Forum konie »

SIODŁA

Jak zmierzyć szerokość siodła ?
adriena, witam w klubie... Czy może chodzi Ci o coś takiego?

Ja już zrezygnowałam z Prestige, bo siedziałam tak i w Sidneyu i w Arezzo. I też mi się wydawały wygodne... tylko co z tego.

Dobra rada, sprzedaj Meredith, bo sporo na tym zarobisz 🙂
heh, no na szczescie sytuacja ktora opisalam nie dotyczy mnie bezposrednio.
rozmawialam dzisiaj chwile z kolezanka- sprzedaje jednak to swoje siodlo i bedzie szukac czegos od nie monopolistow na naszym rynku.
bo w sumie nawet jesli udaloby sie jej w koncu wygrac batalie o siodlo- to ile jej to czasu zajmie? pol roku? rok? a ciezko wywalic kolejna kase na siodlo- a w czyms jezdzic trzeba. mysle, ze spokojnie opchnie ten swoj wynalazek i przynajmniej bedzie czesc kasy na kolejny zakup.

ale to jakas paranoja co sie dzieje z prestigem....jak sobie poczytalam te historie o traktowaniu klientow przez nasze sklepy- to szok w trampkach.. 😵
a jeszcze nie znasz mojej historii 😉
Opowiedz ku przestrodze.
hmm no to tez mam teraz problem... Ja kocham moją Meredith, jest wygodna, super mi się jeździ, o skokach nie moge zbyt dużo powiedzieć bo z powodu przerwy (a teraz jeszcze kontuzji) nie skaczę zbyt wysoko.

Tylko czasem pojawia mi sie problem że siadam z bardzo na tylnie łęk...myślicie że to właśnie przez siodło??
adriena, witam w klubie... Czy może chodzi Ci o coś takiego?
dokładnie o coś takiego mi chodzi, to jakaś porażka.. 😵
kolano z przodu, dupa gdzieś z tyłu, dosiad toaletowy, mam to samo i nie podoba mi się to.. 😤

xxagaxx
raczej tak bo mam tak samo..
czy ja tu mam dosiad toaletowy? (pytam bo też się zaczęłam zastanawiac czy z tym moim siodłem wszystko ok :/)

Najgorzej nie siedzisz, ale mogłoby być lepiej, pewnie się dość mocno pilnowałaś bo to zawody. Najlepiej porób sobie zdjęcia na treningu, podczas stępów, kłusów i galopów, w normalnej pracy i wtedy porównaj. Ja mam parę zdjęć w miarę poprawnych ale większość dosiadu jest w stylu zdjęcia które zamieściła Aurelia, co dla mnie jest niedopuszczalne..
Muszę kogos wykorzystać do zrobienia mi fotek... To sobie zobaczę (i oczywiscie poproszę was o opinie bo ja mam problem z obiektywną oceną :P)... Ale powiem wam dziewczyny ze teraz mam niezłe przerażenie w oczach...ja tak kocham moje siodełko...
Ja poważnie radziłam, żeby ujeżdżeniówkę dokupić - i ile się da z niej korzystać. Gorzej, że na wyższych przeszkodach Meredithy np. potrafią nieźle łydkę w przód wyrzucać  🙁 (a przynajmniej przed wyrzuceniem nie chronią).
Dziewczyny, to wynika po pierwsze z tego, że tybinki są za krótkie i uda wystają z nich niemiłosiernie i wsyztsko wygląda jak kibel... mimo, że to wcale nie jest "nasz" dosiad, tylko wymusza go siodło.

Dla mnie taki dosiad też jest niedopuszczalny i dlatego zmieniłam siodło. Po prostu. 0 sentymentów. Co prawda pomogło mi w tej decyzji skandaliczne zachowanie serwisantów z equishopu i ihaha, al to już inna sprawa.

