Mam ten sam problem, z tym że jak się bardzo postaram udaje mi się zamaskować cienie i wtedy nikt nie pyta czy jestem chora 😉 Może musisz poszukać dobrego korektora? Pod oczy szukaj różowego i żółtego.W sephorze jest taka fajna paletka 4 korektorów, dla mnie idealna.
Poza tym z moich doświadczeń wynika:
Beta karoten w tabletkach (wszytkie bellisy, beta bronzy itp.) nie zaszkodzi, ale gwarancji że pomoże nie ma. Ja po przepisowych dawkach nie zauważyłam żadnych zmian (brałam po wakacjach w Chorwacji, po 2 tygodniach wyglądałam jakbym nigdzie nie wyjeżdżała)
Na podtrzymanie/utrwalenie opalenizny najlepsze jest opalanie :p
Samoopalcz daje ładne efekty (martynakoniki, czemu odradzasz?) ale jest dość upierdliwy w użyciu, mimo to wole samoopalacz niż jakieś kremy (
w tym stylu)
dlatego głównie, że skutecznie utrudniają one utrzymanie ładnej, gladkiej cery :p Poza tym pamiętaj, że to też samoopalacz ze wszystkimi jego wadami, a gorszym efektem 😉
Najlepsze efekty - najbardziej naturalne niestety daje solarium i tu musisz sama wyczuć jak używać - ja chodzę 'od wielkiego dzwonu', ale od razu na 8 minut, wychodzę lekko rumiana, ale to z gorąca 😉 a na drugi dzień wyłazi już delikatna opalenizna. Poza tym kwestia jeszcze na jakie lapmy idziesz - bo jedne 8minut nie równe drugiemu.