Forum konie »

magnetoterapia

Dokładnie, tak jak Karla napisała - nie najpiękniejsze z wyglądu ale z działania super. Ja bardzo lubię tą podkładkę.
Ma ktoś może ochraniacze magnetyczne Premier Equine? Jakieś opinie? 🙂
Szukam ochraniaczy na stawy skokowe do jazdy i znaleźć nie mogę. Jest coś takiego w ogóle?
hufeisen, dla klusakow chyba. ale skoro szukasz do jazdy to pytaj w ochraniaczach, a nie magnesach 😉
hufeisen, obawiam się że może i uda ci się kupić ale na 99% będą zsuwać ci się w czasie jazdy, widziałam i testowałam kilka, żaden się nie sprawdzał 🙁 ja uważam że jeśli masz problemy ze stawami skokowymi starczy je rozgrzać przed ruchem, nie lepiej zainwestować w jakieś stajenne? koń w boksie mniej się rusza, spędza w nim najwięcej czasu więc i potrzebniejsze są  🙂

co prawda co do skuteczności nie będę się wypowiadać, bo mój koń nie ma problemów, ale mam w szafie na wszelki wypadek, co by móc zadziałać szybko 😉

i chciałam przekazać ukłony na rzecz Veredusów magnetik stable boots Evo, nowszej generacji, mój koń używa codziennie od sierpnia. Po praniu wygląda jak nowe. I działają świetnie. Polecam z czystym sumieniem. REWELACJA!
Ja również jestem jak najbardziej za magnetikami veredusa. Koń stał w nich całą noc, rano nie wychodził z boksu, po zdjęciu magnetików zadnie nogi nie były spuchnięte (a zawsze ma małe opoje na tyłach po nocy). Poza tym nie jest kulawy, staw się 'nie odzywa' póki co, więc jest super 🙂
do mnie szczególnie przemawia w Veredusowych Evo bootach, pasek odciążający staw pęcinowy, w nowym modelu jeszcze to ulepszyli-> pasek jest elastyczny rewela!

używał ktoś może derek magnetycznych i chciałby napisać małe "ABC" stosowania, plusów i minusów?
Precelek wiem, że w Świętochowie przyjeżdżał wet z derkami magnetycznymi- zapytaj archeo bo jej brat korzystał z tych sesji z koniem z problematycznymi plecami
Czy coś się stanie jeśli magnetiki założę na lekko wilgotną nogę?  😡
Czy są jakieś ochraniacze magnetyczne na tylne nogi, które obejmowałyby również stawy skokowe (tak jak np. jest w transporterach)?
są Torpola
maxowa Naprawdę? Wchodziłam na ich stronę i były tylko takie standardowe. Jak rozumiem, wysokie tyły są po prostu na zamówienie?
ashtray, ja codziennie zakladam na wilgotna, bo myje nogi po sprowadzeniu z padoku. moim zdaniem nic sie nie dzieje.
Edytka - tak, ale szybko realizują, nie brałam ich, ale pytałam o nie dla innej osoby i właśnie takie są.
katija dziękuję  :kwiatek:
no my mamy od niedawna taką derkę magnetyczną kupioną w Stanach, tu drzemeczka 25 latki 😉
Karmelita u mnie w stajni kilka osób ma magnetiki Premier Equine. Z tego co mówią, są z nich b. zadowoleni. Mi osobiście z samego macania podobają się bardziej niż te Veredusa. Mają większe magnesy i są mocniejsze.
ooo super, dziękuję za pomoc  :kwiatek:
Właśnie też słyszałam, że mają duże magnesy, do tego stopnia, że po trzymaniu ochraniaczy na nodze koło 2-3h noga pod nimi jest ciepła/lekko spocona. A to by znaczyło, że faktycznie działają ;-)
Bo przy Veredusach pozostaje chyba tylko wiara w to, że tak jest 😉
ooo super, dziękuję za pomoc  :kwiatek:
Właśnie też słyszałam, że mają duże magnesy, do tego stopnia, że po trzymaniu ochraniaczy na nodze koło 2-3h noga pod nimi jest ciepła/lekko spocona. A to by znaczyło, że faktycznie działają ;-)

