Centuria, bardziej chodziło mi o konkretne miesiące i konkretne środki w danych miesiącach, bo "co na co" to wiem 😉
chciałam ułożyć plan odrobaczeń dla Grubej, bo ciężarna i też nie wszystko mogę stosować.
Rudzik,_Gaga, a tak odnośnie - czy można zanieść kupę w pojemniczku do pierwszej lepszej przychodni wet? bo niestety ale sam dojazd weta to dla mnie stówa w plecy, więc wolałabym sama przetransportować kupę niż wołać weta zeby zabrał 😉
można samemu zanieść kupę, kupujesz ludzki pojemniczek w aptece (my kupowaliśmy pojemniczki na mocz bo większe) ładujesz świeżą kupę i zawozisz do przychodni, która ma laboratorium, wiem że u Nas nie wszystkie przychodnie wet przyjmowały kał do badania.
Rudzik jak jesteś "pacjentem" przychodni vet np. z psem czy kotem czy innym zwierzątkiem domowym, to można przez przychodnię zamówić wiele rzeczy, jest trochę taniej.
Grace u Nas to tak nie działa, chyba że uderzę do przychodni, do której chodzę z psami. Koński vet dolicza sobie koszt usługi, nawet jak pastę podaję sama. Jak stajnia zamawiała w jednym rzucie dla 20 koni to była zniżka, teraz stoję w małej przydomowej, więc nie mam co liczyć na rabat dla dwóch ogonów
Rudzik, stillgrey robi często zamówienia na tabletki (uderz do niej, bo zapomniałam z czym konkretnie) w bardzo dobrej cenie, ja korzystam jak koleżanki zamawiają, np ostatnio iwermektyna w cenie chyba 30 zł tubka. Jeśli u Ciebie nie można zamówić odrobaczenia w dobrej cenie od weta "psiego" to na pewno można u kogoś innego 😉
Rudzik własnie miałam na myśli przychodnię do której chodzisz z psami 😉 W mojej proszę dziewczyny z rejestracji, nawet wet nie jest angażowany, jeśli nie masz takich możliwości to faktycznie musisz szukać innej opcji.
jest w nim ujęte odrobaczanie 5 razy w roku, jednak czy mogę odrobaczać 3 razy w roku? I tu pojawia się pytanie : które odrobaczanie mogę "pominąć" , lub też jak zmodyfikować ten plan?
Stosował ktoś z Was już nową na naszym runku- Normectin Praziquantel Duo? Dziś dostałam i właśnie się do jej użycia przymierzam. Wcześniej moją 15 miesięczną klaczke odrobaczalam Equimaxem
Trochę czasu minęło, ale może autorka jeszcze tu zajrzy: to żadna nowość, jest identyczne w składzie do equimaxa, eqvalanu duo i pewnie jeszcze czegoś. Na substancje czynne trzeba patrzeć, a tu są iwermektyna z prazikwantelem.
A co do gzów: nasze konie nie miały na nogach ani jednego jajka do tej pory. Ciekawa jestem, czy się uda lato absolutnie bez gzów 🙂 Czynniki dwa, po pierwsze cała stajnia jest porządnie odrobaczana iwermektyną po sezonie "lataczy", a po drugie - nasze wychodzą w nocy, w dzień zwykle stoją w strzeżonej przez jaskółki stajni (chyba że jest chłodno). Te, które są na dworze w dzień albo całą dobę, mają pojedyncze jajka. Na pewno jest ich o wiele mniej niż pamiętam z innych stajni, mimo że koni dużo (ok. 40). Do tej pory o tym, że gzów może nie być, czytałam tylko bajki na amerykańskich stronkach. A jednak. Da się. Zachęcam do porządnego odrobaczania!
Czy lepiej odrobaczać przed czy po posiłku treściwym? Chyba, że u koni, jako że objętościowe jedzą cały czas, nie ma to znaczenia? Dawałam różnie, ciekawe jak lepiej?
Hej 😲 mam taki problem. może to miejsce jest nie odpowiednie ale nie mam pomysłu gdzie napisać. konie moje mimo systematycznego odrobaczania, drapią sie ocierają w różnych miejscach na łopatkach klatce piersiowej , zadzie. Czy jest jakis taki środek w proszku dla różnych zwierząt gospodarskich który zabija jakieś pasożyty których nie zwalcza invermektyna i grovermina ? Ktoś mi zasugerował, że to jakieś inne pasożyty pod skóra, chociaż skóra czysta bez ran. Łupiez to nie problem są kąpane 3 razy do roku i szorowane ostro 🙂
Hala124, skoro robiłaś badania w kierunku grzyba i pasożytów dlaczego chcesz to choróbsko zwalczać preparatem na pasożyty? 🤔 może to alergia (choćby na szampon po ostatnim myciu), może przebiałkowanie, może reakcja na owady, może lipcówka... na prawdę powodów może być "miliard pięćset"...
W niedziele przenosze sie do stajni, w ktorej w tym tygodniu konie zostały odrobaczone. W obecnej jeszcze sa przed. Stad moje pytanie. Kiedy najlepiej odrobaczyc? Jeśli ma to jakieś znaczenie to jak miałoby to być dzisiaj to dostałby pastę około 21 a w niedziele będzie jechał około 7 godzin. W boksie pewnie jest syf.
Mam pytanie, czy mając konia ok. 350 kg mam podać całą tubkę Equimaxu? Bo z tego co wiem, to jedno opakowanie jest do 600 kg i nie wiem czy jej nie zaszkodzi tak duży zapas. Tym bardziej, ze Eqimax używamy po raz pierwszy.