Kurcze strasznie nie dobrze.
Kolejny stres, poprawka operacji.
Ale zrekompensują to jakoś ?
Czy płacisz kolejny raz tak samo?
My jesteśmy bardzo zadowoleni. 🙂
Nic się nie dzieje. Koń normalnie galopuje, rży.
W porównaniu tego co było przed tem- niebo a ziemia.
Czasem pod górkę słychać oddech- szmer chuchający, ale nic po za tym się nie dzieje.
Nasza Stretta ma się świetnie ????
nokia6002, z tej euforii nie zaktualizowałam stanu obecnego 😝
W skrócie - zaczęłam konia wdrażać do pracy zgodnie z zaleceniami. Pojechałam grupą w teren, gdzie koń aż dławił się w galopie - nagrałam filmiki. W stępie po galopie koń nie nadążał z oddychaniem - naliczyłam 105 oddechów na minutę. Też mam to na filmie. 2 dni później skonfrontowałam tę sytuację na placu - zrobiłam po 2 wolty galopu przez nóżkę na obie strony. W stępie po galopie naliczyłam 96 oddechów. Dodatkowo koń przez kolejne 10 minut stępa nie uspokoił wyraźnie oddechu. Wysłałam filmiki do dr Biazik i do dra Grabskiego. Wcześniej udało mi się skontaktować z panią doktor, która powiedziała, że to nie jest normalne, że często blizna po laserze buja i zarasta światło krtani. Doktor też się wystraszył i kazał przywozić konia. Argo prosto z koniowozu poszedł na endoskopię. Czysto. Doktor wręcz bardzo zadowolony z tego co zobaczył. Dwa dni później przyjechałam z siodłem i żużlowałam gada przez ponad 2h na krytej hali. Nawet się nie spocił, a ruszał się jak małpa i popisywał się. Ja się zmęczyłam i zasapałam 😅 Doktor Grabski i jego asystent patrzyli na mnie jak na jakąś wariatkę - dobrze, że widzieli filmiki, bo wyszłabym na jakąś hipochondryczkę 🤣🤣🤣 Reasumując - koń zdrowy jak rydz, jeździć. Postał tam od poniedziałku do piątku przed świętami. Nie zapłaciłam ani za endoskopię ani za konsultację - jedynie sam pobyt 💗 Problem w domu się nie powtórzył, ale przecież wystąpił, więc zaczęłam się zastanawiać, co mogło być przyczyną. Być może alergia - w klinice koń stał na samym owsie, a w domu dostaje różnorodne pasze - może coś mu nie służy i spuchł i się dusił 🤷 Ewentualnie może akurat wtedy doszła jakaś choroba, np. zapalenie krtani/gardła/etc i koń przejściowo miał problemy z wydolnością. Najważniejsze, że brak powikłań po zabiegu i wszystko jest w porządku. Także koń przejechał się do Buku powozić się po krytej hali 🙈