Co do blaknięcia eskadronów...no cóż groszek wyblakł mi nie milosiernie i w ogóle się zmasakrował w pralce. Za to aqua się skurczyła i jest na styk 🤔 czarny z kolekcji black-silver przypomina raczej grafitowy 😉 Jedynie do Brillianta nie mam najdrobniejszego zastrzezenia i do marzipana 😉 To chyba zależy od sztuki...
no SORRY ale w tak - bylo nie bylo - renomowanej marce, w sprzecie za ktory oni sobie tyle licza - nie powinno sie to zdarzyc :/ to juz kolejna taka opinia na temat eskadrona ktora czytam i zdecydowanie mowie tej firmie stanowcze NIE.
Stąd pomysł o brązie, bo granat mi sie nie widzi, coś wykombinuję a jak wykombinuję i uznam za warte u wagi to obiecuję się pochwalić 😎
Klami - ja wszystkie piore średnio co 3 jazdy latem, na 40stopni
kujka - ja mówię o cottonach więc to w sumie nie sa jeszcze tak drogie czapraki i raczej o jakości porpostu dobrej. W sumie zwykłe drobnopikowańce bawełniane, które uważam, że w porównaniu z innymi drobnopikowańcami wypadają najlepiej 😉 Nie słyszałam żeby komukolwiek coś się stało z brilliantem czy impulsem. Dlatego myślę, że to zalezy od partii cottonów jak się bedą trzymały jakościowo...raz są super a raz zdarzają im sie usterki 😉 Generalnie to trochę dramatyzuję z moimi bo ja bym wszystko chciała zawsze jak nowe i wspaniałe. Jak na czapraki eksploatowane przez rok i prane bardz czesto to nie uważam tych malych usterek za tragiczne 🙂
Mi też nic się z Cottonami nie dzieje. Mam 3 Nici (różowy,ecru,limonka), brown-petrol, gelb, sky,lachs i każdy sprawuje się dobrze, ale są one ze starszych kolekcji. W większości mam Impulsy, tylko 2 Brillianty, pad. I każdy z tych czapraków trzyma się baaardzo dobrze:P
No tak...tylko jest zasadnicza różnica w ilości eksploatowania każdego z tych czapraków. Mając ponad 10 czapraków eskadrona na pewno są one w większym odstępie czasowym używane i z mniejszą częstotliwością 🙂 A to wpływa na ilość brudu, prania itd 😉
No nie wiem, czapraki zmieniam po 1 max. 3 jazdach więc prane są często. A niektóre z nich mam już pare dobrych lat🙂 Napewno używam ich mniej (nie wiem ile teraz mam tak naprawde czaprakow), ale jak mówicie, ze po 5 praniu już wygladają źle to moje napewno były prane więcej razy niż 5. Tylko, jak mówiłam Cottony mam ze starszych kolekcji raczej wiec jakość może się różnić😉
dla mnie to juz tylko euro star trzyma jakosc. eskadrony bardzo sie zeszmacily! mam jeden kolekcyjny, granatowy i jest 'wiecznie' zywy- a te nowe? jakas masakra, blednie kolor, cos sie dziwnego z lamowka dzieje, bardzo szybko sie 'peczkuja'. wszystkie cottony oddalam do ciurania trenerce, bo mi zwyczajnie ich juz nie szkoda. sto razy lepiej spisuja sie hkm drobnopikowane.
mój granatowy euro star przetarł się po pół roku delikatnego użytkowania 😲 ale może to wada egzemplarza... swoją drogą, jest jeszcze do dostania granatowy euro-star z dwoma sznureczkami? 🙂
tak sobie czytam i z lekkim uśmiechem przypomniałam sobie jak po macoszemu były traktowane euro-stary jeszcze ciut wstecz 😉 "przecierające się szmatki nie warte swojej ceny" i wszyscy szli w eskadrona i anky.. ja tam od początku poszłam w es i odkąd pamiętam były dla mnie na pierwszym miejscu pod każdym względem , ma się nosa 😉
rivik ale nici to też cottony, mi strasznie blakną mam ES max od ponad 1.5 roku, fakt, jeżdżę na zmianę z innymi czaprakami, ale od jakigoś czasu też na 2 koniach i kompletnie nic go nie rusza! jedynie co, to miejscami jest troszeczkę zmechacony po wewnętrznej stronie, ale to przez to że zapomniałam pozapinać paski wrzucając go dp pralki
Ja mam dwa NICI, limonka wyblakła po pierwszym praniu. Hazel nie był jeszcze prany, ale za to układa się dużo gorzej pod siodłem niż limonkowy. Natomiast ES drobnopikowany błękitny ciułany non stop cały czas jest w identycznym kolorze i nie ma żadnych przetarć (jedynie były przy popręgu takie kuleczki, ale zostały usunięte w pralni). Generalnie ES bije na głowę Eskadrona względem jakości, ale niestety nie jestem w stanie obrzeć sie tym cudnym haftowanym konikom w niciakach. W przypadku kantarów sprawa tak samo wygląda. Eskadron jest sztywny i źle się układa na pysku, odstaje, a ES miękki i giętki. Uwiąz z ostatniej kolekcji NICI rozlatuje się w rękach, splot bardzo luźny, boję się przywiązywać go z koniem. Natomiast uwiąz ES na lata i ma jeszcze bardzo ładne satynowe okucia, które nie rdzewieją. Generalnie zarzekałam się, że nic z Eskadrona więcej nie kupię, ale już jakieś niedobroty wstawiły zdjęcie niebieskiego Niciaka, więc sprawa z góry przegrana. Dołączy on do naszej czaprakowej rodziny 😁.
Lukasowa, Tyko chodzi o to, że ja leniwiec straszny. Ochraniacze to rachu-ciachu ale coś za coś 😁. Ale chyba niedługo zafunduje sobie jakieś owijki, na próbę 🙂
Te uwiązy na końcu to Standardy. Z tej fioletowej to nic mi się jak na razie nie podoba za bardzo. Czyli kolekcje to fiolet-czarny-szary i żółty-groszkowy-brązowy..
Żadna z tych kolekcji nie przypomina tego, co widziałam w Equishop'ie (był dokładny napis: "zapowiedź kolekcji jesień/zima 2009) 👀 Morski na 100% nie był połączony ani z żółtym, ani tym bardziej z brązowym...
Mnie też się ta fioletowa kolekcja (poza kantarem) nie podoba. Liczyłam na inny odcień fioletu 😉