Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

.
tylko ciekawa jestem jaki ten blanket jest gruby? czy toczerwone na moim koniu to też był blanket? ma ktoś może blanket, żeby mi napisał?
.
Pola, to co pokazałas na zdjęciu to jest:
Pod spodem "blanket" czyli kocyk cienki welniany. To czerwone to nie blanket! To prawdopodobnie pad z filcu, neoprenu, czy jakiejś czerwonego tworzywa.

To co wstawila Muchozol - to zwykły blanket. Mam takich kilka. Są cienkie, nie nadają sie pod siodło jako jedyna podkładka - są nakładanie na pad celem ozdoby.

Z czego było zrobione to czerwone? Tez ten koń ma dziwnie założone - najpierw "blanket" czyli kocyk na grzbiet - potem jakaś czerwona podkładka a'la pad.

Edit

http://www.kinghorse.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.47.49&id_tow=1261

Mi sie wydaje ze to jest to: podkładka filcowa - ale czerwona.
I było zle założone. Najpierw powinna iść podkładka a potem na to kocyk.
.
Przepraszam, że się wtrącę do wątku, ale potrzebuję porady - kupujemy znajomemu ogłowie w stylu west, ale ani ja ani inni ze stajni kompletnie z westem nic wspólnego nie mają, a nie chcemy kupić jakiegoś dziadostwa. Czy możecie polecić jakieś fajne, dobrej jakości ogłowia (koniecznie z wodzami i NIE na jedno ucho)? Cena do 350-400 złotych około  😉
Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś linki, nazwy firm czy cokolwiek  :kwiatek:
Z góry dziękuję za odpowiedzi  :kwiatek:
na zdjęciu pod tym czerwonym jest kolorowy pad z KING HORSE, to czerwone zostało podłożone pod siodło aby pozostała większa przerwa nad kłębem konia, to białe co jest na fotce można dostać w innych kolorach?
Dodofon a mi się wydawało, że ten koń ma normalnie założony pad na grzbiet (ten czarny wystający), a na to blanket (ten cieniutki, czerwony). Jeśli inaczej, to chyba najwyższy czas wykupić w końcu nowe okulary 🙄.

Powiekszalam na maxa na padzie to zdjęcie.
Pod spodem jest kocyk/blanket typu Navajo, a na to o wiele grubsze cos. Stawiam, ze to filcowy pad.

Edit: jaki pad z KingHorse? Jak wyglada na cienki kocyk?

BTW - ja nie spotkałam sie z tym białym padem, nie wiem czy są inne kolory.
.
pod tym czerwonym jest ten pad: http://www.kinghorse.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.47.49&id_tow=2228

Fakt, jest to pad. Na zdjęciu nie było widać, ze pogrubiany. Wyglądało jak kocyk. Masz zatem 2 wyjścia. Albo szukać takiego grubszego filcu - i wtedy kombinować i jeździć na dwóch, albo po prostu zainwestować i kupić inny bardziej dopasowany pad.
właśnie chciałabym kupić taki filc ale nie biały...
Cześć, zna ktoś z Was może Wiktorię Górską lub ma z nią jakiś kontakt? Dziewczyna w 2009 roku wygrała mistrzostwa Polski juniorów na koniu Koka. Potrzebuje się z nią skontaktować, ponieważ ten koń trafił do znajomego handlarza. Potrzebuje z nią porozmawiać, a już kompletnie nie wiem jak to zrobić ponieważ facebook i jego polityka wrzucają moje wiadomości do folderu 'inne' i ona ich po nie widzi bezpośrednio.
Bardzo mi zależy, jeśli ktoś, coś wie, proszę o informacje  :kwiatek:
Wiktorię Górską mam w znajomych na fb - napisałam do niej, ale jest jakiś problem z wysłaniem wiadomosci.. spróbuję później jeszcze raz.

Edit: już udało mi się wysłać do niej wiadomość 🙂

Edit:  potwierdzila właśnie na fb, że otrzymała ode mnie wiadomość.
Posiada ktoś tylny popręg na zbyciu? (poproszę PW, odkupię)  😉

Stałam się szczęsliwą posiadaczką bezterlicówki west - pierwsze wrażenie- KANAPA, drugie - EJ, MÓJ KOŃ NIE WYBIJA, trzecie - JAK MIŁO WRACAĆ DO SIODLARNI Z 10 KILO LŻEJSZYM SIODŁEM. W niedzielę teren - sprawdzimy wytrzymałość i stabilność w ciężkich warunkach. Na razie rewelacja.
ciesze sie, ze Ci pasi  :kwiatek: ja z kolei w barefoocie w terenie czuje sie zdecydowanie mniej stabilnie, tzn nie ja tylo siodlo ale jeszcze nie zjechalismy... mam nadzieje ze to tylko moje pierwsze wrazenie.

