popielata - hm. trudny przypadek 🤣 Pomyślę, jak coś wymyślę to ci napisze na PW.
Ja wróciłam z kościoła jakoś po 16 ze ślubu i o 😜 Wszystko wyszło idealnie, nasze śpiewanie do life podkładu zespołu i wszystko inne. Ba. Nawet wszyscy tekst pamiętali i ksiądz z nami śpiewał, solówki 😁 Namówić się na spódnicę i buty na obcasach i tak nie dałam, po co się męczyć jak i tak nikt mnie nie widział, zwijałam się z bólu i zamiast śpiewać z altami śpiewałam z sopranami na zmianę z tenorem 😂 Ale za to państwo młodzi zadowoleni i bawią się już na weselu.
małolatyyyy, w ogóle nie mam czasu za bardzo na rv i już nie ogarniam tylu stron 😵 jestem okropnie do tyłu, ale co poradzę 🙄 powiem wam, że mnie to pech to mnie prześladuje okropnie 😤 pewnie ktoś tam pamięta historyjkę z moją kotką, która wpadła we wnyki, mimo pomocy odeszła... no to jej córka (bo dwie mi zostały) 1 sierpnia urodziła jednego koteczka i wszystko było okej, do wczoraj... wczoraj zginęła pod kołami samochodu 😕 wpadłam w taką rozpacz/panikę (zapewne to i to), ale po konsultacji z wetem i panem z zoologicznego, kupiłam specjalne mleko dla kociaków i można powiedzieć że zostałam mamą 😀 jednak jak słyszę jak młody piszczy to strasznie mi się go żal robi.
popielata - a jak rysunek? Bo wzornictwo/projektowanie jest całkiem ciekawe 🙂 a może informatyka albo grafika (np. Grafika komputerowa, obróbka zdjęć i te sprawy - bo kilka razy coś czytałam o tym, że robisz zdjęcia) 😉
A ja za to jestem dalekowidzem i podziwiam ludzi, którzy widzą co jest napisane trzymając książkę 20 cm od twarzy 😲 ale mam ten plus, że nie muszę non stop nosić oksów 😀
Btw. Wróciłam z Chorwacji i jestem załamana, chcę tam wracać.. A zostało już tylko pół miesiąca wakacji i LO, w dodatku mat-fiz 😵
siedze juz godzine w przychodni po glupie skierowanie do chirurga. przede mna jeszcze 3 osoby a lekarz zadeklarowal ze wychodzi na obiad. wszystko ok, gdyby z kazdym pacjentem nie urzadzal sobie pol godzinnych ploteczek. 👿 szlag mnie trafi. do tego wyjdzie pewnie na to ze nowy rok szkolny i nową szkole rozpoczne z rozcietym, pozszywanym palcem bez nastepnej polowy paznokcia. a chcialam ubrac szpileczki.
popielata, Idź na rozszerzenie przedmiotów, które najbardziej lubisz. Najprostszym powodem jest to, że prawdopodobnie nasz rocznik bedzie musiał obowiazkowo pisać jedno rozszerzenie na poziomie rozszerzonym na maturze. Ministerstwo samo jeszcze nie wie. Klasy można potem zmienić, na maturze zdawać zupełnie co innego niż teraz myślisz, że będziesz zdawać, musisz tylko chcieć. Jeżeli nie wiesz co robić to najlepiej robić na razie to co lubisz niż sie do czegoś zmuszać.
