Forum towarzyskie »

Akwarystyka, czyli Holendry, ryby i rybki

W każdym akwa są, tylko ich po prostu nie widać 😉 Każdy bojownik jest inny, więc może zjeść, może nie zjeść. To dziwna rybka  😜 Jak byś chciała trochę zatoczków to zapraszam do mnie 😉
Te ampularie strasznie fajne;] Z racji, że kto pyta nie błądzi: mają małe wymagania pokarmowe, wiadomo zjedzą trochę glonów, trochę jedzenia bojka (chociaż z tym mógłby być problem bo on zżera wszystko od razu i jest karmiony granulkami pływającymi po wodzie), mogą dostać marchewkę, szpinak czy banana. A można je podkarmiać pokarmem dla rybek roślinożernych? I jeśli dawałabym takiej warzywka, to tak naprawdę ile, żeby mi to wszystko nie zaczęło gnić?
Ja za ślimakami nie przepadam, straszni syfiarze.
szam możesz kupić jakieś gralulowane pokarmy, np. dla bocji czy kirysków. Ślimak chętnie zje 😉 Oczywiście mogą być też warzywa, najlepiej gotowane, czy tam owoce. Fajnym patentem jest napijanie jedzenia na wykałaczkę - gdy ślimak nie będzie już zainteresowany pokarmem to poprostu wyjmuje się nadmiar 🙂
Pozostaje mi tylko kupić jakiś sensowny filtr bo to co mam dla bojownika styka, ale ślimak mógłby być niezadowolony. A co myślisz o świderkach? wyglądają jak jacyś mega Obcy.
Znowu gupiki mi się okociły 🤔wirek:
Świderki są spoko, przekopują podłoże, ale może się ich zrobić szybko plaga w akwa 🙂 Możesz kupić, najwyżej jak ci się rozplenią za bardzo do kupisz kilka helenek i będzie po świderkach 😉

Not. mi też się ciągle kocą 😉 Mam pięknego samca, z pomarańczowym ogonem.

Muszę zrobić podmianę...dawno nie robiłem. No i przydałoby się wreszcie ten kubeł zamontować 😉
Też mam pomarańczowego, z młodych pięknie mi się wybarwił tzw 'lamparci' i rośnie mi kolejny pomarańczowy 😉 Liczbe samic chcę zredukować (wydać lub sprzedać), bo dążę do uzyskania jak największęj liczby samców. Z poprzedniego miotu miałam całe dwa samczyki 🤔wirek:
Emil od prawie 2 tygodni w nowym akwa. Od paru dni czuje się na tyle pewnie, że je zwiedza, łazi po kamieniach i znowu jest kontaktowy (pierwsze dni po przeprowadzce uprawiał życie w konspiracji, pod filtrem). Kocham goooo....  😜
Dworcika, zdjęcia, zdjęcia 😉
Nie mam teraz, ale postaram się dziś porobić 🙂
Dlaczego ja zakupy robię pod wpływem impulsu? Oczywiście przechodziłam koło zoologa, stwierdziłam, popatrzę na ślimaki. Wyszłam z nowym filtrem i trzema ampkami. Niestety jak to w emocjach nie przyjrzałam się za dobrze i jedna jest w dość kiepskiej kondycji, póki co nie wychodzi, dwie pozostałe eksplorują od godziny teren i są zajefajne;] Ale takiej mordki to by się żaden morderca nie powstydził;D
Aż trzy? Sporo  😉 A jaki filt?

Dworcika jaki filterek w końcu kupiłaś?
grzesiek.1993, jak się kupuje w zoologu trzeba mieć niestety świadomość, że niekoniecznie wszystkie nawet przeżyją pierwszy tydzień. Ta jedna bardzo mnie martwi, ale dam jej czas. Filtr Aquaela Fan mini plus- jak się wprowadzę do własnego mieszkania i powiększę akwa do 50l też będzie dawał radę, póki co wyregulowałam przepływ patrząc na zachowanie bojka- jak był za duży strasznie się wkurzał. Póki co zaznajamia się z najbardziej energiczną ampką i wygląda na zadowolonego z nowego towarzystwa;]
Aquael fan 3 plus.

Edit
Obiecane zdjęcia z wczoraj:

Emil

🙂
Dworcika, zajefajny jest;]

Moja jedna ampułka chyba niestety jest martwa;/ Za to dwa kolejne bardzo radośnie zaczęły już dzisiaj starać się o potomstwo. Całe szczęście łatwo zauważyć kiedy składają jajka, więc cudownego rozmnożenia nie będzie. Chyba im dobrze, skoro od razu są takie otwarte?? No i jedna rzecz jest pewna: chcecie wyciągać ślimaki?? Dajcie im dojrzałego banana. Moje się na to rzuciły.
I jak patrzę na stosunki panującego w moim niewielkim akwa stwierdzam, że krewetki to byłby bardzo zły pomysł. Bojek podgryza nawet ampki, one przynajmniej mogą się schować, krewetka po prostu zostałaby zjedzona;/ Wczoraj rzucił się jednej prosto do paszczy, dzisiaj próbował podgryzać czułki.
szam, dziękuję, przekażę 😉
Krewetki to szybkie stwory i przeżyły przy mojej rybie, która odżywia się krewetkami i ślimakami.
JARA,  nie wierzysz w mojego Jarjara?? ;]

To jeszcze Okrąglak w pełnej krasie 😁
szam, wierzę we wszystko co nie ucieka na drzewo 😉 a jak ucieka to wierzę jeszcze bardziej 😉
Nowa rezydencja 💘
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo-zdjecia,oko-w-oko-z-rybnickim-potworem,34995?f=y
Przepraszam Dworcikę z góry, bo może się obrazić, ale to coś skojarzyło mi się z Emilem nieco xD
Czy ktoś wie co to może być?
wygląda jak aksolotl 🙂
Ja się będę najprawdopodobniej pozbywać akwarium. 😉
Notarialna, czemu? 😉

grzesiek.1993, no mi też tak wygląda, tylko raczej widywałam te "ciekawie umaszczone" 😀
Brak kasy, brak czasu. A akwarium tylko glonami zarasta.
Bo to jest ax 🙂 Z tym, że axiki też bywają różne - czarne, albinotyczne, takie jak mój (leucystyczny), złote.

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/ambystoma-mexicanum-aksolotl-meksykanski-142.html
Ja chce takiego axika! 😜 😍

Normalnie zakochałam się w tym cudeńku!
Nie da się nie zakochać 😉 Jakby zly nie był dzień, to jak on sie "uśmiecha" i podchodzi lub podpływa do ręki... 😍 Jest absolutnie przecudowny 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się