Bo prawda jest taka, że Prestige postanowiło wcisnąć każdemu i za jak największe pieniądze siodła. Nie ważne czy pasują do koni, czy pasują do jeźdźców. Wcisnąć, a potem to już niech oni się martwią. A najczęściej jest tak, że nikt jak już upragnione siodełko dostanie, nie chce się z nim rozstać i nie odda go do kolejnych poprawek we Włoszech, bo po prostu już chce jeździć na tym swoim wymarzonym.

Tylko potem się okazuje, że niestety ani siodło nie pasuje do konia, ani do jeźdźca i po 3 miesiącach jest już niezdatne do jazdy.

Wstawiam te zdjęcia, żeby pokazać jak noga Mredith wygląda w jej własnym siodle, robionym z pewnością a wymiar i które w każdym calu do niej pasuje:

A najlepsze to:

Więc jeśli noga Meredith tak leży w siodle Prestige. A moja tak:

To znaczy że tybinka jest za mała a siodło niedopasowane do długości ud jeźdźca. I według mnie xxagaxx, masz dokładnie ten sam objaw.

Ja już mówiłam w dopasowywaniu siodeł, że dopiero teraz odczułam różnicę między siodłem robionym w trójkąt a takim w beczkę. Prestige są dla mnie taką półbeczką i wymuszają u mnie odwodzenie kolan na zewnątrz. Passier był pełną beczką. A na Equipie po prostu marzenie. Czułam się jak ludzik Lego włożony w Lego konia (wiecie o co chodzi?)

I nie chcę przez to powiedzieć, że Prestige jest do dupy, a Equipe zajebisty. Chcę powiedzieć, że dla mnie Prestige stworzone nie są. Może nie są stworzone dla kobiet o innym układzie miednicy. Może gdyby ktoś się bardziej przykładał do dopasowywania, byłoby inaczej z Prestige. Nie wiem. Nadal uważam, że siodła Prestige są świetniej jakości, jednak to niestety nie wszystko.
Z moich obserwacji wynka też, że Prestige są takie bardziej nadmuchane, o wiele dalej od konia, ale poznałam tylko 3 modele, więc nie wiem jak jest z ich CC. Teraz wybrałam CC Equipa - Expression i jestem pełna nadziei i obaw. Jednak serwis na nieporównywalnym poziomie i chociażby dlatego warto zmienić Prestige na cokolwiek innego.

Pozdrawiam :kwiatek:

PS, xxagaxx, jednak pociesza fakt, że nie tylko ja tak mam, bo dołowałam się tym dosiadem niemiłosiernie.
Postaram się zrobić sobie zdjęcia i dokładnie zobaczyć.... Przeszkadza mi też fakt że nie trenuję już od listopada...a teraz kiedy konia mam już przywiezionego z pastwiska do szczęscia doszła nam ropa która nie chce wyjść.....i tak od 2 tygodni czekamy na jakąś zmianę a tu nic... Więc nawet sobie nie mam jak poskakać żeby sprawdzić czy w skoku mi coś nie pasi, czy lecą mi nogi czy cokolwiek innego...

Aurelia a Ty jak zmieniłaś swoje siodło?? Skąd ściągnęłaś kogoś kto Ci nowe dopasował?? No i co zrobiłaś ze starym??

Wydaje mi się że mimo wszystko musze odczekać z jakimikolwiek testami czy nawet pomysłem zamiany aż będę trenować... Bo teraz to nawet nie mam jak sprawdzić ;/
"To znaczy że tybinka jest za mała a siodło niedopasowane do długości ud jeźdźca"

Zgadza się dlatego przy kupnie siodła swojego powinnaś mieć specjalnie dopasowane tybinki za dopłatą. Nie może siodło pasowac na osobę co ma 156 wzrostu i na osobę co ma 182 cm wzrostu.
a to te super prestige nie maja roznych rozmiarow tybinek? powaznie pytam.
Oczywiście, że mają. Ale przedstawiciel nie raczył poinformować mnie, że przy moim wzroście nawet 18"" może być za mała. Chciał po prostu sprzedać siodło jak najszybciej i mu się udało.
Mają..

