Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

mils byly niedawno ze 2 na allegro 🙂
Jak myslicie jakie siodlo by bardziej pasowalo do wzrostu 164 cm, czyli nie za dlugie nogi, Prestige Venus czy Euroriding Jade D ? 😉
Libella, wyślij siodło do Pleszewa 😉 "Odświeżanie" trwa kilka dni, odsyłają z paragonem 🙂
Jeździłam dziś w siodle Amerigo. Czekam na zdjęcia i mimo, iż zupełnie nie moja półka, to chcę więcej i więcej 😁
Nigdy nie wykorzystam możliwości tego siodła, ale jeździ się super przyjemnie, chociaż trzeba się trochę napracować. Wiem, że jestem za cienka w uszach na nie 😉

Przeglądając stronę internetową pasikonik,  doszukałam się w zakładce siodła ujeżdżeniowe  niby 3 ( hm hm ?) typy tego samego siodła euroriding diamant ( z niebieskim znaczkiem). Euroriding diamant Move, Euroriding diamant soft, i ,,zwykły" euroriding diamant. Pomiędzy dwoma z nich też jest różnica cenowa. Wstawiam link : http://pasi-konik.pl/pl,product,2519964,euroriding,siodlo,ujezdzeniowe,diamant,move.html
No i tak jest jakaś tak na prawdę różnica między tymi siodłami, czy to tylko tak dla picu producent wymyślił ? 😉 
W ogóle jestem w trakcie szukania siodła, zamówienie niektórych siodeł testowych graniczy z cudem, następnie  dostawa zamówionego/zakupionego siodła toczyć się w szalonym tępię będzie (min 8 tygodni prestige, jak nie ma go w magazynie)... to tak trochę mi się odechciewa. Przetestowałam już m.in Lucky dressage i jakoś szału nie ma, strasznie sztywno się w nim czuję, i jest niestety na mnie za duże ( a tyłka wcale chudego nie mam, no ale mam aż 155 cm wzrostu to może to). Zgadzam się  z wypowiedzią wielu osób z forum, żeby się nie sugerować opiniami innych jeźdźców bo tyłek tyłkowi nierówny !
Model Diamant Move  z nowym systemem przystuł i ulepszonym podbiciem.  Podbicie nie jest przyszyte do tybinek, aby grzbiet i łopatki mogły pracować bez przeszkód. Trójkątne mocowanie przystuł, przednią przystułę cofnięto o 10 cm.

Model Diamant Soft Seat ma wyjątkowo miękko wyściełane siedzisko. \\

A Diamant, to zwykły Diamant 😉
Witam!
Zakupiłam parę dni temu ujeżdżeniówkę (GZS Greenfield Saddles), trochę w ciemno, wydawało się okej, niestety kobyła jest bardzo wykłębiona i szukam czegoś innego. W związku z tym chciałam zapytać co polecacie na mocno wykłębionego konia, a przy okazji niską osobę ? 🙂

/ciach - zapraszam do wątku ogłoszeniowego/
 Ogłoszenie w niewłaściwym dziale
Jeździł ktoś może w Amerigo Pinerolo?
Pinerolo to nie nazwa modelu tylko oznacza, że siodło jest ze skóry cielęcej 😉 Także musisz sprawdzić o jaki model Ci chodzi 🙂
Model Classic, ewentualnie Cortina (raczej interesuje mnie coś z głębszym siedziskiem).
Ja siedziałam w Classic Dressage, Cervia Sienna i Vega. Vega nie pasowała mi w ogóle, Classic był w miarę ok, a Cervia Sienna to był opad szczeny i ślinotok - najlepsze siodło w jakim siedziałam.  😜  Niestety Paweł Kostrzewa nie chciał przyjąć nerki w rozliczeniu za nie 😁
Myślałam nad Classic. Uznać 'w miarę ok' za rekomendację?  🙂
Cervia Sienna wydała mi się bardziej restrykcyjna przez te bloki kolanowe. No i fakt, cena jest onieśmielająca...
buu, kilka postów wyżej pisałam o tym siodle. Jestem co prawda dopiero po jednej jeździe, ale wrażenia fantastyczne. Nie było lekko, bo siodło wymaga od jeźdźca czegoś więcej niż leśnego dupoklepactwa, ale nie mogę się doczekać kolejnych jazd 🙂
I jakie ma mięciutkie podusie 😁
buu, Cervia Sienna kosztuje tyle samo co Classic Dressage 😉 Dla mnie nie była wcale restrykcyjna. Tyle, że zanim wsiadła to mi Paweł Kostrzewa zapowiedział, że w 1 będzie mi super, w 1 ok, a w 1 źle. I tak było. Podobno tylko to które siodło wpada do której kategorii zmienia się w zależności od jeźdźca 😉
Classic stosunkowo łatwo trafić używany na ebayu za połowe tej ceny, więc trochę liczyłam na takie 'oszczędne' rozwiązanie  😀

