Forum konie »

Kącik Rekreanta

Burzol jakis mies temu wypadł mi dysk, natomiast tydzień temu wycinali mi wyrostek, wiec niestety szykuje mi się dłuuuga przerwa w jeździe....a i tak przez ten kręgosłup Marian miał małe wakejszyn.....ehh, takie życie płata czasem figle 🙄  😉 no, ale jak tylko dojdę do siebie to lonża i heja!

A nawet nie wiesz jak się ucieszyłam jak zobaczyłam Piorka na nowej volcie 🏇  😁
wątek zamknięty
kenna mojemu młodemu strzyka zawsze prawy zad. robiłam rentgeny wszystko jest ok. wet stwierdził, ze od strzykania w stawach nic złego nie będzie się działo

profilaktycznie podaję glukozaminę bo koń duży i jest taka potrzeba
wątek zamknięty
Sorry, że tak się wtrącę, ale chyba nie ma jeszcze założonego tematu o stawach. Tak więc zapytam tu: wczoraj podczas stępa końcowego na lonży mojemu strzykało coś w jednym stawie (chyba w jednym, co krok albo dwa). Nigdy wcześniej u niego tego nie było. Co to może oznaczać? Mam się zacząć bać (tzn. już za późno, już się boję  🙄 ). Może to być przez temperaturę, która spadła poniżej 0 kiedy lonżowaliśmy?

To wynik wytwarzania małej ilości mazi w stawach. Młodziaki zwykle coś takiego mają przy rozpoczynaniu zajeżdżania, nie pamiętam teraz nazwy firmy, ale jest pasza specjalnie dla konia ze strzykającymi stawami. Kiedyś słyszałam o stosowaniu żelatyny (pół łyżeczki dziennie) ale nie wiem czy pomogło czy nie.
wątek zamknięty
mojemu Marianowi na początku też mocno strzykały stawy, ale przez bodajże rok dostawał Equistro  Chondril i nastąpiła widoczna poprawa. A z przyczyną nie będę się powtarzac po przedmówczyniach 😉
wątek zamknięty
Żelatyna w ogóle jest super, ja jej używałam jako tańszej opcji biotyny, jak zwykle dzięki wiedzy mądrzejszych ode mnie Sierek   😁

Mariankowa a to Cię wplątało.. ale masz super pozytywne nastawienie i to najważniejsze! Mam nadzieję, że nie boli jakoś kosmicznie. A Maniutka ucałować w ucho przy okazji proszę  😀
wątek zamknięty
mojemu tez strzelają stawy. jak ostatnio był wet to o to pytałam - powiedział, ze u mojego to akurat coś zupełnie niegroźnego i mam się tym zupełnie nie przejmować. Przynajmniej tym jednym 😉
wątek zamknięty
caroline jak Twój koń?
wątek zamknięty
🤣 obowiązkowo przy najbliższej okazji go od Ciebie ucałuję! 😀  a czy boli...no, jak to po operacji 😉 ale nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło😀 będę przynajmniej patrzyła na postępy voltowych koni, to też mi pomoże przy rekonwalescencji 😀
wątek zamknięty
Taaa nakręcisz sie w łóżku a potem biedny Maniek się dowie, że olimpiada czeka bo tyle się naczytałaś i tyle wiesz 😎
wątek zamknięty
caroline jak Twój koń?

miło, ze pytasz  :kwiatek:
niestety - bez zmian, nadal kulawy w pień na przednią nogę. na szczęście leki pomogły i już nie kuleje na tylną. więc dalej spacerujemy - aż do przyjazdu naszego weta.
koń też niezbyt zadowolony, bo na ściętym jedzeniu i zero musli (jako rekompensatę dostaje do kazdego posilku marchewki i jablka, ale on chcialby i to i to 😉). na szczescie stajenni stają na wysokości zadania i pilnują zeby miał duzo sianka i porzadek w boksie, skoro konik chory i na diecie 🙂
wątek zamknięty
haa, prędzej się dowie co to lonża, wypinacze i bat(nie żebym chciała go bic:P) i znając życie jego oczom ukażą się nowe ciuszki 😎 a na olimpiadę będzie musiał chyba sam pogalopowac 🤣

