Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

a ja w ten weekend bylam na Adrenalinie Cup. W kolejny mamy zaplanowane rodeo w Kamiennej Gorze, tydzien potem - Ludwikowice Klodzkie...

Niestety przez Adrenaline przegapilam Strzegom🙁 Przejezdzalam zaledwie kilometr od crossu w piatek i niedziele.
Karolass byłaś w Kłodzku wczoraj? Startowałaś? 🙂 Ja co prawda niewestowa, ale pojechałam dopingować koleżankę, która, jak się okazało, nie jechała szybkościówek.
tak, to ja mialam mialam biuro fotograficzne obok biura zawodow i lansowalam sie z laparatem na srodku areny  😁

mozliwe, ze Cie widzialam?
Widziałam Cię- teraz ze zdjęcia skojarzyłam- w kamizelce z haftem konia z tyłu bodajże 🙂 Nie jestem jakąś charakterystyczną osobą, ale siedziałam prawie cały czas z 4-5 dziewczynami (ta w dżinsach, czerwonej kraciastej koszuli i z rudymi włosami to ja, ale nie wiem czy zauważyłaś🙂 ) na ławce przy samej bandzie od strony parasoli, budek z piwem. Miałam popstrykać fotki z przejazdów, ale, gdy wyjęłam aparat okazało się, że...nie ma baterii w środku :-/ i cyknełam tylko 2, kiepskiej jakości telefonem.
niestety cholernie goraco bylo, ale trzeba reklamowac co niecos... 🙂

Widzimy sie na rodeo w Jaczkow Ranch?
Oj do Jaczków Ranch nie dotrę (jednak za daleko, a do Kłodzka mam tylko niecałe 30 km), ale być może zabiorę sie za 2 tyg. do Ludwikowic kłodzkich kibicować koleżance, która tym razem wystartuje bodajże w trailu 🙂 Swoją drogą- słyszałaś może coś o Billy Boy Ranch w Kłodzku?? (stajnia p. Bilskiego o ile się nie myle 🙂 ) Bo owa koleżanka mnie usilnie namawia, abym spróbowała westu, a ja jestem na etapie totalnego kryzysu jeździeckiego (przyczyna-brak stajni) i szukam czegoś blisko siebie (wszystkie Overa, panderozy itp. odpadaja, bo za daleko są  🤔 )
jeżeli ktoś w klasycznym weście jeździ w rozmiarze 17"  to jaki będzie dobry rozmiar z  McClellana ?

czy mogę prosić o pomoc z dobraniem rozmiaru McClellana
[quote author=LoveHorses link=topic=27.msg321713#msg321713 date=1251098579]
jeżeli ktoś w klasycznym weście jeździ w rozmiarze 17"  to jaki będzie dobry rozmiar z  McClellana ?

czy mogę prosić o pomoc z dobraniem rozmiaru McClellana
[/quote]

ja niestety nie pomogę - bo dla mnie McClellan ma tyle z westem co siodło ujeżdzeniowe z wyścigowym = czyli NIC
no wiem ale nie mam się gdzie udać z tym pytaniem , może ktoś z westowców posiada taką wiedzę?
no wiem ale nie mam się gdzie udać z tym pytaniem , może ktoś z westowców posiada taką wiedzę?

takie siodło ma chyba Wawrek - uderz do niego na PW
Zależy czy chodzi Ci o oryginalne siodło czy dostępne czasem na allegro hinduskie repliki. McClellany robione były w 3 podstawowych rozmiarach - 11, 11,5 i 12 cali. Podobno tylko dla wyższych stopniem oficerów robiono na miarę, ale ja osobiście spotkałem się tylko z tymi trzema rozmiarami. Tak naprawdę ciężko jest odnieść jednoznacznie rozmiarówkę do klasycznego siodła. Najlepiej przymierzyć. W przypadku 17' powinno pasować 11,5 lub 12 cali. Jakby co to zapraszam do mnie na przymiarkę.
pozdrawiam
Jeździłam kiedyś w wakacja na Mc Clellanie -bo nikt inny go nie chciał a dla mnie było przyjazne bo lżejsze niż westowe. Wrażenie pierwsze-fatalne -niewygodne ,dziwne etc,. Ale po dwu dnaich przywykłam i świetnie mi się w nim jeździło .Troszkę inaczej trzeba się poruszać .Jest się "bardziej z koniem" . W sumie fajne wspomnienie.
Może troszkę podobne do jazdy w siodle hiszpańskim.

