Forum konie »

odrobaczanie

U mojej bardzo silnie zarobaczonej po podaniu preparatu NIE BYŁO w kale robali (było za to sporo PRZED odrobaczeniem). Nie traktuj tego jak wyznacznika zarobaczenia, niestety nic Ci to nie powie 🙁
Ok, wolałam się zapytać.
Lepiej wiedzieć więcej niż nic  😉
Aha, odrobaczenie zadziałało, bo koń się poprawił (więcej energii, brzuch się uniósł - był obwisły - zniknęły biegunki i stany kolkowe). Miała tasiemca i co najmniej 2 rodzaje słupkowców. Widziałam za to po odrobaczeniu w kale (u innego konia - młodziak) glistę końską. Wielkie bydlę :-S
Czy to coś na zdjęciu to będzie słupkowiec mały??
Dea po jakim czasie koń Ci się poprawił??Pytam bo dałam swojemu młodemu , który chudy nie jest ale jest fit , ważący chyba ok 500kg  , całą tubę equimax'u 700kg. I jestem ciekawa czy  zrobi się z niego kluseczka czy dalej będzie  taki dopóki nie zakończy wzrostu i rozwoju.
Jakiś nicień na pewno 😉 ale nasze słupkowce małe były czerwone. Na słupkowce duzego chyba za mały, choć trudno powiedzieć bez skali. Poprawa w sensie kształtu brzucha, "podniesienia" się brzucha, przejścia biegunek była w ciągu kilku dni (do tygodnia), po ok. dwóch tygodniach było już lekko widać przybieranie na wadze.
Te białe pojawiły się 1 raz.Mierzyły od 2mm do  5mm czy  nawet ciut więcej.
Czerwone mieliśmy na wiosnę, ale się ich pozbyliśmy szybko.
Ile kosztuje equimax? 90zl?  🤔
Ja kupiłam od forumowiczki , która sprowadziła z Anglii za 71zł już z wysyłka do mnie .
W PL się nie opłaca kupować.
Ja ostatnio placilam 95zl.  😤
A myslalam ze placilam..
Pasta Equest Pramox jest dobra? Kupiłam dziś, wet polecał.
equimax u weta od małych zwierząt do lata płaciłam 60 zł. Teraz zdrożał i płaciłam ponad 70 ( 72-75)
czy u Was też jest zwyczaj trzymania koni w boksach przez kilka dni po odrobaczaniu?
szczerze mówiąc pierwszy raz się spotkalam z takim działaniem.
Gillian, u nas jest przyjęte że po wieczornym odrobaczaniu, konie następnego dnia stoją w boksach.
U nas po odrobaczaniu nie stoją w boksach. Mają czyszczone boksy do zera, a z padoków kupy są zbierane codziennie, niezależnie od odrobaczania.
tajnaa - equest to moksydektyna. Ja tego nie stosuję, ale dostałam tu już po głowie, że histerię sieję 😉 tylko powiem tak: nie przedawkowuj tego, daj dokładnie tyle ile napisane.

