Forum konie »

Kącik Rekreanta

teraz już widać. Faktycznie wygląda to dość niebezpiecznie, a szkoda bo przejazd był raczej wcześniej udany.
wątek zamknięty
Lov- ale wlasciwie, to jak ty spadlas? bo wyglada jakbys spadla 'tak po prostu' 😉
wątek zamknięty
Lov, super gleba  😀 Nic ci się nie stało? Fajnie równo gruby galopował.

MoniaA, maleństwo, korsik... Strasznie wam współczuję... Ale najbardziej jestem w szoku ad. konia Moni... Młody, niezajeżdżony, a ciągle k... coś.... Dasz radę Monia, może każdy koń ma swój limit pecha...
Mój na szczęście, tfu tfuuu, zdrowy i gruby.

Kurcze, jestem teraz taka zalatana, że w stajni ostatni raz byłąm w sobotę a będę teraz w środę... Wkurza mnie ta sytuacja, szczególnie że niedługo wyjeżdżam na 11 dni i nie zobaczę Dzwonka tyyyle czasu...
wątek zamknięty
Dzionka, moj też w grupie wsparcia 😉
wątek zamknięty
Łojezu, co to się porobiło... To poklep biedaka i każ się szybko kurować...
wątek zamknięty
klami dzięki za dobre słowo 🙂

arma mielismy badać nogę metodą znieczulania kolejnych partii nogi, ale chwilowo się wstrzymujemy, kobył wczoraj wyszedł na padok (ktoś oglądał do kupienia), swirował szpanował i nie kulał ni troszkę... dzisiaj też, więc moze coś się ruszy do przodu, dam jej jeszcze troche odpoczynku i jesli kulawizna wróci to bedziemy znieczulać...

jestem dobrej myśli 🙂

jeszcze jedno foto... ło jaka była piękna pogoda...  😍

wątek zamknięty
escada, śliczny koń (mój typ) i fajne soczyste kolorki na nim  🙂 Dobrze, że do przodu u ciebie, bo się tutaj dołująco robi przez biedne kulawce...

Dla rozładowania atmosfery i dla śmiechu  😉 trochę moich i dzionkowych podskoków sprzed 2 tyg. My się uczymy, proszę nie krzyczeć.

cdn.  😀
wątek zamknięty
Ale też się dziś spłakałam jaj bóbr, bo raz, że mi jej żal, a dwa - no w końcu nie po to zdrowego konia kupiłam, żeby nie móc na nim jeździć smutny

dokładnie! właśnie to samo chodzi mi po głowie i to samo mnie męczy... Miejmy nadzieje, że niedługo im wszystko poprzechodzi a my będziemy się śmiać z naszych czarnych i smutnych myśli 😉 Maleństwo trzymaj się!

Dzionka, dzieki Kobito! Nie jest ciekawie, tak jak pisałaś-młody gówniarz nic w życiu nie robiący oprócz pasienia brzucha a musi stać 🙁
Ja tam wierze, że w przyrodzie równowaga być musi więc los już nie może on już musi mi się porządnie odwdzięczyć!

Escada-mój będzie miał robione takie badania w piątek. Dobrze, że chociaż Twój kobył już (miejmy nadzieje) ok  😉
wątek zamknięty
Widzę, że naprawdę teraz jest jakiś nie dobry czas  🙄 moja też dostała kopa w tylną nogę na padoku z jakieś półtora tygodnia temu i oczywiście noga opuchła, był wet smarujemy maścią na szczęście noga przestała grzać i opuchlizna zeszła ale zostało zgrubienie w pewnej części i był wet znowu  i teraz nowa maść mocniejsza żeby to zniwelować, ale jak by tego było mało w między czasie rozwaliła jeszcze się nad okiem  🙄 ( nie wiadomo co gdzie i jak) ale już się rana zasklepiła na szczęście ropa nie podeszła i nie była do szycia.
Na szczęście (odpukać) pozostałe dwie kobyły są w porządku.
wątek zamknięty
Będzie dobrze dziewczyny 🙂
jakos tak to jest z nowymi końmi że chyba musza odchorowac swoje 🤔, przynajmniej tak było w moim przypadku, kupiłam zdrowego konia którym przed kupnem opiekowałam się pół roku a potem po kupnie juz po tygodniu zaczeły sie jazdy kolka potem na padoku walnęła w słup podejrzenie peknięcia kości miednicy, potem obtarcie kłebu (moja wina za szeroki siodło bo schudła bardzo po kolce i przygodzie ze słupem) plus potem wytarzała się z tym tak że leczyłysmy to rok do dzis ma placek bez sierści) nastepnie kulawizna (myślałam że od tego słupa okazało się ze ma zmiany zwyrodnieniowe w obu stawach skokowych (kobyła 4,5 roku) natepnie opuchniete od niewiadomo czego węzły chlonne a wcześniej dziwna "kolka" koń normalnie się wyprózniał ale miał "ataki"- raz na jakis czas najpierw co pare minut, poźniej coraz rzadziej robił się mokry i leciał z nóg, miała robione badania krwi takie zwykłe lekarz stwierdził ze odwodnienie wiec elektrolity i na siłe duzo wody nie wiem czy pomogłpo czy po prostu samo przeszło (jak już pisałam te napady były coraz rzadsze, wszystko trwało ok 2 tygodni). Znalazłam nowego weterynarza który zdiagnowzował herpesa (potwierdzone badaniami krwi), w stawy  dostała kwas hialuronowy plus regularnie szczepimy zeby herpesowe objawy nie wrociły, co pół roku zdjęcia stawoów żeby zobaczyc czy nic sie tam nie dzieje strasznego i tak od roku odpukac mamy spokój ale ile nerwów płaczu i pieniedzy mnie to kosztowało to moje 😉
wątek zamknięty
pozwólcie że się pochwalę nowymi skarpetkami do boksu 🙂 zostałam absolutną fanką tej krateczki 🙂