A wracając do west to już za miesiąc wielkie wydarzenia:
http://wwr.com.pl/wiadomosci/z_kraju/Mistrzostwa_Polish_Quarter_Horse_Association_juz_za_miesiac.html
to fakt... do McClellana, Charro czy nawet Hope trzeba się troszkę przyzwyczaić, ale potem jest już świetnie.
wawrek dzięki za pomoc
Cały problem w tym ,  że znajomy prosił mnie aby mu takiego Mc Clellana sprowadzić z USA , kompletnie jednak nie wiem jaki rozmiar dla niego . Dlatego uderzyłam do was z tym pytaniem bo kumpel sam dokładnie nie wiedział co dla niego będzie dobre.
A wiecie może jak jest z wysyłką takiego oryginału do Polski taką zwykłą paczką?
Albo jaka amerykańska firma robi dobre  repliki?
wawrek dzięki za pomoc
Cały problem w tym ,  że znajomy prosił mnie aby mu takiego Mc Clellana sprowadzić z USA , kompletnie jednak nie wiem jaki rozmiar dla niego . Dlatego uderzyłam do was z tym pytaniem bo kumpel sam dokładnie nie wiedział co dla niego będzie dobre.
A wiecie może jak jest z wysyłką takiego oryginału do Polski taką zwykłą paczką?
Albo jaka amerykańska firma robi dobre  repliki?

sprzęt ze stanów sprowadza bodajże Karolass - może Ci pomoże

kurcze NIE!!! nie kupuj repliki! tylko i wyłącznie oryginał na jesionowej terlicy obszytej skórą rawhide. Nie ma dobrych replik McClellana. Już lepiej kupić gołą terlicę, oddzielnie okucia i dać dobremu rymarzowi do zrobienia, choć i tak nie będzie to już to samo co oryginał. Jeśli chcesz sprowadzić takie siodło z USA to kolega musi się przygotować na niemały wydatek. Czasem można znaleźć samo siedzisko w dobrej cenie, a resztę dorobi Ci każdy dobry rymarz - pozostały osprzęt /quarterstripes, safes, puśliska/ to zwykłe paski. Strzemiona oryginalne oddzielnie bardzo rzadko sie pojawiają, a jeśli już to łącznie ze sprowadzeniem jest to koszt bliski tysiąca złotych /wiem, szok 🤔/. Samo sprowadzenie zwykłą paczką siodła to spore ryzyko. Jeśli taka paczka na trasie USA - Polska przepadnie /a zdarza się, oj zdarza/ to nic nie wskórasz. Lepiej wydać kilkanaście dolarów więcej i ubezpieczyć, wówczas dojdzie na pewno. Jest też kwestia cła - jeśli towar będzie ubezpieczony jako paczka o określonej wartości to będziesz musiała dokonać zgłoszenia celnego i zabulić kilka złociszy dla Skarbu Państwa 😉 Generalnie sam koszt sprowadzenia siodła sięga około 400zł.
caroline - co to za koń? to ty na nim?? i gdzie?

Dodo, ja w westówce to wyglądałam tak 😉 ...10 lat temu 😉
(sorki za jakość zdjęcia, to komórkowa fotka starego zdjęcia, mam jeszcze parę takich, ale nie wrzucam, bo oczy bolą od tej jakości 🙁)
ha ha ha... nic nie widać  👀 👀
ale i tak cool
Ja cię.... Caroline - miałaś 10 lat temu telefon z aparatem?
Ja chyba nie miałam jeszcze wtedy. 😕
OT -to był.

