Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

mimo tych za dlugich tybinek siedziało mi sie bardzo dobrze w diamancie, w titanie jeszcze lepiej...
ale skoro mówicie, że w kiefferze i stubbenie powinno być lepiej, to muszę wypróbować!
Moim zdaniem Diamant zdecydowanie dla długonożnych. Titan trochę mniej 😉 OS zależy który model - Profi Exclusiv powinien być ok dla osoby krótkonożnej, ale z kolei w Profi Dynamicu już taką osobę niespecjalnie widzę. Ale to niestety tak sobie można gdybać na forum, a tak naprawde trzeba posadzić swoje szanowne cztery litery w siodło, żeby je ocenić i tyle.

Olciiik jak Ci się siedziało dobrze to bardzo dobrze, ale ważne jest też żebys była w stanie jeździć w danym siodle efektywnie.
Koniczka, wiem. Jak na razie poszukuje różnych siodeł dla krótkonogów.
Jak znajde coś co powinno być ok, w dobrej cenie to wezmę na testy.
tak samo jest z moim obecnym siodłem.. jeździ mi się w nim bardzo fajnie, ale zza tybinki wystaje mi ledwo kostka... dlatego zmuszona jestem je wymienić.
zależy co rozumiesz pod pojęciem "fajnie ci sie jezdzi". bo np. dla mnei na tych 2 wrzuconych fotkach siedzisz brzydko, a tamto siodło na pewno nie pomagało ci usiąść lepiej - za małe siedzisko, kolano wywalone na tybinke (mimo ze tybinka za długa, to kolano i tak przed tybinką), cał noga wykrecona do zewnątrz. wiec co z tego, ze twoim zdaniem "fajnie", skoro jednak daleko od poprawności i w dodatku nie spodziewam się zeby w takim siodle moglo byc rzeczywiście lepiej.

moim zdaniem nie powinnas szukac siodla sposrod tych, ktore wymieniasz, bo celujesz uporczywie w siodla o długich i mocno pionowych klockach. a a takim siodle nie spodziewm sie zebys byla w stanie lepiej usiąśc niż w tym siodle ze zdjęć (moze minimalnie, jesli siedzisko wezmiesz dostatecznie duze, ale to jest polowiczne rozwiązanie).
moim zdaniem powinnas szukać po prostu siodel o krótkim klocku, a nawet siodel uj. z możliwie daleko wysunięta tybinka do przodu. jednym slowem - czegoś totalnie innego niż sobie wydumałaś.
a znasz moze jakies siodło, które opisałaś?
bo ja mimo szczerych chęci i poszukiwań znalazłam tylko takie z krótką tybinką 🙁
łeee  👿 miałam możliwość posiadania Henniga i co? za wąski  😵
a tak mi się w nim super jeździło kiedyś  😜

w tym tyg przyjeżdża do nas pan od eurosiodla czy jakoś tak... ciekawe czy sobie coś znajdę...
może mi ktoś powiedzieć czy siodło Devocuoux Makila jest z tych raczje długo czy krótkotybinkowych?
Zależy dla kogo było robione - to są siodła robione na wymiar konkretnego jeźdźca.
ja dzisiaj wsiadłam w mojego luckiego, na spracer więc w sumie tylko stęp i sekunda kłusa, siedzi mi się w nima b.dobrze, obawiałam się, zę tybinki mimo pzedłużania mogą być za krótkie, ale na szczęscie nie są  😀 z tego co mogę powiedzieć to jest to siodło trzymające, wydaje mi się ze bardziej niż top- to do rozmowy z poprzedniej strony, chociaż mogę nie być obiektywna bo topa miałam 17- czyli za dużego 😉
kolejne pytanie - może ktoś kojarzy siodło mniej-więcej takie jak opisała to caroline, bo mimo tego, że dziś szukałam cały dzień nie znalazłam nic co by odpowiadało chociaż częściowo opisowi.
jeśli ktoś coś kojarzy to byłabym wdzięczna za informację  :kwiatek:
olciiik - W tym momencie dostępne na Allegro siodła o w miarę krótkich tybinkach:
http://www.allegro.pl/item1043235067_siodlo_ujezdzeniowe_stubben_scandica.html
http://www.allegro.pl/item1045551920_siodlo_ujezdzeniowe_kieffer_wien_rozm_17.html ale ma małe klocki, więc nie będzie zbyt trzymające
http://www.allegro.pl/item1044383188_allesiodla_siodlo_kieffer_lech_profi.html
http://www.allegro.pl/item1045482710_siodlo_ujezdzeniowe_passier_a_tempi.html - mój faworyt dla krótkoudych 😉
Poprawcie mnie jeśli się mylę 🙂
kenna, dzięki bardzo. widziałam wszystkie 😉 ostatnio namiętnie śledzę allegro.
wczoraj caroline napisała mi, że powinnam szukać raczej czegoś z krótkim klockiem i że te siodła, które właśnie pokazałaś raczej nie będą mi pomagały w jeździe. także się właśnie zastanawiam jakie siodła mają wysuniętą do przodu i krótką tybinkę, krótki klocek i jednocześnie są ujeżdżeniówkami...  😵
ja dzisiaj wsiadłam w mojego luckiego(...) z tego co mogę powiedzieć to jest to siodło trzymające

