Przykro tylko, że chociaż jest jak piszecie (że ostatnie szczepienie nie może być wcześniej niż 6 m + 21 dni przed startem) nadal są propozycje z zapisem : "co 6 miesięcy" 🙁
[quote author=ms_konik link=topic=286.msg2101250#msg2101250 date=1400832513] [quote author=_Gaga link=topic=286.msg2101173#msg2101173 date=1400822633] xxKooniexx do grypy potrzebna baza , czyli szczepienie pierwsze potem w odstępie 21 - 90 dni drugie i potem w przypadku konia niestartującego wystarczy raz w roku. [/quote]
W ten właśnie sposób rozwaliłam sobie wszystkie niby bazy, bo po drugim szczepieniu TRZECIE musi nastąpić po 6 miesiącach (+21 dni max) od drugiego. Potem już co rok może być. [/quote]
Możliwe, ja do niedawna szczepiłam po bazie cały czas co pół roku... 😡
A przeciw grypie? Przenoszę konia niedługo na stajnię i chciałam ją jakoś zabezpieczyć w razie czego 😉
Ze swojego doświadczenia wiem, że jak koń miał raz zrobioną porządnie bazę, to do końca życia mu to starczy. Niestety firmy farmaceutyczne robią takie lobby, a nie inne, a my szare ludki musimy za to płacić. Sama robię tak, wszystkim koniom robię bazę, a według przepisów PZJ doszczepiam tylko te co chodzą w sporcie. I to tylko dlatego ,że każą 😤
Według przepisów PZJ to nie masz, ale spać spokojnie możesz, tężca masz załatwionego na 3 lata, a grypę prawdopodobnie na całe życie. Nakaz wielokrotnego szczepienia, to naganianie klienteli dla firm , które produkują szczepionki. Lobby musi być ogromne, skoro każą nam szczepić co 6 miechów, na zachodzie wymagane jest szczepienie raz do roku, ale głupich polaczków trzeba wydoić, i tak na to nic nie powiedzą 😁
Uczciwi weterynarze pukają się w głowę, jak widzą ten kretyński przepis, a na potwierdzenie mogę przytoczyć następujące zdarzenie. Kupiłam parę lat temu klacz 13 letnią , od handlarza. Jego stajnia była siedliskiem wszelkich chorób ,a 90 % koni w jego stajni kaszlało, miało zapalenie oskrzeli, część nawet zapalenie płuc, jako powikłania po grypowe. Klacz którą kupiłam była szczepiona na grypę, ponieważ wcześniej chodziła w sporcie, ale od ostatniego szczepienia upłynęły 4 lata. Strasznie się martwiłam, czy ona ,,czegoś" nie załapała w tej stajni, i bałam się ją przywieźć do domu. Jednak gdy przywiozłam okazało się, że nic klaczy nie było, niczym się nie zaraziła, i nic nie przywiozła, mimo, tak dużego czasu od ostatniego szczepienia. 😉
[/quote]
Wstawiam ponownie, bo widać nie wszyscy są w temacie, a nie chce mi się powtarzać
[quote author=_Gaga link=topic=286.msg2101582#msg2101582 date=1400849427] titina, grypa przecież mutuje , zatem szczepionka sprzed kilku lat może nie uodparniać na aktualne szczepy wirusa... [/quote]
Hm również niejednokrotnie przebywam w towarzystwie osób chorych na grypę i jestem zdrowa. Dla mnie to żaden argument, ale każdy sam ecyduje o swoim koniu 🙂
Skoro nie wierzysz w mutacje wirusów, to skąd się biorą wszelkie ptasie grypy AH1N1 itp?
titina to miałaś szczęście bo badania naukowe jakby nieco inaczej o tym traktują:
Epidemiologicznie przyjmuje się, że dana populacja koni jest chroniona przed szerzeniem się zakażenia, jeśli przynajmniej 75% zwierząt w populacji w danym stadzie zostało zaszczepionych przeciwko grypie i tężcowi (7, 9). Potwierdzają to badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, z których wynikło, że jeśli tylko 45% danej populacji koni zostało zaszczepione, nie hamowało to transmisji wirusa.
