Forum towarzyskie »

Akwarystyka, czyli Holendry, ryby i rybki

No i Siwe dobrze prawi. Na jednego welonka 80l akwarium 🙁
No to będą mieszkać we dwójkę, najwyżej małego glonojada im dokupię.
Lepiej nie. Zbrojniki wymagają jeszcze większych litraży (od 200l w górę) i też ciepła woda.
Lotnaa welonki Twojej koleżanki napewno miałyby u Ciebie lepsze warunki niż u niej gdyby nie miały aż takich wymagań... Ciężko dobrać do nich jakąkolwiek obsade noi dochodzi jeszcze litraż zbiornika. No ale zawsze można je przetrzymać do tej granicy ich wzrostu, a ilością litrów zbiornika 🙂

edit: literówka
A ja się zastanawiam nad drugim axem... Z tym, że obawiam się nieplanowanego potomstwa. Niby trzeba im stworzyć naprawdę niezłe warunki "zimowania", żeby do tego doszło, co normalnie potrzebne nie jest, ale mam pewne obawy 😉
Lotnaa welonki Twojej koleżanki napewno miałyby u Ciebie lepsze warunki niż u niej gdyby nie miały aż takich wymagań... Ciężko dobrać do nich jakąkolwiek obsade noi dochodzi jeszcze litraż zbiornika. No ale zawsze można je przetrzymać do tej granicy ich wzrostu, a ilością l zbiornika 🙂

Przeczytałam to trzy razy - co poeta miał na myśli?
[quote author=Siwe link=topic=295.msg545600#msg545600 date=1270658458]
Lotnaa welonki Twojej koleżanki napewno miałyby u Ciebie lepsze warunki niż u niej gdyby nie miały aż takich wymagań... Ciężko dobrać do nich jakąkolwiek obsade noi dochodzi jeszcze litraż zbiornika. No ale zawsze można je przetrzymać do tej granicy ich wzrostu, a ilością l zbiornika 🙂

Przeczytałam to trzy razy - co poeta miał na myśli?

[/quote]

Z pewnością masz większy zbiornik
Welony jednak syfiaste ryby, ciężko z obsadą bo zjadają, no i lubią dość zimną wodę - a sporo tych ciekawych ryb woli cieplejszą, np.neony.
Te ostatnie to sama nie wiem, może Siwe wyjaśni 😉

Raz miałam welona. I nigdy więcej. Na jednego miałam 60 litrów, ale zaczął chorować i niestety mi zdechł. Mimo podania antybiotyku na martwicę płetw po dwóch dniach padła.
Fakt, welony mają kiepską opinię, mylnie są brane za najbardziej odpowiednie ryby dla początkujących. A gdzie tam. Syfią niemiłosiernie, obsadę dobrać bardzo trudno, tak samo z gupikami też by było kiepsko, bo gupiki to małe rybki i też dość wysoką temperaturę mają.
Niech koleżanka najlepiej wyda komuś te ryby, kto ma dobre warunki na trzymanie tych dużych ryb. po co męczyć i trzymać na siłę?

Jeszcze o welonkach. Z karmieniem tak samo trzeba uważać. Mylnie jest podawany pokarm - najczęściej mrożona ochotka, która jest ciężkostrawna i podawana w nadmiernych ilościach obtłuszcza narządy i robi się tzw korek w przewodzie pokarmowym. Najlepiej podawać surowe brokuły, drobno pokrojoną marchewkę, czasem sałatę i oczywiście jakiś dobry pokarm w płatkach.
Notarialna, koleżanka dostała je od kogoś, razem z tym nieszczęsnym małym okrągłym akwarium. Nie bardzo mamy komu je wydać, więc chciałam im zapewnić lepszy "dom".
Sama miałam kiedyś welonka, i żył w dobrym zdrowiu przez wiele lat, mimo że na pewno nie miał do dyspozycji 80l.
Więc myślę, że ta dwójka jakoś zmieści się w 57l. 
Sprostowanie ostatniego zdania  😉  Chodziło o to, że welony napewno kiedyś z tego zbiornika wyrosną i nie ma sensu ich trzymać na siłę w takim zbiorniku.  To samo przesłanie co Notarialna .
Dworcika i jak z twoim axem?
Bawi się słoikami 😉 Wygląda na zadowolonego z życia, ma ładną ciemnię, zimno... luzik 😉
Dodam ciekawostkę o pewnej krewetce:

Stworzonko to znane jest jako „krewetka pistoletowa”. I słusznie. Ten niepozorny zwierzak potrafi zabić przeciwnika za pomocą... bąbelka. Dodajmy, że jest to bąbelek wystrzelony z prędkością 100 km/h. To jednak nie wszystko – w wyniku jego pęknięcia zachodzi proces tzw. kawitacji, czyli gwałtownego przejścia fazy ciekłej w fazę gazową. Efektem ubocznym, w tym przypadku, jest wytworzenie się temperatury 4726 stopni Celsjusza. Przy okazji strzału krewetka wydaje z siebie donośny, bardzo wysoki dźwięk, który również może obezwładnić ofiarę.
czy może mi dać ktoś namiar na jakiś dobry sklep ze środkami do nutralizacji wody.
Chodzi o zmniejszenie azotanów i atotynów w stawie.
A podmiana wody nie pomaga ?
ratunku- nie znam sie na rybkach . Taka czarna - chyba teleskop- dziwnie osiwiał, cos ma z oczami. Jeden wczesniej juz zszedł. Myslałam ze to przez jakies pasozyty i odrobaczylismy całe akwarium, zgodnie z zaleceniami. Temperatura jest ok, woda przejrzysta- i tylko ta jedna ryba choruje. macie jakis pomysł?

