Forum towarzyskie »

Akwarystyka, czyli Holendry, ryby i rybki

ślimaki helenki też są dobre 🙂

Marzena bocja siatkowana a wspaniała to duża różnica, wspaniałe rosną prawie 3 razy większe...
JARA, hehehe spoko nie zamierzam😀 ehh no to trudno, bede wyciagac drani! lipa tylko bo sie chowaja w korzeniu po roslinach i nie wszystkie widze... a któż to Gruby??:>
a któż to Gruby??:>
Gruby to mój kawaler 🙂😉

A u mnie lipa ;/ na nurzańcu mam dużo glonów(jakby czarny kurz-włoski) i nie wiem jak się tego pozbyć ;/
Coś takiego?
Mam podobny problem - na liściach roślin osiadaja brązowe glony takie jakby właśnie niteczkowate albo tworzące powłokę...
Daniela a jaki masz litraż akwarium i jakie światło: rodzaj świetlówki i moc?
Jara to coś takiego

Edit - przypomnę się, że mam akwa 112l oświetlenie 2x18W (w tym tyg najprawdopodobniej dochodzi kolejne 18W)
łatwo czy trudno schodzi? jak łatwo to wygląda na sinice, jak są przyczepione to zwykle nitki.
Mniej niebezpiecznie niz sinice ale trudniej sie pozbyć.
Mam 54litry i standardowa jedną świetlówke w pokrywie...zbiornik jest młody - 2 miesiące.
Schodzi łatwo, szybko obłazi liście na nowo  🙁 Mimo to rośliny rosną (mam nawóz wysypany) ryby żyją...
Jaką świetlówkę? Akwarystyczną, kompaktową (energooszczędną) czy żarówkę? O jakiej mocy ?
Mam na niej napisane tylko 15W pewnie akwarystyczna bo w zestawie w pokrywie. Wiem, że to za małe oświetlenie ale zastanawiam się jak mogę dodać do tej pokrywy drugą świetlówkę... Mam stara pokrywę od innego akwa i myslę, czy da się jakoś stamtąd wymontować świetlówke i dołożyć tu?
Gdzieś wyczytałam, że to glony u mnei to krasnorosty typowe dla młodych zbiorników z nieustabilizowaną woda. Przymierzam się do tetsów wody ale są dośc drogie i zastanawiam sie jakie parametry sa najwazniejsze do zmierzenia?
A ja z kolei czytałem, że te moje to są jakieś "ciemne brody", które można zlikwidować poprzez większe podmiany, podawanie CO2 oraz lepsze odmulanie itp.
Mam na niej napisane tylko 15W pewnie akwarystyczna bo w zestawie w pokrywie. Wiem, że to za małe oświetlenie ale zastanawiam się jak mogę dodać do tej pokrywy drugą świetlówkę... Mam stara pokrywę od innego akwa i myslę, czy da się jakoś stamtąd wymontować świetlówke i dołożyć tu?
Gdzieś wyczytałam, że to glony u mnei to krasnorosty typowe dla młodych zbiorników z nieustabilizowaną woda. Przymierzam się do tetsów wody ale są dośc drogie i zastanawiam sie jakie parametry sa najwazniejsze do zmierzenia?

Powinnaś mieć minimum 27wattową świetlówkę.
Jak dla mnie te glony to okrzemki, które pojawiają się jak jest za mało światła. A krasnorosty to są te ze zdjęcia powyżej, one pojawiają się jak są za rzadkie podmiany wody.
Podmiany powiadasz...ja robię raz w tyg podmianę wiadrem 20 litrowym. To za mało?
Dziś z bólem serca przyciąłem prawie do połowy 90% nurzańców i wygląda...łyso
Podmiany robię co tydzień.
Eh to mam problem z oswietleniem bo nie ma gdzie wpakować drugiej świetlówki  😵
Dziś już śmiga kolejna świetlówka 18W dodana do mojej pokrywy  🏇
Podmiany robię co tydzień.
Eh to mam problem z oswietleniem bo nie ma gdzie wpakować drugiej świetlówki  😵