i portrecik Ritka z wczorajszego lonżowania 🙂

wątek zamknięty
sorajka, włos się jeży 😲 🤔. Strasznie dużo przeszłyście. Jeju, no było kupić sobie rower, prawda? 😉

efka, no ba, bo kratka rulez 😉
wątek zamknięty
maleństwo na nie jeden rower by starczylo 😉 a za to co na weta wydalam to mialabym spokojnie drugiego konia ale to jest milosc 😍 i ja jakos zawsze (no czasem troche mniej) wierzyłam że kiedyś wyjdziemy na prostą, sportowców z nas nie będzie co nie znaczy że nie możemy sie rozwijać co też powolutku staramy sie robic 🙂
wątek zamknięty
emeryt na chodzie, za to ja nie zupełnie sprawna na ciele  🤔 , cały czas męczę się z wrześniową kontuzją barku ...

niech mnie ktoś przytuli  😕
wątek zamknięty
:grupa: :grupa: :grupa:
mówisz masz 😉

A my mamy diagnozę - "na szczęście" "tylko" odnowiona kontuzja mięśnia międzykostnego, wciąż w konsekwencji rozkucia i zmiany mechaniki ruchu. Wetka zdziwiona, pierwszy raz ma aż takiego delikatesa 🙄
No, ale mamy konkretną ocenę sytuacji, konkretne leki i dzielamy!
wątek zamknięty
Maleństwo możesz w skrócie napisać jakie miała Twoja konina objawy? Może być na PW, co by bałaganu w wątku nie robić.
wątek zamknięty
Narazie myślę wyłącznie o koniu którego mam- jak zorganizuje jej dobry dom wtedy zaczne myśleć o swoim jeździectwie.

Rozumiem. Dlategóż zaznaczyłam, że dopiero jak ułożysz sprawy z Liblem. 😉 Ale zobaczysz, że to tylko kwestia czasu i wszysto sie dobrze skończy 🙂
Wiem, że to może tylko takie gadanie, ale ja się przekonałam, że trzeba wierzyć, że kiedyś wszystko się uda, ponaprawia i szczęście się do nas usmiechnie 🙂 Trzeba tylko czekać i czasami temu szczęściu pomóc.
I to samo kieruję do caroline, Moni, maleństwa, korsik i do Żeglarz. Trzymajcie się ciepło i zdrowo. :kwiatek:
Niestety takie sytuacje mogą spotkać każdego z nas w każdej chwili...
wątek zamknięty
maleństwo dzięki  😉
wątek zamknięty
MoniaaA może masz rację mówiąc, że musicie swoje "odbębnić". Oczywiście nigdy nie jest to regułą, ale ja moją kobyłę też kupiłam jako 100% zdrową (i super grzeczną, ale to inna bajka). Nigdy nie miała wcześniej problemów zdrowotnych, tymczasem... 2 dni po podpisaniu umowy wzywaliśmy weta na szycie nosa i głowy. Po miesiącu była kulawizna i prawie miesięczna przerwa, zastrzyki, płacz i załamka. Od kupna wsiadłam może dwa razy, a cały czas tylko leki-weterynarz weterynarz-leki. Minął kolejny miesiąc zrobił się pipak, a do puki nie powiedziałyśmy z koleżanką weterynarzowi moich podejrzeń, że to właśnie pipak, to weterynarz leczył na nie-wiadomo-co. Pipak zniknął po jakimś czasie... Na wiosnę podłoże nie dawało szans do jazd, można było tylko na łące nieogrodzonej, a ponieważ kobyła okazała się być niegrzeczna (najdelikatniej rzecz ujmując) to bałam się jej i bałam się wsiadać (na nieogrodzonym tym bardziej). W marcu była przeprowadzka i zanim dzikuska nie przyzwyczaiła się do nowego miejsca nie jeździłam też miesiąc). Przez następne 3 miesiące jeździłam z trenerem i było dobrze. Podejrzanie za dobrze... Pod koniec lipca laleczka zaczęła kuleć. Było prześwietlenie nóg i okazało się, że to zwyrodnienie stawów :/ super, co? Znowu zastrzyki i do końca wakacji przerwa. Korekcyjne podkowy, zastrzyki i przez perwszy rok naszego "wspólnego życia" wykończyłyśmy rodzinę nerwowo. Wrzesień sobie przeleciał pod znakiem lekkich jazd, w październiku były treningi. Przez cały listopad praktycznie nie jeździłam już z trenerem bo albo on nie mógł albo ja, albo było za ciemno, albo mokro, bla bla bla. Teraz z kolei są problemy z kopytami i od połowy listopada stoimy. Co więcej kobyła zrobiła się rozwydrzonym bachorem - bryka w ręku, i próbuje stawać dęba. Znowu wróciło to, czego się bałam - mój strach do niej. Teraz już nie dam rady na nią wsiąść, boję się nawet ją lonżować. BEZ-NA-DZIE-JA!! Jak tylko będzie mogła chodzić będzie na niej jeździł mój trener do czasu aż ona znormalnieje, no i ja oczywiście...

