Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

na miły początek dnia ;-) czyli testujemy nowe siodło - co prawda nie na tego konia, ale trzeba się wjeździć

.
Breva, przedstawiam Komete, 7-mio latkę, zaczynającą przygodę z westem (zresztą jak i ja 😀)
Sierra, dzięki 🙂 Siodełko to Billy Cook, model 1600. W zasadzie dzięki kilku poradom i mierzeniu siodeł doszliśmy do.. prawdopodobnego rozmiaru 😉
Ale generalnie to był strzał - jeśli będzie dobre to super, jeśli nie, to cóż.. W każdym razie nie leży idealnie, ale myślę, że póki co pad korekcyjny będzie dawał radę..

Ja mam 165cm, a Kometa jest trochę większa ode mnie.. Zaznaczam, że jeszcze rok temu była na równi ze mną, a przed kupnem to w ogóle był kucyk 😉
Wszyscy twierdzą (póki ją nie zobaczą), że to taka mała kuleczka 🤣 potem przyjeżdżają i przeżywają szok
Schodki.. są już niemodne! My wsiadamy z ławek (takich normalnych, dla "spacerkowiczów"😉 😀

jeszcze dwa, które dostałam od pani fotograf. W siodle.

Muchozol, tak to wonpad.
Jakie znacie ośrodki west gdzie warto jest pojechać na wakacje? Mogą być jakies wczasy w siodle dla ludzi po 18 lub ośrodek wktorym jest możliwość zakwaterowania na jakis tydzień. Dla osoby początkującej w wescie aby możnabylo pojeździć w terenie i na ujezdzalni.

Janiowe Wzgórze w Rzeszowie. Obozy są wprawdzie głównie dla dzieci, ale nie ma problemu ze zorganizowaniem sobie 'samemu' takiego pobytu, hotel i restauracja są. Wszystkie konie chodzą western, tereny są piękne więc można i pozwiedzać okolice w wygodnym siodle i zasmakować prawdziwego westernu bo kilka koni rekreacyjnych jest po startach w reiningu. Do tego menagerem i trenerem jest Rafał Dolata, wielokrotny Mistrz Polski etc, ect 🙂
[quote author=drygciu link=topic=27.msg2047682#msg2047682 date=1395521378]
Jakie znacie ośrodki west gdzie warto jest pojechać na wakacje? Mogą być jakies wczasy w siodle dla ludzi po 18 lub ośrodek wktorym jest możliwość zakwaterowania na jakis tydzień. Dla osoby początkującej w wescie aby możnabylo pojeździć w terenie i na ujezdzalni.

Janiowe Wzgórze w Rzeszowie. Obozy są wprawdzie głównie dla dzieci, ale nie ma problemu ze zorganizowaniem sobie 'samemu' takiego pobytu, hotel i restauracja są. Wszystkie konie chodzą western, tereny są piękne więc można i pozwiedzać okolice w wygodnym siodle i zasmakować prawdziwego westernu bo kilka koni rekreacyjnych jest po startach w reiningu. Do tego menagerem i trenerem jest Rafał Dolata, wielokrotny Mistrz Polski etc, ect 🙂
[/quote]
A kojarzy ktoś podobne miejsce w Sandomierzu, ewentualnie Zamościu?
Piaffeczka orientuję się wprawdzie tylko w tych ośrodkach, które pokazują się na zawodach westernowych ale Janiowe Wzgórze jest dla Ciebie chyba najbliższym ośrodkiem (od miejscowości które podałaś) jeżeli poprzez podobne miejsce masz na myśli poziom wyszkolenia koni konkretnie w westernie 🙂 w tym przypadku warto nadrobić drogi jeśli chce się zasmakować prawdziwej jazdy w stylu western 🙂
Dobra nowina!
Powodzenia!  :kwiatek:

p.s
Piaffeczka,zerknij tutaj. W okolicy Zamościa jest jeden chyba praktykujący west (w pobliżu Frampola), ale to zupełnie prywatna osoba.
Wczoraj skończyły się zmagania w Kreuth na NRHA European Futurity 2014
dla ciekawych wyniki tutaj http://www.showmanager.info/Result.aspx?eventID=4433&turnierID=323&klassenID=0&status=3
level 4 wygrał, 3 raz z rzędu(!!!) Morey Fisk na Arc Walla Dun Did It z 223,5 pkt

z ciekawostek, w level3 na czwartym miejscu z trzecim wynikiem w klasie i dziesiątym w klasyfkacji ogólnej uplasowała się polska klacz, Ultra Spookin pod Gugliermo Fontana (214pkt) 😀
Tania,  :kwiatek:
trochę zdjęć 😀

więcej na facebooku, jeśli ktoś miałby ochotę sobie pooglądać namiastkę tego, co się tam dzieje 🙂

Ten pan się do Polski na szkolenie wybiera.  💃
Tania... wiadomo coś więcej? Gdzie? Kiedy?
Tania... wiadomo coś więcej? Gdzie? Kiedy?

