Forum konie »

SIODŁA

Ja właśnie z tego powodu już NIE wsiadam na żadne inne siodła oprócz swoich 😉

Really?  😂

EDIT:
W temacie siodeł, jeżeli ktoś jest zainteresowany zdjęciami kulbaki Prestige'a, to moge cyknąć. Kolega nabył.
Ja tez mam skokowke equipa i jestem bardzo zadowolona
No mnie też Pan Sebastian namawiał na te Equipy... tylko ja już nie chcę mieć drugi raz z Włochami nic wspólnego. Ale może wsiądę i się zakocham jak Ktosina... Kto wie...

No i trochę cena mnie przeraża, bo jak kupię Equipa, to siodło będzie warte 2 razy tyle co koń... czy to nie przeginka?  🤔
moje siodło kosztowało mnie dokładnie tyle, ile zapłaciłam za konia  😂

Aurelia - bez złośliwości - wsiądź w equipa,naprawdę warto...

Alwika - następca Celofana właśnie ładuje się do przyczepy we Wrocławiu...także kulbaka znów będzie w użyciu.
Kcian - no właśnie ujeżdżeniówki również ekstra...swego czasu mieliśmy ostry spór w domu o kolejne siodło.... 🤔wirek:
Ja bym się w ogóle nie sugerowała tym jak się siedzi w siodle na stojaku - zanim wzięłam Diamanta na testy to właśnie siadałam na nim na stojaku i było mi wygodnie, a na koniu - masakra. I to dokładnie to samo siodło było.
Koniczka, mało tego - niemal na każdym koniu siodło będzie inne, na jednym poezja a na innym.. 😉
Dlatego ja zawszę mówię, że siodło dobiera się nie tylko do budowy konia ale i do temperamentu pary (czyli jeźdźca i konia) 😉

Teraz jeżdżę w dwóch tak różnych siodłach, że już chyba bardziej nie można. W obu siedzi mi się zupełnie dobrze, pod warunkiem, że chodzą na koniach, którym były przeznaczone 😉
[quote author=Ktoś link=topic=31.msg212795#msg212795 date=1238078612]
Alwika - następca Celofana właśnie ładuje się do przyczepy we Wrocławiu...także kulbaka znów będzie w użyciu.
[/quote]
Jestem w temacie na bieżąco 😉

K_cianek, pomyśl tylko: te brązy na wiewiórze  😍 i podtrzymuję jednocześnie swoje stanowisko w kwestii passiera. Od przybytku przecież głowa nie boli 😀iabeł:

Alvika, małpa jedna nie foka!  👿
Ktoś

Siodło było takie drogie czy koń taki tani?  😁
około 10 klocków to myślę, że dość dużo na siodło (choć terlice devocoux...) ale i niemało na konia... więc się sprawa mocno równoważy

Wsiądę na te equipy, ale cena mnie naprawdę przeraża... szczególnie jak się okaże, że poziom serwisu będzie podobny jak w Prestige'u
"niemal na każdym koniu siodło będzie inne"

Ja siedziałam w swoim siodle na moim koniu (ogier) który jest węższy w klacie to od razu miałam wrażenie jakbym miała puśliska o dziurkę dłuższe, a na szerszym (klacz) to że mam krótsze.. 😜
A w siodłach Equipe można rozmiar łęku zmieniać (np. jak w Prestige)?
🚫
Ależ K_cianku, czy te oczy mogą kłamać albo ci źle życzyć?   

😀iabeł:

A w kwestii "zestawów wioskowych" - brązowy stubben + czarny daw-mag.
I to na hipo!  😡  🤬
Ktoś

Siodło było takie drogie czy koń taki tani?  😁

koń jest bezcenny...odkupiłam go za koszt pensjonatu za okres w któym był leczony.
około 10 klocków to myślę, że dość dużo na siodło (choć terlice devocoux...) ale i niemało na konia... więc się sprawa mocno równoważy

Wsiądę na te equipy, ale cena mnie naprawdę przeraża... szczególnie jak się okaże, że poziom serwisu będzie podobny jak w Prestige'u
ja zamawiałam siodło we wrześniu..euro kosztowało wtedy zdecydowanie mniej...na faktrze widnieje cena po "naszym rabacie 4720,01 .ups...czyli jednak siodło droższe od konia. 😎
i tu wielki plus dla Sebastiana - za uczciwość - policzył nam siodło po cenie euro w dniu wpłacenia zaliczki we wrześniu,mimo,iż faktura równie dobrze mogłaby być policzona po kursie z dnia "odbioru" siodła...bagatela jakieś 2 tysiące różnicy...
Ktoś, a jaki masz model? Bo szczerze mówiąc strasznie mi się nie podobają te ze świńską (?) skórą, takie pokarbowane:

bo wygląda to jak plastik... i chyba też śliskie jak chorera

model Synergy - kolor red brown
[nie patrzcie na niepasujące jeszcze wtedy puśliska]

tu starałam się jakoś powiększyć zdjęcia,które mam,skóra nie pamiętam jaka...ale chyba cielęca (?)...jak wróci W. to uzupełnię swoją wypowiedź,bo nie pamiętam szczerze powiedziawszy,ale jest gładkie jak d... mojej córki  😉:

edit:poprawiłam linki
To musisz mieć Synergy Special, bo samo Synergy ma te chropowatości.