Myślę, że Wy też musicie po prostu swoje przeżyć. Będzie dobrze Monia!! ;*
wątek zamknięty
jej jaki wysyp okropnych kulawizn-trzymajcie sie dziewczyny i tak jak napisala Raven trzeba wierzyc uparcie, ze wszystko bedzie dobrze.
Moja Etna 7 lat temu stanela krzywo na padoku i jak sie okazalo zlamala trzeszczke kopytowa 😲,kulala tak strasznie, ze ledwo doprowadzilam ja do stajni, a patrzac na jej cierpienie myslalam ze z zalu umre.I oprocz typowej pomocy weterynaryjnej i kowalskiej przez caly czas kiedy kulala ja codziennie przed szkola latalam do kosciola modlic sie o jej zdrowie 😡-po trzech miesiacach po kulawiznie nie bylo sladu, a po roku kon wrocil pod siodlo i od tamtej pory nic sie nie dzialo 💃
Tak wiec dziewczyny nie zalamywac sie, bo musi byc dobrze 😉
Podstawa to mimo wszystko myslec pozytywnie.Trzymam kciuki

i dla przypomnienia rudy bo dawno go nigdzie nie wstawialam
URL=http://www.fotosik.pl][/URL]
wątek zamknięty
Jeju, dziewczyny, trzymajcie się :przytul: mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i życzę szybkich powrótów koniastych do zdrowia 😉
I u mnie było dokładnie to samo- Grubego dzierżawiłam półtora roku, nic, kompletnie nic mu się przez ten czas nie działo, a tu 2 tygodnie po kupnie kulawizna, i się potem zaczął kołowrotek 🙂

A ja spadłam przez moje wychodzenie przed konia- ja już chciałąm skoczyć, a on jakoś tak blisko podszedł, wybił się w górę, no i mnie też wybiło, poleciałam jak laleczka 😁 Przebiegł mi po nodze, kostka spuchnięta, ale dzielnie potem wsiadłam i jeszcze skoczyłam coś na rozprężalni, żeby nie było 🙂 a tamte zawody ogólnie zaliczyłąm do udanych, bo koń wreszcie nie leciał na przeszkody, kontrolowane tempo, ogólnie fajnie 🙂
I po dzisiejszym treningu moge śmiało stwierdzić, że mam INTERCHAMPIONA 😁 oczywiście w wersji rekreacyjnej, ale to nic 😁 po prostu był boski, poskładany w jednym momencie, okragły, wreszcie czułam, ze pracuje grzbietem, zadem... i wścieklizna na pysku 😁 normalnie nawet nie wiecie, jak mnie to podbudowało, że w ciągu półtora miesiąca zrobiliśmy az taki postęp i ogromny przeskok 😉
No, to tyle chwalenia gniadego gnojka 😁
wątek zamknięty
O, i to właśnie rozumiem jako "kółko wsparcia" 😅
Dzięki dziewczyny! Straszne rzeczy piszecie, ale to jakoś tak dziwnie daje jakieś tam pocieszenie, że takie rzeczy zdarzają się też innym. Ba, nawet gorsze 🙄

Fin, oj niefajnie, że masz tak z kobyłą. Rozumiem Cię, moja Rudzia też jest nieznośna, typ dominantki, próbującej włązić na głowę, straszyć (właśnie bryki w ręku, zachodzenie drogi z położonymi uszami, odmowa np. zawrócenia w korytarzu i inne drobne oznaki, że to ona chce tu rządzić). Mam szczęście, że moja trenerka jest dostępna na co dzień i raz, że pacyfikuje kobyłę (żadnej przemocy, żeby nie było, czysta psychologia podchodząca pod natural), dwa, że i mnie pokazuje, jak mam reagować. I jest coraz lepiej.

