Forum towarzyskie »

Wszystko do twarzy-czyli pudry,kremy etc.

equi.dream ja z Ziają miałam podobnie tylko, że mnie uczulił ten zwykły oliwkowy krem. Do kosmetyków Ziajii też się więc zraziłam.Dodam, że moja twarz nie jest jakoś szczególnie podatna na uczulenia, a po tym miałam niezła wysypkę i rumień.
I tak z innej beczki - zaczęłam się bawić w OCM i jeszcze średnio orientuję się z olejach - który dla kogo, który jakie ma właściwości. Może jakaś dobra duszyczka podpowie mi, który olej sprawdziłby się na skórze raczej normalnej (czasem suchej) i z tendencją do zapychania ?🙂 z góry dzięki za odpowiedź :kwiatek:
Ja z Ziaji lubię tylko oliwkowe masło do ciała i 'czarną serię'. Do twarzy mieli tylko jeden super krem z serii kokosowej , który kochalam nad życie, nazywał się jakoś 'krem na trudną pogodę' ale wycofali 👿 ostatnio próbowałam micela oliwkowego, tak mnie pozapychał, że nie mam pytań..
vodka, słonecznikowy najlepiej 🙂 Tani, łatwo dostępny i nie zapycha
Znalazłam coś takiego:
CERA SUCHA, DOJRZAŁA, WRAŻLIWA:
olej migdałowy,
oliwa z oliwek,
olej z pestek winogron,
olej z pestek wiśni,
olej z rokitnika,
skwalan z oliwy z oliwek,
olej avocado,
olej z nasion malin,
olej z nasion truskawki,
olej z ogórecznika lekarskiego,
olej arganowy,
olej z orzechów laskowych,
olej z owoców róży,
olej z pestek granatu,
olej z pestek moreli,
olej ze słodkich migdałów.

CERA NORMALNA:

olej avocado,
olej z owoców róży,
olej z pestek granatu,
olej z pestek moreli,
olej ze słodkich migdałów,
olej jojoba,
olej ze słodkich migdałów.

CERA TŁUSTA:

olej z orzechów włoskich, cedrowych,
olej jojoba,
olej lniany,
olej sezamowy,
olej z pestek brzoskwini,
olej z pestek dyni,
olej sojowy,
olej z konopii,
olej ryżowy.

CERA NACZYNKOWA:
olej z ogórecznika,
olej z pestek, liści winogron,
olej ryżowy,
olej jojoba.
olej sezamowy,
olej słonecznikowy,
olej ze słodkich migdałów,
olej z zarodków pszenicy.

CERA TRĄDZIKOWA:
olej tamanu (jako dodatek),
olej lniany,
olej sezamowy,
olej z czarnuszki siewnej,
olej z krokosza barwierskiego.

z http://cudownediety.blogspot.com/2012/03/ocm-oczyszczanie-twarzy-olejami-czesc-1.html

Ja też próbuję OCM. Jak na razie zaczęły robić mi się krostki w dziwnych miejscach, nie wiem czy odpuścić, czy przeczekać - może to oczyszczenie, o którym wszyscy mówią?
Sisisa, albo właśnie zmienić olej 😉
cavaletti, no właśnie... Teraz używam ryżowego, do tej pory to myłam tak twarz hmm ze 4 razy, a słonecznikowy to może być zwykły jak do smażenia?
Słyszałam, że sezamowy do naczynkowej się nie nadaje, bo ma właściwości rozgrzewające a w spisie jest 🤔
Scottie, polecasz jakieś szminki prócz tych wyżej? muszę kupić na prezent czerwoną szminkę, a totalnie się nie znam, które są fajne, trwałe i warte kupienia, a jak już jest 40% to mogę się szarpnąć na jakąś lepsza😉
vodka ja do ciała też lubię, ale do twarzy unikam jak ognia, nie ważne czy to tonik czy krem. Zresztą powodem mojej największej w dziejach reakcji alergicznej był tonik aloesowy.
Ja ze szminek polecam Max Factor Colour Elixir, pielęgnuje usta i długo się utrzymuje baz mazania wszystkiego wokół
Dziewczyny, potrzebuję jakiś dobry rozświetlacz, bronzer i korektor dobrze kryjący.
Wszystko w cenie do 20 zł. Polecicie mi coś?  :kwiatek:

