Forum towarzyskie »

Akwarystyka, czyli Holendry, ryby i rybki

Jara -> neony były zeżarte przez coś doszczętnie, naprawdę nie ładnie wyglądały. Kotu nie dam, bo może jeszcze pleśniawkę czy coś od nich dostanie. Wolę nie ryzykować, a zakazić nowego przychówku po prostu nie chcę.
Ale one nadal żyją. Kompiele lecznicze mogłyby pomóc. :/
Mogłaś zrobić to chociaż bardziej humanitarnie. Niektórzy wkładają do kubeczka czy czegoś i wkładają do zamrażalnika. Wtedy ryby nie cierpią.
Już po ptakach. Co się stało to się nie odstanie.
Sorry za post pod postem.

Czy taki odpieniacz białek stosuje sie tylko w akwarystyce morskiej czy też w słodkowodnej? W internecie znalazłam bardzo mało informacji na ten temat...
http://allegro.pl/item1183230022_skimmer_ps_300_odpieniacz_bialek.html
Jeszcze raz:

jaki filtr do akwa 112 litrów?
Jakie polecacie (szalenie miło by było, gdyby ceny nie próbowały mnie zabić 😉 )? Na co zwracać uwagę?

Ile litrów na godzinę taki filtr powinien przerabiać? Konkretne modele z niższej półki cenowej by mnie bardzo cieszyły. Raczej wewnętrzne.

Coś takiego da radę?
http://allegro.pl/item1183884865_filtr_wewnetrzny_aquael_fan_3_plus_150_250l.html
Ważniejsze od przepływu wody na godzinę jest objętość mediów filtracyjnych danego filtra.
AquaEl  Fan-3 daje radę u mojej kol. w 112l.
Mów mi więcej 😉
Co  jeszcze w tym zakresie cenowym?
W tym zakresie cenowym to do 100zł mniej więcej mam rozumieć? I wewnętrzny?

Ja w tej chwili przy niewielkiej obsadzie mam 2 filtry wewnętrzne: AquaEl typ Fan-1 (ten jako rozpuszczacz bąbelków CO2 z bimbrowni). Dają radę. Myślę, że sam AquaSzut dałby radę(w razie czego można dokupić jeszcze koszyk.)

Te akwa ma być dla axa?

Tak patrzę po forach internetowych, podstawową wiedzę mam, ale mnie nie satysfakcjonuje.

Co oprócz filtra, odpowiedniej żarówki, nawozu do roślin i odstanej wody jeszcze potrzeba?
Ale potrzeba do czego?
Mam zamiar zrobić akwa typu ogród z jednym gatunkiem ryby. Prawdopodobnie będą to same samce gupików albo neony.

Baniak 45 l.
Czyli mini roślinniak?

Jedyne (  🤣 ) co potrzeba do takiego, porządnego! akwa to:
- dobre podłoże(jakiś substrat lub tańsza wersja - ziema ogrodowa
- odpowiednie oświetlenie: ABSOLUTNIE nie zwykła żarówka! najlepiej świetlówka z odpowiednim odcieniem, ew. żarówka energooszczędna. Ośw. w miarę mocne, zależnie od roślin, min. 0,5 W/l wody.
- zależnie od światła podawanie CO2 - bimbrownia, butla wysokociśnieniowa
- j.w nawozy - zależne także od roślin

Myślę, że to takie minimum. + do tego filtr oczywiście dla rybek ;p (chyba że to ma być Low-Tech), testy do parametrów wody, zależnie od parametrów podawanie wody z filtra RO/destylowanej, odstana woda na podmiany
Nawóz zakupiłam gliniano-torfowy, zaś torf czy ziemia niechętnie... Mam wrażenie, że będzie syfiasto. Żarówkę energooszczędną jakąś mam.
A bimbrownia ile może kosztować? Rośliny będą dopiero po 1,5 tygodnia po wlaniu wody, a rybki po kolejnym 1,5 tyg
Nawóz zakupiłam gliniano-torfowy, zaś torf czy ziemia niechętnie... Mam wrażenie, że będzie syfiasto.

Syfu niepowinno być jeśli nałożysz na torf/ziemię siatkę pod żwirkiem, ew. jakąś firankę.

A bimbrownia ile może kosztować?