Małolatki dziękuuuję za podpowiedzi! 😉 :przytul: :kwiatek: Matuzaalem to niecierpliwie czekam na PW. agatat z rysunkiem słabo. Słyszałam, że po wzornictwie trudno znaleźć dobrą pracę. ;p Chyba nie mam duszy artysty. Fotografuję, owszem, ale tylko dla zabawy, raczej nie wiąże z tym przyszłości, chcę to robić jakby ,,obok'' czegoś bardziej konkretniejszego. Alabamka tylko właśnie nie wiem co ja lubię. Jak na razie to biologia, ale w sumie ciągnie mnie też do językowej. A moja przyjaciółka chcę żebym poszła z nią do ekonomicznej. 🙄
Aaaa polecam wszystkim książkę ,,Ostatni,który umrze'', świetna! Dostałam od wychowawczyni na koniec roku, co tam, że powinniśmy dostać ,,książki, które będą nas edukować'' :P Coś mi się stało z laptopem i nie widzi baterii, więc muszę siedzieć ciągle przy ładowarce. Są plusy bo nie chcę mi się siedzieć, tylko wolę poczytać książkę na kanapie. 😜
popielata, masz jeszcze trochę czasu. Poczekaj, może akurat coś ci przypadnie do gustu? Na pewno nie idź gdzieś "bo koleżanka chce". Zastanów się nad tym, czy łatwiej przychodzi ci biola czy języki 😉
Taak, popieram infantill! to chyba najgorszy błąd jaki można zrobić.. Powiem Ci, że ja skończyłam języczne gimnazjum - 6 angielskich w tygodniu, 2 niemieckie - i bardzo sobię chwalę. Oczywiście to nie to samo co liceum, ale spokojnie mogłabym kontynuować tak naukę, chociaż w końcu wybrałam matfiz :P Oczywiście też zależy od nauczyciela - musiałabyś najpierw popytać absolwentów szkoły czy tam uczniów, bo jeżeli miałabyś mieć 6, czy 8 godzin tygodniowo z dupiatym nauczycielem, to strata czasu, nerwów i wszystkiego 🙂 A nie ma gdzieś w Twojej okolicy profilu IB? Jeżeli dobrze czujesz się w angielskim i nie do końca jesteś zdecydowana na rozszerzenia to to dla Ciebie alternatywa 🙂
Wzornictwo jest fajne pod tym względem, że rozwijają się teraz gadżeciarskie sklepy typu Flo, za granicą Kikkerland (zobacz sobie ich stronę - mnie to zafascynowało jak byłam w ich sklepie 😀 ), designerzy różnych przedmiotów zazwyczaj są po wzornictwie, albo architekturze 🙂 No ale do tego trzeba mieć nieskończoną wyobraźnię i głowę pełną pomysłów + trochę szczęścia jak zawsze :P
infantil razem zawsze raźniej. 🤣 Jeśli chodzi o to żeby być z nią w klasie to tu nie chodzi tylko oto żeby być z nią, ale myślałam tak serio o tym profilu (masło maślane wyszło):P agatat Ja właśnie też mam po 6 godz. angielskiego i 2 niemieckiego. Chodzi Ci o tą maturę międzynarodową? Najprędzej w Bydgoszczy. Nawet nie ma tak dokładnie językowego profilu tylko europejski i rozszerzoną geografią i wosem. Alabamka Niestety nie mamy takich profili, zawsze jest biol-chem, a jak już z rozszerzonym angielskim to tylko mat-fiz. U mnie w mieście tych LO, o których myślałam to są profile:mat-fiz (jedna z rozszerzonym angielskim), biol-chem i biol-chem-medyczna, ekonomiczna,human, humanistyczno-prawnicza/artystyczna i nowa, działająca od roku. mat-biol z roz. angielskim.
popielata - tak, chodzi o to 🙂 ja mam w mieście, nawet w tym liceum, do którego idę i wiem, ze właśnie bardzo dużo osób dojeżdża. U nas to jest na takiej zasadzie - pierwsza klasa (pre-IB) wstęp do IB, pól po polsku, pół po angielsku - po roku decydujesz czy chcesz dalej w tym kierunku iść - jeśli nie chcesz możesz przenieść się do "normalnej" klasy. Jeżeli idziesz dalej to wybierasz sobie indywidualnie rozszerzenia, jakiekolwiek chcesz, wiem, że ludzie łączą sobie przeróżne przedmioty (mat-pol-biol - o takim słyszałam ostatnio 🙂 a wiadomo, że żadna inna szkoła Ci nie da takiego połączenia humana, biolchema i np. matfiza. Jedynym minusem jest to, że późno się kończy lekcje i ma się trochę okienek w trakcie. No i Ty jak masz kawałek to by musiało się wiązać z wyjazdem do jakiegoś internatu czy bursy 😉 A nie wiem, czy to tego warte 😉 ale jakaś alternatywa zawsze jest 😀 (zapraszam do Gliwic do liceum :P )
vicke właśnie, jak na razie to mój numer jeden, ale jest on w szkole, która raczej nie będzie szkołą pierwszego wyboru, może przekonam się do biol-chemu 🙄 Ahh ciężko się zdecydować.:P Biol-chem u w mnie w mieście ma rozszerzoną biologię, chemię i fizykę, jest dodatkowo biofizyka ( dla tych, których interesują kierunki przyrodnicze i fizyczno-chemiczne) a na medycznej biologia i chemia tylko rozszerzona, dodatkowo łacina i angielski w medycynie ( dla tych którzy wybierają medycynę). agatat naprawdę fajnie, że można łączyć sobie przedmioty! *o* Do Bydgoszczy mam 50 km w jedną stronę, więc słabo żeby codziennie dojeżdżać. Jeśli chodzi o kończenie późno lekcji to jestem przyzwyczajona. W 1 klasie podstawówki zaczynałam o 8.30 a kończyłam o 15.15, teraz 8:30 czasami 15.15, a czasami 16.10 (zwykłe lekcje, bez żadnych kółek czy czegoś takiego.)