albo że są wykonane z nie oddychającego materiału 😉
sama regularnie poddaję się terapii elektromagnetycznej i nie jestem po takim zabiegu ani spocona ani nawet rozgrzana.
Magnesy nie grzeją!
Też mi się wydaje, że spocona noga pod ochraniaczem u konia stojącego, to jednak nic dobrego, a słabo 'oddychający' materiał. Veredusy mam kilka lat i naprawdę działają. Robiłam zresztą ostatnio test i przez kilka dni nie zakładałam magnetików- Skarego zwyrodnieniowy staw się idealnie odzywał 🙄 Po założeniu na nowo magnetików, po jakimś czasie problem ustał. Noga pod ocharniaczem jest ciepła, nie spocona.
A czy wielkość magnesu=większa moc? Wydaje mi się, że w Veredusach są większe magnesy niż w Torpolach i zastanawiam się czy jest to równoznaczne z tym, że Veredusy mają większy power.

dzialaja z cala pewnoscia. moj kon kontuzjowana noge ma zdecydowanie bardziej nabrana i niefajna jesli nie spi w veredusach. co z tego, ze magnesy sa male, czy duze. wazne jest jaka maja moc i w jaki sposob sa rozmieszczone.
A ja mam pytanie - zaciekawily mnie wkladki z magnesami zakladane na glowe firmy Premier Equine:
http://www.premierequine.co.uk/acatalog/Magnetx_Therapy.html
Wedlug producenta kon dzieki takim wkladkom sie uspokaja, relaksuje, niweluje to stajenne narowy. Zastanawia mnie, jak taka podkladka dziala na konia (jego mozg?) - i czy w ogole dziala?
katija, a no to super, bo to kolejny dowód na to, że terapia magnesami to nie pic na wodę ;-)
Edytka - tak, ale szybko realizują, nie brałam ich, ale pytałam o nie dla innej osoby i właśnie takie są.

Dziękuje  :kwiatek:
Wyślę zatem maila do Torpola z zapytaniem o termin i realizacji i cenę.

Swoją drogą szkoda, że Veredus nie robi wysokich tyłów  🙁
Odświeżam! 🙂

Torpole lepiej wziąć z Polyestru czy Neoprenu? Co będzie bardziej przyjazne dla nóg, zakładając, że koń docelowo będzie stał w ochraniaczach całą noc?
Edytka, najbardziej przyjazna jest naturalna wełna .
ja wiem i wezmę z wełną od środka, tylko mi chodzi o wierzchni materiał 😉
Ja się dołączam do osób testujących magnetiki Premier Equine. Z tygodniowych obserwacji - one na prawdę działają. Koń, który stoi od miesiąca w boksie ma nogi suche jak pieprz. Przy czym są zakładane na ok. 4 godziny dziennie. Zobaczymy,co będzie dalej.
Z obserwacji praktycznych - trzeba je bardzo mocno zapinać - podkładki są bardzo grube i jak się za słabo dociśnie, to spadają, przy czym ja jako osoba pierwszy raz majaca z tym osprzętem do czynienia byłam zaskoczona siłą, z jaką muszę zaciągać rzepy (koń jest pod stałą kontrolą, krzywda mu się nie dzieje).
Odnośnie wentylacji, przewiewności i grzania - materiał rzeczywiście na pierwszy rzut oka wydaje się nieprzepuszczalny, aczkolwiek nogi konia nie są spocone po tych kilku godzinach. Ciepłe tak, ale nie spocone, z resztą owijki te maja bardzo grube wypełnienie, więc dziwne by było, gdyby się okazało inaczej.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się