Właśnie na Wikipedii wyczytałam, że osób z moją grupą krwi AB - albo B- w Polsce jest 1% lub 2%, z resztą podobnie jak na świecie i zastanawiam się czy w razie jakieś katastrofy byłby problem ze znalezieniem krwi dla mnie. Jak to jest z tym mieszaniem grup krwi ? Gdzieś słyszałam, że jedne grupy krwi można podać innym ale nie wiem które, jakim i czy na pewno 😉 Jaką macie grupę krwi ? Gdzie i za ile można sprawdzić jaką ma się grupę krwi ? Bo mam dwie książeczki i w jednej mam ab a w drugiej b.
edit: znalazłam
Krew grupy 0- można przetoczyć każdej osobie. Chory mający grupę AB+ może otrzymać dowolną krew. Osoba posiadająca grupę krwi 0- ma najmniejszą szansę, że przypadkowy człowiek może być dla niej dawcą.
Przetaczanie krwi niezgodnej, czyli to słynne "każdemu mozna 0-" jest czysto teoretyczne - moze gdzies na wojnie by sie ktos zdecydowal.
Oznaczyc grupe krwi mozesz praktycznie w kazdym labortaorium, kosztuje to 50zl. W regionalnym centrum krwiodastwa mozesz sobie wyrobic taka karte z oznaczona grupa, musisz miec do tego dwa wyniki. Dawniej wbijalo sie do dowodu
Problem z dostepnoscia krwi dotyczy niestety wszystkich. Zadkich grup bo sa rzadkie, czesych, bo duzo potrzeba. Aczkolwiek bez paniki, sa zapasy, mozna sciagnac krew z innego kraju
częściowo masz racje, ale tam o grupach krwi jest niewiele, dosłownie 3 posty 😉 W sumie nie wiem czy scalić te tematy. Chyba nie ma sensu.
Problem z dostepnoscia krwi dotyczy niestety wszystkich. Zadkich grup bo sa rzadkie, czesych, bo duzo potrzeba. Aczkolwiek bez paniki, sa zapasy, mozna sciagnac krew z innego kraju
No właśnie ale zakładając, że jestem jednak włascicielem grupy B- , to w całej europie tę grupę posiada 2 % osób. A przetoczoną mogę mieć jedynie ją i 0-, której jest aż 6 % 😉
Ale to oznacza również, że jest na nią małe zapotrzebowanie, wiec nie zuzywaja zapasu szybko. Moje AB schodzi w takim tempie, ze pare razy stacja dzwonila, czy nie chcialabym znowu oddac, bo potrzeba osocza dla grzybiarzy 😉
[ nie wiem co mnie dzisiaj na tą krew tak naszło ;P i skąd mam tyle pytań ]
Czy zmiana grupy krwi jest możliwa tak sama z siebie? Czy to jedynie wynik błędu na pierwszym badaniu ? Mojej mamie po badaniu krwi wyszło, że rh się zmieniło na dodatnie.
Kolega miał białaczkę i przeszczep szpiku, grupa krwi zmieniła mu się z dodatniej na ujemną i chyba z A na AB.
Wczoraj oglądałam program (chyba na tvp2), że brakuje krwi. Program miał na celu zachęcenie ludzi do oddawania krwi, bo wciąż jest mało takich osób.
Przy jakiejkolwiek operacji musi być tzw "zabezpieczenie" (czyli krew ktora w przypadku jakiegos krwotoku bedzie potrzebna). zabezpieczenie to conajmniej 2 woreczki krwi.. Bywa, że zabiegi są przekładane bo nie ma właśnie tego "zabezpieczenia.. Bywa też, że krew musi być sprowadzana z innych centr nawet helikopterem.
W przypadku nagłego wypadku potrzeba nawet 7l krwi, czyli AŻ 14 osó musi oddać krew by uratować JEDDNO życie... Jak dla mnie to dużo osob.
Niestety ja mimo szczerych chęci nie moge oddawać krwi jak narazie bo mam za cienkie/delikatne żyły, mam nadzieję że w przyszłości się to zmieni.
ninevet - ktos skopał badania, nie ma mozliwości zmiany grupy krwi ot tak sobie - dlatego dawniej wpis do dowodu, a obecnie karte z grupa dostaje sie na podstawie minimum dwoch badan
jedynie właśnie przeszczep szpiku powoduje zmianę grupy krwi
smarcik - kazda grupa krwi sie przydaje. Generalnie zapotrzebowanie jest ogromne, bo nie da sie krwi zastapic niczym innym. Tzn sa preparaty krwiozastepcze, ale ich stosowanie jest duzo bardziej niebezpieczne i nie tak skuteczne jak krwi/preparatow krwiopochodnych (glownie tych ostatnich, bo transfuzje krwi pelnej, czyli takiej jak mamy z zylach to rzadkosc)
A ja muszę sobie zbadać. W książeczce zdrowia, w miejscu gdzie wpisują po urodzeniu mam wpisane A+, a jak się "bawiliśmy" na ćwiczeniach z fizjologii to wyraźnie wyszła mi A-
Generalnie preparaty krwiozastępcze dziela sie na dwie grupy: - takie które tylko uzupełniaja objętośc, czyli środki zastępujace osocze - takie, które faktycznie uczestniczą w transporcie tlenu
Najprostszy zamiennik osocza to roztwór zelatyny - ładnie uzupełnia objętość, jest dobrze przyswajalny, mozna go przetoczyć nawet kilka litrów. Niestety, uzupełnia objętość mniejsza niż ilośc wtłoczona, co jeszcze nie jest jakimś wielkim problemem, ale gorzej, że właściwości hemodynamiczne utrzymuja się maksymalnie do trzech godzin Bardzo popularny jest tez dekstran, preparat wprowadzony poczatkowo jako przeciwzakrzepowy, ale obciaza nerki i serce, cos tam jeszcze sie stosuje, nie pamietam dokladnie
Ze srodkami zdolnymi do transportu tlenu jest duzo gorzej, na tym etapie, kiedy ja sie problemem zajmowalam, czyli jakies 5 lat temu, probowano zwiazkow opartych na hemoglobinie, ale byly z nimi spore problemy. Generalnie polegaly na tym, ze chociaz krew byla odpowiednio natlenowana, to tkanki juz nie. Inne to fluorokarbony, ale tez kiepsko to szlo, powodowaly zaburzenia krazenia i oddychania a w dodatku byly bardzo malo wydajne.
O aktualny stan wiedzy nalezalo by pytac kogos zajmujacego sie krwiolecznictwem na biezaco, aczkolwiek nie slyszalam o zadnym spektakularnym sukcesie
A ja nie wiem zupełnie jaką mam grupę krwi. Jak to zbadać? Przy okazji badań krwi poprosić o zbadanie grupy, czy jak?
najłatwiej oddać 🙂 plusy: - dowiesz się jaką masz grupę (i to bezpłatnie, bo w labie się płaci za takie badanie) - dostaniesz taką malutką książeczkę legitymację którą trudniej zgubić niż papierowe wyniki badań z labu 😉 i która budzi szacunek u różnych pań pielęgniarek - dostaniesz czekoladkę - i dzień wolny od pracy 😉
i to nie jedna czekolade dostaniesz 😜 i jeszcze kawe i batonika 😉
Ja też nie wiem jaką mam grupe krwi, a niestety nie przeszłam nawet tego pierwszego etapu, gdzie pobierają krew do badania, wiec nie każdy się załapie na darmowe, kompleksowe badania krwi.