Forum konie »

Kącik Rekreanta

margaritka, do tylu 😉

wątek zamknięty
to elegancko! a w skoku przez " tyle" masz?  😁
wątek zamknięty
margaritka, mam  byle jaki filmik jak bylo 'oczko' nizej. sama bylam w stajni, wiec nie bardzo jak bylo zdjecia robic 😉
wątek zamknięty
dawaj!
wątek zamknięty
Szafirowa
robi wrażenie! Siwy wymiata!
wątek zamknięty
A prosze bardzo- tylko jakosc prze-fatalna. za to moje efekty dzwiekowe-bezcenne! 😁

wątek zamknięty
łaaaaaał fajny siwy  😍
wątek zamknięty
szafirowa leciutko sobie pyknął chłopak tą wysokość  😀 chyba to lubi, bo normalnie sam śmigał na tą przeszkodę  😉

wątek zamknięty
Klami, kujka tak jak pisałam - zawody przełożyli przez złą pogodę... Nie wiem jak u was, ale w moich okolicach była dziś burza za burzą i normalnie cud się stał, że zdążyłam wyjść z koniem na godzinę na trawę i nie zmoknąć  😀

szafirowa a ile najwięcej stało? Masz jakąś dokumentację foto/video  🙂 ?
wątek zamknięty
Dzionka, foto na gorze strony, video mniej wiecej posrodku niej...
T&N, lubi lubi 😉 najsmieszniej,ze wie kiedy jest cos 'super' bo wtedy przybiega i domaga sie cukierkow 😉
Misia, _kate, :kwiatek:
wątek zamknięty
Jeszcze jedno z wolty,gdzie moj kon wyglada tak jak wyglada naprawde 😉
wątek zamknięty
_kate-nie 2 miesiace a tygodnie 😉
Ma szczescie ten Twoj Zloty, ze tak trafil na Ciebie
Klami-ooo jak Ty chcesz  od jakiegos N zaczynac to nie jest chyba tak zle z tym ,,okielznaniem" gniadego.
ja latem jak chcialam zagrywac rudego do 4ro latkow na MPMK to mialam problem by sie skupil i pol czworoboku normalnie zrobil-a to tylko L3, a Ty marudzisz?Dacie rade.Zbieraj na ujezdzeniowke i jazda 🙂

wątek zamknięty
Milusia
to już masz parę dni! pewnie już się nie możesz doczekać, aż maluszek przyjdzie na świat!
A Złoty, nie przeczę. Rozpieszczam go kapuszkę, dobrze nam razem  😡 :kwiatek:
wątek zamknięty
szafirowa świetnie siwy daje sobie 😜 rade
wątek zamknięty
szafirowa, ladnie ladnie sobie siwy pogrywa. Ciekawe jak bedzie pod siodlem. 😉

milusia, to jest tez kwestia tego, ze np. taka L to glownie jezdzenie na okolo czworoboku trzema chodami. Obawiam sie, ze Paczek by sie znudzil i zaczal szukac urozmaicenia a w najlepszym razie po prostu sie posypal. Natomias w takim N (a jest jedna N technicznie latwiesza od P nawet) ciagle cos sie dzieje i wydaje mi sie, ze latwiej byloby utrzymac Paczusia "w ryzach".
Co do zbierania to na razie zbieram na nowa skokowke. Mam troche na koncie, sprzedam aktualna..... ale i tak sporo zabraknie.
wątek zamknięty
A ujezdzeniowki to juz w ogole wyprawa tez min 150km albo do Lublina, albo Aromer 🙄

moze perspektywa marchewkowego przyjecia powitalnego w aro was zacheci? 😉

Klami, nie chowaj talentów Pączka przed światem! na zawody marsz!

Busch, no ładnie kobylak wygląda, ładnie 😀 nawet na takich fotkach milo na nia popatrzec 😉

szafirowa, szalejecie 😉

melepecik dzisiaj znowu był superancki 😎
wątek zamknięty
Bush Miałam rakietę, ale ją utopiłam w drodze do stajni. 👿 Nie była na biopaliwo, ale na gaz, niemniej jednak z racji zdobywanego wykształcenia (specjalizacja: rolnictwo ekologiczne 😉 ) to biopaliwo to nie jest taka znów przegrana sprawa.