Swoją drogą ciekawe dlaczego taka skóra jest na siodłach za tyle kasy...

edit, to ja już kompletnie zgłupiałam. Bo Twój model to nie Special :/

A na zdjęciach katalogowych wygląda tak:

To jednak ta skóra jest gładka?
też o tym myślałam...bo wygląda trochę tandetnie delikatnie mówiąc 🤔wirek:

Zapytaj Sebastiana,on jest takim wielbicielem dopasowywania siodeł,że na pewno wie dlaczego....

ostatnio zadzwonił do mnie i powiedział,że musi bardzo zadbać o jakość swojego serwisu,bo inaczej na volcie go zniszczą  😂 więc myślę,że nawet jeżeli zdecydujesz się na equipa z 1000 przeróbek,to nie będziesz czekała na swoje siodło tak długo jak ja  👿

edit: zrobię zdjęcia przy dziennym świetle z bliska,to sama zobaczysz,bo ja już też zgłupiałam..baa - katalogowe zdjęcie,które wstawiłaś to właśnie mój red brown - a dla mnie najbardziej realny kolor jest na zdjęciach z moim dzieckiem.

p.s. dlaczego nadal wyświetlają mi się wielkie zdjęcia,mimo,że je zmniejszyłam i podmieniłam linki?
Bo mu powiedziałam, że siedzimy na (re)volcie i wymieniamy się stale opiniami i doświadczeniami i jak się komuś wydaje, że można bezkarnie ludzi oszukiwać to jest w błędzie, bo wieści baaaardzo szybko się roznoszą po całym kraju... No bo przecież taka jest prawda.

Kiedy Sebastian przyjedzie, wszystko z nim obgadam. 🙂 O ile przyjedzie... ale chyba zainteresował się mocno tym moim arezzo, więc motywację ma większą :P

ps. zdjęcia mnie się wyświetlają prawidłowo.
w kwestii siodeł ja mu wierzę i ufam i życzę Ci,żebyś była zadowolona z tej współpracy.

kontynuując temat - nowa miłość mojego mężczyzny - na razie jedynie wirtualna:
Bo mu powiedziałam, że siedzimy na (re)volcie i wymieniamy się stale opiniami i doświadczeniami i jak się komuś wydaje, że można bezkarnie ludzi oszukiwać to jest w błędzie, bo wieści baaaardzo szybko się roznoszą po całym kraju... No bo przecież taka jest prawda.

to poniekąd także wyjaśnia czemu ma mnie na czerwono  😁
Ja bym się w ogóle nie sugerowała tym jak się siedzi w siodle na stojaku

Problem polega na tym, że pożądanym siodłem jest skokówka, o których to siodłach mam pojęcie co najmniej mizerne. Po kilku przetestowanych wiem jednak mniej więcej, czego szukam. Wiem też, że szalenie ważne jest dla mnie siedzisko- jego kształt i miękkość. A to, IMO, jestem w stanie ocenić ładując pupę na stojak (ups, nie brzmi to dobrze :P).
Czym innym zaś jest sprawdzenie siodła w pracy- to jasne.
Ktoś Jesteś okrutna! 😀iabeł: A już myślałam, że miłość od pierwszego wejrzenia to już nie dla mnie  😁
aurelia wypróbój tego Equipa😉 miałam okazję jeździć w nim, i są naprawdę świetne😉
niestety chwilowo nie planuje kupić siodła, ale jakbym miała wolną gotówkę to pewnie bym się zdecydowała😉
niestety nie wiem co to był za model.
Aurelia - właśnie rozmawiałam z S., i wiem już wszystko - co z ta karbowaną skóra i dlaczego ja zdecydowałam się na gładką.

1. i karbowana i gładka to jest krowia skóra,
2. karbowana skóra jest dodatkowo wzmocniona,ale co ma mniejsze znaczenie przy czarnych siodłach,a duże przy np. red brownach - nierównomiernie się wyciera w związku z tym karbowaniem.
edit: obie wersje skóry kosztują tyle samo.
i już.

halo - a Ty w equipie czy w Black Country się zakochałaś?
W siodle z Twojego linku! Wygląda na 100% moje marzenie!
a chcesz zobaczyć taką samą ujeżdżeniówkę? 😎

siodło z drugiej ręki z linku wklejonego przeze mnie powyżej kosztuje 1.200....funtów 👍
Ktoś, opowiedz coś o tym siodle, bo konstrukcja mi zupełnie obca. To jednotybinkowe do wkkw, czy co?
😕 Ono jest dla długonogich!  😕 😕 😕
Tak to już jest z miłościami  😕
Tzn. akurat to.
aurelia Tak - jednotybinkowe WKKW, ale w tym samym sklepie jest też bardzo podobne - skokowe.
aurelia - to tak jak halo pisze monoflat,tu akurat wersja krosowa,ale są też wersje skokowe i ujeżdżeniowe....cały cymes tych siodeł polega na tym,że to siodło szyją dla Ciebie tak samo,jak krawiec szyje garnitur na miarę...tam nie można pójść i powiedzieć - poproszę siodło skokowe i usłyszeć cenę...tam cena podawana jest jako końcowy "etap" zakupu siodła...myślę,że nawet dla jednej nogi krótkiej,drugiej długiej też zrobili by idealne siodło...

z drugiej strony nie zapominajmy,że monoflaty to tak jak z crazy w wątku o siodłach skokowych pisałyśmy - deseczki ze strzemionami...ja tam wolę klasyczne dwupłatowe close-contacty.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się