Dzionka, zgadzam sie z Toba w 100 procentach. mam od niedawna tez GP i juz je kocham. kon tez. o dziwo Hubert o leku M nie lezal dobrze a to o tym samym leku lezy idealnie🙂
potrzebuje kupić siodło z wymiennymi łękami, ponieważ mam 3,5 letnią klacz. Zastanawiam się nad kupnem Winteca a Daslo Rimini. Miał ktoś styczność z obydwoma tymi siodłami dla porównania?
A ja mam nowe siodelko produkcji drugiej polowki forumowej Bogdan 🙂. Na razie tylko przymierzylam do niego tylek, ale zrobione jest przepieknie po uwzglednieniu wszystkich uwag , no i w bardzo okazyjnej cenie jak na ta klase sprzetu.
Po sprzedaży Winteca 2000 długo szukałam siodła pasującego na moją arabkę i w końcu mimo zaklinania, że nigdy więcej syntetyk... kupiłam Winteca ujezdzeniowego 😎 ale mniejszego niż ostatnio. Nie znalazłam nic innego tak szerokiego i dobrze leżącego na arabie. Model 2000 w ogole mi nie pasował, ani na koniu nie leżał, za to ujeżdżenióweczka pasuje super 😁
Ja sie tak zapytam o budowe siodła... Czy ktoś mi może powiedziec gdzie znajduje się PRZYSTULICA w siodłach? Jakie było moje zdziwienie kiedy na cwiczeniach z chowu koni dowiedziałam się, że ten kawałek skóry który znajduję się na przystułach to nie "tybinka mała", a "przystulica"... Coś mi się z tym nie zgadza, ale chciałabym by ktoś mi potwierdził bądz poprawił taką informację...
W "ABC jeździectwa"J.M.Kotowski,E.Kaszuba-Warpechowska na str.79 jest rys.przedstawiający budowę siodła i wskazujący co to jest przystulica.Na str 80 jest wyjaśnienie: cyt."Pod tybinką znajduje się mały płat skóry-podtybinka,zwana też małą tybinką.....Pod przystułami leży duży płat grubej skóry,zwany przystulicą".
Wiem, że była już mowa jak się mierzy rozmiar siedziska,ale....tutaj na forum jak i na stronie ihaha podaje się ,że mierzy się od środka tylnego łęku do przedniego,ale do miejsca na wysokości tego "guzika"-z np.nazwą firmy.Inne źródła podają(książka) że dokładnie w linii prostej od przedniego do tylnego łęku. Mam dylemat-mierząc w linii prostej wychodzi mi "17" a w pierwszy sposób-po skosie do tego guza-"18". Może ktoś dokładnie wie i jest pewny jak zmierzyć siedzisko?proszę o rady.
potrzebuje kupić siodło z wymiennymi łękami, ponieważ mam 3,5 letnią klacz. Zastanawiam się nad kupnem Winteca a Daslo Rimini. Miał ktoś styczność z obydwoma tymi siodłami dla porównania?
Czy naprawdę nikt z was nie posiada siodła Dalso???
a ja chyba będę musiała się przymierzyć do własnego siodła, ponieważ z powodu dość długich nóg, to, które ma klacz, na której jeżdżę, jest za małe. Więc teraz się pytam o własne doświadczenia. Czy ktoś brał siodła z wydłużanymi tybinkami? Ewentualnie da się jakoś dopasować tybinkę? Jaka powinna być optymalna długość względem nóg. Nawet nie wiem jak się zabrać za szukanie takiego siodła.
Czy może ktoś zna modele siodeł ujeżdżeniowych z krótką tybinką??? Coś co fajnie wyglądałoby na małym koniu - mianowicie na arabku, no ale wygodne. Coś w ten deseń. Tak w ogóle może ktoś wie co to za siodełko?
a ja się tak zastanawiam... Myślę nad zmianą siodła, to, w którym jeżdże obecnie jest dla mnie za duże i rzeczą niemozliwą jest utrzymanie prawidłowej postawy. Cała rzecz polega na tym, że jestem osobą drobną (155cm, 42kg), natomiast mój koń jest zwierzakiem dużym (174cm) i ma duży kłąb.. I teraz się zastanawiam: czy da się dobrze dopasować takie małe siodełko na tak dużego i wykłębionego konia?
Ej mam rozkminę... myślicie że DawMag zrobiłby mi coś na kształt "Huberta, ale o profilu ujeżdżeniowym"? W końcu z tego co słyszałam robi na zamówienie... ale nie wiem 🙄
Ja bede moze robic huberta bardziej skokowego niż jest, z dodatkowo kwadratowym łekiem i klockami na rzep. Mysle ze problemu zeby zrobic ujezdzeniowy profil 🙂
hubert ponoć bardzo niewygodny w skokach. Ogółem to jest świetne siodło, ale zgadzam się z opinią, że źle się w nim skacze. tajnaa daj znać jak Ci wyjdzie przemiana w skokówe 😀 a ja właśnie dlatego zbieram na grand prix'a 😀
Ja też coraz bardziej zastanawiam się nad zmianą siodła, ale najbardziej nurtuje mnie nie tyle co rozmiar łęku, bo z tym już wiem co i jak, ale rozmiar siedziska, zauważyłam, przeglądając ten wątek i ten o siodłach ujeżdżeniowych, że dużo osób jeździ w bardzo małych siodłach... Zauważyłam dużo osób grubszych jeżdzących w 16, 17.. A niektóre osoby szczuplejsze mają 17,5 czy 18 😀 Mam ok 176 cm wzrostu i ważę 62 kg i jeździłam dotychczas w 18...