Sobotni dzień spędziłam w Czerwińsku nad Wisłą na festynie zorganizowanym z okazji 600 lecia bitwy pod Grunwaldem.
Nawet nie wiedziałam, że wojska polskie idące na Grunwald właśnie w tym miejscu przeprawiały się przez Wisłę.
W niedzielę ciąg dalszy imprezy.
Może ktoś się skusi.
Program na niedzielę znajdziecie tu

Krótki cytat
W Czerwińsku nad Wisłą miała miejsce przeprawa pontonowa przez rzekę, która umożliwiła Władysławowi Jagielle szybkie przerzucenie wojsk, a w konsekwencji – zwycięztwo w bitwie. Decyzja o budowie mostu zapadła 30 listopada 1409 r., a więc niewiele ponad pół roku przed bitwą. Nad budową (i utrzymaniem jej w tajemnicy) czuwał starosta radomski Władysław Dobrogost Czarny z Odrzywołu. 500-metrowy most postawiono w 8 godzin. Bez uszkodzeń technicznych w ok. 48 godzin przeprawiono 18 tys. jazdy, 4 tys. piechoty, ok. 30 dział i ok. 8 tys. wozów z zaopatrzeniem.W Przypuście ta sama konstrukcja umożliwiła przeprawę wojskom
Bitwa pod Grunwaldem miała swój strategiczny punkt w Czerwińsku. Podczas narady wojennej, która odbyła się w listopadzie 1409 roku w Brześciu ułożono plan strategii wyprawy przeciwko Krzyżakom. Król polski, Władysław Jagiełło i wielki książę litewski Witold zdecydowali o budowie mostu przez Wisłę w Czerwińsku tzw. „łyżwowego” na podporach z łodzi, co w XV wieku było wielkim wyzwaniem dla budowniczych. Most budowali przez ponad pół roku cieśle i stolarze w Borach Kozienickich, zużywając ponad 500 m sześc. drewna, wyprodukowali 168 łodzi, 500 belek o długości 9 metrów i 2500 desek o długości 3,5 m.
Wykonano również liny i kotwice, a ustawienie półkilometrowego mostu 30 czerwca 2010 roku zajęło osiem godzin.
Dzisiaj w Czerwinsku była fajna imprezka.
I ja tam byłam i zdjęcia robilam

A po bitwie poszłam połazić po Czerwińsku

A potem trafiłam na trzy porcje rosołowe i ......zrobiło się za ciemno na zdjęcia

A teraz to ja mam już na dzisiaj dość 😜