Co myslicie o kontynuowaniu nauki za granicą? (Norwegia / Niemcy)
Jak masz możliwość to ja bym sie nawet nie zastanawiała, nawet później w papierach w Polsce to inaczej wygląda, poza tym język. Jednak wybrałabym Niemcy mimo miłości do Skandynawii, jeżeli chodzi akurat o kwestie edukacji. Czym się różni biol chem od biol chem medyczna? :O
Tak sobie po prostu nazwali 😉 Ja będąc w medycznej np. mam dodatkowo łacinę, zajęcia laboratoryjne na uczelni, już w październiku wyjazd z warsztatami pod kierunkiem medycznym.
Ja jestem na bio-chemie i mam rozszerzoną biologię i chemię i po części fizykę, którą właśnie w drugiej klasie skończyliśmy. :P Teraz wymyślili sobie też ten cały profil medyczny i to trochę pic na wodę, bo u nas niczym praktycznie nie różni się od bio-chemu. Mają chyba tylko jakieś akcje prozdrowotne. Chociaż teraz, po tej (moim zdaniem) bezsensownej reformie dochodzą pierwszoklasistom jakieś dziwne przedmioty związane z profilem.
A pójście do klasy z jakąś koleżanką wcale nie jest takim złym pomysłem, jeśli profil nam odpowiada. Ja na przykład bardzo żałuję, że znalazłam się w klasie sama. Często mam problemy z nawiązywaniem nowych znajomości i przez pierwsze parę tygodni nie rozmawiałam prawie z nikim, w ławkach siadałam sama itd. Nadal nie cierpię swojej klasy, jest niestety zbyt nadęta, ale znalazłam parę osób, z którymi się dogaduję.
Teraz został mi tylko rok i skończę tę szkołę w końcu. Kiedy to zleciało? Już dawno powinnam się zacząć uczyć do matury, a tu nic. Już mogę się pożegnać z wymarzonymi studiami. :P
nopebow a ja pamiętam jak mówiłaś że idziesz do 1 klasy. Jeju ja ten czas leci. A właśnie u mnie jak się idzie na biol-chem to ma się rozszerzoną fizykę. W 3 klasie jest 4godz. biologii i chemii, a fizyki aż 5 godz. tygodniowo.
Ja nie wiem, niezależnie od tego czy pójdę spać o 23 albo o 1:30. To i tak codziennie wstaję o 8:30. 🤔wirek:
Ale u mnie faaaajnie, syreny wyją, policja wszędzie, darcie mordy wszedzie, alarmy w samochodach wyją 💃 A to dopiero za 2 godziny. Mama rano mnie uświadomiła, że jest taki mecz i spytała czy idę, szkoda że sie umówiłam już 😁 Ciekawi mnie tylko jak burmistrz wyobraza sobie "zabezpieczenie domu" bo mieszkam blisko.
Izu, a ogarnął Cię "blady strach"? 😁 jakoś wyszło, że nie miałam gdzie nocować, to siedzę sobie u taty od wczoraj 😁 wcześniej byłam z K. u mnie, a w środę ja byłam u K. 💃 w poniedziałek chyba kierunek Warszawa, jak tydzień wcześniej, a w środę Oslooooo 😍 szkoda, że dalej nie mamy gdzie spać, no cóż, pozostanie nam nocne imprezowanie... 🤣
Maniu, Nie widzę jakiegoś strachu, ludzie raczej sie śmieją z tekstami "biorę miecz i biegnę ratować Łomianki", " Zabarykadowałaś się już? Bo ja tak". Jednak trochę boje się o mojego młodszego, głupiutkiego kuzyna który się tam wybiera ze starszymi kumplami. Sama poszłabym zobaczyć chętnie.
infantil zazdroszę obozu 😍 😁 ta stajnia ma może jakąś stronkę internetową czy coś?
Ja cały dzień u babci wczoraj byłam i już nie wytrzymuję. 😵 Ciągle ,,a może coś zjesz?'' ,,Tak chudo wyglądasz, aż wstyd...'' Mam dosyć... 🙄 Małolatki jak wystawiacie coś na sprzedaż to gdzie? (oprócz allegro i re-volta)