Gillian - ja się spotkałam, ale to ma sens tylko wtedy kiedy koniom się przez ten czas wybiera gówna z boksów, maja gruntowne sprzątanie po 2 dobach i idą na inny wybieg (bo przez ten czas mogą jeszcze siać jaja, więc nei można ich jeszcze puscić na czyste, a jak pójdą na brudne, to mogą się nażreć nowych robaczków). Boks łatwiej na bieżąco sprzątnąć niż latać za końmi po wybiegu z podbierakiem. Jak idą na to samo pastwisko (np u nas tak jest :-S) to IMHO nie ma to najmniejszego sensu. Za to obserwować, czy reakcji kolkowych nie ma, trzeba tak czy inaczej, gdziekolwiek są konie po odrobaczeniu.
Moja dostała prawie całą strzykawkę nie zeżarła chyba 1 cm z tego. Pasta, a raczej żel jest na 575 kg. Więc raczej nie przedawkowałam 🙂
Aż mi głupio pisać, no wstyd po prostu, ale... z przyczyn nie do końca zależnych ode mnie, nie mialam możliwości odrobaczenia konia w październiku pastą na gzy, a słyszałam, że podobno od listopada już na gzy nie można odrobaczać? Dlaczego? Czym mam teraz odrobaczyć konia? Głupio mi weta pytać, bo po prostu jestem sama wściekła na siebie, że nie mogłam odrobaczyc w terminie, tak jak powinnam... W tym roku u nas mało gzów było, koń był psikany na owady sprayem codziennie dosyc skutecznym i w sumie w poblizu swojego konia gza nie uświadczyłam, ale wiadomo, w stadzie były inne zwierzaki,  nie wszyscy właściciele psikali czy zdejmowali jajeczka ( ja może ze 2-3 razy zdjęłam jakies pojedyncze, tak to nie było). Proszę doradźcie, co mam teraz zrobić, bo już zaczęłam doła łapać, że mogłam koniowi zaszkodzć  🤔 🙁
fanelia
gza spokojnie możesz odrobaczyć teraz, a nawet do końca roku.
Ja odrobaczyłam jakoś na początku listopada i w kupach nie znalazłam ani jednej larwy :/,
czyli jak na nasze warunki ( w sensie rejonu Polski) to za wcześnie.
Zazwyczaj odrobaczałam na początku grudnia i zawsze znajdowałam super fajne
kolorowe elementy 🙂
Jeden źrebak mi tarł ogon, mimo systematycznego odrobaczania. Teraz powinnam odrobaczać go na koniec listopada, ale podałam mu w połowie miesiaca dawkę equimaxu, z planem, że w terminie znów będzie odrobaczony. Zrobić tak jak planowałam?
Moje odrobaczone equimaxem, wiadro robali mogłabym zebrać, ech, gzy, nicienie, glisty, tasiemce.
Przynajmniej wiem na co tyle pieniędzy wydalismy 😉
Btw... ile teraz kosztuje Equimax?
wawrek- w lecie kupowałam jeszcze po 60 zł, a na jesieni było już 75 zł. W hurtowni ponoć o tyle podrożało.
Dzięki, już wiem skąd brać w takim razie...
Czyli śmialo mogę Equi Maxem? Czy lepiej wybrać coś, co nie bije gzów na wszelki wypadek? Przepraszam za głupie pytania, ale nie chce pogorszyć sytuacji
fanelia oczywiście możesz Equimax użyć, bo warto przed zimą pozbyć się popastwiskowych tasiemek również (ewentualnych)
Hm dziewczyny a znacie jakieś dobre  pasty zapobiegające zarobaczeniu (np worm stop)  Bo mi sie wydaje że to tylko strata kasy ... ?
Witam,wczoraj kupiliśmy klacz ,żrebną na styczeń,w kondycji tragicznej,pytaliśmy weta o odrobaczenie i kazał sie wstrzymać do porodu.Wiem, że nie była odrobaczana wcale od dłuższego czasu, no i mam dylemat ,bo wiem ,że są pasty dla żrebnych,tylko nie pisze jak długo przed porodem można stosować.Może coś doradzicie?Czy skonsultować się z innym wetem?W srodę mam umówionego zębologa to moge popytać.Chciałabym ,żeby przez te 1,5 miesiąca u nas doszła do siebie chociaż trochę,a bez odrobaczenia może to być trudne.Może jakieś wasze doświadczenie w tym temacie?Z góry dziekuję.
montana, skąd aż takie zarobaczenie?
Z pastwiska 🙂 wielkostadowego, wielopokoleniowego i wyjątkowo mokrego, obfitego w naturalne wodopoje w tym roku.
To znaczy to w zasadzie normalne, odrobaczam co najmniej 3 razy w roku i zawsze się dużo wysypuje, teraz po Equimaxie więcej o tasiemca.
Warto może dodać, że konie wyglądają normalnie, a po odrobaczeniu nie było żadnych objawów kolkowych. Tyle znalazłam robali, bo chyba lubie pogrzebac w odchodach, heh. Warto mieć na uwadze, że nawet jeśli po koniu tak bardzo nie widać, to może miec bogate "życie wewnętrzne", zwłaszcza jeśli jest to koń młody, tak do 3 roku życia. 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się