Delikatnie rozglądam się za siodłem ujeżdżeniowym, nie krzywdzącym konia, wygodnym dla jeźdźca, ale jednak z tej niższej półki. Co jest godne polecenia ?
co to znaczy 'nie krzywdzącym konia'? jeśli siodło jest dobrze dopasowane to koniowi nic się nie stanie
ja radziabym rozglądać się za czymś używanym a jednak z wyższej półki
ja nadal szukam siodła 16 lub 16.5 dla długonoga... przysłał mi pan tego Avalona z allegro (niby 16.5) to było sporo większe niż moja 17 prestiga 🙄 no i odesłałam.. jak by ktoś widział coś sensownego to proszę o kontakt
Nie krzywdzącym konia? - Dorwij lepszego pasowacza, albo uzbrój się w cierpliwość i przymierzaj każdy dostępny egzemplarz i licz na szczęście. A wariant alternatywny "bez krzywdzenia konia" to siodło z wymiennymi łękami (Wintec, Thorowgood) albo jeszcze dalej idąc - bezterlicowe 😁
W załączniku- moja nowa bezerlicówka Freemax Acavallo Dressage 😍 (więcej info w temacie siodeł bezterlicowych)
też jestem długonoga i szczupła i jak jeździłam w diamancie (na czas zawodów) to jakoś dziwnie się czułam, pcha mi nogę do tyłu i jest strasznie szerokie z przodu, aż mnie nogi bolały jak jeździłam (potem się już trochę przyzwyczaiłam)
[quote author=alona link=topic=300.msg300391#msg300391 date=1248037925] A co powiecie o siodłach Massimo Dressur i Lemetex Bernina, jakie wrażenie?
Alona, a nie chciałabyś Berniny sprawdzić - że się tak wyrażę - własnodupnie 😉 ? [/quote]
Sprawdziłam, moze być, ale nie jestem zachwycona, 5-letnie siodło, troche było za twarde jak siodła Stubbena ,ale zrobione solidnie, jeszcze długo pociągnie.
co uważacie na temat siodła ujeżdżeniowego kieffer wien DL? jeździł ktoś na nim, jak wrażenia? zastanawiam się właśnie nad kupnem tego siodła, ale używanego. 😉
Ale twarde i płaskie, czy twarde ale dość głębokie?
anie glebokie anie plaskie, w sam raz, trzyma z tyłu, np. nie jest tak plaski jak Passier GG. Ale skore ma sztywna i dla mojego starego zadka jest za twarde. Mialam do wyboru Bernine i Top Dressage, w Berninie jestes blizej konia ale siodlo jest twarde, Top Dressage jest mięciutki ale ma duze przednie poduszki, jednak wygral Dressage.
a ja muszę się pochwalić moim nowym nabytkiem ;] poszukiwania siodła na Kucyka i dla mnie oficjalnie zakończone od kilku dni 😍 przymierzałam kilka, ale jak wsiadłam w to co mam to było 'kocham, kocham, kocham!'. A siodełko mam Wintec Isabell Werth, pasuje mi baaaardzo, ma zmienne łęki co Kucynelkowi pasuje ;] Testowałam w 2 chodach - stępie i kłusie, bo koń nie mógł galopować wtedy, pierwszy galop po kontuzji był w tej właśnie Izabelce i się bardzo przestraszyłam - nie mogłam pożądnie wsiąść w siodle i siedziałam na tylnym łęku, ale wsiadłam na następnej jeździe w skokówke i mam to samo, czyli to nie wina siodła, uf ;] trzeba sobie przypomnieć po prostu jak się galopuje 😁
czy do Winteca można dokupić małe bloczki, czy tylko duże? Bo ja mam duże i nie od Winteca, przynajmniej nasza Pani Trener tak mi powiedziała ;] a wolała bym jakieś mniejsze mieć jeszcze, mimo wszystko ;]
Nirv Rodzajów klocków jest wiele, ale do dresażowych modeli są tylko dwie wielkości bloczków : małe (takie też są w sandardzie z sidłami) i duże. Właśnie duże jadą z Pasi- Konika do mojego Freemaxa 🤣 . Zapytaj tam, bo z netowych sklepów w Pl tylko oni mają jakiekolwiek klocki Wintec (w ofercie nie mają małych, ale może ściągną).
amelienoire Właśnie rozstaje się z mym Kiefferkiem Wien - bo mi kobył zaczął wyrastać (a czas by siodło komuś jeszcze się przysłużyło 🙂 ). Daje dużo swobody, ale jednocześnie delikatnie sugeruje optymalny dosiad (- najwygodniej jest w optymalnym miejscu), przy czym nie jest usadzające, nie ma giga poduch itp. Głębokie , miękkie siedzisko, pozwala wytrzymać nawet wiele godzin w siodle (np 5-7 godzinny teren itp.) Siodło nie jest usadzające. Najwięcej dla mnie zrobiło ono w kwestii rozkurczania, rozluźnienia (zdecydowanie ciężej w nim wysiedzieć "na zakleszcza", niż po rozluźnieniu się). Gdy sama wsiadłam w Wien po wielu latach głównie w wszechstronnych i skokowych siodłach, pierwsze dni były dość dziwne/trudne nim załapałam jak siedzieć (choć mimo wszystko czułam, że to jest to ), a już po paru dniach z grubsza uwolniłam się od nawykowych przykurczów nabytych przez wiele lat. Generalnie kocham ten model. 🙂
Powiedzcie mi taką rzecz - usłyszałam od jednej osoby że w siodłach Prestiga można poszerzyć łęki (wiadomo) ale i wydłuzyć terlicę ???? Czy to prawda czy jakaś głupota, słyszałam.
Pisałam gdzie znalazłam już w ofercie klocki kolanowe. Masa sklepów handluje siodłami Wintec i pewnie może ściągnąć asortyment. Mi zależało na czasie dlatego wybrałam sklep, który ma chociaż w standardowej ofercie klocki, a zupełnie mnie zasskoczyli informacją, że moje już jadą do mnie
paa i Dorotheah --> dzięki za odpowiedzi. 😉jeździłam już w nim raz i dobrze mi się siedziało, tak "głęboko". tylko zastanawiam się czy cena [3500zł] to nie jest za dużo jak na siodło używane. jak myślicie? dodam, że jest w bdb stanie.
używane Wien na allegro i bezpośrednio od handlarzy w stanie bardzo dobrym/dobrym chodzą ok 1500 lub mniej czasem. A super stan 2500 więc raczej 3500 to dużo. Chyba, że np. wiadomo, że siodło ma kilka miechów, prawie nowe itp.
A wyjątkiem gdy warto czasem przepłacić może być sytuacja, że dane siodło idealnie podpasuje koniowi
[quote author=k_cian link=topic=300.msg307501#msg307501 date=1248891088] alona, nie wiem jak mieliby to zrobić.. pierwsze słyszę.. kto Ci to powiedział? [/quote] Taka znajoma, tez sie zdziwilam, jak mi powiedziala ze jest ktos kto jest w stanie jej siodlo "rozszerzyc i wydluzyc" 🙂 🙂 🙂 🙂