caroline- ja jako rekonwalescent również zycze powodzenia w leczeniu konia 😉

wątek zamknięty
To miło, że chociaż opiekę ma dobrą.
Mój też się padokuje do końca tygodnia i wygrzewa w borowince. Na razie nie protestuje, mimo tylko 2 kg owsa i różnych wypełniaczy. Trzymam kciuki za wielkoluda.
wątek zamknięty
caroline, zycze rekonwalescentowi zdrowia!
My tez na etapie leczenia sie... Moja tlusta kluska zalicza drugi tydzien klusowania.

Lena, niech glut nie protestuje. Moj o 2kg owsa to moze pomarzyc. 😉 Masz pw.
wątek zamknięty
Dziękuję Wam bardzo! Więc strzykanie to raczej nic groźnego 🙂
wątek zamknięty
ooo, ja też bym do Aro pojechała! Raven Może tym razem nam się uda? Mogę wziąć samochód, niech mnie tylko ktoś poprowadzi  🙂

Co gdzie jak? 👀
20? Spokoloko mi ani mróz, ani pomylona trasa, ani nawet śmierdzący autobus nie są straszne 😜 (zwłaszcza, że jest szansa poburżujowania się autem 😁 )
wątek zamknięty
Burza co ty chcesz przywalic? 😀😀

ja sie pytam jakie to zawody i kiedy 🙂

a gdzież ja jeździc bym miała. widziałaś mnie kiedyś na koniu? 😂
wątek zamknięty
mojemu tez strzelają stawy. jak ostatnio był wet to o to pytałam - powiedział, ze u mojego to akurat coś zupełnie niegroźnego i mam się tym zupełnie nie przejmować. Przynajmniej tym jednym 😉

u nas ten jeden kon w stajni tak ma byl badany ale "ten typ tak ma" ja tez strzelam a nic mi nie jest😉
wątek zamknięty
to ja jeszcze dorzuce jedno z poniedziałkowej jazdy, tak dla Sznurki =)

od poniedziałku mnie u niej nie było, a dalej pamiętam jak grzecznie chodziła =)
Jadę do niej w piątek i jedziemy w teren, ale spokooojny (bo tak jak w poniedziałek po jeździe jądo stajni odstawiłam, tak stoi w boksie, aż jej w piątek z niego nie wyciągne), więc może jakieś terenowe fotki będą =)

A tak się zastanawiam (to akurat ogólnie, nie na aktualny stan zastanego konia), bo ta "moja" kobyła ma 13 lat jakieś, liczmy, że w wakacje będzie miała 14, napewno nigdy nie skakała... czy to jest dobry pomysł, żeby ją tego zacząć uczyć? Chodzi mi o takie docelowo max 60cm, nic wielkiego. Rekreacyjnie ;-) wkońcu taki tu kącik =P
wątek zamknięty
Manta pewna jesteś że nigdy nie skakała? Może cię kobyła jeszcze zadziwić 🙂 A jeśli nie skakała to jak najbardziej możesz próbować.
wątek zamknięty
przez ostatnie 5 lat u tego właściciela na 100% nie odrywała się od ziemi ;-)
wcześniej robiła w polu i ciągnęła wóz głównie z tego co mi wiadomo, więc nie sądze, żeby zdarzało się jej skakać ;-)
wątek zamknięty
Tym bardziej może Cię zdziwić 😉

Będę trzymać kciuki, bo też nie widzę przeciwwskazań 🙂
wątek zamknięty
tj narazie nie bedę próbować, dopóki albo znowu nie będzie padokowana albo ja nie zaczne jeździć częściej, bo jednak musi się ruszać z boksu częściej niż 2 razy w tygodniu na jazdę, żeby poskakać...

wątek zamknięty
Manta dziękuje!
i nie krępuj sie wiecej!
Strasznie słodka jest!
wątek zamknięty
caroline
Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia mojego ulubionego SP  :kwiatek:

