Ale się cieszę 😜 Rozmawiałam z właścicielką stajni, która powiedziała, że co prawda Ruda jest sprzedana, ale mogę dalej na niej jeździć, na tych samych zasadach 😉
fin jej, to świetnie! 🙂 Ja dla odmiany jestem zła. 🤔 Nie mam fotografa, ani nawet aparatu, próbuję rozwiązać pewną sytuację no i nie wiem co dzisiaj Romek wymyśli. Ech, jakie to wszystko jest męczące... Na pocieszenie, wyhodowałam sobie całkiem fajnego źrebaka na Howrse. 😁 A nawet 3. 😀
edit: Za chwilę stwierdzę, że zostałam perfidnie okradziona. :/
idziosława, fizyczną jeszcze nie, ale społeczno-ekonimiczną tak. Po prostu napisz zadania, może coś będę umiała zrobić nawet jak nie było na lekcji :kwiatek:
1. Wyjaśnij przyczyny zróżnicowania długości i powierzchni dorzeczy prawych i lewych dopływów Wisły i Odry. 2. Wypisz znane ci czynniki wpływające na zanieczyszczenie wód Bałtyku. 3. Wymień zakłady przemysłowe działające na Wyżynie Śląskiej, które wytwarzają duże ilości zanieczyszczeń gazowych, przenikających do atmosfery. fin jesteś świetna, jest niedziela a Tobie chce się rozwiązywać moje zadania. Dziękuję, dziękuję, dziękuję :kwiatek:
Ze zróżnicowaniem powierchni dorzeczy Odry i Wisły jest tak, że terytorium Polski jest trochę pochylone na północny-zachód (dlatego dorzecza prawe są dłuższe bo spływają zgodnie z ukształtowaniem terenu).
Jeśli chodzi o drugie, to na zanieczyszenie wpływ ma na przykład duża ilość zanieczyszczonych rzek wpadających do Bałtyku. Poza tym nasze morze ma słabe połaczenie z innymi dużymi zbiornikami wodnymi (tylko z Morzem Północnym przez wąskie cieśniny między Danią a Szwecją), więc zanieczyszczenia nie mają jak się wymieszać z innymi wodami. Wojny światowe też mają tutaj swój udział, ponieważ pozostało po nich wiele zatopionych okrętów podwodnych i nie wiadomo jakie substancje się z nich do wody przedostały.
W tym zadaniu o zanieczyszczeniach powietrza, to zapewne chodzi o GOP (Górnośląski Okręg Przemysłowy), który najbardziej niszczy atmosferę. Ze względu na złoża węgla jest tam dużo kopalń węgla kamiennego oraz wysoko rozwinięty przemysł energetyczny, przy którym zawsze emitowany jest dwutlenek siarki i tlenki azotu. Poza tym hutnictwo stali powoduje, że emitowany jest pył (w którym zawarte są metale ciężkie). Takie zakłady przemysłowe są w Bytomiu, Gliwicach, Rudzie Śląskiej, Dąbrowa Górniczej, Rybniku, itp. Jeśli chodzi o inne zakłady, to też przemysł elektromaszynowy i kopalnie rud ołowiu i cynku.
edit: już daliasta zdążyła mnie wyprzedzić z odpowiedzią na drugie 😉
dziewczyny mam problem. Przyjaciółka musi zrobić referat o biegach krótkodystansowych (sprintach), bo nie było jej na zaliczeniach. Wiecie gdzie mogę znaleźć coś na ten temat? może być gotowiec. Na przynajmniej 1 stronę A4.