cytując za: Wpływ zmienności wirusa grypy koni na skuteczność szczepień ochronnych Jerzy Kita, Magdalena Zaleska z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie
[quote author=_Gaga link=topic=286.msg2101589#msg2101589 date=1400849784] Hm również niejednokrotnie przebywam w towarzystwie osób chorych na grypę i jestem zdrowa. Dla mnie to żaden argument, ale każdy sam ecyduje o swoim koniu 🙂
Skoro nie wierzysz w mutacje wirusów, to skąd się biorą wszelkie ptasie grypy AH1N1 itp? [/quote]
Oczywiście, że wierzę w mutacje, a raczej w manipulację , ....czego się nie robi dla kasy, można nawet nowego wirusa stworzyć 😉
Dla pewności rozmawiałam dziś z weterynarzem. I On mi znowu co innego powiedział. Popatrzyłam dokładnie na wykaz szczepień. ostatnie w 2010 roku. Powiedział, że przed upływem 2 lat można robić szczepienia przypominające co 2 lata. Jeśli jest to dłuższy okres od bazy.
Już sama ogłupiałam. Ja też kiedyś słyszałam,że to bazowe i załatwione na całe życie (grypa). A tężec co 3 lata.
Dziewczyny, pomocy! Koń znajomej podłapał tężca, gdzie znajdę surowicę?! Znając życie w Polsce jest niedostępna, znacie kliniki w pobliżu granicy (północne Niemcy), które mają to na stanie.
Dobijaj się ile możesz - w końcu odbierze. Problem z tężcem może być jeszcze jeden - antybiotyk który działa to penicylina krystaliczna - od pewnego czasu nie dostępna w Polsce. Ja ostatnią posiadaną partię odsprzedałam dla potrzebującego konia, a z opinii wetów którzy mieli do czynienia z tężcem bez penicyliny krystalicznej nie wyciągnie się konia z tężca. Smutne to, ale radziłabym rozważyć uśpienie konia zanim zacznie się bardzo męczyć, to naprawdę przykry widok 🙁 Surowicę z tego co mi wiadomo można dostać też we Francji.
Mam problem. 22 maja szczepiłam konia szczepionką Equilis Prequenza Te. Muszę zrobić szczepienie bazowe, bo koń ostatni raz był szczepiony prawie 3 lata temu. Ale w niedzielę koń się przeziębił i dostał kataru. Zastosowałam kurację z ziół, czosnku, witaminy C i Flegaminy, i po 3 dniach katar się skończył. Jeszcze jutro rano podam na wszelki wypadek Flegaminę, a kurację ziołową chcę trochę przedłużyć. Czy mogłabym konia zaszczepić w niedzielę? Po jakim czasie dokładnie powinno nastąpić drugie szczepienie? Dokładnie miesiąc? Bo szczerze mówiąc wolałabym tydzień poczekać, a nie wiem czy można...
Hej, mam zamiar zaszczepic swoje ogony na grype i tezca. Mam pytanie, w zwiazku z tym, ze nigdy nie byly szczepione. Czy na grype i tezca szczepie w jednym czasie ( chodzi mi o baze ) czy jeden po drugim? Jaki jest mniej wiecej koszt calosci ( te 3 szczepienia podstawowe ) na grype a jaki na tezca ?
Aktualnie jestem za granica i nie mam jak zadzwobic do weta, a chcialabym sobie to wszystko zaplanowac ( finansowo rowniez 😀)
Kinia16322, są szczepionki kompleksowe grypa + tężec. Koszt zależy od weta i zawiera koszt materiału, usługi i dojazdu. Nikt Ci konkretnie nie poda ile bierze za to Twój lek wet.
ja płaciłam 60zł + dojazd. Są 3 szczepienia pierwsze, drugie miesiąc/ półtora później i trzecie pół roku później no i potem już co rok albo co pół roku - Ty wybierasz 😉
A tak z ciekawości - ile lat mają Twoje konie, że nigdy nie były szczepione?
Kinia16322 U nas jedna szczepionka 55zł plus dojazd ( a że szczepimy w 3 osoby to wychodzi po 5zł na osobę). U drugiego weta - niestety gorszego zapłaciłabym na bank pow.60zł za szczepionkę i dojazd z 30zł...
To ja mam pytanie, robiłam mojemu bazowe 4 lata temu i pani wet mi pomieszała szczepionki tzn raz grypa/tężec poprawione grypą i na końcu znowu tężec. Można mieszać szczepionki????
barnabik, nie - w ten sposób nie masz zrobionej żadnej bazy poza tym o czym pisałam wcześniej - szczepi się od lat kompleksowo jedną szczepionką na obie choroby