no chyba żartujesz  😲 ja słyszałam same opinie różne od Twojej, które z resztą podzielam: fajne siodło, przyjemne klocki, ale to ujeżdżeniowy naleśnik - ma płytnie (jak na ujeżdżeniówkę) siedzisko, co raczej trzymaniu nie służy 😉
może jest to kwestia tych wydłużonych tybinek? tak czy inaczej dobrze, że siodło Ci odpowiada 🙂
naprawdę mnie trzymało, w porównaniu do tego, ze przez całe swoje 'jeździeckie życie' walałam się w zadużych siodach to to naprawdę mnie trzymało, w sumie to to jest moja opinia po kilku krokach kłusa, więcej powiem jak wsiąda na jazde, a nie wiem kiedy to bedzie 😉
olciiik, - Passier A-Tempi jest na pewno dla krótkonogich i nie tylko dlatego tak twierdzę, że napisali tak w opisie aukcji 😀 Co do reszty to oddaję rację Caroline, bo ona zna się dużo lepiej. Polecam jeszcze Prestige Top Dressage. Jeżdżę w starym modelu 17" i też pasuje na moje krótkie nóżki.
kenna, dzieki za pomoc. ja niestety wymiekłam - nie umiem "pomagac" tym, którzy nie rozumieją co piszę. i żądają podawania wszystkiego na tacy. następnym razem mam od razu podawać linki do sklepów/aukcji...? poraża mnie to 😵

ale proszę - oto siodła, które mają wysuniętą do przodu i krótką tybinkę, krótki klocek i jednocześnie są ujeżdżeniówkami...  😵

- nowa venus k i hippos presige'a, stubben avalon i scandica, passier gg i optimum. na szybko, z pamieci i na pewno nie będę latac i szukac dla ciebie fotek, bo nie umiesz sobie takiego siodla wyobrazić. to NIE mój problem, ze ci wyobraźni ani googla nie starcza 😵
caroline, dzięki. ja po prostu nie mogłam dojść do tego, które siodła są takie jak opisujesz. teraz już wiem. 😉
Pytanie skoczka do ujeżdżeniowców.Aż mi głupio pytać o taką rzecz  😉  Jak jeździcie w ujeżdżeniówkach w bryczesach z pełnym lejem,to też wam się "nagrzewa" kolano? Ja wczoraj byłam w szoku,wsiadłam pierwszy raz od 3 lat w ujeżdżeniówke i po godzinie jazdy,kolano miałam gorące,mimo,że nie "chwytałam" się nimi podczas jazdy. Czy tylko ja tak mam?  😁 Żeby nie robić off,to powiem,że znakomicie mi się jeździło właśnie wczoraj w Stubbenie Tristan de lux.Wygodnie,i dobrze "współpracujące".Dziwne tylko było piewsze uczucie po skokówkach  🤬
salto piccolo, nie wiem o czym mowisz, wiec chyba nie :P
olciiik Ty weź pogadaj z Ż. albo z M. (wiesz o kogo chodzi) - przecież one nie mają jakiś mega długich nóg! Do tego pewnie Ci pomogą znaleźć odpowiednie siodło w rozsądnej cenie 😉
Haha tak właśnie myślałam,że to skutek uboczny nie wsiadania w ujeżdżeniówke od 3 lat  😁  🤦
Salto nie koniecznie. Ja miałam problem z obcieraniem wewnętrzej strony kolana, mimo że w siodle było mi wygodnie. Sprawdź dokładnie teren przy tybince i pod nią - nawet mała rzecz może odkształcać minimalnie miejsce oparcia. Zwróć też uwagę gdzie noga leży na klocku, może na szwie, albo na miejscu gdzie powinna być poducha a jej nie ma 🙂
disco właśnie chodzi o to,że mnie nie obciera,a lej się robi gorący  😁 Jak wsiądę może w przyszłym tygdniu znów,to sprawdze  😉
salto piccolo, przy dużym upale może nei tyle siodło co szew przy leju obetrzec i powodowac ze jest cieplo, ja jezdze tylko w ujezdzeniowce i momi ze nie trzymam sie kolanem to czasami szew mnie obciera albo rozgrzewa kolano

ale proszę - oto siodła, które [quote author=olciiik link=topic=300.msg595151#msg595151 date=1274557376]mają wysuniętą do przodu i krótką tybinkę, krótki klocek i jednocześnie są ujeżdżeniówkami...  😵

