xxagaxx noga leży bardzo dobrze wg mnie, a co z siedziskiem? Nie jesteś trochę za bardzo na tylnym łęku? Na zdjęciach tego dokładnie nie widać.
Lena właśnie dotknęłaś sedna problemu, noga w siodle leży w sumie ok, tylko tyłek wywala do tyłu i to nie jest kwestia że dziewczyna siedzi za bardzo z tyłu, po prostu to siodło tak usadza. Mnie to wkurza, zobaczyłam to dopiero jak sobie porobiłam zdjęcia z treningów, bo moje osobiste wrażenia jeździeckie mam całkiem pozytywne, Meredith jest maks wygodna i przyjazna dla mojego "siedzenia" ale z boku dosiad wygląda fatalnie..
[quote author=Lena link=topic=31.msg229158#msg229158 date=1239691642] xxagaxx noga leży bardzo dobrze wg mnie, a co z siedziskiem? Nie jesteś trochę za bardzo na tylnym łęku? Na zdjęciach tego dokładnie nie widać.
Lena właśnie dotknęłaś sedna problemu, noga w siodle leży w sumie ok, tylko tyłek wywala do tyłu i to nie jest kwestia że dziewczyna siedzi za bardzo z tyłu, po prostu to siodło tak usadza. Mnie to wkurza, zobaczyłam to dopiero jak sobie porobiłam zdjęcia z treningów, bo moje osobiste wrażenia jeździeckie mam całkiem pozytywne, Meredith jest maks wygodna i przyjazna dla mojego "siedzenia" ale z boku dosiad wygląda fatalnie.. [/quote]
mówiąc krótko - mam to samo siodło i ten sam problem! 🙂
Dziewczyny dyskutujecie na poziomie dość dużej abstrakcji, w tematyce które siodło lepsze. Zadam inne pytanie - które auto lepsze BMW serii 1 czy Golf V a może Honda Civic...? Kurde to są siodła o różnej charakterystyce, na jednym będzie się jeździło ok a drugie będzie tragiczne, to trzeba przypasować na "żywo", tego nie można ocenić nie siedząc w siodle na koniu dla którego będzie przeznaczone. Testowałam Arezzo 18 calowe i było ok, testowałam Meredith i było ok, dla mnie i dla konia, a podczas testów Elastica prawie spadłam z konia bo mnie tak wybijało i kompletnie nie pasowało pod ruch mojego konia, więc musiałabym stwierdzić że Elastic jest do bani, jednak tak nie mogę stwierdzić bo komuś innemu to siodło może pasować.. Czy skóra bydlęca jest lepsza od cielęcej to też kwestia gustu, jeden woli twardą i solidną skórę, inny potrzebuje czegoś delikatnego ale to już nie zmienia faktu że siodło samo w sobie musi być dopasowane do paru czynników.
Fatalna skóra jest chyba tylko w Green Star'ze, reszta siodeł ma już skórę dobrą gatunkowo, Golden ma b.solidną skórę, Elastic'a kupujesz już mając do wyboru bydlęca/cielęca więc jeśli masz więcej gotówki to kupujesz cielęcą i masz mięciutką skórę i zero stresu.
Ale mówisz o tej chropowatej? Też jej nie lubię. Ale te siodła, które wymienia Zuziasta mają wszystkie bydlęcą skórkę i jest ona jak najbardziej ok. Z cielęcą skórą trzeba uważać, bo jeśli jeździ się więcej niż 1-2 konie dziennie, będzie się przecierać i będą się robić dziury.
Jeśli chodzi o tego Elastica, to mogę zapytać dziewczyn dlaczego tak tanio. Mnie to też dziwi.
Ja bym Prestige huż żadnego nie brała przez wzgląd na serwis w Polsce.
Jednak z tym serwisem mam wszystko na papierze już, więc chociaż tutaj będę miała punkt oparcia w razie czego 🙂 Chociaż tyle mnie nauczyła poprzednia historia.