Sepia

W jakim celu chcesz używać drugiego popregu?
Drugi popreg przydaje się w konkurencjach z cielakami (gdy trzeba linę owinąć wokół hornu i zatrzymać cielaka).
W innych przypadkach - to tylko ozdoba 🙂
ciesze sie, ze Ci pasi  :kwiatek: ja z kolei w barefoocie w terenie czuje sie zdecydowanie mniej stabilnie, tzn nie ja tylo siodlo ale jeszcze nie zjechalismy... mam nadzieje ze to tylko moje pierwsze wrazenie.

Niestety bezterlicówki są mniej stabilne na końskim grzbiecie. To ich ogolnie słana strona.
Nie jest to tylko wrażenie....
Miał ktoś może do czynienia z siodełkami Simco?

Natknęłam się na takie:

Opisane jako wzór z lat 50-tych z drewnianą terlicą po gruntownym remoncie. Strasznie podoba mi się to, w jaki sposób siodło ma mocowanie do popręgu,tzn.że z samym siodłem łączą się dwa paski a nie jeden.
Siodełko jest wystawione na licytację z kwotą wyjściową 950zł. Co o tym myślicie?
nie znam firmy ale jest jakieś chyba mega wąskie- będzie Ci pasowac takie wąskie na hucuła?
Obiś a czy to nie jest przypadkiem tak, że pas do popręgu jest jedynie przesadzony przez dziurkę w tej takiej 'patce' przy przednim łęku? ja mam wrażenie, że popręg nie jest nawet tak właściwie przypięty - mogę się mylić 😉
jest tak jak pisze any, siodło ma pojedyncze mocowanie, a z przodu zaczepiona jest jedynie "końcówka" paska. Natomiast jest wiele siodeł, które mają drugi pierścień bardziej z tyłu i zaczepiasz o niego pas do popręgu- wtedy masz to "podwójne mocowanie" 🙂
Obiś... nie, nie, nie...
drewniana terlica po remoncie???? co można remontować w drewnianej terlicy?
Połamanie chyba tylko...
ale to terlica po remoncie, czy siodło ogólnie?
Właśnie nie ma podanych żadnych konkretnych wymiarów, a faktycznie wygląda na wąskie  🙄
Powinnam szukać jakiegoś sq, bo kiedyś po obrysie grzbietu mojego konia plus obrysach dwóch AQH mających siodła sq i fq wyszło, że powinnam celować w sq. Tyle tylko, że samo w sobie sq nie daje mi żadnego wyobrażenia o szerokości siodła.

Co do terlicy jest napisane, że jest drewniana, a siodło po remoncie, nie tyczy się to terlicy- jak rozumiem.
Tu jest całość: [[a]]http://allegro.pl/show_item.php?item=3737749200&msg=Tw%C3%B3j[[a]]+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

Dziękuje za wszystkie uwagi, już sobie wybijam je z łebka  😁

edit.
A co do mocowania popręgu, chodziło mi o to zaznaczone na czerwono:

Sepia

W jakim celu chcesz używać drugiego popregu?
Drugi popreg przydaje się w konkurencjach z cielakami (gdy trzeba linę owinąć wokół hornu i zatrzymać cielaka).
W innych przypadkach - to tylko ozdoba 🙂

Przydaje się w rajdach - sakwy mniej obijają się o boki końskie, nie latają w galopie i kłusie.
witam, szył może sobie ktoś czapsy skórzane w firmie sztyblety.pl ? chodzi mi o długie bez frędzli ... szukam opini  jak jest  z jakością skóry i wygodą przy jeździe....
Sluchajcie, jest jeszcze jedno miejsce na klinike z koniem z Clausem Theurer w przyszly weekend w Gliwicach-labedy. Koszty naprawde sa niewielkie.

Zapraszamy tez kazda ilosc wolnych sluchaczy (prosze jednak o zapisanie sie). Bede rowniez ze swoim kramikiem - tak, otworzylam sklep jezdziecki z asortymentem western i komisem siodel (tez w intrnecie, wiec jak sobie cos wypatrzycie, moge zabrac do gliwic 😉 ).

Kurs jest tez stworzony jako wydarzenie na facebooku jako Kurs z Clausem Theurer 🙂
Wiecie czy na partynicach we Wrocławiu jeszcze uczą jazdy w stylu west? Jak nie to czy gdzieś we Wrocławiu można się nauczyć jeździć w stylu west? Szukałam i nie mogłam znaleźć i aż dziw, że w takim dużym mieście nie ma czegoś takiego. Prosze o cokolwiek jakieś namiary albo cóś.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się