Jakie siodło ujeżdżeniowe polecicie 🙂 Jak o skokówkach mogę coś powiedzieć tak o ujeżdżeniówkach wolałabym posłuchać trochę osób objeżdżonych :P powiedzmy za używkę do 3 tys. 🙂 Szczerze bardziej mi się widzi głębokie z dużymi klockami które pomoże złapać mi dosiad (za mnie tego niestety nie zrobi) ale chętnie posłucham rad i opinii temat przeszukany trochę poczytałam ale jednak odpowiedzi na pytanie nie znalazłam 🙂 Jakie siodło polecacie na początek ?
faith, no kilka ładnych lat temu tak było, fakt 😉 teraz twierdzę że jednak rośnie świadomość człowieków co do konieczności dopasowania siodła nie tylko do swojego tyłka i lansu "znaczkiem prestige'a" 😉
Trochę z innej beczki. Czy ciemnobrązowe siodło i czarne ogłowie na ciemnogniadym to okej zestaw, czy faux pas? 👀 Składam zamówienie na siodło i tylko ten jeden "detal" został do uzgodnienia...
Hej, zastanawiam się ostatnio nad kupnem używanego Daw Maga Millenium. Ma ktoś może i chciałby się wypowiedzieć? Jeździłam w używanym GP, który nie do końca mi leżał, a słyszałam, że Millenium wygodniejszy 🤣
Raqel, a to mnie zaskoczyłaś 😀 nie siedziałam we wielu ujezdzeniowkach, ale dla mnie właśnie diamant jest głęboki, pomagający z dużymi klockami 😀 moze to kwestia tego, czy jesteś długo, czy krótko nożna? 😉
Libeerte heh 🙂 z kolei ja mam kompletnie inne odczucia bo dla mnie duze klocki ma właśnie D1 a on malutkie 😀 ale mogę się mylić z kolei to doskonałe pokazuje jak różne odczucia mogą być a siodlo nie jest złe czy dobre.
Faith tylko jak zdobyć sobie takie modele do posiedzenia... bo żeby coś kupować ze zwrotem ewentualnym to już trzeba wiedzieć czego szukać a u mnie niestety wśród znajomych skoki skoki skoki 🙂
Raqel zorganizowac przyjazd kogos kto sprzedaje z kilkoma modelami, popozyczac od znajomych, jesli nowke kupujesz to wiekszosc firm dojezdza z testowkami.
Szukam siodła pasującego na wykłębiebonego konia. Właściwe wszystkie siodła lecą nam na tył. W tej chwili mamy Winteca Pro Jump i podkładkę Mattesa podnoszącą tył, niestety nie zdaje do końca to rozwiązanie egzaminu. W co powinnam celować? Myślałam o szyciu na wymiar, jednak nie jestem pewna czy to dobry pomysł. Jeśli pomimo tego nie będzie pasowało? Siodło ma być raczej wszechstronne do 4 tys. 😉
[s]czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jaką terlicę ma ok 10 letni stubben tristan? nie mogę znaleźć w google 😡[/s] pytanie nieaktualne 😉 przedstawiciel stubbena udzielił mi wyczerpującej odp. - terlica metalowa 🙂
Hej, planuję zakup ujeżdżeniówki, ale kompletnie się na nich nie znam (firma, model etc) gdyż do tej pory tłukłam skokówki 😀 Może ktoś coś by doradził? Zastanawiałam się nad Wintec Isabell Werth, ale nie jestem przekonana do syntetyków :/ Siodło używane do ok 2000 (może przekroczyć :p ). Ktoś coś? 👀
Sofciowata, mam winteca skokowego i jest naprawdę dobrej jakości 😉 a pozytyw jak koń sie rozrośnie, to wystarczy zmienić lek 😉 co do reszty siodeł, ma tej samej stronie u góry padło to samo pytanie... I nawet osoba zadająca je dostała odpowiedzi.
Sofciowata też jestem zielona w porównywaniu ujeżdżeniówek i szukałam różnych 2000-3000. Skończyło się na ok 7letnim Stubbenie TRISTAN bo kupiłam sporo poniżej 1000zł ale zadbanego można kupić za max 1200 - jedyny mankament to twarde siedzisko po za tym rewelacja. mam 174 cm wzrostu ale wole krótsze tybinki, średniej wielkości klocki wewnętrzne i półgłębokie siedzisko oraz wąski tłist. Zdziwiło minie również, że ma w miarę szerokie panele bo te starsze modele były węższe i ciężko było je dopasować do grzbietu, wydaje mi się, że jest stosunkowo krótkie jak na ujeżdżeniówkę ale mam konia w kwadracie więc dla nas to plus. 😉
edit. nie widziałam zbytnio różnicy w daw magach a tristanem w twardości siedziska za to różnica cenowa spora. myślałam nad prestigem ale aby kupić fajnego i zadbanego to min.3000 tys więc zdecydowałam się na dużo tańsze i twarde siodełko z myślą ubierania na coś miększego.
Sofciowata, ja miałam do tej pory same wintec'i i jak dla wygrywają z wszelkimi prestige'ami, stubbenami. 😉 Wiadomo - każde ma plusy i minusy, ale przy nie swoim, młodym koniu sprawdzają się idealnie.
julka177, Kieffery mają wycięte przednie łęki i dobrze leżą na wykłębionych koniach - tak generalnie, bo wiadomo że zależy od konkretnego siodła, rozmiaru i modelu.
Co do ujeżdżeniówek - mi się najlepiej siedzi w Kieffer Action (niestety koń mi wyrósł i muszę sprzedać 🙁 ), oraz właśnie w Euroriding Diamant. Ale co tyłek to opinia - niestety aby dobrze wybrać trzeba w kilku siodłąch usiąść i sprawdzić własne preferencje...
Mialam wlasnie taka rozmowe ostatnii z trenerka, ze w Polsce jezdzi sie wylacznie w Prestige albo 30 letnich kiefferach i stubbenach 😁
Kompletnie się nie zgadzam. Fakt, mam kilka Kiefferów (nie tak starych i w super stanie) a na co dzień jeżdżę... w 2 DawMagach skokowych (w tym jedno nówka sztuka), drugie kupione od rodzinki - jestem 2gim właścicielem... W stajni, w której stacjonuje są i siodła HB Contact i Henning... a przecież sportu jako takiego to generalnie u nas nie ma... Kiedyś rzeczywiście jeździło się w DaWMagach a ci lepsi w starych styranych Stubbenach, ale dziś jest jednak trochę inaczej.
Zgłaszam się z pytaniem. Które siodło lepsze do codziennej jazdy, po płaskim, skoki max do 120 i tereny? Daw-mag Grand Prixczy Daw-mag Hubert a może macie inne propozycje w podobnych cenach?