Forum konie »

Kącik Rekreanta

olciak Świetne zdjęcia, takie radosne 😉 A te okularki to Wyższa Szkoła Lansu- też zacznę praktykować  , bo efekt b. fajny 😁
wątek zamknięty
Losia
znam ten bol
teraz niestety to nie wina podkowy...
czekamy na weta...

Skad ja to znam..... :/
Masz jakies podejrzenia chociaz?
wątek zamknięty
Brzask, gratulacje! mozecie byc teraz etatowym kacikowym swiatelkiem w tunelu dla wszystkich dluzej-kontuzjowanych, ze w koncu 'wychodzi slonce' 🙂

w klimacie skokowym dzis znowu mielismy szanse na kilka zdjec . wrzuce poki co jedno dla tych, ktorzy ciekawi byli jak tam crossowe podskoki pod siodlem:

wątek zamknięty
Dostałam jeszcze foty od Mo B. , dawno nas nie było to się pochwalę 😉

wątek zamknięty
szafirowa, jaki był zamysł tego drąga przed przeszkodą?
wątek zamknięty
o, widze ze lustra na hali- oj bede fruwac na skarym 🤔 😵
lib, nie myslalas zeby jezdzic bez skosnika?

ja w sumie nie mam sie czym 'pochwalic'. czytam was regularnie, po cichu zazdroszcze (ale tak pozytywnie) sukcesow, trzymam kciuki za potrzebujacych pomocy wetow.

a u nas tak jakos nihil novi. skary kulawy coraz czesciej, ja na koniu siedze jak pokrecony dziabag, po ostatnim profi usadzaniu w siodlo myslalam ze zgine tragicznie- do dzisiaj czuje kazdy miesien i kazde sciegno jakie ma czlowiek w udach 😲 . ciesze sie drobnymi sukcesami osiaganymi w siodle, wierze bardzo mocno w nowego, bo sie chlopak pieknie wyrabia! zaczal bardzo mieciutko nosic, nawet trenerke wprawilam w smiech kompletny, bo po jego zagalopowaniu myslalam, ze to w ogole jakis dziwny chod- tak miekko, delikatnie i plynnie sunal po ziemi 😲 i tak sobie galopujac pytam trenerki co mam zrobic zeby on zechcial zagalopowac 🤔wirek: 😂 ogolnie moja jazda wyglada na maksymalnym posadzeniu mnie w siodlo, czyli krece sie po lonzowniku trzymajac wodze za sprzaczke badz ich w ogole nie trzymajac. przyznam, ze troche mnie to przeraza, ale komus w koncu zaufac trzeba..
wątek zamknięty
D&A, tak 🙂

a za piąte miejsce dostałam ciastka 😀

wątek zamknięty
Fajnie🙂A jak ogólnie zawody?Organizacja,atmosfera itd?Nigdy nie byłam w Sawance a ze zdjęć sympatycznie to wygląda.
wątek zamknięty
szafirowa, jaki był zamysł tego drąga przed przeszkodą?

wskazowka regulujaca miejsce odskoku- pomoc dla mlodziaka w ocenie odleglosci.
wątek zamknięty
To kiedy na jakieś zawody się wybieracie?🙂
wątek zamknięty
to jakoś dziwnie ułozona, bo do tej pory spotykałam się  z ułozoną dalej tak żeby naskok był na wskazówkę co gwarantuje dobry punkt odbicia. A tak to zrobiliście mu tripelka, jak na mój gust 🙂
wątek zamknięty
U mnie w stajni też często stosuje się nie typową wskazówkę tylko właśnie drąg trochę wysunięty przed przeszkodę.
wątek zamknięty
Ktos pobije naszego pecha?? Otoz Paczus dzisiaj spacerujac sobie leniwym stepem...... nagle zaliczyl glebe tuz za moimi plecami. Ma przepieknie starte napiastki.  🙁

szafirowa, fajnie, chociaz widac roznice w skoku pod siodlem. Nie idzie szyja / grzebietem. Przynajmniej na tym zdjeciu.
No i tez mi ten drag nie pasuje. Co on mial na celu?
Wskazowka powinna byc albo dalej (ocena odleglosci) pokazujaca wlasciwy odskok albo blizej (ocena podstawy przeszkody). ?? Tak umiejscowiona zwiekszyla tylko skok wymuszajac na koniu wczesniejsze odbicie.
wątek zamknięty
drąg przed tak - ale bliżej. Pytam bo nie znam takiego sposobu, żeby nie było że się czepiam  :kwiatek:
wątek zamknięty
No właśnie ja też miałam na myśli to co ładnie ujęła Klami:
albo blizej (ocena podstawy przeszkody)
Szczególnie przy młodych koniach raczej nie zostawiamy pustego dołu.
wątek zamknięty
D&A, tak, ale... wskazowka pomagajaca koniowi ocenic podstawe przeszkody powinna znajdowac sie tuz tuz przed wlasciwa przeszkoda. Nie pod nia sama, ale tez nie tak daleko jak widac na zdjeciu.
Drag polozony tak daleko nie wskazuje podstawy przeszkody a wymusza wczesniejsze odbicie i oddanie wiekszego skoku. Kon widzi jakby tripla.
wątek zamknięty
Tak,rozumiem.O to samo mi chodziło tylko najpierw źle zrozumiałam Gillian(w sensie,że jeśli drąg na ziemi to jako wskazówka położona dalej),a potem źle mi wyszło wysłowienie się;p My kładziemy mniej więcej wysunięte o grubość drąga do przodu(ciężko tam ocenić,ale każdy wie o co chodzi).
wątek zamknięty
D&A, rozumiem.
mniej więcej wysunięte o grubość drąga do przodu(ciężko tam ocenić,ale każdy wie o co chodzi).
Dokladnie. Chodzi o mniej wiecej taka odlegosc.
wątek zamknięty
Drag polozony tak daleko nie wskazuje podstawy przeszkody a wymusza wczesniejsze odbicie i oddanie wiekszego skoku. Kon widzi jakby tripla.