Ja dziś miałam cudną jazdę! 😀 😀 😀
Zeszłam z konia uhahana od ucha do ucha 😀
Jeździłam dziś na złociutkim dzieciaku - Pascalu, mówiłam już, że cudowna z niego "dzidzia"?? 😍
Dziś przypomniał mi dlaczego jestem nim tak zauroczona  😍
Ogólnie Pascal jest nieco zaszarpany w pysku, więc zawsze ucieka przed kontaktem, zadziera głowę i ciężko się z nim dogadać. Dziś były momenty, że odpuszczał i pozwolił mi się ze sobą komunikować. Już dawno tak genialnie mi się nie jeździło  😜
Na początku dziecko sprawiało wrażenie napakowanego i gotowego do wybuchu, ale w miarę jazdy rozluźnił się i zagalopowanie było boskie 😀  😜

Pamiętałam, żeby zabrać ze sobą aparat, więc mogę Wam pokazać sprawcę mojej dzisiejszej radości 😉
I inne futrzaki, na których dobrze mi się jeździ 😀

Oto ON  😍 (czyż nie jest słodki??? 😀)

Pascal i ślązak, o którym kiedyś wspominałam - Brokat

I nerwus - Kontakt :P koń fajny do jazdy, ale w obejściu okropny z niego drań :P (też już kiedyś o nim pisałam 😉 ). w tle reszta naszego stadka.

wątek zamknięty
ten mały fiordowaty , co to? 😀
wątek zamknięty
Sznurka - do zaraz coś do zdjęć naszych koni może wstawie ;-) a po piątku coś świerzutkiego ;-)

Pauli - fajniutki =) ślązak też ładny, a co to za konio tam w tle tak stoi i się patrzy (po prawej, ostatnie foto) ?? bo taj z daleka fajnei wygląda =)
wątek zamknięty
Mogę Ci tylko powiedzieć, że to fiord i nazywa się Togo Torino :P
Ma coś około 4 lat, pod siodłem chodzi od niedawna. Instruktorka mówi o nim, że ma własny punkt widzenia, który w żadnym punkcie nie zbiega się z ludzkim :P
Jeśli chcesz, za tydzień mogę dopytać 😉

Manta

To jeden ze ślązaków, które są w stajni od jakiegoś roku dopiero, nie mają jeszcze trzech lat więc pod siodłem nie chodzą.
Swoją drogą ładny z niego chłopak, chwyta za oko 😉
wątek zamknięty
Arma ty zawsze najładniejsze okiem wychwycisz 😀

Ciecior nie wiem czy faux pas jakiegoś nie strzelam, no wiesz 😎 a poza tym to serio pytam ;-)
wątek zamknięty
Żelatyna w ogóle jest super, ja jej używałam jako tańszej opcji biotyny, jak zwykle dzięki wiedzy mądrzejszych ode mnie Sierek
Burza, może idiotyczne pytanie... dawałaś tak profilaktycznie? W jakich ilościach? Zaobserwowałaś jakieś zmiany? Też chcę być mądrzejsza 😀 😉

Manta kucuś jest uroczy, czekam z niecierpliwością na zdjęcia z terenu 😀

Pauli fajny ten Brokat, masz jeszcze jakieś focisze? A tak w ogóle to czy te koniki chodzą pod
wszystkimi (chodzi mi o to czy jest tu taka typowa szkółka?) czy tylko studentami?

Z moich dzisiejszych obserwacji. Negu chodzi super co drugi dzień. Dziś był ten lepszy 💃 Może tempa zawrotnego nie miałyśmy, ale wreszcie było RÓWNE, a nie jak wcześniej raz turbodoładowanie, a raz ślimaczenie. Troszku kombinowała jak to ona, ale szybko się zorientowała, że nie da rady i więcej nie próbowała mnie wykiwać. I od razu humor mi się dzisiejszego dnia poprawił 😀
wątek zamknięty
Amnestria- przyjdzie Sierka i napisze bo już nie pamiętam- łyżeczkę dziennie? Fajnie się kopyta poprawiły, ale Piorek był wtedy generalnie odwitaminizowany.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.