Mam możliwość kupowania w Anglii, więc stamtąd też jak najbardziej może coś być.
Pialotta ja korektor polecam z Inglota w słoiczku, tylko że ja mam skórę suchą/normalną a on jest taki dość tłusty. Mają też wersję do skóry tłustej. Ja mam już chyba 3 słoiczek i jestem zadowolona - jest wydajny, fajnie kryje, a że ja z tych bladolicych (biorę więc jasne odcienie) to świetnie nadaje się też pod oczy 🙂
cavaletti dzięki bardzo :kwiatek: właśnie, jaki słonecznikowy ? taki ze sklepu spożywczego się nada? Ja używałam z kiełków pszenicy bo miałam i niby okej, fajne oczyszczenie, ale zaczęły się pojawiać podskórne w miejscach, w których nigdy nic nie miałam np. na policzkach. Nie wiem czy to efekt oczyszczania czy właśnie złego oleju.
Sigma- ja wszystkie szminki błyskawicznie zjadam/zlizuję, dlatego kupuje takie, które w połowie zjedzone nie będą wyglądały obciachowo i tu Rimmel mi się sprawdza i jest tani. Jednak czerwona (170 Alarm) znika z ust koszmarnie... Innych szminek nie kupuję.
Jeśli chodzi o trwałe pomadki koloryzujące (i przy okazji odżywiające), to polecam Revlon Just Bitten Kissable, ale niestety szaf revlonu nie ma w rossmanie 🙁 kosztują ok 50 zl, ale są mega trwałe, a kolor można stopniować. No i pięknie pachną miętą 🙂 Koniecznie zobaczcie ich recenzje na youtube!

Pialotta- każdy kosmetyk ma być do 20 zl? Jesli tak, to:
-rozswietlacz: cien do powiek Essence 'cappucino, please!' za 6-7zl, daje efekt tafli, ma chlodny odcien (srebrny),
-bronzer: W7 'honolulu', do kupienia na allegro 14zl + przesyłka, w Anglii chyba mozna go kupic stacjonarnie. Moj hit wsrod bronzerów!
- korektor: w płynie mineralny Bell Anti- ageing (teoretycznie jest pod oczy, ale ja używam na cała twarz), za 13zl w drogeriach i tyle samo na allegro LUB Camouflage Catrice (w kremie) za 13zl.
Czy da się w jakiś sposób makijazem ukryc asymetrię oczu?
Pomocy! Mam jakąś masakrę twarzową ! Pełno małych krostek, bolących wokół ust. Nigdy chyba tak nie miałam, jedna na drugiej. Nie miewam takich problemów z twarzą🙁 Macie może pomysł co to może być i jak z tym walczyć ? póki co Davercin i maść cynkowa w ruchu, ale chyba niewiele to daje.
ja polceam octanisept. Ja miałam wokół ust swego czasu wysyp i w ten sposób schodzi błyskawicznie.
Ja Octaniseptem psikałam mój poparzony nos, raz dwa bąble zeszły 🙂
Nie wiem co się dzieje i trochę mnie to przeraża!
Na mojej zawsze gładkiej buzi co i raz pojawiają się jakieś niespodzianki.
Byłam świadoma, że odstawiają antykoncepcję będą atrakcje na buzi, ale nie sądziłam że aż tak.
Myję twarz mydłem siarkowym, mam osobny ręcznik do twarzy, używam kosmetyków mineralnych a i tak mnie sypie.
Pojawiają się też brzydkie zaskórniki przy nosie i brodzie.
Co mam z tym zrobić?
ash u mnie niestety to samo, a tabletek nie odstawiałam. Też nie wiem co się dzieje. Dostałam od dermatologa receptę na jakąś maść. Trochę pomaga, ale szału nie robi. 🙁
ash, ja mam to samo, jakiś sajgon. A odstawiłam dobre 1,5 roku temu :/
ash, może to mydło siarkowe jest dla Ciebie za ostre? Zaczęłaś nim myć jak już Cię wysypało, czy przed? Generalnie mydła mają inne pH niż skóra twarzy i powinno się ich używać tylko do mycia dłoni (chociaż moja siostra od wielu lat myje twarz mydłem, ma łojotokowe zapalenie skóry i twarz wygląda super, więc też dużo zależy od skóry). Ja lata temu myłam tym mydłem klatkę/plecy, ale nie zauważyłam innego działania- oprócz mycia 😉

