właśnie wy bo nie chcecie zrozumieć ,że Haflingery są końmi i ,że mają prawo do pokazania na forum to rozmawiania o nich i tyle, czemu mamy się ograniczać to polskich koni?[quote author=galopada_ link=topic=30384.msg683269#msg683269 date=1282469551] no przeciez sa dyskryminowane i osmieszane 😎 [/quote]
Wątek " Haflingery" założył Korsarz w dniu 13 stycznia roku Pańskiego 2009. http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,1432.0.html I wątek był sobie spokojnie. I wrogów rasy tam nie było. Problemem nie jest miły gruby ,mały ,zloty konik - tylko Twoja,hafi-osoba. Wczoraj prorokowałam,że zrobisz karykaturę akcji promocyjnej- i miałam rację. Lecę numery w totka przewidzieć.
hafi prosze cie skoncz juz. Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze jestes pelnoletnia 🤔 Dalas popis swoimi postami, a gwozdz do trumny wbilas sobie komentarzem na temat konia katji (nie wiem jak wyglada, ale dla kazdego najpiekniejszy jest wlasny). Nie odzwywaj sie na temat kultury osobistej, bo sadzac po tym co piszesz ty w ogole jej nie masz.
Jesli chcesz sie udzielac na temat haflingerow to radze ci poczytaj cos wiecej, bo teksty typu " h. sa najladniejsze", "piekniejsze od innych", "lepsze" itp. raczej pograzaja ta rase, a nie promuja. Zwlaszcza jak zaczynasz obrazac przy tym innych i ich konie. Tak sie zachowuje osoba dorosla??? chyba nie....
a i jeszcze jedno, ale to bylo juz w watku dla haflingerow, przepraszam, ze pisze tu:
haflinger powinien latem mieć zapewnioną dobrej jakości trawę ( taką specjalną do koni) , siano , owies w niedużych ilościach , bardzo polecam ścielenie trocinami haflingerowi ponieważ wówczas nie brudzi się on ,a jeśli nie posiadamy trocin to powinno się używać suchą słomę (dobrej jakości). Haflingery nie potrzebują zbyt wiele do jedzenia - świetnie wykorzystują paszę. .
to istnieje taka specjalna trawa dla koni??? Jezu gdzie i za ile mozna kupic jej nasiona??? 🤔 ja bidna ciemna myslalam, ze trawa to trawa i nie ma podzialu "ta spejalna do koni, a ta dla bydla, a ta jeszcze dla koz" - chyba, ze jestem nie douczona to przepraszam.
Co do siana i owsa. Z owsem ok to jasne i zrozumiale. Jednak z sianem czegos nie kminie. Dlaczego piszesz, ze siana w nie duzych ilosciach? Siano powoduje, ze kon sie tylko rozpycha, ale majac je do woli (zwlaszcza w zimie) kon zapcha sie po tej garstce owsa i nie bedzie chodzil glodny i sie nudzil (jak stoi w boksie) calymi dniami. Zreszta te co na dworze stoja tez maja dowoli tak jak moje i jakos nie pozdychaly (chyba, ze mam mutanty 😁 ) H. Moze nie potrzebuje wiele do jedzenia, tak jak, np. kn czy fryzy, czy huculy(ktore tez swietnie wykorzystuja pasze) jednak jak intesywnie pracuje to powinna ta dawka zarcia byc zwiekszona co jest chyba jasne i zrozumiale .
Co do scielenia i do odrobaczania: dziewczyno zmiluj sie! to co piszesz owszem moze i jest racja, ale tyczy sie nie tylko SWIETOBLIWYCH HAFLINGEROW , ale WSZYSTKICH KONI !!!!
juz koncze obiecuje, ale poprostu juz nie moge 🙇
na koniec:
Oprócz tego powinno się odrobaczać haflingera przynajmniej 2 razy do roku, haflinger powienien mieć sól(lizawkę) w boksie. Każdy posiadacz Haflingera powinien dbać o grzywe i ogon swojego podopiecznego
Dziewczyno kazdego konia powinno sie odrobaczac min. 2 razy do roku!!! Z lizawka tak samo zwlaszcza w lecie kiedy kon sie poci intesywniej i kilogramami traci sol! Przepraszam, ze zapytam... ale jak ty czytasz ksiazki czy inne zrodla o koniach? wylapujesz tylko slowo haflinger i to co jest napisane pare linijek w dole???
Z ta grzywa i ogonem to sorry, ale kazdy inteligenty czlowiek kupujac, np. h. czy fryza, czy PRE zdaje sobie z tego sprawe, ale musze ciebie znowu zmartwic, bo kazdy posiadacz konia nawet takiego lacha jak sp czy wlkp (przepraszam posiadaczy wcale tak nie mysle, sama mam jeszcze sp :kwiatek: ) musi dbac.