Sznurka Jasne, że się boję dlatego wprowadziłam taki reżim. Konie z problemami stawowymi, konie "zwyrodniałe" to konie które potrzebują więcej niż regularnego ruchu i żelaznej konsekwencji właściciela. Bo póki stoją, to stoją a póki łażą, to łażą. Najgorzej jest takiego konia ruszać od przypadku do przypadku, czy bez planu długoterminowego jeśli chodzi o obciążenia. Mój "reżim" brzmi groźnie, ale to taka ogólnorozwojówka dla przeciętnego 4-5 latka. Bo i tereny kondycyjne, i skoki i ujeżdżenie nie wykracza poza wymagania przeciętnej L klasy. 😉

Ponadto ma specjalnie skomponowaną dietę (właśnie dlatego, że najbardziej się boje o te jego nóżki, bardzo pilnujemy masy i generalnie wagi ciała), jest pod nadzorem właściwie dwóch wetów, pracuje nie ciężko ale regularnie. Stoi cały czas na zielonych padokach, codziennie. Dostaje specjalne suplementy, stoi w Magneticach. Na razie nic więcej nie mogę dla niego zrobić... 😉

Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale tak to było ostatnim razem. Póki koń pracował regularnie, był w konsekwentnej robocie, było wszystko super. Przed samą jesienią (czyli chyba najgorszy okres dla meteopatów) musiałam go w sumie wsadzić na trzy miesiące do boksu i wyleczonego konia z podbicia i zapalenia międzykostnego wyciągnęłam kulawego w pień na staw pęcinowy. Potem kolejne siedem miesięcy łąk.

Dlatego pilnuje reżimu i cieszę się jego dobrym humorem i siłą, ale przede wszystkim tym, że nogi wyglądają (po tych łąkach i pomimo powrotu do roboty) lepiej niż kiedykolwiek  💃

Amnestria Ano niechcący okazało się, że lubi. On "otwiera się" na skokach, dobrze idzie do przeszkody, skacze pewnie i z dużą siłą. Techniki czy talentu nie ma za grosz  🙄 🤣 ale nadrabia chęciami.

Dzisiaj rozmawiałam z naszą skokową "trenerką" i powiedziała, że oboje nie mamy się czego wstydzić. Czyli fajnie!

A skoro jego to cieszy, to niech ma i niech skacze. Szeregi gimnastyczne i skoki-wyskoki jeszcze chyba nikomu nie zaszkodziły, zwłaszcza na tych naszych śmiesznych wysokościach. 😉

Szafirowa Super! Naprawdę, zwłaszcza, że podchodzi do tego na takim luzie  😜

wątek zamknięty
szafirowa, super! a jak Wam ida skoki pod siodlem?

milusia, nastepne zawody pewnie w czerwcu, jak u nas zorganizuja. poza tym musze sama sie zorganizowac i zarejestrowac nas w ozj 😉 to wtedy bedzie mozna czesciej pojezdzic 😉

Amnestria nie Twoja zasluga? Co Ty mowisz! oczywiscie ze to jest Twoja zasluga! Kto rusza Bunie regularnie i wklada w nia tyle roboty i serca jak nie Ty? gdyby nie to, nie byloby mowy o zmianie wedzidla tak po prostu...
wątek zamknięty
Sierra super wieści z frontu. Powodzenia na dalszej drodze i zdania srebrnej odznaki  🙂 No i też czekam na zdjęcia Czardasza. Jak będziesz kiedyś potrzebowała, to chętnie Wam porobię fotki  😉

klami będzie dobrze  🙂 fajnie, że się przełamałaś i dalej skaczesz. Powodzenia  🙂

bush uwielbiam czytać Twoje posty  👍 i podziwiam Twoje postępy z Gniadą. Bez trenera/instruktora jest ciężko coś wypracować, a na Was sie bardzo miło patrzy.

szafirowa ależ chłopak ma skakane  😲 widać, że sprawia mu to radochę  🙂 a Twój efekt dźwiękowy super  😁

amnestria jak Bunia sie miewa, coś ostatnio się nie odzywasz?