Tu, wkrótce
Oooo... szkoda że tak późno się dowiedziałam. Jestem cieciem że nie śledzę wwr..  😡
czy ktoś z Was wybiera się na  majowe szkolenie z Joe Turnerem w EZ Ranch? Kogo spotkam?

https://www.facebook.com/events/1405905519674606/

zapowiada się świetnie, zresztą w tak  ciepłym i przyjaznym miejscu aż miło się szkolić🙂😉)))

indianwolf na przyszłość rozglądaj się w tym okresie w internecie. marzec-wiecień-maj to akurat okres klinik, u nas na Janiowym mamy na prykład aż dwie ;D
indianwolf na przyszłość rozglądaj się w tym okresie w internecie. marzec-wiecień-maj to akurat okres klinik, u nas na Janiowym mamy na prykład aż dwie ;D

Właśnie. I blisko Ciebie.  💃
Niestety nie tak blisko :/ Obecnie mieszkam 50 km od warszawy. Ale i tak z chęcią zajrzę do Janiowego. Nie byłam tam już ze 2 lata.
Niestety nie tak blisko :/ Obecnie mieszkam 50 km od warszawy. Ale i tak z chęcią zajrzę do Janiowego. Nie byłam tam już ze 2 lata.

tu masz blizej
https://www.facebook.com/pages/EZ-Ranch/1396944000573931?fref=ts
Indianwolf, trenuję od czterech lat na Janiowym, jestem z Torunia a od dwóch lat studiuję w Wawie  😜 jedyne co mnie ratuje to PolskiBus za 16-21 zł z kawą i ciastkiem w gratisie... <3
27-29.04 jest klinika ze Stefano Ferrim, włoskim trenerem reiningu. Miejsca z końmi mamy zajęte wszystkie ale dla słuchaczy jest ich jeszcze sporo. potem tydzień po zawodach przyjeżdża Scott McCucheton ale nie orientuję się jak z miejscami
.
ten drugi to jest taki jak ja miałam, tylko nie zaokrąglony. Rozmawiałyśmy o nim na priv.
U nas też wiosna 🙂  :

Czy używał ktoś z Was taki albo taki pad i mógłby się na ich temat wypowiedzieć :kwiatek:? Czy nie rozleci się/ugniecie za szybko, nie wyjeżdża spod siodła i nie odparzy konia?
  mam ten drugi pad i...... zadna rewelacja jak na ta cene.
.
za takie pieniądze to już chyba lepiej wziąć coś filcowego i wyglądającego porządnie.
http://kinghorse.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.47.49&id_tow=1550
a jeśli nie przeszkadza Ci neopren od spodu to np. z rubberem od strony konia
http://kinghorse.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.47.49&id_tow=1703

Ja za to poszukuję Impact Gel Pad... zna ktoś może niemieckie sklepy jeździeckie? W PL go nie dostanę a z niemieckim jestem wybitnie na bakier :P
Swoją drogą, Wy znów west? Bo chyba "na chwilę" wróciliście do ujeżdżenia - jak czegoś nie pomyliłam 👀.

Milton zanim nabrał mięśni to był tak zbudowany, że westowe siodła bardzo źle na nim leżały. Zresztą nadal tak jest- ma bardzo proste plecy i trzeba się było mocno nagimnastykować, żeby coś wymyślić (to ze zdjęć jest pożyczone na czas oczekiwania na inne). Musiał popracować, musieliśmy popróbować trochę tego trochę tego, żeby zobaczyć do czego ma większe predyspozycje. Okazało się, że rama westowa bardzo mu służy, mnie chyba też bo chyba łapię więcej luzu, a w ujeżdżneiowym wydaniu jestem strasznie "akuratna" co nie zawsze pomaga przy niezbyt spiesznym koniu. Poza tym jeśli chodzi o pomoce to dla mnie westowe i klasyczne mogą być identyczne, tylko rama konia inna (co zresztą potwierdziło się na ostatnim szkoleniu z Shafferem czy z Theurerem) dlatego za jakiś czas zamierzam się znowu wybrać do naszej ukochanej trenerki ujeżdzeniowej, do której czasami jeździmy na kilka dni. Trochę ją zaskoczyłam, ale jest nas bardzo ciekawa w nowym wydaniu 😉 Dodatkowo ponieważ moi uczniowie jeżdżą głównie rekreacyjnie i dla przyjemności, oczekują wyszkolenia bezpiecznego, spokojnego i wyluzowanego wierzchowca, to im i ich koniom też bardzo podobają się nowe, westowe ćwiczenia 🙂
.
Muchozol, w stajni robiliśmy ogromne (dosłownie) zamówienie z Rodsa ale wtedy mój pad żył i o... musiał zacząć umierać 2 miesiące po zamówieniu xD a pytam o niemieckie, bo może ktoś coś kupował i zna zaufane sklepy. Jednak Impactów jest mało w europie a zależy mi właśnie na nim. Jak nie będzie to chyba na razie się zapożyczę u trenera i poczekam na jego wylot do stanów, bo słać jeden pad do Polski z Rodsa mija się z celem
.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się