Sluchajcie, takie pytanie. Mam siodlo Daw Mag Millenium, musze wiedziec jaki ma rozmiar leku..... jak to odczytac. Na siodle widnieje S 17" M. 17 to oczywiscie siedzisko. A reszta co oznacza? Podejzewam, ze tybinki i lek wlasnie, ale hmm.....
Ale to trzeba by wysylac, no nie?? A na pewno troche miejsca zajmuje. A mozesz jakos prowizorycznie pokazac?? Nie wiem, fotke i ile cm jest. Jakos tak? Daloby sie? Jak myslisz?
no tak, spróbuje je jutro zeskanować i wymierzyć dokładnie centymetrem 😉 a jeżeli uznasz, że przydałyby Ci się na żywo, zawsze mogę wysłać pocztą albo możesz też zadzwonić do daw-magu i spokojnie Ci prześlą takie same
Dramka, sa trzy powody: Chce: 1)"cos porzadnego", czy moze raczej "cos lepszego" po prostu 2) cos bardziej skokowego (srodek ciezkosci bardziej z przodu) 3) cos indywidualnie dopasowanego do konia
Czy siodło Wintec 250 ma wymienny łęk czy nie? Bo na stronie pasi-konika napisane jest, że nie :łęk niewymienny a na stronie animalii, że tak: łęk wymienny
Ja jeszcze tylko dopowiem, że też niestety wpadałam w tę pułapkę 😵 Okazało się, że owszem można wymienić ale nie samemu. A z tego co wiem nikt w Polsce nie zajmuje się tym więc zostaje wysyłka do Australii 🤔 .
Czy ktoś moze mi wytłumaczyc co to jest? Ogladałam siodło wszechstronne Roxanne ( czy ktoś moze w nim jeździł) i wersja z opcja Biomex jest o jakies 700zł droższa ale cóż to jest?
Podobno barefoot zaczął produkować bezterlicówki syntetyczne - ma ktoś, widziałm jakies opinie? 👀
Ja wciąż nie wiem czy zostać przy moim Wintecu 2000 czy kupic bezterlicówkę... Wintec jest fajny, ale niestety nie tak łatwo go dopasowac jakby sie zdawało!
Problem z dopasowaniem Winteca? Ze jak mam dobry łęk(teoretycznie, będę jeszcze sprawdzać szerszy, by byc pewną jak sie to rozkłada), to siodło się 'huśta' po koniu, nie rozkłada cięzaru równomiernie na całym grzbiecie niestety. Podkładanie czegoś pod przód siodła stabilizuje je, ale to nie o to przecież chodzi by korygowac siodło, tylko kupic dobrze dopasowane(tzn zdarza się, że jak koń opadnie z mięśni czy gwałtownie przytyje to trzeba na jakiś czas skorygować, np takim mattesem, ale pod warunkiem że siodło jest dobrej szerokosci i z podkładką równomiernie rozkłada ciężar - w Wintecu na moim koniu niestety po dłuższej obserwacji muszę stwierdzić, że tak nie jest). Poza tym Winteci sa moim zdaniem stosunkowo wąskie, niestety panuje tendencja do jeżdżenia w niedopasowanych siodłach, skoro na moją folblutke to siodło jest wąskie, a ludzie a szerszych koniach je mają 🙄 (chyba, że bym spróbowała model 'wide' Winteca, ale on z kolei jest podobno już bardzo szeroki). Tak podsumowując - wymienne łęki nie wystarcza by dopasować dobrze siodło, poza niektórymi przypadkami. Szerszy łęk nie oznacza poszerzenia siodła, które u mnie byłoby konieczne.
Ja siadam sporadycznie i myślę, że bezterlicówka byłaby dla mnie najlepszym rozwiązaniem, bo mój koń raz chodzi, raz nie, to ma mięśnie, to nie ma, przy siodłach bezterlicowych odpada problem dopasowania(tzn też trzeba łęk dopasowac, ale reszta, czyli rozkładanie ciężaru, szerokość itp nie ma takiego znaczenia, czy koń troche grubszy czy chudszy, siodło dobrze leży).
Ja jeszcze tylko dopowiem, że też niestety wpadałam w tę pułapkę 😵 Okazało się, że owszem można wymienić ale nie samemu. A z tego co wiem nikt w Polsce nie zajmuje się tym więc zostaje wysyłka do Australii 🤔 .
Przypomnij jakie to siodło. W moim batesie pan z X-horse'a wymienił łęk w ciągu 40 minut.
[quote author=_kate link=topic=31.msg276027#msg276027 date=1245098690] ponoć ten Biomex ma odciążyć kręgosłup i ponoć sie wycierają krawędzie skóry między wyższymi a niższymi partiami na siedzisku. [/quote] Z opinii osób jeżdżących z biomexem wiem, że naprawdę pomaga. Osoba która jeździ w siodle z tym systemem miała duże bóle kręgosłupa, a teraz nie ma ich w ogóle (chyba, że przesiada się na siodło bez biomexu), a warto dodać, że jeździ po kilka koni dziennie 😉
Lena, Ja właśnie rozmawiałam o tym z p. Sebastianem. Powiedział, że z tego co się orientuje (a chyba się orientuje) to pozostaje wysyłka za granicę :/ .