To ropne, drobne pryszcze, czy podskórne gule? W jakim miejscu występują najczęściej? Skóra zaczęła Ci się bardziej przetłuszczać (-bo może to jest powód powstawania zaskórników)?

Na Twoim miejscu i tak wybrałabym się do dermatologa. I zaprzyjaźniła z kosmetyczką i mikrodermabrazją.
dzięki dziewczyny ! póki co wygląda jakby się trochę uspokajało, ale jak tylko coś mi wyskoczy pobiegnę do apteki po to cudo 🙂
ten oscinosept to jest jakis psikacz odkażający tak? drogie to to? psikacie na coś np patyczek i na pryszcza tak?
ash, a może właśnie minerały anabelle (bo jeśli dobrze pamietam to ich używasz) Ja miałam to samo, najpierw byłam z anabelle zadowolona bardzo bardz,o ale po pewnym czasie coś się zaczęło psuć, odstawiłam anabelle, wróciłam do Lumiere i jest dużo lepiej.
szalonakobyła, drogie, mała buteleczka ponad 20zł (przynajmniej u mnie w regionie). Ale diablo skuteczne, środek z gatunku tych magicznych 🙂
Na mnie, na każdą krostę, strupa, a szczególnie magicznie na rozdrapanego syfa działa maść Lorinden A. Na noc cienka warstwa i skóra czysta, lub z malutkim śladem, po 2-3 dniach zero. Niestety nie mam możliwości kupienia tego, bo w Niemczech jestem, ale polecam 😀 A czy istnieje coś takiego, jak ekstra mocno nawilżający błyszczyk? Taki z pędzelkiem, czy tam gąbeczką? Nie chodzi mi o zwykle, co by się tylko usta błyszczały, ale o taki maksymalnie nawilżający? Chętnie bez koloru 🙂
JARA, ble! My to mamy szczęście!
Scottie, mydła zaczęłam używać jak już zaczęło mnie sypać. Nie jest lepiej - jest tak samo a momentami gorzej.
Mikrodermabrazję robię zawsze kilka razy w okresie jesienno-zimowym. Teraz już się nie robi bo słoneczko. Będę musiała chyba się umówić na oxybrazję.
Twarz trochę mi się przetłuszcza, czego wcześniej nie zauważyłam. Najczęściej pojawiają się podskórne bolące wypryski na brodzie  🙁
szlachta, hmmm...może faktycznie.  Odstawię minerały annabell na jakiś czas. Zobaczymy.

dodzilla- jak jesteś w Niemczech, to polecam pomadkę z Alverde (dostępna w DMach) Wanilia i Mandarynka. Super nawilża, mega wydajna, a jak pięknie pachnie! Bezbarwna, ale ładnie nabłyszcza usta.
ash - jak jesteś minerałowa, to spróbuj myć częściej pędzel, albo kup psiakacz do odkażania pędzli.
Dzięki Gillian. Drogie dziadostwo ale może pomoże...
Poleci mi ktoś coś na zmarszczki mimiczne? W okolicy oczu szczególnie. Mam 23 zaledwie i zmarszczki jak moja mama :/ Wiem, że ich nie zlikwiduje, ale chociaż odrobinę żeby je spłycić i zapobiec nowym. Przez ostatni rok mocno mi poleciała skóra twarzy pod względem zmarszczek. Mimo że nawilżam, dokarmiam, peelinguje.
Więc chyba czas coś mocniejszego użyć. Najlepiej dostępnego w rossmanie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się