Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Zwykla czy Rusty?
Zwykła  😉
basia16816, dla mnie ich jedyny minus to lateks w poduszkach. Poza tym siodło ideał dla mnie. Płytkie i nie trzymające a mimo to rewelacyjnie ustawiające.
Czy ktorys model Kentaura poza Ithaka i YD ma klocki na rzepy?
Ponawiam pytanie o możliwość testów siodeł Kentaur w Warszawie? Czy wiecie, kto jest przedstawicielem i czy dojeżdża z siodłami do Wa-wy? Chcę wypróbować kilka modeli, więc wolałabym, żeby ktoś do mnie przyjechał niż przesyłać pocztą po jednym.

Oraz drugie pytanie, w co celować jeśli chcę kupić nowe siodło i mogę na nie przeznaczyć max 8500, oprócz Equipe Emporio? Czy nowe Prestige są godne uwagi? Oraz czy jedynym przedstawicielem jest EquiShop, bo nie podobają mi się ich usługi jeśli chodzi o dopasowanie siodeł?
Ciężko mi określić czego szukam, do tej pory jeździłam dłużej tylko w Albionach, Passierze GG i A-tempi, Cobrze.
Mam bardzo wysoko noszącego konia i problemy z kręgosłupem- więc szukam siedziska nie koniecznie głębokiego, ale miękkiego i zasysającego, tybinki raczej średniej długości. Nie chcę żadnych giga-ortopedycznych klocków, preferuję raczej swobodę, ale nie obrażę się za trochę pomocy - kłania się ekspresja chodów.
Koń ma szerokie, płaskie/proste plecy, obszerny ruch z łopatki

Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby ktoś to siodło dobrze (perfekcyjnie wręcz) do konia, który ma problemy z grzbietem i potrzebuje na prawdę idealnie dopasowanego siodła.
Przedstawicielem Kentaura jest sklep Yard Equites. Siodła wysyłają na testy za kaucją 50 % wartości rynkowej siodła (według cen z ich strony). Czas testu jest ustalany indywidualnie. W przypadku chęci zamówienia siodła możliwy jest przyjazd saddle fittera - pomiar jeźdźca i konia. Koszt takiej usługi to 50 zł.
Constantia, dzięki za informacje, ale to w zasadzie bardzo bardzo źle. Chcę przetestować prawie wszystkie możliwe modele w jak najkrótszym czasie - muszę sfinalizować transakcję kupna nowego siodła w ciągu 2 tygodni od dzisiaj i miałam nadzieję, że jest szansa 'zapakowania wszystkich testówek do ciężarówki' i przyjechania z nimi do klienta za jakąś tam opłatą 🙁
Zadzwoń i zapytaj może przyjadą, ale nie mieli wszystkich modeli jako testowe.
Constantia, w takim razie zadzwonię w poniedziałek. Dzięki :kwiatek:
kupiłam siodło marzeń 🙂 Kieffer Munchen uj. z wielkimi klockami, niepozwalające na przesuwanie się kolan do przodu, głębokie siedzisko, siodło ortopedyczne, ale takie właśnie chciałam 🙂 I co najważniejsze - idealnie pasuje do konia! Leży tak dobrze, że mam wrażenie jakby było robione na zamówienie 🙂 Przetestowałam w ciągu ostatnich dwóch miesięcy wiele siodeł, ale jak wsiadłam w tego Kieffera to już wiedziała, że to TO 🙂
Juliaaa, jaki model?
Munchen napisane jest na każdym Kiefferze, bo w Monachium jest siedziba firmy
Kieffer ma jeden model Munchen, ale wszechstronny...
Wielkie klocki ma w kilku modelach...
Juliaaa sprawdź model bo tez testuje siodła, ale ja od trzech miesięcy nie mogę znaleźć tego idealnego 😉
Dżulietta, mam fajnego Kieffera na sprzedaż - właśnie z dużymi klockami (model Action)
Sprzedaję z żalem, bo mi się konisko jakieś takie mega szerokie zrobiło :'-( a nie mam już ochoty na wieczne przerabianie siodeł...
Kurcze że nie ma jakiś siodeł rosnących razem z koniem 😉
Przewinęło się tutaj może TO siodło (ujeżdżeniówka z klinami siodlarza)?

Jeżdżę w Ravennie aktualnie, ale coś mi nie do końca pasuje. Szukam używanych, ale mam krótkie nogi i wszystko w ogłoszeniach wydaje mi się długotybinkowe, a tu chyba jest możliwość skrócenia.

Podejrzewam, że musiałabym mieć coś w stylu quantowego HB contact
safie, ja mialam to siodło 🙂
kupiłam używane. sprzedałam, bo troche dla mnie za duże (za niska), i na konia nie do końca było. a szukałam idealnego (i skonczyłam na westówce:P)
znajoma, która je ode mnie kupiła jest nadal zachwycona 🙂
bdb. jakość (niewiem ile lat mialo, ale widac dobra skóra i super wykonanie), dobrze dopasowane, nieprzeszkadza, pomaga, wygodne ...
dziwi tylko cena :P
i teraz tam myśle, czy zamiast DM wlasnie do nich nie zadzwonić z pytaniem o zrobienie takiego dla kurdupla? (teskni mie się czasem w uj wsiąść... a 5 tys troche sporo na "czasem"😉
Taką ujeżdżeniówkę mogłabym sobie sprawić: http://stubben.com.pl/juventus-d/1107 (ciekawe, czy w skokówkach też pojawią się kryształki 🙂😉
horse_art, super  :kwiatek: zaraz napiszę, czy są szanse na skrócenie tybinki. A jak z rozmiarem siedziska? Standardowo wypada?
safie, super, daj znac prosze! ja mam 162 i była za długa (i klin przez to nie do końca pasował - opieralam sie kolanem, a i w udo wbijał - bo grube ? ;/), musialam sie przyzwyczajać itd, ale wyższe osoby mówiły, że rewelacja od razu i tak też wyglądały 😉
siedzisko standardowo- i miarką i odczuciem 🙂