Właściwy rozmiar tybinki warunkuje długość podudzia danego jeźdźca, mierzona po wewnętrznej stronie nogi, od ścięgna w pachwinie do końca rzepki kolanowej. W zależności od profilu siodła wydłużenie lub skrócenie tybinek odbywa się w inny sposób gwarantując właściwe ułożenie jeźdźca w siodle.

30 - 34 cm = XS
                                        34 - 38 cm = S
                                        39 - 41 cm = STANDARD
                                        42 - 45 cm = L
                                        46 - 50 cm = XL
                                        51 - 55 cm = XXL

http://www.ihaha.pl/info_pages.php?pages_id=13&osCsid=7c013d6ebdafbe42e120e27f1cc7d07a

Siodła o wydłużanych lub skracanych tybinkach są siodłami niestandardowymi i sprowadzane są na zamówienie - czas realizacji to 7 tygodni, dopłata 10% do ceny siodła standardowego.

A na Equipie po prostu marzenie. Czułam się jak ludzik Lego włożony w Lego konia (wiecie o co chodzi?)

wiecie,wiecie...dlatego nie żałuję ani złotówki zainwestowanej w to siodło.
mnie tez nie informowali o tybinkach. dobrali siodlo do konia i heja.

teraz szukam drugiego siodelka- i pewnie jeszcze sobie poszukam 🤔
Mój mąż ma siodło z przedłużanymi tybinkami, ale nie wiem czy sam o tym zdecydował że mu zasugerowano.. 🙄
ktos, aurelia- tak zachwalacie, ze mam ochote zobaczyc ich ujezdzeniowki 😉
No to jak dla mnie wszystko jasne, powinnam mieć tybinkę XL :]

zen, prawdopodobnie pierwszą w naszym gronie będzie miała k_cianka, a na pewno je wypróbuje dla samego wypróbowania, więc mam nadzieję, że podzieli się wrażeniami 🙂
po zdjeciach tylko patrzac (wiem, sredni dowod) wydaje mi sie, ze jednak moga nie lezec na mega wyklebionym koniu.
po swietach pomysle nad tematem. musze jeszcze z mezem obgadac temat siodla.
najbardziej bym chciala, zeby jedno siodlo pasowalo na oba moje konie 🙁
Zadzwoń do Pana Sebastiana i porozmawiaj z nim. Albo wyślij maila i dołącz zdjęcia, żeby mniej więcej miał pojęcie co to za konie. Jak chcesz, to dam Ci kontakt na PW 🙂

Aurelia  a Ty jak zmieniłaś swoje siodło?? Skąd ściągnęłaś kogoś kto Ci nowe dopasował?? No i co zrobiłaś ze starym??

Zmieniłam swoje siodło tak, że zadzwoniłam do Pana Sebastiana Szeląga (Lamri/X-Horse) i opowiedziałam mu jaki mam kłopot. Przyjechał w tempie wprost kosmicznym (był za tydzień), przyjechał punktualnie, przywiózł to, co obiecał, że przywiezie, obejrzał wszystko, dał pojeździć na różnych siodłach, poopowiadał, popokazywał. Wziął moje Arezzo w zastaw/rozliczenie, zaproponował mi baaardzo uczciwą cenę za to siodło, umówiliśmy się na wszystko i pojechał. Następnie wszystkie rozliczenia wysłał mi mailem i nie było problemu gdy prosiłam, by jednak wziął dla mnie siodło z normalną skórą (bydlęca na tybinkach, reszta cielęce) a nie Special (cielęce tybinki). Szukał dla mnie oszczędności i bardzo korzystnie wszystko dla mnie rozliczał.

Generalnie zatem będę miała zupełnie nowe siodło robione pode mnie a dopłacę około 500 zł, więc ja jestem tym wszystkim zachwycona. A w dodatku przyśle mi siodło zastępcze na czas mojego oczekiwania  🏇

I jak pisałam jestem pełna nadziei, oczekiwania i lęku, czy wszystko na pewno będzie już dobrze i będę mogła już wreszcie powiedzieć, że mam dopasowane siodło.