Tania i znowu jak zwykle prowokujesz i po co to robisz.......?
Nie prowokuję/ znaczenia tego słowa też nie znasz?/ . Podaję suchy fakt/dowód na to,że na tym forum wiedzieliśmy o istnieniu rasy haflinger ,zanim nas oświeciłaś. Brak akceptacji dotyczy twojego sposobu prowadzenia rozmowy. Przyznaj ile masz lat i co zmyśliłaś- i może będzie Ci wybaczone.
hafi- Haflingery moim zdaniem są bardzo ładnymi końmi. Mają takie same prawa jak sp i nikt im żadnych praw nie odbiera. Mają śliczne grzywy i ogony i jeśli są zadbane wyglądają naprawdę bardzo ładnie. Jeśli do tego są takie, które startują i to skutecznie, to bardzo miło. Są niestety niewielkie. Czyli dla dzieci, lub drobnych, niskich osóbek. Są stosunkowo mało popularne. A Ty swoim sposobem promowania halfingerów nic nie wskurasz niestety, bo twój sposób jest bardzo nieudolny i dziecinny.
Chodzi nam o to, że aukcja mało popularnych w Polsce koni gdzieś na drugim końcu świata nie zasługuje naszym zdaniem na nowy temat, rozumiesz?
Umieściłaś tę informację w wątku o halfinerach i tak powinno być. Ten wątek jest po prostu niepotrzebny. Tylko tyle.
duunia zgadza się wy nie chcecie zrozumieć i tyle dlatego tak na mnie najeżdżacie vampiria konie wymagają lepszej jakości trawy bo wtedy normalne mają odchody , ja sieję taką http://www.gardenflora.pl/trawa-barenbrug-horse-master-15kg-p-13702.html odrobacza się 3 razy do roku i tyle jak bys nie wiedziala bo moj wet tak zaleca ....... tunrida dlaczego ma nie być odzielnego wątku skoro inne aukcje tak mają to niesprawiedliwe
No to ja spytam inaczej-mamy jeszcze wakacje-trochę wolnego- można odwiedzić Cię i zerknąć na twojego konika? Gdzie stacjonujecie? Ja lubię wakacyjne odwiedziny w stajniach - zawsze coś ciekawego można zobaczyć.
dziewczyno czy ty jestes jakas nie ten teges??? czytaj ze zrozumieniem kto cos napisal, ok? to unikniesz takich sytuacji! Napisalam, ze min. 2 razy do roku! a to, ze ty sobie odrobaczasz 3 razy to juz twoja sprawa. Ja od wielu lat odrobaczam 2 razy i jakos nie zdechly moje zwierzaki.
Zreszta sama napisalas, ze min. 2 razy. Wiec gubisz sie w zeznaniach.
Ej, to juz wiecie, czemu hafy nie sraja - bo maja specjalna trawe!!! Sprobuje moim dodac butaprenu do siana, to moze tez je przytka i beda taaaakie czysciutkie.
tak wracajac.. Tania wiesz co? moze z Toba bym sie wybrala? chcialabym na wlasne oczy zobaczyc konia tak zywionego i stojacego na specjalnej trawie, baaa chcialabym zobaczyc ta trawe! 😀
a ja sobie mysle ze to czas zmienic stawke w stajni.... moze dlatego pl jest tak daleko ze innymi krajami euro? bo mamy za malo hafow.... dziwni ludzie jezdza do irlandii po konie do wkkw, na zachod po skokowe, ujezdzeniowe... sprowadzamy ogiery, staramy sie cos ze swoich wybrac... a tu wystarczy kupic hafa.. ze tez na to nie wpadlam
dobra, dosc zartow. temat jest o aukcji. uwazam ze powinnismy naprawde jechac. ale tylko pod warunkiem, ze hafi bedzie przewodnikiem... my prosci ludzie, niby milosnicy koni, nie do konca kulturalni nie znamy ani jezykow ani obeznania w swiecie nie mamy... watpie, bysmy sami sobie poradzili...
Matko boska. To naprawdę na początku było śmieszne, ale teraz to już żałosne. Zauważyłam, że piszecie wszyscy to samo w innych słowach a hafi dalej swoje i tak przez 7 stron. Ludzie. To naprawdę trzeba mieć problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Wątek o haflingerach jest. Ja lubię te koniki, bo... no bo tak. I myślę, że nikt ich tu nie dyskryminuje. I sądzę też, że 38-letnia osoba jest w stanie odczytać sarkazm. Nawet ja, o ponad połowę młodsza to potrafię. 😵