Lukasowa fajnie, że się bawicie na jazdach, oto właśnie chodzi  😅

caroline miło, że Gniady sie dobrze sprawuje, oby tak dalej  🙂

Moja konina nadal kuleje  😕 Zgarnęłam ją z padoku, przebiegłam się 3 razy i... dupa. Ciągnęła nogą i była sztywna. Potem wzięłam ją pod siodło. Występowałam porządnie potem zakłusowałam i jednak kuleje  🙁 Tylko teraz nie wiem czy boi sie stawać na tą nogę czy ją boli. Jutro jeszcze raz spróbuję. Jak będzie nadal kuleć, to dzwonie do weta.
wątek zamknięty
Ooo rany, chwilę człowieka nie ma, a tu tyle sensacji!  😲
Biorę się za oglądanie poprzednich stron i Waszych wpisów, a tymczasem muszę się na forum trochę pozacieszać 😀 Siwa ogromnaaaa poprawa, kłusujemy 🙂 trzeszczkami się już tak nie martwię, nie taki diabeł straszny jak go malują, jest dobrze 🙂
No i dziś jesteśmy po pierwszej jeździe z trenerem 😉
bombastik fantastik, w końcu ktoś na nas raz na jakiś czas popatrzy! 😀
a na mnie będzie regularnie spoglądał, bo drugiego konia się dorobiłam, a że młodziak, to nie chcę  zepsuć i będziemy jeździć go razem 😉 przedstawię Wam go niedługo 🙂

Wrzucę parę trenerskich tekstów z dziś, bo szalenie mi się spodobały ;D

"Gdzie tam sobie patrzysz w dół..tam...tam...no nie powiem gdzie!"

"Ona ma iść tup...tup...tup... a nie tututuututututututuuttutu jak maszyna do szycia..."

"No, wyprostuj się... no pokaż kobiecość... czekaj, czekaj, nie, zgarb się, bo nie mogę się skupić na kobyle..."

Ola: Dupa blada, suchy pysk, ona się pode mną nie pieni, nie żuje! Nie umiem jeździć! <zrezygnowana mina>
Trener: ... <schodzi z ujeżdżalni>
Ola: ? dokąd idziesz?
Trener: ...
Ola: ...
Trener: <wraca na plac> Przyniosłem piankę do golenia, zaraz się będzie pienić i przestaniesz narzekać.

Pozdrawiamy  :kwiatek:
wątek zamknięty
Sierra, mam nadzieję ze nie masz mi za złe, po prostu ciekawa byłam
rozumiem ze kon musi się ruszac, mimo wszystko jednak skoki są obciązające bardziej i ja raczej bym się nie zdecydowała
ale szanuję twoje zdanie
wątek zamknięty
Dzisiaj rozmawiałam z naszą skokową "trenerką" i powiedziała, że oboje nie mamy się czego wstydzić. Czyli fajnie!

Ha!
To jak znajdziesz fotografa - nie ma przeproś, musisz nas uraczyć fotencjami skaczącego Księciunia. Nie przymuję odmowy!
wątek zamknięty
Sznurka, oczywiście, że nie mam Ci za złe  :kwiatek:

Możliwość skoków konsultowałam z dwoma bardzo dobrymi weterynarzami, w tym z jednym naprawdę dobrym ortopedą, który prowadzi Czardasza nogi od dnia kupna. Powiedział, że nie widzi przeciwwskazań bo i Złotego kontuzja nie wiąże się w żaden sposób ze skokami. Tfu tfu trzeszczki, rysiki i inne tego typu bajery tfu tfu ma w kondycji wzorowej.

Jeszcze jak usłyszał o jakich wysokościach i klasach mówimy (LL-L) to mało mnie śmiechem nie zabił.