Milusia, a ja tam wolę Zwiastuna w wersji pingui 😉
wątek zamknięty
No dziewczynki, trzymajcie się - wy i wasze koniczki - cieplutko, bo widać wam wszystkim to potrzebne!  :grupa:

Tymczasem wrzucam parę kadrów z niedzieli, jeden znudzonego i śpiącego rudego mojego niedźwiadka, i kilka naszego malowanego stajennego "gówniarstwa".

Wybaczcie jakość, ale robione z grubego i niecierpliwego czardaszowego konia 😁

Czyli łąkowe popisy młodego (pierwszy raz w terenie, a dzielny i grzeczny jak stary!  😍 )
Oto Sygnet, koń właścicielki stajni w której kuruje się mój Czardasz.

i znudzony tym hasaniem śpiący rudy miś - tym razem - mój 🙂

I na deser, Sygnet pod właścicielką, czyli kilka słów o pani "biznesłumen na polowaniu na swoim kucynku" tylko chiba GPS'u zapomniała  😁 😁 😁

Pozdrawiamy, cała radosna ruda ekipa  😀
wątek zamknięty
a co się tak w ogóle stało Czardaszowi?? bo nie jestem chyba na bieżąco...
wątek zamknięty
Oj trzymajcie sie kulaski i wychodzic  z tego po kolei!

U nas zdrowotnie ok (troszke tylko siy schudl ostatnio),ale za to foch za fochem... dzis nowe efekty specjalne. brykniecia przy kazdym zagalopowaniu (nigdy tego nie robil) i 'chwyty' jak to on niby jest mieciutki w pysku i nagle naparcie na wedzidlo z calej sily w dol. oprocz tego standardy- czyli zatrzymywanie sie i wierzganie,odmowa ruszenia, brykniecia i podskakiwanie przodem...

za to odebralam wlasnie od pasi-konikow oglowie:
http://www.horseware.com/accessories/rambo/micklemmultibridle.asp

bedziemy od jutra testowac.mam nadzieje,ze sie siwulcowi spodoba.
wątek zamknięty
Szafirowa o jakie ciekawości, czekam na relację jak się spisuje 🙂
wątek zamknięty
Śliczne są takie terenowe zdjęcia 🙂

🚫 Sierka możesz zapytać koleżanki jakie ma ogłowie?
wątek zamknięty
Fin Ogłowie to Kieffer Ergonomic, wersja z szerszym nachrapnikiem szwedzkim 😉

A tereny rzeczywiście są tam w sam raz do zdjęć, i tak się składa, że nasze rude malowanki się z nimi ładnie komponują  😁

Rudy&Marian Czardasz jest w "sanatorium", niedawno odezwała się jego przeszłość i brak leczenia (jakiegokolwiek) lewego zadu, jeszcze przed kupnem. Rokowania ma na tyle dobre - jak na konia ze zwyrodnieniem - że z wetem postanowiliśmy dać mu szansę na regenerację, samoregenarację i efekt Placebo na łąkach. 😉  😁
Czyli dostaje leki, specjalną paszę, nie pracuje, padokowany jest cały dzień.
W niedzielę pojechaliśmy poniańczyć młodego w jego pierwszym terenie, wszak Czardaszo to znana niańka terenowa, a ponieważ ma przykaz spacerowania i stępowania go ile mogę (czy to w ręku, czy z siodła, ale stępem i aktywnie) więc chętnie się w tą zimną niedzielę wybraliśmy: Ja i Czardasz, Ola i Sygnet, Pedros i Gajos - czyli nasze stajenne szczeniaki  😀
wątek zamknięty
ależ ten Grubcio ma z Toba dobrze, hehe😀 zycze mu szybkiego powrostu do formy bo nie pwoiem, chetnie zobaczyłabym wasze jak to mówisz pseudo-dresiarskie występki😀  No, ale zdrowie most important😀

chociaz pwiem wam, ze mój Marian juz dostaje wscieku zadu-nie chodził praktycznie NIc od miesiąa i nie bezie chdoził jescze połowę tego....tak wariuje pono na padoku, ze głowa mała-aż odwiedzający się bo boją :hihi🙁mojej ciapy :wysmiewa🙂 i z tego jego przypływu energii az mam ochote trochę mu jej spuścic😀
wątek zamknięty
Wściek zadu 😲 🤣
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.