Emade - 173 to jest absolutne minimum. Jesli masz 170 to tez masz szanse, ale tylko jesli jestes naprawde zjawiskowa. Kiedys agencje braly dziewczyny od 170 i wysylaly do Japonii albo Korei, ale robia sie co raz bardziej wybredne i wola miec na wszystko. Do Paryza czy Mediolanu z mniej niz 175 raczej nie pojedziesz.
Moim zdaniem zawód modelki trochę minął się z celem. Miała to być osoba służąca za 'tło' dla ubrania / kosmetyków / itp, a sama stała się ikoną i gwiazdą, która przyćmiewa reklamowane produkty 😉
Nie reklamuje się produkt, tylko modelka... Ludzie zwracają uwagę na modelkę, a nie na ciuch... Modelka tym fajniejsza im więcej skandali...
Swoją drogą, one wszystkie robią się takie same.. Podkrążone oczy, anoreksja.. Niewiele jest takich zjawiskowych.. Z resztą... Modelki wybierają przede wszystkim chude, wysokie i charakterystyczne.. Ładne być nie muszą...
Jara,Zen,Niewidzialna przekaże 😉 ja też uwielbiam jej zdjęcia, szczególnie te z facebooka, bo to są ujęcia uchwycone za granicą przez jakieś koleżanki lub skany z gazet, zdjęcia billboardów. a to pierwsze zdjęcie ze strony mango wygralo w konkursie VIVA Photo Awards 🙂
emade teraz jest w 2 klasie liceum. zaczynała będąc w 1 klasie, a pan z Mango zaczepił ją w Galerii Mokotów jak jeszcze była w gimanzjum 😉
i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że O. na anoreksję nie cierpi. chyba każda z nas chciałaby móc jeść tak jak onna i nie tyć 😀
A jak dla mnie to większość modelek wygląda prawie tak samo. Mało jest takich wyróżniających się czymkolwiek spośród tłumu innych. Zresztą, owszem, modelki są rozpoznawalne - czasami. W większości (jak się ktoś branżą nie interesuje na co dzień szczegółowo) to w sumie takie anonimowe wieszaki na ubrania. Zabawne jest też to z jakim uporem dziewczyny dążą do takiego modelkowego wyglądu. Znam kilka modelek pracujących i naprawdę, gdybym nie wiedziała jak wyglądają normalnie to nie poznałabym ich na ulicy nawet mając zdjęcie w ręku, bo w tej chwili bardzo mocno się poprawia zarówno samym makijażem, a jeszcze więcej Photoshopem.
Ja zauważyłam, że modelka to ma być chuda i wysoka. A to, że jest nie za ładna nazywa sie nietypową/inną/charakterystyczną urodą... Dawno nie widziałam żadnej ładnej modelki jak się tak zastanowie. Same zwykłe twarze bądź czasem wręcz brzydkie. Nie mówiąc o wszystkich kościach na wierzchu 😉
Jeszcze jedno mi się nasuwa - dlaczego krąży takie przekonanie, że wszystkie kobiety chcą wyglądać jak modelki ? Jak modelki, czyli być przeraźliwie chude i 'płaskie'. Jak dla mnie to żadne 'coś', że ona tyyle je i jest taaaka chuda. Ja nie chce być chuda, zresztą za grubasa się nie uważam.
[sub]Oczywiście nie napadam na nikogo - każda kobieta ma inną figurę i czasami nie ma na to wpływu. Bo najważniejsze to podobać się sobie - czy to ważąc 40kg czy 80kg :kwiatek:
Tulipan, bo kanon urody modelek się drastycznie zmienił. Kiedyś określenie "wyglądać jak modelka" było komplementem i może rzeczywiście wszystkie (większość😉) babki chciały tak wyglądać- bo były to kobiety zgrabne, a nie wychudzone, piękne, a nie "nietypowe" czy "o ciekawej urodzie", proporcjonalne, a nie jak stworzenia z kosmosu. Takie jest moje zdanie. Dzisiaj, przepraszam, ale "wyglądać jak modelka" jest dla mnie określeniem pejoratywnym.
Ja zauważyłam, że modelka to ma być chuda i wysoka. A to, że jest nie za ładna nazywa sie nietypową/inną/charakterystyczną urodą...
Popieram. Anja Rubik jest okropna (z twarzy mi przypomina mamę koleżanki, której nie lubię :P), chociaż ciało ma bardzo ładne i chyba idealne do roli modelki.
Edytka, ta Twoja znajoma bardzo ładna dziewczyna 🙂 Tylko czekam, aż będą informacje o niej na pudelku :P
ja osobiście jestem pod ogromnym wrażeniem jak ta praca ją zmieniła- sposób chodzenia, ubierania się, dbania o siebie. i to są bardzo duże, pozytywne zmiany!
Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja uważam, że Anja Rubik nie jest zbyt piękna 😉 Jako modelki to chyba najbardziej podobają mi się Aniołki VS - kobiece, czarujące No i top modelki z lat 90 - MacPherson, Crawford - takie posągowe dziewczyny
Moja koleżanka chyba w ostatniej klasie gimnazjum poszła na kurs chodzenia do olsztynskiej agencji mody, i tam zainteresowal się nią były model który namówił ją do eliminacji wojewódzkich Miss Nastolatek (2007) dostała się dalej i została Miss Polski Nastolatek, w sumie normalna dziewczyna zawsze byla chuda i wysoka ale nie jakaś anorektyczka! w wakacje została zaproszona na sopot fashion day, później na konkurs miss do Chin.
zresztą też myślę że te wszystkie modelki są takie same, i za chude... 🤔wirek:
Ale to, ze one sa takie chude to glownie z powodu wieku. Teraz w agencjach sa dziewczyny nawet 14 letnie. Nie zgodze się co do tego, ze modelki sa takie same. Jest bardzo duzo ciekawych twarzy. Moim zdaniem bardzo ladne dziewczyny ma nowa agencja wonder models.