W normalnych okolicznościach też bym się nie zdecydowała, ale jemu to po prostu sprawia fun. Otwiera mu głowę na nowe rzeczy, robi się pozytywnie energiczny i ciekawski na jeździe. A dla mnie jego głowa, zawsze będzie celem priorytetowym. 🙂

Nasturcja Dzięki  😁 Tylko kurcze, żal mi Ciebie ciągnąć taki kawał, wszak mój koń stoi na końcu świata, nawet za samym Mordorem i Aromerem  😁 😁 😁
wątek zamknięty
Ascaia
w której części Lublina masz swoją stajenkę?
Za tydzień jadę do Zamościa, więc może po drodze uda się wstąpić i zobaczyć maluszki  🙂
wątek zamknięty
amnestria
Nic się jeszcze nie wyjaśniło i tak już raczej zostanie, przynajmniej do końca wakacji.
Instruktorka coś ostatnio o tym wspominała, ale ja już załatwiłam sobie pracę na wakacje, nie mogę przecież w nieskończoność czekać, aż cokolwiek się ruszy...
Trochę żałuję, ale może po wakacjach jeszcze będzie okazja 😉

darolga
Dlaczego tylko jedno zdjęcie??  🤬
Fajnie, że z nogami wszystko ok i możecie trenować 🙂

Sierra
Ja też chcę zdjęcia latającego Księciunia! 🏇

caro
A kiedy będzie fotorelacja z waszych kłusów? 😀
wątek zamknięty
_kate, stajnia Uniwersytetu Przyrodniczego na Felinie (wyjazd z Lublina w kierunku Zamościa  😉 ) 

Tylko dlaczego akurat za tydzień  🙁
Nie będzie mnie w stajni.
W ogóle muszę dokonać publicznego samobiczowania, że ostatnio jestem bardzo wyrodną pańcią. Nie byłam w stajni na dłużej od chyba dwóch tygodni, a w obecnym tygodniu nie będę tym pewniej.  😕
To nijak się ma do Kącika, ale jako usprawiedliwienie  - to jest sprawa, która spędza mi obecnie sen z powiek. Moje "dziecko" - Wielokulturowy Lublin 2009.

_kate, może się umówisz z Zygzaczką. Ta szczęściara skończyła już egzaminy maturalne i siedzi w stajni ile chce. Na pewno z ochotą pokaże Ci kucorki starsze i młodsze.
wątek zamknięty
szafirowa wow! Niezłego ma siwy giba

darolga fajnie że się Wam z nogami jakoś układa 😉

A my jak stępowaliśmy tak stępujemy... były juz 2 wizyty weta jutro 3 raz. może tym razem coś się powiedzie. I dziwi mnie bardzo ze opuchlina jakby z dnia na dzien zupełnie się zmieniła. najpierw miał na całej długości ścięgna tylko po wewnętrznej stronie, a ostatnio ma po obu stronach tylko w jednym miejscu. Jakby się "skoncentrowała"?
A młody tylko stoi i tyje a jego mięśnie zamieniają się na tłuszczyk. Chociaz wolę go już chyba z troszkę wiszącym brzuchem niż wychudzonego tak jak był na początku.
Podrownienia od brzydala kulaska!
wątek zamknięty
Klami, szorujcie deptać kapuste! 😉
Rami, gdzie ty masz brzydala? Fajne konisko, nie ma co. Mimo wszystko szybkiego powrotu do zdrowia 🙂
wątek zamknięty
Ramires on jest piękny  😜 Szybkiego powrotu do zdrowia!

mOniska gdzie wieści z frontu? Jak tam ogarnianie Samuara?

szafirowa ta przeszkoda to taka typu konkret  😉 super, że młody tak chętnie kica. A jak tam pod siodłem?

Darolga więcej siwej!!
wątek zamknięty
Lib- nie zauważyłaś mojego pytania? W czym się tak właściwie objawiają bunty twojej końskiej połówki?

Bush Nie zauważyłam 😉 pisałam już wieele razy czym objawiają się bunty i szczerze.... już mi się nie chce 😉 Wystarczy ze trenerka wie czym się objawiają i stara się pomóc mi i jej uniknąć tych buntów.
Milusia zdjęć narazie niet bo nadal nie dorwałam fotografa 🙁
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.