Mils, miała pomysł żeby jeździć za darmo w takiej stadninie[chyba] i skakać przez przeszkody. Ale ta właścicielka tych koni się nie zgodziła czy coś takiego.
Pomoże ktoś z fizyki??? Mam fizykę od dwóch miesięcy i już nic nie rozumiem 🙁 chodzi o tamte siły jak się oblicza równoważącą dodaje się wektory a potem je się rysuje po obu stronach , tak? 🤔 🤔 🤔
Mika dokładnie. Chociaż nie mam właścicielce tego za złe, bo podała sensowne powody. Mam jedynie ogromny żal do życia, że od samego początku, jeśli chodzi o konie, obrabia mi porządnie dupę i robi mi wszystko na przekór. Sorry za wyrażenia, ale już po prostu nie mogę... 😵
No to tu ,czyli jak mam takie jakby koło i ma dwa wektory idące od siebie w przeciwne strony i mam skalę 1 N to jeden cm i na jednym wektorze nam 3 N a na drugim 5 N to dodaję je do siebie i potem je rysuję po obu stronach tyle ile mi wyszło, tak?
ChingisChan wektor to wektor, nie wartość, więc znak - lub + warunkuje jego zwrot, znaczy się w którą stronę leci 😉 Jeżeli masz przeciwnie skierowane to tak, jakby jeden był -, a drugi +. Czyli skoro są przeciwne to masz np. 5N i -3N. Więc wektorowo musisz je dodać: 5N + (-3N) Więc skalarnie wyjdzie Ci różnica: 5N - 3N = 2N A siłę 2N rysujesz po stronie tych 5N bo to większa wartość 😉 To tak jakby dwie osoby ciągnęły linę, jedna mocniej druga słabiej, no to poleci tam gdzie ciągnie mocniej, bo tylko tam będzie tak naprawdę działała siła 😉 Mam nadzieję, że pomogłam, pytaj jakby jakieś wątpliwości :kwiatek:
mils odpocząć, zapomnieć, po prostu na miesiąc zupełnie to odłożyć, a potem spojrzeć na świeżo, nic na siłę... i tak teraz nie da rady nic wyczarować...
ChingisChan Tam już nic nie dodajesz, z tego co zrozumiałam musisz wyliczyć siłę wypadkową, czyli tak jakby sumę tych wektorów. Po prostu narysuj te 2N przy tych 5N i to jest wynik 😉
Vana tyle że to miała być RÓWNOWAŻĄCA ale i tag dziękuję :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: Uratowałaś moje oceny z fizyki Łiiiiiiiii cieszmy się 💃
A ,Psycha ty masz 11 lat to ja mam 12 i poszłam o rok wcześniej do szkoły to ty jesteś w 5 klasie to nie pisz komuś ,że to jak ten ktoś rozumie coś to jest dobrze skoro jeszcze nie miałaś tego przedmiotu ,bo wprowadzisz kogoś w błąd.
Vana tyle że to miała być RÓWNOWAŻĄCA ale i tag dziękuję :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: Uratowałaś moje oceny z fizyki Łiiiiiiiii cieszmy się 💃
😜 przepraszam! :kwiatek: W takim razie musisz zrobić tak, żeby po obu stronach była taka sama siła 😁 5N i 5N w tym wypadku, więc obok siły 3N dorysuj 2N i git 🙂
[quote author=Psycha ♥ link=topic=30353.msg772216#msg772216 date=1289855573] Zgadzam się z Vana. [/quote]
Że w sprawie,że to :mils odpocząć, zapomnieć, po prostu na miesiąc zupełnie to odłożyć, a potem spojrzeć na świeżo, nic na siłę... i tak teraz nie da rady nic wyczarować...