spojrz jeszcze raz na miejsce odbicia sie konia na tym zdjeciu- czy wedlug ciebie powinien wybic sie blizej? bo wg mnie nie.
wątek zamknięty
No to się dogadałyśmy 😉(sorry ale pół nocy nie spalam i same nerwy miałam,więc niezbyt kontaktuje.Chyba powinnam iść już spać)
wątek zamknięty
Powiedzialabym nawet, ze moglby sie odbic troszke dalej. Trudno ocenic tak pod katem. Moze stad taka a nie inna pozycja konia na skoku (nie poszedl cialem a patrzac po skokach luzem wiem, ze potrafi).
Z dragiem - wskazowka nie chodzi przeciez o to zeby kon wybil sie "z draga", tylko zeby lepiej widzial odleglosc i mogl ocenic miejsce.
Z takim dalekim ulozeniem draga spotkalam sie tylko raz. W przypadku konia, ktory namietnie zabieral sie tuz pod przeszkode i skakal niemal z niej. Skaczac z taka dalsza wskazowka weszlo mu w krew odbijanie sie jednak troche dalej.

Pozdrawiamy i wspominamy 😉
majowy Sopot

wątek zamknięty
Klami, no to w tym wzgledzie mamy takie samo zdanie- IMO tez odskok mogl wypasc troszke dalej.ale to tylko potwierdza ze ta wskazowka nie wymusza ZBYT dalekiego odbicia i oddania wiekszego skoku- wiec nie jest przez konia traktowana jako 'poczatek tripla'. jutro mam nadzieje dostac wiecej zdjec z dzisiejszej pracy skokowej.

edit- po edycji Klami- i znow sie zgadzam w calej rozciaglosci z tym co dopisalas 😉
wątek zamknięty
atmosfera i organizacja OK ale podłoze na parkourze jak juz pisałam bylo naprawdę fatalne :/
wątek zamknięty
szafirowa, ciesze sie, ze sie zgadzamy.
Tylko, ze chodzilo mi o to, ze kon raczej nie ma sie odbijac "ze wskazowki". Stad jest to dla mnie dziwne. Jesli by ten drag traktowac jak wskazowke to powinien byl odbic sie zdecydowanie dalej.
Idac dalej tym tropem, kon potraktowal to raczej jako niski poczatek przeszkody i oceniajac "wysokosc" odbij sie z samego draga, ktory troche wprowadzil go w blad.
Chyba mam maly problem z napisaniem tego co mam na mysli.... heh...
wątek zamknięty
ok, mam druga fotke- tym razem na stacjonacie:

wątek zamknięty
u mnie kładzie się tak:

lub tak:

bądź:
wątek zamknięty
Zen Libel na przykład w ogóle luster nie zauważa😉 A też się trochę o to bałam.
Co do skośnika- próbowałam, nawet dość długo jeździłam bez, ale w ostatecznym rozrachunku wyszło, że jeździmy "Z" 😉
wątek zamknięty
Dobre wieści z frontu! 😅
Właśnie wróciłam ze stajni. Nawiedził nas dzisiaj weterynarz. Najpierw pod siodłem i już widać było poprawę bo kulawizna zmniejszyła się o około 60-70%. W USG okazało się ze nakostniak częściowo się wchłonął i zostało ok.2-3mm. Jedynie ścięgno jest jeszcze dość mocno podrażnione (ale na szczęście nie uszkodzone) w związku z czym mieliśmy dzisiaj pierwszy zabieg shock waveami. Tak się szczęśliwie składa ze mam w rodzinie fizykoterapeutę z urządzeniem do zabiegów ultradźwiękami więc teraz codziennie będziemy się zabiegować do przyjazdu weta w przyszły piątek.
Ogólnie jestem zadowolona bo wykluczona została konieczność operacji.
Zatem za tydzień kontrola i zobaczymy - może jeszcze raz fale. Optymistyczna wersja zakłada powrót do treningu za około miesiąc.
Dzięki za kciuki dziewczyny :kwiatek:

Klami jak tam gniady? Nadal kuleje? Jakie decyzje?

Gillian nie spotkałam się jeszcze z takim kładzeniem jak na 3 zdjęciu... to skłania do dalszego wybicia tak?
wątek zamknięty
Ramires Te drągi służą chyba do tego żeby najazd był na środek ... Ale to tylko moje przypuszczenia 😉
wątek zamknięty
To rozumiem, domysliłam się. Tylko czy koń nie boi się nadepnąć na nie? Jakieś takie dziwne wrażenie mam... ale to moze tylko moje urojenia 😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.