UPS! I czytałam BEZ ZROZUMIENIA- fotka z fotki to jest.
ECH.....  😡
Nowe fotki z RR.
http://www.roleskiranch.com/pl/default.html
W ogóle dużo nowości na stronie.
W temacie aktualności- ostatnie realizacje - galeria .
Pochwalę się-pięknie to nasze rancho wygląda.
Jeszcze niedawno takie nowe a teraz zieleń je otulliła.
No a hala letnia jest poprostu świetna. 🤣

ano nowe, pamietam, jak ryzykujac zycie wspinalam sie na bande nowej hali. Cale szczescie obylo sie bez wypadkow smiertelnych 😉

A dzisiaj Quincy robila za gwiazde filmowa  😍
ano nowe, pamietam, jak ryzykujac zycie wspinalam sie na bande nowej hali. Cale szczescie obylo sie bez wypadkow smiertelnych 😉

A dzisiaj Quincy robila za gwiazde filmowa  😍

Ja jestem ciekawa jak zrobiłaś fotkę baru tak z góry? Red Bull był w robocie?  😉
Fotki świetne.
a ja sie pochwale, bo jestem absolutnie dumna z mojej rozowej Landrynki:

http://luzyce.info/index.php/luban/1520-lubanska-mistrzyni.html

Od 20 czerwca ma wolne - macierzynskie. A ja jej dzisiaj siodlo bach na grzbiet i udawalysmy, ze sie nic nie dzieje. Bo naprawde sie nie dzialo. AQH najlepsza rasa na swiecie!  😅
Moi drodzy, sądzę że część z Was będzie zainteresowana faktem, że na WWR trwa plebiscyt, w którym czytelnicy wybierają Najlepszych Jeźdźców i Konie 2009 -  WWR Western Stars 2009 - http://wwr.com.pl/artykuly/rozmaitosci/Plebiscyt_-_WWR_Western_Stars_2009.html

Pozdrawiam,
Daniel
Karolass to będzie pytanie do Ciebie, w ŚK galerii natrafiłam na Rodeo Show Wiesciszowice 2009, przez Ciebie robione zdjęcia...czy zawsze na tego typu imprezach zawsze tak wygląda...powiedzmy kaskadersko?
jako, że wątek utonął na którejś stronie, to wstawię zdjęcia z jazdy, mam szanse w poniedziałek zkonsultowac się z Wojtkiem Adamczykiem, mam nadzieję, że tym razem nic się nie wydarzy, przyczepa nie wysiądzie, koń nie okuleje, ja się nie rozchoruję, burza i wichury nie odetną dojazdu, trzęsienie ziemi nie wystąpi i dinozaury nie zaatakują i... dojadę 🙂

Użytkownicy ;] trochę zejdę z tematu ;] Czy ktoś z okolicy wybiera się na tą imprezę ;

http://www.piknik-country.pl/program.html

Chętnych na spotkanie proszę o priv ;]
Jeszcze tydzień 😀😀😀😀
A kto się wybiera na imprezę do Roleskich??  😀
A kto się wybiera na imprezę do Roleskich??  😀

Do mnie zawody przyjdą same. I te PlAQHA i NRHA .
Cztery dni emocji.  😕
Ja bede niedziele 27 września w RR.

Ale musze sie z Wami podzielic super informacją:
nasza forumowa Tuffy zajęła  w zawodach na Węgrzech:
I miejsce w reining senior amator Middle European Cup;
I miejsce w reining youth AQHA;
I miejsce w horsemanship youth AQHA;

A jej Tuffy pod Bogdanem Czarnikiem:
I miejsce w reining senior open Middle European Cup-z wynikiem 145 punktow!!!!
I miejsce w reining senior open AQHA
😅 😅 😅

Mam nadziejze Ze Tuffy nie bedzie zła, ale jestem bardzo bardszo zniej dumna !!! 😀

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się