Forum towarzyskie »

wyplaty za zwolnienia lekarskie - zus, pracodawca

Przeszukalam forum i na podobny temat nigdzie nie trafilam, rowniez jezyk jakim sformulowane sa przepisy nie przemawia do mnie a potrzebuje pomocy od osob znajacych sie na temacie. A wiec:
od dnia 8.06 do dnia 9.07 bylam na zwolnieniu lekarskim i za ten okres wynagrodzenie wyplacil mi pracodawca, nastepne zwolnienie mialam od 10.07 do 6.08 i je dostarczylam do pracodawcy w dniu jego wypisania, kolejne czyli od 7.08 do 5.09 rowniez dostarczylam w obowiazujacym mnie terminie. Poniewaz zasilek z zusu nie przychodzil zainteresowalam sie sprawa i okazalo sie ze pracodawca oba zwolnienia ostatnie i przedostanie do zusu wyslal dopiero wczoraj (zwolnienia wyslali do zusu w miejscowosci gdzie znajduje sie firma a moj zus jest gdzie indziej). I w zwiazku z powyzszym mam pytanie czy zus uzna oba zwonienia, czy pracodawca nie zlamal prawa i czy w zwiazku z tym ja powinnam cos zrobic zeby wszystko przyspieszyc.

(niestety nadal nie posiadam polskich znakow za co bardzo przepraszam)
(jezeli taki temat juz istnial prosze o przekierowanie)
Zwolnienia wysyła się do ZUSu, pod który podlega pracodawca, czyli tu OK. Jeżeli chodzi o termin, to chyba nie ma określonego terminu, w  jakim pracodawca ma przekazać zwolnienia do ZUS... Powinien jak najszybciej. W każdym razie ZUS zwolnienie uzna, tylko dłużej poczekasz na pieniądze, bo ZUS ma chyba miesiąc na załatwienie sprawy i oczywiście nie śpieszy się z tym.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się