Dworcika, patrzyłam, ale to chyba inny model, bo ma dość płaskie siedzisko?
Classic Drassage.
a ja mam takie pytanie poszukuje dobrej ujeżdzeniówki(jeżdżę rekreacyjnie w 90% w tereny)siodło musi być głębokie, dobrze trzymające mój koń lubi się nakręcać a przy tym radośnie sadzić z zadu:_)))co byście mi polecili9 po zerwaniu wiązadeł w kolanie noga moja jest jeszcze słabsza
Model Classic, ewentualnie Cortina (raczej interesuje mnie coś z głębszym siedziskiem).

mam Amerigo Cortinę. polecam.wygodne, miękkie siedzisko,duże bloczki kolanowe, chyba trzymające, ale nie mam porównania z wieloma ujeżdżeniówkami, chociaż ostatnio siedziałam w uj. Hippos Appalosa( nie jestem pewna czy prawidłowo napisałam), która miała bardziej płaskie bloczki i nie odczułam żadnej różnicy, więc chyba Cortina nie jest "ortopedyczna".
a ja mam takie pytanie poszukuje dobrej ujeżdzeniówki(jeżdżę rekreacyjnie w 90% w tereny)siodło musi być głębokie, dobrze trzymające mój koń lubi się nakręcać a przy tym radośnie sadzić z zadu:_)))co byście mi polecili9 po zerwaniu wiązadeł w kolanie noga moja jest jeszcze słabsza
a nie lepiej w takim przypadku kupic wszechstronne VSD czyli w strone ujeżdżeniowego?
RioBrawo, dzięki 🙂

Mam jeszcze pytanie odnośnie rozmiarówki łęków w Amerigo. To prawda, że jest większa niż prestige?
adriena inaczej noga w ujezdzeniówce lrzy,bo próbowalam i odczuwam dyskomfort od strony kolana.wiec wole usiąść głębiej w ujeżdzeniówke bo nawet anglezowanie po przerwie to takie tarcie...:_(((w kolanie
Olcia a jakie siodła testowałaś?
nie mam jakiś super firmowych ale mam jedno vsd firmy NN  i jeździ mi się w nim niezaciekawie tak jak pisałam kolano w nim jest mocniej zgięte a tym samym sprawia mi ból a mam też dość głębokie spalding england ujeżdzeniowe i noga praktycznie jest prosta i jest lepiej ogólnie po awarii kolana ciężko mi znależć  ułozenie by nic niebolało ale staram się rozruszać kolanko:_))dziś zaliczyłam pierwsze bryki w galopie źle niebyło,ale jak pisałąm to ujeżdzeniówka:_))
buu, tak, są szersze siodła, Prestige szybko się kończy + rozmiarówka zupełnie inna, moje szeroookie siodło (Vega Jump) ma wybite 2,5.
Olcia VSD są dość mocno zbliżone do ujeżdżeniowych i noga ma już podobne ustawienie, nie wiem co to masz za ustrojstwo, ale polecam poszukać jakichś firmowych siodel i sobie potestować, możesz być miło zaskoczona.
mi nie podchodzą potrzebuje właśnie tego zaparcia na nogę banan itp wtedy nie zginam jej we wstrząsie(w trakcie jazdy )narazie jeżdżę w ujeżdzeniówce i szukam coś z większymi bloczkami  bo dziś po 1 brykach w galopie nie było tragedii kolano nie bolało konio zdezorientowany jakto nawet nie podrzucił mnie w siodle,a ja doceniłam ponownie ujeżdzeniówki:_)))a rozważam wintec ,albo prestige top dressage
Czy w wintecach rozmiary siedziska podawane są wg zasady pomiaru między środkiem przedniego a tylnego łęku czy wg tego drugiego sposobu ?
Kto siedział w 15-tce winteca ?
chyba na wprost, mierzylam ujezdzeniowke 16,5 i wychodzi w sumie tak pomiedzy...ale raczej ze wzkazaniem na wprost ale tak bardzo od krawedzi do krawedzi🙂
Dzięki
w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak tylko i wyłącznie jakaś 15-tka
w sumie to nawet żadnego wyboru nie ma bo 15-tki to jedynie w wintecu można dostać - cóż

mam passiera którego dł siedziska = 40 cm i powiem wam że jak dla mnie to ono jest zdecydowanie za duże  😕

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się