Hmm, jakieś...10zł? Wystarczą dwie puste butelki, trochę cienkiego wężyka, trochę silikonu(najlepiej akwarystycznego), zaworek przeciwzwrotny(do dostania w zoologach) i jakiś dyfuzor(wystarczy podłączenie do filtra wew. - zamiast bąbelków powietrza będzie leciało CO2).

rośliny będą dopiero po 1,5 tygodnia po wlaniu wody, a rybki po kolejnym 1,5 tyg

Rośliny muszą być od początku w zbiorniku, to one pomagają w tzw. dojżewaniu wody w zbiorniku. Bez nich parametry się nie ustabiluzują.
O no proszę. A 'Fachowcy' doradzali mi żebym odstawiała wodę bez roślin na jakiś tydzień, dopiero po tym tygodniu jak wywietrzeją wszystkie chemiczne związki wsadziła rosliny i po tym kolejnym tygodniu wsadziła ryby.
Te akwa ma być dla axa?

Dla axa 🙂 Nic innego w tym życiu nie planuje 😉
Dostałam dziś w spadku po koleżance bojownika z kulą i cąłym sprzętem.
Czy te rybki muszą żyć same ?

rybki miałam raz w życiu , 3 welonki to żyły u mnie dość długo ale to było dawno temu.
ciska, A bojownik musi żyć w kuli? Nie masz możliwości na zmianę na prostokątny baniak?
Bojowniki z natury są dość zaborczymi rybkami i jeśli akwarium jest małe to będzie gonił i podskubywał pozostałych lokatorów.
mam swoje stare nie za duze ( chyba 15 l) akwarium ale prostokątne wiec planuje go tam przeprowadzic , jutro przywioze je z drugiego mieszkania  🙂

edit:  a glonojada chociaż mogę kupić czy jego też bedzie atakował?
Bojownik wcale nie musi atakować innych ryb. Są to specyficzne ryby, maja różne charaktery - i to właśnie od charakteru danego bojownika zależy czy będzie atakował innych mieszkańców akwa. Pewne jest to, że nie można go trzymać z rybkami o długich płetwach, np. welonami, ponieważ będzie on je podgryzał. Działa to także w drugą stronę - nie może on żyć np. z brzankami sumatrzańskimi, bo te z kolei będą podgryzały jego płetwy.

Kula ABSOLUTNIE odpada dla jakiejkolwiek ryby! 15l to takie całkowite, całkowite minimum dla tej ryby(bojownika w sensie). Powonien on mieszkać w akwa min. 25l+. Jeśli chcesz jakieś rybki do niego to musisz kupić akwa(i pewnie dokupić sprzęt...) minimum 45-54l. Glonojad(w sensie zbrojnik niebieski) absolutnie nie(rośnie duży, akwa min. 100l). Do tych 54l mogła byś upchnąć jakieś małe stadko otosków.
no dobra to będzie sobie nadal sam mieszkał tylko ze juz nie w kuli  😉
Mój 'żeński' przychówek gupika. Jeszcze w fazie wzrostowej, już oddzielone od samców 😉
ciska, witaj w klubie samotnych bojowników;] Mój mieszka w 25l i wygląda (w stosunku do tej bidy którą wyciągnęłam z zoologa) super. Ślicznie się wybarwił. Co dajesz do jedzenia?
Chciałabym mojemu zapewnić jakieś towarzystwo, ale w tak malutkim akwa po prostu nic więcej się nie zmieści, a większe w tej chwili przy naszych warunkach mieszkaniowych nie wchodzi w grę. Grunt, że rybson już nie siedzi głodny i napuszony w szklanej puszce, płetwa w płetwę z innym samcem. A bąbluje mi na okrągło.
szam możesz kupić mu jakiegoś ślimaka do towarzystwa 😉
grzesiek.1993, hmm, a mógłbyś coś polecić? i jaki osprzęt byłby do tego potrzebny.
Polecam ampularię, ew. jakieś "anentome helena".  A osprzęt - to tak jak do rybki - filtr i grzałka 😉
A helene czym karmić będzie ? Już polecam kupić garstkę krewetek.
W każdym akwarium są zatoczki 😉 Poza tym ślimaki zjadają reszki pokarmów. Bojownik może zjeść krewetki.
W moim akwarium zatoczków nie ma, nawet próbuje trochę wyżebrać od ludzi 😉
Póki co raz tylko spotkałam się, że bojownik skonsumował Red Cherry.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się