Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

Livia nie kombinuj sama. Skoro jak piszesz jestes w wescie  laikiem to nie kupuj siodła przez nat w allegro. Poproś o pomoc speca (tak jak ja prosiłam o pomoc Czardaszową , Karolaas). Siodła wets wcale nie jest łatwo dopasować.
Faza, dziękuję, podpytam w takim razie Karolass :kwiatek: Generalnie skłaniam się raczej w stronę bezterlicówki, ale chętnie posłucham kogoś mądrzejszego.
ciura z tego co szukałam to nie ma żadnego ośrodka western w okolicy Wrocławia. Najbliższe są jakieś 80-100 km od Wrocka. Nawet szukałam po Opolskich ośrodkach i też daleko (chyba że są jakieś ośrodki o którym internet nie wie) Na Partynicach też słyszałam że już nie uczą, ale chyba trzeba się przejść i zobaczyć. Albo masz na stronie jack city tel. do instruktorki to zadzwoń i spytaj czy tam jeszcze uczą. Sama chętnie się dowiem 🙂
Ja jestem w Lubaniu (25 km od zgorzelca) i od sierpnia jest na miejscu na stale trener z Niemiec, Claus Theurer:-) stajnia to Wild Hill Ranch
ciura z tego co szukałam to nie ma żadnego ośrodka western w okolicy Wrocławia.

Meta Ranch jest w Jaworzynie, 50 od Wrocławia.
Karolass a Ty uczysz? w sensie prowadzicie zajęcia na Twoich koniach?
Tak, prowadze troche jazd, na ile mam czasu i na ile jestem w kraju. Ale od sierpnia zmieni sie wiele rzeczy, bedzie tez mozliwosc przyjazdu na urlop (drewniane domki), szkolenia, bedziemy przyjmowac konie w trening, znaczy glownie Claus - ja jeszcze mam studia ;-)
ja co prawda nie jestem stajnią wyłącznie west ale też mam bliżej niż 100 km do Wro:-) Na Partynice wychodzi mi 70, do granic miasta 50.

Niech nikt nie bierze, tego co napiszę, personalnie, ale jakoś w tym wątku brak mi rozmów na temat stylu jazdy. Dominują sprawy sprzętowe.
Magda Pawłowicz zanikła a jej rozmowa z Kasiąkliczkowską byłą znakomita.  :kwiatek:

ja cały czas jestem! Czytam! Tyle że ja pisuję tylko wtedy jak ktoś pyta o konkrety i to takie na jakich się znam!

Przepraszam za post pod postem, nie umiem zrobic podwójnego cytatu...
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Post pod postem
17-18 maja w Karpaczu odbędą się warsztaty z szybkościówek (beczki, tyczki) z Szubartami  😅
dziś skończyliśmy pierwszą, ale na pewno nie ostatnią(!), klinikę ze Stefano Ferrim.
zdjęcia będą pojawiać się tu:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.582428188522910.1073741843.152437964855270&type=3&uploaded=4

😀
wetnę się z pytaniem. wiem już, że siodła west mają rozmiarówkę - 2 do zwykłych. Ale często w ogłoszeniach są podane rozmiary... z czapy. ile powinno mieć centymetrowo siedzisko, żeby było analogiczne do takiej solidnej 18"? pod wielki zad potrzebuję.
2 do zwyklej? ;-) to troche nie tak.
Terlica ma kilka rozmiarow, w zaleznosci od czesci terlicy... A zeby pod tylkiem bylo wygodnie to najmniejszy problem, grunt, zeby pasowalo na konia😉
Hej chciałam się zapytać czy ktoś używał siodła westernowego na araba ? Mam przy boku osob która mogłaby mnie uczyć od podstaw co i jak, ale nie wiem czy siodło nie bedzie za długie. Z góry dzięki za odpowiedź  :kwiatek:
.
Karolass,  to nie liczy się minus 2 rozmiary i wychodzi rozmiar klasyczny? Będę próbować różnych pewnie, ale chciałam mieć jakiś obraz rozmiaru westernowego mojego wielkiego siedzenia...

Czy istnieją kapelusze tak do 100 zł, ale warte polecenia? Mój M. zakupił sobie już kolejny, tym razem czarny, ale chciałby jeszcze brązowy i miałam niecny plan kupić mu coś niespodziankowo.

a kowbojki? niekoniecznie do jazdy stricte, pewnie chodził też w nich będzie.

