pokojowych miniaturek, które nadrabiają głosem w większości okazji 😉
k_cian, zbyt ogolnikowo się wyraziłam myslalam posokowiec, jamnik;] a wycie zaprzęgowej sfory mojego ucha nie drażni za to yorka sąsiadów udusiłabym gdybym mogła...
Ja byłam bardzo anty na pudla. Ale moja mama się uparła i kupiła - bardzo mile się zaskoczyłam. To super mądre, inteligentne psy. Bardzo posłuszne. I co fajne - bardzo wyczuwają nastroje swojego pana. Jak pan ma chęć spokojnie posiedzieć to pudel śpi obok, a jak pan ma chęć na zabawę to w pudla wstępuje mały szatan 😉 nasza suka jest naprawdę ekstra psem. I w żadnym wypadku nie strzyżemy jej tak jak na fotkach wyżej. Nawet na wystawy miała robioną standartową fryzurkę. Kiedyś chciałam pudla królewskiego - i nie wykluczam że kiedyś sobie sprawię. Bo mało który pies jesto moim zdaniem tak inteligentny. Mimo to nadal kocham najbardziej na świecie mojego ON i airedale🙂
słuchajcie wszystkie psy można nauczyć odpowiadającego nam zachowania (oczywiście w granicach rozsądku) Moi teście mają yorka i szczeka tylko jak słyszy domofon. Ja mam rasę szczekliwą a w domu go nie słychać na spacerach też mało szczeka. Znam pinczery miniaturowe które dostają zawału serca jak tylko kogoś zobaczą i takie które odwagą dorównają dobermanowi. Znam też bulteriery które są tak uległe że kładą się na plecach kiedy szczeknie na nie york. Znam też gończego który boi się wielu rzeczy których gończy bać się nie powinien. Wszystko zależy od wychowania i o tego w jakim stopniu właściciel potrafi wyszkolić psa albo go popsuć.
Nigdy sie nie wypowiadalam tutaj ale ze mam teraz duzo czasu to to zrobie. Chodz zawsze czytalam. Mialam z myslwskich setera irlandzkiego. Teraz mam dwa owczarki. Moj brat mial hodowle od najmniejszych pinczerow do dogow. I powiem wam ze nie ma czegos takiego ze maly pies to zawsze szczeka czy ze jak duzy czy takie rasy czy siakiej. Jak pies bedzie chcial szczekac i sie go nie wychowa ze nie musi szczekac na wszystko co sie rusza, to bedzie to robil nie zaleznie czy bedzie to pudel,pinczer czy seter. Moja suka szczeka jak ktos sie plata kolo bramy i jak ktos wchodzi do domu. Seter szczekal tylko na listonosza tak to byl ''niemy''
A co do beagle to wedlug mnie pies ktoremy nie poswieci sie wystarczajaco duzo uwagi i nie wybiega sie go, to bedzie nie posluszny bo te psy raczej inteligencja nie grzesza, szczegolnie psy. Z tego co widze w praku z 5 osob ma beagle i zaden nie jest posluszny.
A co terierow wedlug mnie z tego co widze na zawodach bardzo fajne pieski i nie takie tragiczne do ulozenia.
[quote author=k_cian link=topic=32.msg419534#msg419534 date=1262092723] generalnie dla mnie wszystko, co da się przysłowiowo kopnąć i poleci za horyzont mało nadaje się na miano psa 😁 [/quote] bo taki mały 'wypierdek' to już zabawka, a nie pies. ja uwielbiam wielkie psy, im większy tym lepszy. a takiego małego to chciałabym jako imitację poduszki na łózku 😁
ja generalnie nie mam antypatii do wszystkiego co niewielkie - bo sama miałam miec jacka 😉 tyle że to psiska z charakterem! mogłabym miec chociażby spaniela czy płochacza niemieckiego, tollera który zbyt wysoki też nie jest jamniorka szorstkowłosego może i też, bo urocze mają dziubki 🙂 no ale i niektórych dużych też miec bym za nic nie chciała..
a jak dotąd miałam tylko psy takie...nieco bardziej 😉 dobek, rottek i teraz przypadkiem flat :P a chciałam baucerka, może kiedyś sprawię sobie takie diable 🙂