Poszukaj w necie jak dołożyć drugą świetlówkę do pokrywy. Jest tego pełno.
Szukałam ale niestety po przeanalizowaniu budowy mojej pokrywy doszłam do wniosku, że nie da się dolożyć, ponieważ w miejscu karmników ma ona wybrzuszenia 🙁
Widziałam ostatnio na allegro gotwą pokrywę z 2 świetlówkami ale 5 cm za długa na moje akwa...
A mocniejszej świetlówki nie możesz tam wsadzić ?
Ooo na to nie wpadłam  😡 Ale mogę tak zupełnie bezpiecznie wykręcic obecną i wsadzić mocniejszą? Nie będzie żadnego przeciążenia napięcia itd?
Nie 🙂😉
JARA czyli do dławika 2x18W można bez problemu podpiąć dwie świetlówki 2x24W?
Mam na wydanie gupiki swojej hodowli. Większość to samiczki, ale jestem pewna, ze kilka samczyków będzie. Gupiczki dopiero wybarwiają się. Około 15 szt. Prosze modów o niekasowanie tego postu 😉
JARA czyli do dławika 2x18W można bez problemu podpiąć dwie świetlówki 2x24W?
Spróbuj, jedyne co to może Ci rozmiarowo świetlówka nie pasować 😉
Od dłuższego czasu interesuję się akwarystyką. Nie mam warunków na własne, narazie 😉 ale to się kiedyś zmieni przecież.  😎

Szczególnie podoba mi się Azja, a bojowniki to kocham miłością nieśmiertelną chyba. Kiedyś, jeszcze bez żadnej wiedzy, zobaczywszy bojowniki w kubeczkach, stwierdziłam sama w sobie, że to okrucieństwo i jak będę dorosła to założę taaaaaaaaaakie duże akwarium z bojownikami.  😉 żeby rybki się nie męczyły w kulach i takich innych małych stworach  😀

Teraz już co nieco wiem, szukam różnych źródeł informacji, ale no właśnie...
Do książek tylko starych miałam dostęp - niby dobre, ale nie wszystkie są aktualne. Na forach (większości czytanych przez mnie) panuje taki chaos i przekrzykiwanie się tym, która obsada lepsza, że po chwili już nic do mnie nie dociera, bo jeden zaprzecza drugiemu, a ten drugi kłóci się z trzecim.  🤔
Lubię uporządkowaną wiedzę, jakie więc książki byście polecili początkującej akwarystce? Prócz tych dwóch wymienionych już - Hans Frey - "Akwarium Słodkowodne" i pani Diany Walstad "Rośliny w akwarium".

Zaznaczę może, że nie chcę mieć żadnej amatorszczyzny. Jak się do czegoś zabieram to zabieram się porządnie, a przygotowania do założenia akwarium potrwają jeszcze sporo 😉
Myślałam o czymś sporym, żeby się fajnie wszystko układało jak najbardziej naturalnie - "low-tech"? I ekologicznie. Co najmniej z 200l.
Podstawą byłby spory ogród roślin azjatyckich, z naturalnego środowiska Betta, jeszcze nie wiem co dokładnie, ale nie za duża różnorodność roślin bo bardzo tego nie lubię.
Znalazłam gdzieś taką obsadę, już jakiś czas temu i się zastanawiam czy to będzie dobre:
6 danio tęczowych
20 razbor klinowych
6 brzanek pięciopręgich
1 + 1 brzanek różowych
1 + 3 bojownika
A widziałam obiekcje co do jakichkolwiek brzanek z bojownikami a Betta być musi, nie ma innej opcji  😎
Z drugiej strony mi się to wydaje dużo coś... A jakby tak całkowicie ewentualne brzanki wyrzucić? Chociaż to będzie spore, 200l. Czekam na krzyki i rzucanie kamieniami  😎

Aha, i takie pytanko.
Nie mam żadnych hodowlanych ambicji jak chodzi o bojowniki czy całą resztę, one mają tylko "być" 😉 ; w jaki sposób mogę uniknąć ewentualnych młodych? Niezbyt wysoka temperatura? Oczywiście w granicach rozsądku, odpowiednia dla Betta i reszty towarzystwa.

Troszku się rozpisałam, mam nadzieję, że pomożecie 😉

edit. jeśli można.
http://www.allegro.pl/item900269165_rybnik_rzesa_wodna_zobacz_jaka_okazja.html
ktoś stosuje? wiem, że się pojawia jak jest azotu od groma.
U mnie rzęsa się nie utrzymała. A co do młodych bojownika w akwarium ogólnym ciężko Ci będzie o młode. Rozród to w akwarium tarliskowym o podwyższonej temperaturze itp.
No właśnie chodzi mi o to, żeby młodych nie było ;] jak zawsze wszystko muszę dookoła opisywać ^^
Jak nie chcesz młodych to nie polecam tych rybek. Mam 12 młodych w tym jedną samicę na wysypaniu, bo gruba jak beka.
I się pozbyć ich nie mogę....

Ostatnio stwierdziłam, ze  na wiosne robie renowację akwarium, zmieniam żwirek, sprzedaję gupiki i będę mieć tylko neonki ewentualnie jeszcze parkę czegoś, ale z nastawieniem na Holendrę. I może krewetki Red Cherry.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się