Skoro western jest jedyną opcją na zachęcenie go do konnego podróżowania, trudno 😉
Karolass,  to nie liczy się minus 2 rozmiary i wychodzi rozmiar klasyczny?
tylko, że w klasyce też rozmiar rozmiarowi nie równy- każda firma ma inne długości siedziska przy niby tym samym rozmiarze+ nie liczy się tylko długość siedziska ale też głębokość- głębsze siodło bardziej trzyma i daje odczucie mniejszego siedziska. Te problemy dotyczą tez westowych siodeł 😉
echh ciężka sprawa. Czyli nie da się tak, że jeśli miałam siodło np 40 cm  siedzisko to w westernowym też takie byłoby dobre? (mierzone tak samo, leżącą miarką)
Tak "pi razy oko" pewnie będzie dobre, ale lepiej by było wsiąść podobne chociaż- nie ma opcji przetestowania? To jednak dużo kasy 😉 Teraz większość klasycznych siodeł można dostać na test po wpłaceniu kaucji, powinno tak być tez z westowymi. Bo od razu wiadomo, czy na konia będzie miało szansę pasować 🙂 Z westowymi o tyle łatwiej pod kątem jeźdźca, że nie trzeba brać pod uwagę jeszcze długości tybinki i położenia/kształtu bloczków udowych.
Szczupłe, nieduże kobitki moga prawie w ciemno brać 15,5" ale jak ktoś większy to będzie ciasno, zwłaszcza jak siedzisko głębokie.
Na Janiowym Wzgórzu jesteśmy juz po pierwszym dniu zawodów! CRI*** i konkurencje PZJ za nami, od jutra ciąg dalszy CRI***, do tego AQHA, NRHA i AllBreed 🙂
super, ja strasznie chciałam jechać. Będą gdzieś jakieś relacje?
zdjęcia z zawodów na pewno wylądują na moim facebooku. Jednocześnie startuję i robię zdjęcia w tak zwanym międzyczasie, więc za dużo tego nie będzie ale zawsze 🙂 link w stopce, dla zainteresowanych. W przyszłym tygodniu powinny zacząć się pojawiać zdjęcia, jeszcze dam znać. Sama ze swojego konia jestem osobiście zachwycona, mimo kryzysu piątkowego (jakbym mogła, odrąbałabym łeb tępym narzędziem... mieliśmy palominoDay...) ale dziś, jak na konia który w treningu jest ledwo 3 tygodnie od września, to jest super <3
a zawody jak zwykle przesympatyczne, mimo piątkowego wiatru, sobotniego deszczu ( i w efekcie skróconej przez pół dnia hali) i ogólnie kiepskich warunków pogodowych (matka natura w ten weekend w Rzeszowie jest wyjątkowo zmienna.........)
A nam z kolei w weekend majowy uderzyl piorun w hale. Akurat mialo byc paid warm up, zaczal sie jednak koniec swiata, grad o srednicy 5-6 cm, woda podtapaiajca hale i w tym momencie huk, iskry, jedna osoba calujaca  Matke Ziemie (to i tak dobra srednia z 45 koni na hali...), a po powrocie tetna do normalnego troche smiechu, ze te aqh to jednak maja mocne nerwy  😀
Ale fajnie bylo - po 30 osob w horsmenahsip i superhorse  😵
Witam czy w Warszawie jest sklep z akcesoriami west?  Chciałbym kupić oglowie i napiersnik 😉
Czy ktoś się wybiera do Komarna na Extreme Trail w tą sobotę ? 🙂
Witam czy w Warszawie jest sklep z akcesoriami west?  Chciałbym kupić oglowie i napiersnik 😉

InterApi w Milanówku miało zawsze ofertę west - jak na sklepy stacjonarne bogatą
my, silną grupą:-)
U mnie w stajni , właściciel chce zbudowac taki tor treningowy do extreme trail , może to będzie to w czym się odnajdę z kobyłą  😀
manie te extreme-trail trochę "śmieszą" = oczywiście super pomysł = ale od lat w Polsce są tzw ścieżki huculskie, często w górach robione - z super przeszkodami, przeprawami przez np. rzekę, równoważniami, flandrami i innymi cudami… czyli nic nowego - pomysł stary jak świat w Polsce

edit:
http://www.odrzechowa.izoo.krakow.pl/lato/lato07/sciezka07.html
Dodofon są 😉 ale im więcej, tym lepiej, tu mam najbliżej  😀iabeł: Ze ścieżkami huculskimi jest jeszcze ten problem, że każdy może jechać, ale jest to poza konkursem. ja może z ogrem pojadę w sierpniu, ale to zobaczymy.

rosek0 to do Was będę mieć najbliżej :>

Magda to jak uda mi się Was złapać to podejdę 😉
będziemy z dwoma kucykami, jedno bułane a drugie ciemnoosiwe (chyba bo on jest maści magicznej:-) i jednym gniadym folblutem. Zapraszam na pogaduchy:-)
Ja też z bułanym, także jak mnie stres nie zeżre i głowy nie zapomne to zaczepie 🙂
A co jedziecie ?
Kurcze, fajnie, że trochę tych kucy będzie 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się