edit:
anai a co za problem dorobić kryształki? :P

mam takie uj-wszechstronne siodło które strasznie lubie i "na wszystko"(poza kn :P) pasuje (z ew podkladkami) - mam podobne konie :P
no i jest ukochane, wygodne itd. warte już niewiele bo troche poniszczone (z wierzchu). trzeba dopchac poduszki kolanowe, jakaieś kometyczne uszczerbki  itd...
i tak sobie pomyslałam, ze na nim poćwicze siodlarstwo 😉 i krysztalki dorzuce, co mi szkodzi :P
horse_art, myślę, że jest to jednak pewien problem. Tu są umieszczone w takim zagłębieniu, ciężej je czymś zahaczyć. Takie doklejone na bank poodpadają. I nieładnie wyglądają.
anai,ja swojego byłego już albiona tak przerobiłam:
Wyglądało super,ale obecnego,prestige'a D1 nie tykam-raz że kosztowało wartość jako takiego samochodu,i gdybym miała je zmienić byłby problem.A szkoda,aż się prosi  😁
anai, oczywiście - 2 płaty skóry(gładkiej albo miekkiej, z rysunkiem jak tu) zosawiona pomiędzy przestrzeń i w niej kryształki 🙂

a skokowe już gdzieś takie topowe seryjnie produkowane też chyba widziałam.... (bo typowo ozdobne kolorowe to normalka :P- jak są różowe, a oceloty, ze skrzydlami itd to i z kryształkami:P)
horse_art, 🙂 lubię bling i chciałabym taką skokówkę 🙂 ale nie kojarzę seryjnych z kryształkami, jakby ktoś coś widział, dajcie znać.
[quote author=horse_art link=topic=300.msg2288406#msg2288406 date=1423504489]
safie, super, daj znac prosze! ja mam 162 i była za długa (i klin przez to nie do końca pasował - opieralam sie kolanem, a i w udo wbijał - bo grube ? ;/), musialam sie przyzwyczajać itd, ale wyższe osoby mówiły, że rewelacja od razu i tak też wyglądały 😉
siedzisko standardowo- i miarką i odczuciem 🙂
[/quote]

Dostałam odpowiedź, że i kliny i tybinki dostosowują do wzrostu  😅
Niech mi się tylko kwestia pracy wyjaśni i 13 przyjdzie to zamawiam  😁
safie, cholera... to jednak bede mieć nowe siodło :P
w marcu (24.) jade do pleszewa, to moze sie jakoś umówie, zeby przymierzyć, pomierzyć...
a ty kiedy planujesz zakup?

aha, tylko z siedziskiem, miekkością itd nie pamietam i ciezko mi ocenić. bo mam problem z kregosłupem, wiec tak czy siak bez żelu na siedzisku na nic nie wsiadam. no chyba ze na tlustego kn na max pol godz.
Mam nadzieję, że pod koniec lutego wpłynie mi 13stka i wtedy zamówię. Miałam Konrada od siodlarza i wielbiłam to siodło, żałuję, że zamieniłam je na Ravenne. Było wygodne ale nie jakieś bardzo miękkie- na początku nieźle poobijałam sobie cztery litery. Oby to było podobne  😁

dopytuje jeszcze o panele bo te ze zdjęcia na aukcji jakieś dziwne są i raczej nie będą na Roxy pasować
O, to bardzo prosze daj znać czy mozna zmienic kształt paneli. Ja od nich chciałam kupić siodło skokowe, ale wlasnie panele cos mi sie nie podobały. Jakby mozna je było zmienic...
A jak sie z nimi kontaktujesz? Dzwonisz do producenta? I będziesz robic siodło na wymiar do konia? Wiesz jak zdejmują wymiary z konia?
Nikas, przez allegro 🙂
Siodło akurat na konia, który ma dość standardowy grzbiet, a już miałam od nich siodło i wiem mniej więcej jaki rozmiar łęku bym potrzebowała i jakie panele.
mam je dokładnie obfocone (sprzedaż), panele mialo szeroko i proste, poziome. i generlanie ja takich potrzebuje. mogłyby być szersze/
najlepsze ma ten mój stary sommer  🏇
ale od czasu wyprodukowanie mojego mogli już coś pozmieniać...
i jak ci będą robić to przecież mogą zbić jakie chcesz 😀 wyslesz zdjecia, odlew grzbietu (albo ich albo kogoś z "sąsiadów" pytalam wlasnie jak przeslac grzbiet jak chcialam poprawiać skokówke)
w kwietniu mam plan być w okolicy konno to najwyżej poprosze o mierzenie jesli bedzie opcja 😉 wczesnsiej i tak nei potrzebuje raczej 😉

DressageLife ale prestige też lubi diamenciki  😎 niżej zdjęcia mojej ex Venus K 🙂
anai ja moje cwd skokowe też mam obklejone i się trzymają 🙂 a cały czas siodło trzymam w pokrowcu + torbie. Na poprzednich siodłach też super się trzymało, więc polecam  😁
horse_art, a mogłabyś podzielić się większą ilością zdjęć? Masz może jakieś jak w nim siedzisz? Ja mam 158cm wzrostu, więc pewnie z tych tybinek to tylko stopa by wystawała  😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się