Forum towarzyskie »

kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić

hmm, nie wiem ja miałam biopsję szpiku (aspiracyjna?) i trepanobiopsje z talerza biodrowego. Na żywca, znaczy skóra tylko sprayem znieczulona a reszta nawet bez głupiego jasia. Bolało, ale do przeżycia, uczucie porównywalne do tego jakby Ci korkociągniem się wwiercali.
Ale jeśli jest guz to pewni robią to inaczej, nie rozmawiałaś z lekarzem jak to ma wyglądać?

E: literówka
Jeszcze nie, wczoraj zadzwonil do mnie onkolog i powiedzial, ze po konsultacji z innym lekarzem doszedl do wniosku, ze biopsja jest konieczna. Kazal mi sie zapisac w centrum onkologii i po tym mam sie z nim skontaktowac. Ale, ze strasznie boje sie bolu, wolalam sie wczesniej dowiedziec, czy to boli 🙁
Nie wiem jaką metoda robi się tego typu biopsję, ja miałam badany szpik a to co innego. Może inni mają jakies doświadczenia w tym temacie i napiszą.
W sumie to nic mi nie dolega, ale zastanawiam się dlaczego siedząc kilka minut po turecku, bądź po jeździe konnej czy ogólnie po pozycji z rozłożonymi, rozchylonymi udami mam później problem z powrotem do normalnego ustawienia nóg, nie mogę stanąć na prawą mogę, ogromny ból w okolicy krzyż-uda, szczególnie z prawej strony. Ruszam się jak paralityk. Wy też tak macie?
Tajnaa- Wiem chyba o co Ci chodzi. Miewam tak czasem (rzadko) ale nie koniecznie jeśli chodzi o siad po turecku.
U mnie to ból z lewej strony kości krzyżowej idący od kręgosłupa w bok i w dół.
Myślę, że podczas specyficznego ułożenia ciała (jak np. siedzenie po turecku) zwiększa się może jakiś ucisk na nerw- moje gdybanie 😉
U mnie zwykle pojawia się taka bolesność po przeciążeniu kregosłupa lędźwiowego (dźwiganie, podniesienie czegoś w pozycji pochylonej itd.).
Ja dużo siedzę po turecku (z laptopem na udach) i przez to czuję dyskomfort w kolanach.
czyli Starość K** Starość 😀
Co moze byc przyczyna naglego problemu z regeneracja po wysilku (wysilek standardowy, cyklicznie powtarzany), typu utrzymujace sie zmeczenie, bole miesni itp - zupelnie nieadekwatne do podjetego wysilku. Plus problem z samym wysilkiem (trasa przebiegana dotad bez najmniejszego problemu wymagala 3-4 zatrzyman na odpoczynek). Plus ogolne rozbicie i zle samopoczucie. Brak objawow swiadczacych o jakiejs infekcji badz innej domniemanej przyczynie. Dodam, ze chodzi o zdrowego, aktywnego fizycznie faceta.
Zapytam i tutaj, bo jednak więcej osób tu zagląda....

Czy ktoś z was miał robioną artroskopię kolana z plastyką więzadeł/ ścięgien?
W lipcu czeka mnie ten zabieg i trochę już zaczynam panikować (chociaż z drugiej strony cieszę się jak szalona z myslą o szpilkach hihi po całkowitym wyzdrowieniu). Jak to to wygląda i ile czasu potrzebuje na zagojenie i wrócenie do formy?
Za wszelkie info będę wdzięczna.
Pomocy, medycznooblatani...sucha, chorobliwie sucha skora, zima bardziej latem mniej, cora Marciocha, lat niecale 6. Powody??
Notarialna,  mialam jedynie 3 artroskopie ale połączone z uzupelnieniem ubytków łękotki (nie pamietam dokladnie), narkoza zupelna, niestety mi doszly inne kłopoty, bo mialam ortezę. ale ogólnie po pierwszej byłam okolo miesiaca na rehabilitacjach, potem juz ok.

potrzebuję kontaktu do neurologa. dobrego neurologa. znacie jakiegos speca od napadów padaczkowych? 🙁
moja bezsenność się uspokoiła i chyba miała naprawde związek z ciężkim okresem i nie poukładanymi sprawami...
:kwiatek:
Notarialna,  mialam jedynie 3 artroskopie ale połączone z uzupelnieniem ubytków łękotki (nie pamietam dokladnie), narkoza zupelna, niestety mi doszly inne kłopoty, bo mialam ortezę. ale ogólnie po pierwszej byłam okolo miesiaca na rehabilitacjach, potem juz ok.

potrzebuję kontaktu do neurologa. dobrego neurologa. znacie jakiegos speca od napadów padaczkowych? 🙁

Znam neurologa specjaliste od epi ale w Warszawie. Nie wiem czy to pasuje
aszhar,  mogę i pojechać do Warszawy. byleby to był wreszcie spec, bo u kilku pomniejszych byliśmy i nic nie wykryli, a ataki są coraz gorsze i juz wystepują zaniki pamięci po wydarzeniu.
sama sobie padaczke zdiagnozowalas?
katija pomniejsi nie wykryli, ale jak ma sie fakultety z kilkunastu roznych dziedzin, to mozna samemu sie diagnozowac.
katija pomniejsi nie wykryli, ale jak ma sie fakultety z kilkunastu roznych dziedzin, to mozna samemu sie diagnozowac.

Z kilkunastu? No proszę! Brawo!
ale moze nie wykryli, bo nic nie ma?
a jedyne na co cierpi Isabell to hipochondria badz daleko posuniete bajkopisarstwo?
a jedyne na co cierpi Isabell to hipochondria badz daleko posuniete bajkopisarstwo?