Generalnie powiem Wam, że im więcej wiem o dopasowywaniu siodeł, tym bardziej wiem jak ogromne trudności ono nastręcza i jak ważne jest, by porównać kilka marek siodeł, żeby móc sobie porównać.

Myślę też, że ogromnym plusem Pana Sebastiana było to, że ze spokojem wysłuchiwał moich uwag i wcale nie wciskał mi tego Equipa na siłę, byleby sprzedać. Nie komentował, nic nie mówił więcej oprócz: Proszę założyć teraz to siodło i pojeździć. Więc nie yło indoktrynacji, opowiadania niestworzonych historyjek. Pani wsiada, pani jeździ, pani czuje, pani decyduje. Ja osobiście zaniemówiłam jak wsiadłam w Equipa, bo się zastanawiałam czemu nic mnie nie uwiera  😎

Śmieję się z kcianką, że sporo roboty facetowi naraimy tutaj, więc nie wiemy, czy zdaje sobie sprawę z tego, w co wdepnął.  😂
Aurelia myślę że napisze Ci pw jak już będę zdecydowana. Widzę że Ty nieźle obeznana jesteś...

A pan Sebastian ma siodła jakiejś konkretnej firmy czy jest w czym przebierać??
Opowiedz ku przestrodze.

Lena mogę na priv.
Generalnie powiem Wam, że im więcej wiem o dopasowywaniu siodeł, tym bardziej wiem jak ogromne trudności ono nastręcza i jak ważne jest, by porównać kilka marek siodeł, żeby móc sobie porównać.
dokładnie 🤣
im wiecej o tym wiem, tym bardziej mam tej wiedzy i tego całego p*** dopasowywania serdecznie dosyć 😁

Myślę też, że ogromnym plusem Pana Sebastiana było to, że ze spokojem wysłuchiwał moich uwag i wcale nie wciskał mi tego Equipa na siłę, byleby sprzedać. Nie komentował, nic nie mówił więcej oprócz: Proszę założyć teraz to siodło i pojeździć. Więc nie yło indoktrynacji, opowiadania niestworzonych historyjek. Pani wsiada, pani jeździ, pani czuje, pani decyduje. Ja osobiście zaniemówiłam jak wsiadłam w Equipa, bo się zastanawiałam czemu nic mnie nie uwiera  😎

moze to niezbyt dobrze tutaj sie do tego przyznawać, ale w przypadku wybierania mojego siodła stosowałam podobny czynnik oceny 😉
i - oby to byla dobra wróżba - wyszlam na tym bardzo dobrze 🙂
moim zdaniem od zagadania klienta wazniejsze jest zeby klient wsluchal sie w siebie i w swojego konia i na tej podstawie podejmowal decyzje.
...no, w konsultacji z trenerem tez, jesli chce 😉
Aurelia myślę że napisze Ci pw jak już będę zdecydowana. Widzę że Ty nieźle obeznana jesteś...

A pan Sebastian ma siodła jakiejś konkretnej firmy czy jest w czym przebierać??

Bates, Passier i Equipe...plus używki,które aktualnie ma na stanie,bo wziął je w rozliczeniu.

bardzo,bardzo intensywnie go namawiamy z wrotkiem (podobno ta firma przez nas po nocach już mu się śni :wysmiewa🙂 na dilerkę Vinici Black Country - nawiązałam wstępna korespondencję,a S.S. po świętach ma przejąć pałeczkę -bo przecież pierwszego klienta na to siodło już ma 😎 🏇 a nawet na dwa,bo przecież ujeżdżeniówka też wspaniale wygląda....
wstawiałam chyba te siodła do wątku o siodłach skokowych.
Tak tutaj piejecie i piejecie z zachwytu, ze mnie coraz bardziej ciagnie do sprobowania tego Equipa.
Przyjedź do Przywidza,to dam Ci wsiąść 🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się