(...) passier gg
[/quote]
Jedynie z GG się nie zgodzę, ma tybinkę porównywalną długością z Sylwestrem Daw-Maga! Koleżanka mająca około 170cm wzrostu jeździ w GG i moim zdaniem tybinka jest nadal za długa (ja też w nim jeździłam i mi nie pasowało - nie czułam konia pod łydką)
(tutaj moim zdaniem ciut za krótkie strzemiona, ale wydłużenie niewiele daje)
kenna, zgadza się, ale... nie zmienia to tego, ze jest to niewątpliwie siodło, które pozwala na zgięcie nogi w kolanie a mimo to noga pozostaje "zgodna" z siodłem (chwilowo nie mam weny na to jak bardziej po polsku to opisac 😉)

Tak, poduszka kolanowa kończy się w połowie tybinki, a nie biegnie po całości w dół, jak w Sylwestrze na przykład. Jeśli o to chodzi, to spełnia warunki bycia siodłem dla krócej😉nożnych 🙂
Witam,

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna siodła ujeżdzeniowego,ale ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie ,zwracam sie z prośbą,
czy móglby mi ktos napisać na jakie rzeczy powinno się zwrócic uwagę kupując siodło dla osoby początkującej ujeżdzeniowo? ( tzn. takie zaczynającej od samego początku :icon_redface🙂
Nie wiem jakie siodło będzie najodpowiedniejsze,dla mnie jako" zielonego jezdzca " ,powinno mieć głębokie siedzisko czy średnio głębokie , jakie poduszki kolanowe i czy warto inwestowac w super profesjonalne siodło od samego początku ..
Próbowałam ogarnąć ,ale temat rzeka,a ja nie mam stosownego doświadczenia ...jeśli znalazłaby sie jakaś dobra duszyczka i mi doradziła ,byłabym wdzięczna :kwiatek:
Amelia a co znaczy "zielonego jezdzca"? Bo jezeli zaczynasz jezdzic w ogole, to nie kupowałabym ujezdzeniowki, tylko wszechstronne siodlo.
Po pierwsze dlatego, ze podstawy ujezdzenia spokojnie mozna robic w zwyklym siodle, po drugie, dlatego, ze ujezdzeniowka troche wiecej wymaga od miesni i sciegien i zwyczajnie moze byc Ci za trudno sie uczyc.

Jezeli juz jezdzisz i masz chec sprobowania innego siodla, to radzialbym te wymieniane chwile temu przez caroline (chyba IW nie byla tam wspomniana) - czyli takie, ktore maja krotki klocek, pozwalaja na zgiecie nogi.
Reszta - no coz, prawda jest taka, ze co tyłek to inna opinia, musisz sama sprobowac usiasc w paru siodlach i sprawdzic, czy wolisz glebokie czy plytsze, czy mocniej/mniej trzymajace itp. To glownie od Twojej budowy zalezy.
Miałam na myśli "zielonego ujeżdzeniowo jeźdzca" 😉
Zastanawiałam się czy istnieją siodła które ułatwiają jazdę początkującym np. passier w swojej ofercie ma siodło Patron ,które w opisie ma "siodło dla zaczynających" czy chodzi tu o jakąś specjalna konstrukcje siodła ,króra by ułatwiała początkującym pracę? Czy rozchodzi się jedynie o jakośc materiałów? A może nie ma to znaczenia jaki to model ,najważniejsze aby było dopasowane do konia i jeźdzca?
Jeśli chodzi o mnie mam 170 cm wzrostu,szczupła budowa ciała.Jeśli chodzi o umiejętności mam problemy z rozluźnieniem i dosiadem, nie siedze na pupie. Czy istnieja siodła które pomoga mi te wady zniwelować?Poprzez np.głębsze siedzisko, mniejsze lub większe klocki,itp. bo rozumiem ,że właśnie różna budowa siodła wpływa na postawe jeźdzca..
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się