Forum towarzyskie »

Akwarystyka, czyli Holendry, ryby i rybki

Notarialna, masz małe bojownika w akwarium ogólnym ?
Spróbuj, jedyne co to może Ci rozmiarowo świetlówka nie pasować 😉

No tak 😉 24W to już t5, nie t8. Pokombinuję z 20W zamiast 18

notarialna a ty nie masz małych gupików, a nie bojowniki?

Paulinka w tej obsadzie co podałaś są 4 gatunki rybek ławicowych...powinnaś mieć 1. Ja bym polecał do bojka razbory klinowe, a odradzam brzanki(podgryzanie ogonów) i danio(energiczne ryby, nie pasują do bojka)

Ja mam małe gupiki ;-) Pisałam Tobie przecież na gg 😉
Jak nie chcesz młodych to nie polecam tych rybek. Mam 12 młodych w tym jedną samicę na wysypaniu, bo gruba jak beka.
I się pozbyć ich nie mogę....

No właśnie, a była mowa o bojkach, nie gupikach 😉
Ja mam małe gupiki ;-) Pisałam Tobie przecież na gg 😉

Bojowniki się tak łatwo nie "rozmrożą" ;D jak gupiki, bo o bojownikach mowa 🙂
😂 To moze źle sie zrozumieliśmy po prostu ;-)
Ja mam gupiki, neonki i zbrojnika, ale chce się pozbyć ;-)

Paulinka w tej obsadzie co podałaś są 4 gatunki rybek ławicowych...powinnaś mieć 1. Ja bym polecał do bojka razbory klinowe, a odradzam brzanki(podgryzanie ogonów) i danio(energiczne ryby, nie pasują do bojka)

No własnie 😉 W takim razie więcej razbor? Bez brzanek i danio, czyli dobrze słyszałam. Ktoś coś jeszcze dorzuci do Azji? Otwarta na propozycje 😉

Ja bym wrzuciła razbory (srodek akwarium), bojownika (całe akwarium) i krewetki (dno).
To ma być Low-Tech? Więc z obsadą nie można przesadzać. Tak jak pisze JARA razbory klinowe 20sztuk, harem bojownika 1+3, krewetki(amano, RC)/ew. może jakieś stadko małych bocji.
Bocje raczej nie, nie przepadam jakoś po przyjrzeniu się.
Krewetki? Jeśli pasują to jak najbardziej na tak.
Wszystko ma mi podkreślać urodę Betta 😉
Krewetki pewnie, że pasuja Azja jak się patrzy 🙂 Polecam Fire Red lub większe Amano. Crystal Red są bardziej wrażliwe na warunki w akwarium.
Oj, Amano mi przypadły do gustu 😉
Crystal Red też ładne, ale wrażliwe na pierwsze akwarium to niebardzo.
Ile sztuk mniej więcej?
Z Crystalkami to jest zabawa, bo im bardziej biała tym więcej kosztuje.
Amano za to się nie rozmnażają. Fire Red za to się rozmnażają, przy sprzyjających warunkach można je sprzedawać lub wymieniać się (by wprowadzać nową pulę genetyczną).
Tylko nie rozmnażać!  🤣
Nie, bo potem mi zostaną jeszcze czy coś, a znajomych akwarystów nie mam.
to jeszcze obsadę roślin muszę skompletować...
No to Amano. Poszukaj czy ktoś z Twojego miasta na Allegro nie sprzedaje, domowe hodowle są lepsze i tańsze 🙂
Jeśli mam kiryski, któe totalnie nie interesują się czyszczeniem akwa to kogo jeszcze mogę dorzucić?
Pojawiły mi się nagle przedziwne glony takie kępy długich nitek wyglądało to dośc...ciekawie.
Wyczytałam, że na walkę z osadem glonów na roślinach dobre są właśnie otoski i krewetki. Moge je dorzucić przy kiryskach?
Kosiarki są jeszcze fajne na glony, ale wiesz co za dużo to nie zdrowo 😉
Kosiary zasuwają aż miło 😉

A ja z pytaniem o filtr. Bo filtruje, ale znudziło mi się wdmuchiwanie powietrza. Nie wiem co mu jest. Ma ktoś jakiś pomysł? Bo sprawny jest na bank - mogło go coś zapchać w miejscu, gdzie nie dociera się przy normalnym czyszczeniu?
Pierwsze pytanie jaki masz filtr?
Czarny 😁

A tak serio-lecę zobaczyć 😉

Edit.
FAN-mikro plus

3-50l, akwa 35l.
Górną część gdzie jest wylot powinnaś spokojnie zdjąć i wyciągnąć stamtąd wirnik.
JARA, filtr "naprawiony" od kilku dni... pominę milczeniem jego "awarię"  😡
No powiedz? Do kontaktu go nie podłączyłaś? ;D
Eee... bez przesady 😉

W czasie kiedy mnie nie było, rybkami zajmowała się kumpela. Raz czyściła filtr... i na koniec rurki doprowadzającej powietrze założyła zatyczkę, której ja nie zauważyłam :| (w poprzednim filtrze zatyczka była, ale miała po prostu dziurkę na boku...a ta zamykała na ślepo)
Odkopuję, dlatego bez edycji.

Co prawda fotki nie takie ładne jak te, które kiedyś wstawiała Hiacynta, ale pragnę przedstawić Emila 🙂 (przyczym Emil w zasadzie nazywa się Emil Leon Bazyl :hihi🙂

W życiu nie pomyślałabym, że zwierzątko wodne może tak sascynować i zajmować każdą wolą chwilę  😜 I tu pragnę przeprosić ninevet, która codziennie musi odczytać na gg relację z tego, że Emil jadł z ręki, podpłynął do mnie czy zastrzygł skrzelami  :kwiatek:
Dworcika Twój? 😉 Możesz do mnie pisać, chętnie posłucham ;p
Mój. Najmójszy ;] I najkochańszy. Chociaż podejrzany, bo dziś budował sobie schron atomowy pod swoim domostwem.
Zakupiłam dziś akwarium 57l  💃
Szukałam czegoś mniejszego, ale w sumie teraz po zamontowaniu wszystkiego cieszę się z wyboru.
Moja współlokatorka ma 2 złote rybki i trzyma je w maleńkim okrągłym akwarium bez żadnych roślinek ani filtra...  🤔wirek:
Nie mogłam na to patrzeć i myślę, że spodoba im się ich nowy domek 🙂
Czyli wracam do rybek po jakiś 14 latach przerwy  😀

Czy ktoś miał kiedyś złote rybki z neonkami? Zastanawiam się, czy by się dogadały czy zostaną pożarte  ❓
Co to jest złota rybka?
Podejrzewam, ze chodzi o welonkę? A welonki lubią chłodną wodę ok 19oC, neonki za to ciepłą ok 26oC
Ja miałam kiedyś welonki z neonkami i niestety złote rybki szybko rosną do troche większych rozmiarów niż neony, które z czasem robiły za przekąski. Ogólnie nie polecam takiego zestawienia no ale jak tam kto już chce 🙂 Lotnaa   57 l szybko zrobi się za małym zbiornikiem dla welonów.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się