Forum towarzyskie »

Akwarystyka, czyli Holendry, ryby i rybki

HILFE!

Mam ochotę pozabijać te gupiki!
Praktycznie 2/3 roslin jest zeżartych, nawet dywanikowe zielone poszło się trącać. Są jakieś gatunki,  które nie są zdatne do zarcia dla gupików, ale jednocześnie nie trują?
Kokos barwi wodę? U siebie tego nie zauważyłam... korzenie również barwia, tak samo jak liście i szyszki.

Ja mam tak ponawiercanego kokosa

grzesiek - korzenie! 😉

To chyba oczywiste 😉 Ale chodzi mi o jakieś kryjówki dla rybek, które można samemu wykonać. Chce coś zrobić dla akwa i rybek, póki ich nie mam 😉
JARA, A nie boisz sie, ze mech (nienawidzę tej rośliny) zbierać będzie wszystkie syfy z akwarium? Tak samo w środku kokosa może też być syfiasto

grzesiek.1993,
Dwa płaskie kamienie (małe, tak do 5-8 cm położyć tak by jeden był niżej a drugi wyżej. Pomiędzy nimi odstęp na kilka cm. A na nich możesz np piaskowiec czy inny płaski nie kruszący się kamień położyć.
Ot,taka kryjówka.
JARA, A nie boisz sie, ze mech (nienawidzę tej rośliny) zbierać będzie wszystkie syfy z akwarium? Tak samo w środku kokosa może też być syfiasto

Mech  nic nie zbiera, bo za bardzo nie ma skąd. A w kokosie najczęściej znajduję wylinkę. Czubek kokosa jest ucięty, więc czy wylinka czy odchody krewetek opadają nad żwir, a wszystko się zbiera podczas odmulania.
Notarialna takie małe stonehenge? fajny pomysł 🙂 Wykorzystam.
Mniej więcej coś takiego:

Tylko przestrzegam przed wapieniami.
Fajnie by było zrobić też coś w stylu jaskini z kamieni, ew. domku, chyba wiecie o co chodzi 😉
Kto reflektuje na młode ampularie?
Wysypał mi się kokon niechcący i mam tego zatrzęsienie. Oddam w dobre ręce jak trochę podrosną.
Takie małe na pożarcie chętnie bym wzięła, ale jak piszesz, że w dobre ręce ... 😉
Haa! Znalazłem Kieleckie Forum Akwarystyczne  😅 Bardzo fajne i może akwa w przystępnej cenie znajdę  🙂
Mam akwarium 60 litrów, wcześniej miałam 90 litrów, ale cały czas ten sam problem.
Umierają mi roślinki.Co kupimy pięknych. zdrowych roślin to po czasie nie zostaje nic🙁
Kupowałam nawozy do roślin, kombinowaliśmy.
Ruybki (w sumie same gurami) napewno ich nie zjadają.

Teraz stoi na tym że żarówka którą mamy jest zła dla roślin.Mamy taka zwykłą z białym światłem i myslimy żeby dokupić na taką z domieszką filetowego (uv?) światła.
Co możecie poradzić?
1) kupować rośliny od prywatnych sprzedawców np na allegro
1a) odpowiednio dobierać rośliny do warunków w akwarium, kupować łatwe w uprawie
2) oświetlenie, jeśli nie stać Cię na świetlówki akwarystyczne to chociaż zainwestuj w świetlówkę kompaktową (energooszczędną). Zwykła żarówka się nie nadaje się do akwarium.
3) kulki gliniano-torfowe pod żwir. jak stać Cię na wydatek to bimbrownia czyli co2 rozpuszczane w wodzie
można też spróbować dodać multimineralu
U mnie też rośliny zdychają, ale jestem pewna, ze to gupiki obzerają liście 😤
Niedawno kupiłam piękną rozgałęzioną roślinkę z mocnymi korzeniami i co? Dwa dni i nie ma jej w ogóle 😤

Są jakieś rośliny, które gupiki i inne ryby żreć nie będą?
Czasem to nie tylko brak światła, ale i składników pokarmowych w wymytym piachu.
Polecam ksiażkę Diany Walstad "Rośliny w akwarium" - jak założyć akwarium z glebą. Moje "ziemne" stoi już ponad rok, rośliny rosną zupełnie nieźle, glony nie szaleją, światło takie sobie.
Super sprawa, i nawozów ani CO2 nie potrzeba 🙂
Wiwiana rozumiem, ze mówisz o LT.. ale LT to zupełnie inna bajka.
kupujemy zawsze rosliny łatwe w uprawie, takie kulki gliniano-torfowe dawałam.
Będziemy myśleć z tym światłem.

Dzięki za podpowiedz że można kupować rośliny na allegro :kwiatek:
A ja właśnie dzisiaj sfinalizowałem transakcje o zakup akwarium 112l proste, z pokrywą, grzałką, filtrem wewnętrznym, napowietrzaczem, żwirem i rybkami i roślinami za 200zł 🙂
Aha, a co do światła to 0,5w na 1l wody 🙂
Molinezje, które dostałem od sprzedawcy akwarium przed chwilą wsadziłem do mniejszego akwarium(60l), niech podrosną i spróbuje je sprzedać 🙂
No dobra... sie spierdzieliło wsio.

Zaczęło się od tego, że zagloniło mi akwarium na maxa. Kilka tygodni temu jak były te upały to wysyp był nieziemski. Musiałam odglonić nieco. Potem było w miarę ok, glonojadzik zżerał to co narosło i było w miarę w porządku

Ale od tygodnia jest masakrycznie.
Pokarm odkłada się na dnie tworzą grubą warstwę obrzydliwego osadu składającego się z rybich odchodów, żarcia i zwiędłych roślinek.
Dodatkowo zaglonił mi się wiatraczek od filtra, a nie mogę go dostatecznie dobrze wyczyścić bo przylega na stałe osłonka.

Masakra.
Ja robię raz w tygodniu odmulanie dnia i podmianę wody i nie mam żadnych problemów, ogranicz karmienie.
Karmię dwa razy dziennie w małych ilościach.
No to co opadnie zbieraj wężykiem, bo takie "padłe" jedzenie "porasta" taką galaretką. I powalcz z filtrem, bo ja też myślałam, że się nie otwiera, a jak z brudu mi filtr padł to i okazało się, że można otworzyć 😀
Tyko, że ja mam kaskadowy. Wewnetrzny dawno wywaliłam, ale go odkurzyłam z czelusci szafy i wrocil na razie do łask.
A ten wężyk do odmulania to trzeba do czegoś podłączyć czy jak?
Nie podłącza się go nigdzie, kupujesz za 1zł zwykły wężyk, zasysasz wodę z akwarium i zbierasz śmieci z dna 🙂

Obrazek zaczerpnięty z forum o bojownikach, właścicielką jego jest Lady in red
pękło mi moje 112-litrowe akwarium  😕
a skąd jesteś jeśli mogę zapytać?

mam na zbyciu akwarium 112 litrów właśnie, póki co stoi na balkonie i się kurzy, jeśli potrzebujesz pisz na PW  😉
Co kupie sobie glonojada malutkiego to przez jakiś czas żre glony, a później się rozleniwia darmozjad 👿, a glony harcują 😵. Tylko im łby poucinać! Ale za to po kupnie żyworódek do moich głupków, otrzymałam żyworódko-gupiki  😀. I nieskromnie powiem że nad pierwszym "miotem" jak się wybarwił aż wzdychałam. Na szczęście mam bardzo miłą panią w zoologicznym, która przyjmuje moje nadprogramowe maleństwa 😉. 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się