Oby tak było. Epilepsja to poważna sprawa.  🙁
Z obserwacji - sensowny oddział neurologiczny ma warszawski szpital im. Orłowskiego. Zajmują się epilepsją. Jak tam leżałam, to widziałam ludzi, którzy przyjeżdżali się diagnozować nie tylko z małych miast, ale i np. z Poznania. Czyli chyba mają renomę.

http://www.szpital-orlowskiego.pl/oddzial-kliniczny-neurologii-i-epileptologii.html

Nie zapomnę chyba nigdy kobiety, którą leczono od 30 lat na padaczkę. Której nie miała, jak się okazało. Co leki napsuły, to jej. I co inne nieleczone problemy nabruździły...

oraz mitomania?
ale tym to nie neurolog sie zajmuje 😎
Moze te 'napady' to po prostu nerwica? Trzęsące się ręce można mylnie pomylić z padaczką  😎

Nikt naprawdę nikt więcej nie miał artroskopii?
Mam problem, ostatnio zauważyłam u swojego narzeczonego pewnego rodzaju "wysypkę". Myślałam, że znowu go wysypało po mleku/jogurcie etc., bo ma alergię na mleko i wyroby mleczne, ale tamtego dnia nie ruszył nic, co zawierało by chociaż śladowe ilości mleka itp. Po za tym, jak bierze go "atak alergii" to robią mu się różowe plamy na twarzy, nic więcej.
Wysypkę ma na łopatkach i w okolicach "nerek". Nie stosuje żadnych maści/balsamów, nie zażywa leków, czasami go to swędzi. Jest mega czyściochem, ale używa cały czas tych samych kosmetyków, nie zmieniał proszku. Mam go namówić na wizytę u dermatologa, czy niech sobie czymś to smaruje ... ? Pierwszy raz coś takiego się u niego pojawiło i nie bardzo wiem, jak mam na to reagować, bo on sam to zbagatelizował i skomentował słowami "samo przejdzie". W pierwszej chwili myślałam, że to jakaś ospa, ale sama po sobie pamiętam, że nie tak się ona objawia, więc odpada 🤔 Szukałam w internecie i wyczytałam, że to może być półpasiec, ale zgadza się tylko ta wysypka. A do lekarza raczej nie prędko uda mi się go zaciągnąć ... :/

Nikt naprawdę nikt więcej nie miał artroskopii?

Polecam http://www.artromedical.pl/ dr. Malinowski, ciezko dostac sie do niego, ale warto. No i blisko, bo w Belchatowie. Moj maz mial wykonywany przez niego zabieg w prywatnym szpitalu w Tarnowskich Gorach. Teraz smiga na nartach i uprawia inne sporty, bez zadnych dolegliwosci.
FirstLight, zabieg będe miała robiony u prof. Syndera. Robił mi pierwsze kolano i po 13 latach nadal działa jak powinno działać po naprawieniu 🙂
Z obserwacji - sensowny oddział neurologiczny ma warszawski szpital im. Orłowskiego. Zajmują się epilepsją. Jak tam leżałam, to widziałam ludzi, którzy przyjeżdżali się diagnozować nie tylko z małych miast, ale i np. z Poznania. Czyli chyba mają renomę.

http://www.szpital-orlowskiego.pl/oddzial-kliniczny-neurologii-i-epileptologii.html

Nie zapomnę chyba nigdy kobiety, którą leczono od 30 lat na padaczkę. Której nie miała, jak się okazało. Co leki napsuły, to jej. I co inne nieleczone problemy nabruździły...

mąż ma napady co 2-3 lata, w poniedziałek miał ostatni atak, skonczyło sie na naderwanym mięsniu (przytrzymał go pracownik) pogryzionym języku i podbitym oku. po ataku był bardzo mało świadomy, po godzinie snu nie pamiętał,ze wstawał (urwało mu okolo 4 godzin), po kilku godzinach snu pamiętał wszystko oprócz okolo pół godziny przed atakiem i doprowadzenia do łózka juz po ataku. badania miał robione po pierwszym ataku, w wieku około 12 lat, nie pamietam nazwy badan konkretnych, on też nie. nie wykryły typowych zmian padaczkowych. napady zaczynają się od "latania" głowy, nastepnie skurcze obejmują całe ciało. niestety kazdy atak trwa dłużej, początkowe trwały w okolicach minuty-dwóch, ten trwał prawie 10 minut.

mam w pamięci częste złe diagnozy, i chcę ich uniknąć, dlatego chcę uderzac od razu do specjalisty. chciałabym mocno wykluczyc epilepsję, choć niestety to nie są trzęsące się ręce.
dzięki wielkie za kontakt :kwiatek:
Pomocy, medycznooblatani...sucha, chorobliwie sucha skora, zima bardziej latem mniej, cora Marciocha, lat niecale 6. Powody??

Atopowe zapalenie skóry? Dobrze natłuszczać kremami, ponoć nadal stosują kąpiel z krochmalem. No i nie dawać się moczyć w wodzie!! im krótsza kąpiel tym lepsza.
Pilne! Miałam jutro oddać krew i mocz do badania, mocz podpobno mam 'oddać' na czczo po nocy, ale właśnie dostałam okres, który miałam dostać za 2 dni 👿 Jest opcja, żebym jednak mogła te badania zrobić? Potrzebuję je na wizytę w przychodni sportowej, bo potem nie zdąże 🙁
Lov, a nie zrobią Ci bez moczu? U mnie zawsze tylko krew+ekg
rtk, no właśnie nie wiem, muszę tam zadzwonić. A EKG muszę też sobie sama zrobić? Ogólnie do państwojej przychodni sportowej nie mgoę się dodzwonić od 2 tygodni, w jednej mieli mi tydzień temu oddzwonić z terminem, i kurde dostaję szału powpoli..
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się