Złota, jest siwa? Najlepiej fotkę wstawić. Poza tym nic nie wiemy o akwarium, ile litrów, jaka obsada, temp itp.

Nas czym polega odrobaczanie akwarium?
hmm  obsada to ilosc rybek? Temp 26 stopni.

teleskop kaput. Dziwne.. rybek jest 14 szt, w tym 2 wieksze pomaranczowe i dwa skalary / fajnie urosły bo były małe/. Reszta rybek to jakies maluchy. Teleskopy były dwa sopre, ale juz ich nie ma.

Akwarium jest duze, rzekłabym bardzo duze, zrobie zdjęcie, tylko naładuje baterie do aparatu.
Kompletnie sie na tym nie znam, a na chorobach rybek to uz wogóle.

Odrobaczanie to były takie kropelki, które sie lało do wody, jak Jarek wróci z pracy to napisze jak to sie nazywało. Wszelkie rady pochodziły ze sklepu zoologicznego / do którego zreszta osobiscie nie mam zaufania, no ale to nie ''moje'' rybki/
Filtr mi znowu broi  👿 Nie mam pomysłu o co mu chodzi. Znowu filtruje, ale nie pompuje powietrza. Tym razem i czysty i zatyczka z wężyka zdjęta. Wczoraj dmuchał, dziś nie chce. Nie czaję dziada, ale jak Emil skończy jeść, to filtr wyciągam, zabieram do łazienki i nie wyjdę póki mu nie przetłumaczę  🤦
Obsada to ile i jakie rybki, jaki litraż akwarium.
Jak często podmieniacie wodę i w jakich ilościach. Mi się wydaje, że to była ospa.
Odkopuję.

Emil mi rośnie jak na drożdżach (i pozdrawia ciocię Jolęę 😉 ), czas na przeprowadzkę z kawalerki do apartamentu się zbliża. W związku z tym pytanie, bo ja w filtrach zielona jestem - jaki filtr do akwa 112 litrów?
Jakie polecacie (szalenie miło by było, gdyby ceny nie próbowały mnie zabić 😉 )? Na co zwracać uwagę?
Dworcika, Jeśli zależy ci na tym by w akwarium filtr nie zajmował miejsca to polecam kaskadowe. Zawieszasz takie cacko z tyłu akwarium (musisz tylko wyciąć niewielki otwór w pokrywie z tyłu) i włączasz. Dodatkowo możesz pompkę dopowietrzajacą włożyć do akwa.
Filtr: http://allegro.pl/listing.php/search?category=28061&from_showcat=1&sg=0&order=d&string=filtr+&change_view=1
Pompki: http://allegro.pl/item1158554100_deszczownia_napowietrzacz_filtr_do_akwarium_200l_h.html (uwielbiam!)
Według mnie lepszy do 112 jest kubeł. Tetra ex700, JBL e900, Fluval hagen 204/205 lub 304/305
Jestem na etapie kompletowania osprzętu do akwarium morskiego. Urządzać będę najwcześniej na październik/koniec września, bo po drodze czeka mnie remont pokoju, a nie chciałabym całego ustrojstwa zniszczyć i zaczynać od początku.

Pierwszy raz będę urządzać takie akwarium, ale szalenie mi się podobają. Jaki sprzet powinien być najwydajniejszy do 45 litrowego akwa?

Mam do oddania 12 sztuk gupików, małego zbrojnika i osprzęt (filtr bez gąbki używany, mały filtr niebieski, korzeń i mech taki co wchłania wodę (w kuli) )
Robisz solniczkę w 45l? Trochę małe, ale może się udać 🙂 Trochę wybulisz 😉
Solniczka będzie w typie 'only fish'. Po prostu na koralowce (i sprowadzenie ich i licencja) mnie nie stać. Ale już wiem, ze kupię na pewno jakieś rybki jednego lub dwóch gatunków. Nie chcę przedobrzyć bo nie mogę mieć nowego akwa jak na razie. A wydaje mi się, że takie coś będzie w porządku.

Co do kasy to dlatego nie chcę teraz wydać wszystkiego, ale zbierać sprzęt po kolei, nie kupować od razu wszystkiego, bo zbankrutuje 😉
Nie wiem czy nie są za duże do tego akwa, ale błazenki sa super 🙂
Nie znam się na morszczakach, ale wiem, że potrzebny jest odpieniacz, dobry filtr oraz sól 😀
Obejdzie się w tym akwa bez korali?
Do błazenków potrzebne są ukwiały, a te są bardzo trudne w hodowli.  Nieco wyższe ph wody może je z miejsca uśmiercić 😵
Sorry za post pod postem 😉

NO to jednak solniczki nie będzie. Po poczytaniu stwierdziłam, ze to nie dla mnie. Za dużo chodzenia wokół tego.
Dzisiaj poszły do kibla chore gupiki (ostał się jeden samiec) i neonki. Reszta poszła do kotnika. Obecnie wygotowuję żwir (gotuję kilka godzin), a akwarium wyczyściłam z kamienia (solno-octowa mieszanka jest rewelacyjna!).
Jutro po wystygnięciu żwiru wsypuję go do akwarium, ale nie zalewam. Muszę poczekać aż dostawca wróci z urlopu... Dzieki temu nie mam filtra, bo ten zainfekowany idzie to śmieci.
Żywe ryby do kibla ? :/ Nie lepiej  było leczyć? :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się