Mam ochotę pozabijać te gupiki! Praktycznie 2/3 roslin jest zeżartych, nawet dywanikowe zielone poszło się trącać. Są jakieś gatunki, które nie są zdatne do zarcia dla gupików, ale jednocześnie nie trują?
JARA, A nie boisz sie, ze mech (nienawidzę tej rośliny) zbierać będzie wszystkie syfy z akwarium? Tak samo w środku kokosa może też być syfiasto
grzesiek.1993, Dwa płaskie kamienie (małe, tak do 5-8 cm położyć tak by jeden był niżej a drugi wyżej. Pomiędzy nimi odstęp na kilka cm. A na nich możesz np piaskowiec czy inny płaski nie kruszący się kamień położyć. Ot,taka kryjówka.
JARA, A nie boisz sie, ze mech (nienawidzę tej rośliny) zbierać będzie wszystkie syfy z akwarium? Tak samo w środku kokosa może też być syfiasto
Mech nic nie zbiera, bo za bardzo nie ma skąd. A w kokosie najczęściej znajduję wylinkę. Czubek kokosa jest ucięty, więc czy wylinka czy odchody krewetek opadają nad żwir, a wszystko się zbiera podczas odmulania.
Mam akwarium 60 litrów, wcześniej miałam 90 litrów, ale cały czas ten sam problem. Umierają mi roślinki.Co kupimy pięknych. zdrowych roślin to po czasie nie zostaje nic🙁 Kupowałam nawozy do roślin, kombinowaliśmy. Ruybki (w sumie same gurami) napewno ich nie zjadają.
Teraz stoi na tym że żarówka którą mamy jest zła dla roślin.Mamy taka zwykłą z białym światłem i myslimy żeby dokupić na taką z domieszką filetowego (uv?) światła. Co możecie poradzić?
1) kupować rośliny od prywatnych sprzedawców np na allegro 1a) odpowiednio dobierać rośliny do warunków w akwarium, kupować łatwe w uprawie 2) oświetlenie, jeśli nie stać Cię na świetlówki akwarystyczne to chociaż zainwestuj w świetlówkę kompaktową (energooszczędną). Zwykła żarówka się nie nadaje się do akwarium. 3) kulki gliniano-torfowe pod żwir. jak stać Cię na wydatek to bimbrownia czyli co2 rozpuszczane w wodzie można też spróbować dodać multimineralu
U mnie też rośliny zdychają, ale jestem pewna, ze to gupiki obzerają liście 😤 Niedawno kupiłam piękną rozgałęzioną roślinkę z mocnymi korzeniami i co? Dwa dni i nie ma jej w ogóle 😤
Są jakieś rośliny, które gupiki i inne ryby żreć nie będą?
Czasem to nie tylko brak światła, ale i składników pokarmowych w wymytym piachu. Polecam ksiażkę Diany Walstad "Rośliny w akwarium" - jak założyć akwarium z glebą. Moje "ziemne" stoi już ponad rok, rośliny rosną zupełnie nieźle, glony nie szaleją, światło takie sobie. Super sprawa, i nawozów ani CO2 nie potrzeba 🙂
A ja właśnie dzisiaj sfinalizowałem transakcje o zakup akwarium 112l proste, z pokrywą, grzałką, filtrem wewnętrznym, napowietrzaczem, żwirem i rybkami i roślinami za 200zł 🙂
Zaczęło się od tego, że zagloniło mi akwarium na maxa. Kilka tygodni temu jak były te upały to wysyp był nieziemski. Musiałam odglonić nieco. Potem było w miarę ok, glonojadzik zżerał to co narosło i było w miarę w porządku
Ale od tygodnia jest masakrycznie. Pokarm odkłada się na dnie tworzą grubą warstwę obrzydliwego osadu składającego się z rybich odchodów, żarcia i zwiędłych roślinek. Dodatkowo zaglonił mi się wiatraczek od filtra, a nie mogę go dostatecznie dobrze wyczyścić bo przylega na stałe osłonka.
No to co opadnie zbieraj wężykiem, bo takie "padłe" jedzenie "porasta" taką galaretką. I powalcz z filtrem, bo ja też myślałam, że się nie otwiera, a jak z brudu mi filtr padł to i okazało się, że można otworzyć 😀
Co kupie sobie glonojada malutkiego to przez jakiś czas żre glony, a później się rozleniwia darmozjad 👿, a glony harcują 😵. Tylko im łby poucinać! Ale za to po kupnie żyworódek do moich głupków, otrzymałam żyworódko-gupiki 😀. I nieskromnie powiem że nad pierwszym "miotem" jak się wybarwił aż wzdychałam. Na szczęście mam bardzo miłą panią w zoologicznym, która przyjmuje moje nadprogramowe maleństwa 😉.