Na stronach tych agencji, w dzialach, które zazwyczaj nazywają się "Casting" można wypełnić formularz i przesłać swoje zdjęcia. Nie rozumiem, jednak wymiarów - gdzie się mierzy talię, a gdzie pas?
A te wszystkie Anje i inne to też 14 lat mają? Nie twierdzę absolutnie, że każda to anorektyczka, ale pomijając skąd się owa przesadna chudość bierze (czy z natury czy z choroby) według mnie jest to zwyczajnie nieatrakcyjne. Podobnie jak nie rozumiem piania z zachwytu nad Kate Moss 🤔
Zgadzam się z Szepcik że modelki VS to śliczne kobiety- właśnie taki jest dla mnie obraz idealnej modeli- kształtne, zadbane ciało, ładna (może nawet nudna- w końcu to nie wybory miss, a modelka ma być "tłem" dla ubioru) twarz. No i niezapomniana stawka modelek, ikon lat 90.
Uffff nie jestem sama! Potwornie nie podoba mi się Kate Moss i nie rozumiem tego zachwytu nad nią 🤔wirek: Wychudzony patyk wiadomo na czym. A jej twarz...? Z photo shopem i makijażem jakos się prezentuje ale patrząć na zdjęciach naturalnych potwornie wyniszczona. Bo uroda kwestia gustu - dla mnie jest przeciętna. Osobiście bardzo nie lubie szeroko rozstawonych oczu o takim nie przytomnym spojrzeniu 😉
wendetta, wendetta nie wszystkie, chodzi mi o to ze teraz jest bardzo duzo bardzo mlodych dziewczyn nawet od 14 lat, stąd zazwyczaj taka a nie inna budowa. Z reszta ja tez jestem taka patyczakowata, na razie mam 18 lat, zobaczymy kiedy sylwetka mi "znormalnieje".
Nie chcę Was martwić, ale Anja Rubik chodziła po wybiegu w ostatnim pokazie VS :P Chociaż osobiście uważam, że prezentowała się najgorzej ze wszystkich dziewczyn (ach ta piękna Heidi!).
Ja tam się lubię pocieszać modelkami, kiedy dopadają mnie kompleksy. Szczególnie Kate Moss 😉 Ma mega krzywe nogi, a została top modelką. Ja mam krótkie i krzywe, więc może też wyjdę na ludzi 😉
barbor - taka budowa/ celowe wychudzanie się - dla mnie jeden pies liczy się efekt. A na chude ciało patrzy się nie przyjemnie. Wystające żebra, obojczyki, kolana - tragedia! I uważam, że ogromnym błędem jest promowanie tego. Bo o modelingu 14 latek w ogóle wypowiadać się nie chce.
Daniela, nie tylko nieprzyjemnie się patrzy, człowiek z wystającymi kośćmi czuje się okropnie. Obecnie mogę o tym opowiedzieć. Jakoś przeraźliwie nie spadłam z wagą, jeśli o kilogramy chodzi, ważę ok. 3 kg mniej niż zwykle. Wyglądam okropnie. Żebra i miednicę zawsze czułam, ale teraz są tylko obciągnięte skórą, obojczyki tak samo, czuję kości na przedramionach i łydkach, nie mogę leżeć w jednej pozycji zbyt długo, bo boli mnie cała strona na której leżę. Mam nadzieję, że szybko przytyję, bo się czuję jak w koszmarze.
Oj współczuje 🙁 Ale z drugiej strony to aż dziwne, że tylko 3kg a takie odczucia. Na zdjęciach wyglądasz zupełnie normalnie 🙂 Ja nigdy problemów z wagą nie miałam - jest niska i drobnej budowy, około 48-50kg waże a nigdy nigdzie mi żadne kości nie wystawały. Jakoś tak wszędzie mam proporcjonalnie ciałem obłożone 😂 Bo dla mnie istnieje ogromna różnica między szczupła-zgrabna a chuda-koścista. Brrr dlatego nie znosze jak ludzie mówią "ojej jaka ty chudziutka" 🙄 Jakoś to słowo kojarzy mi się z chorobą.
Wiem, bo nie wyglądam na jakąś mega zagłodzoną, nie zleciałam też z wagą zbytnio, nie wiem co się stało z moim tłuszczykiem i ciałkiem. Najbardziej zdziwiły mnie obojczyki. Muszę się pogapić w lustro, bo chyba nie da się tego zauważyć, za to po dotknięciu się ludzie przerażają. Nie wiem, dla mnie takie wystające kości są obleśne.
szepcik - ciekawa 🙂 Choć nie pasuje mi do końca ze względu na te szeroko rozstawione oczy. W ogóle potwornie żenująca jest ta nabyta mina modelek - uchylone usta i nieprzytomny wzrok 😀 Dużo ładniej wygląda naturalnie się uśmiechając. A potem nastki wstawiaja na naszych klasach czy innych gronach wydęte usta 😵
Kate Moss - objawienie 🙄 Jak dla mnie to jej 'kariera' zaszła za daleko. Te wszystkie akcje z narkotykami + to, że DLA MNIE jest klasycznie brzydka. Wielka mi gwiazda. Co na ma do zaoferowania ? Wybiła się pięknem, inteligencją, talentem ?
A modelki VS i innych bielizniarskich firm to jest to ! 😉